Wypalanie poza miastem na zwykłej ruchliwej drodze :

Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ja też monitoruję wypalanie torque i u mnie na tych pidach nie przekracza 40% przed regeneracją. Skoki poziomu zapełnienia o kilka procent u mnie tez występują, ale tak duzych jeszcze nie widzialem. Ja stosuje jeszcze taki pid 2220f2. Gdy sterownik inicjuje wypalanie pojawia się wartość 6. Gdy następuje właściwe wypalanie wskakuje wartość 7. To wszystko przy założeniu że, w edytorze pidów wybrany jest parametr A. Możesz testować na własną odpowiedzialność, ale u mnie działa.idn59 pisze: ↑4 maja 2019, o 22:24Trochę inny wątek.
Praktycznie wszystkie posty w tym temacie dotyczą silników A20XXX.
Mam silnik B20DTH 125KW, stan DPF kontroluję za pomocą Torque pro z pidami od Astry i diodą podpiętą pod ogrzewanie lusterek.
Na majówkę wybrałem się nad morze trasą S3 650km , przez cały czas miałem włączony torque i obserwowałem wskazania.
Stan wypełnienia DPF wahał się , z początku było 30% , potem spadło do 26% i zaczęło rosnąć. Dobiło do 58%, przez dłuższy czas wskazania nie zmieniały się, po jakimś czasie zapełnienie zaczęło spadać do 14%, myślałem , że to wypalanie , ale dioda podpięta pod lusterka nie świeciła się. Wyłączyłem aplikację i uruchomiłem ponownie, według wskazań torque wypalanie nastąpiło praktycznie bezobjawowo (cały czas na S3 , prędkość na tempomacie 130, 6 bieg). Patrząc na posty w tym wątku , gdzie są widoczne zapełnienia ok. 80% (dotyczące silników starszego typu A20xxx)nie wiem , czy torque i pidy z Astry oszukują , czy jest to normalne dla silników B20DTH z wtryskiem AdBlue.
Samochód sprawdzony różnymi programami 0 błędów.
Dlatego bardzo proszę użytkowników Insigni z silnikiem B20DTH o informacje dotyczące parametrów wypalania DPF
Czy to jest normalne w tym silniku , czy tylko ja mam problem?