--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Kupno Insigni 2.0 CDTI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Kupno Insigni 2.0 CDTI

Post autor: as pik » 20 mar 2019, o 11:24

W Niemczech auto z silnikiem wysokoprężnym potrafi w 3 lata zrobić 200tyś bez problemu.
Takie auta trafiają na aukcje i tam właśnie kupują je nasi "znajomi" znad Bosforu.

Słuchajcie, Niemcy, Francuzi czy Belgowie to na tyle pragmatyczny naród iż decydując się na diesla muszą widzieć w tym zysk... względem auta na PB. (Nawet uwzględniając koszt zakupu).
W DE klient który nie zrobił sowim dieslem powiedzmy 100tyś przez ostatnie 5 lat, dostaje od salonu promocję na nowe tak aby zostawić to "stare ale cenne jeszcze auto" w rozliczeniu. Takie auta są warte sporo i takie właśnie samochody do nas nie trafiają(Za drogo)
Na resztę niech każdy sobie sam odpowie.
Chcesz z DE... Kup coś w PB - tam pięcioletnie auto powinno mieć te 100 tyś - Kosztuje sporo ale masz pewną gwarancję o ile to auto nie było wygniecione ;)

OKAZJE NIE ISTNIEJĄ - chyba że masz babkę i dziadka w Niemczech.
Każde auto zza zachodniej granicy to osobna historia - Uszkodzenia, przebiegi, nieopłacalne szkody na układzie napędowym itp itd.
Powiem więcej - 80% auto sprowadzonych której tutaj na forum są to właśnie takie auta.

grechi
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Września

Post autor: grechi » 20 mar 2019, o 11:28

@as_pik podsumowałeś to najlepiej jak można :D

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 20 mar 2019, o 13:03

Czysta psychologia. Wolałbym samochód z 220,000 km przebiegu, w którym wiele elementów było wymienione na przestrzeni ostatnich 2-3 lat na nowe (sensownej jakości - rachunki do wglądu), niż auto 160,000 km ze wszystkim wytłuczonym i zbliżającym się do wymiany - a kosztujące zapewne więcej z uwagi na "atrakcyjny przebieg".
W Polsce magiczna granica to 180,000 km ;)
Jak w 2015 sprzedawałem swoją ładną Vectrę OPC-Line r. 2006, to miała 220,000 km przebiegu (większość z lat 2006-2007 miała oczywiście poniżej 200,000 km - ogłoszenia na Otomoto). Do tego wystawiłem najwyższą cenę - średnia była chyba z 18 tys. zł, a ja dałem 24.5 tys. :) Nie zadzwonił żaden "kurła, Janusz, kurła", tylko 3 konkretnych gości, z których pierwszy po obejrzeniu auta kupił je (finalnie stanęło na 23 tys.) No ale Vectra broniła się sama, bo była porządnie utrzymana, nawet opony miała nowe, więc cena musiała być - przez 5 lat włożyłem w nią tyle, że następną wziąłem nową Insię w leasing, żeby mieć święty spokój od corocznego wymieniania kolejnych elementów i nasłuchiwania co kolejne właśnie chce się wysypać ;)
I, słowo daję, wolałbym piękną Vectrę C z rocznika 2008, niż "Insygnię" z 2009-2010 w bieda edycji. Magia nazwy Insignia nie działa jeśli auto jest ubogim egzemplarzem.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 13:28

as pik pisze:
20 mar 2019, o 11:24
(...)
Powiem więcej - 80% auto sprowadzonych której tutaj na forum są to właśnie takie auta.
No moje nie jest takie o:o ale bo moje polskie, tzn nie jest sprowadzane :lol: Mimo to odnoszę wrażenie , że ja dbam o nie lepiej niż moja koleżanka, która była jej właścicielką, bo na pewno nie wszystko robili w ASO, gdyż mają kilkanaście innych pojazdów. A ja to już generalnie ze wszystkim przesadzam, ale to moja Lalka jest a takimi lalkami bawię się w moim wieku :D . I wiem że nikt tego nie doceni, ani mi tego w żaden sposób nie odda, ale po pierwsze-oddam ją z czystym sumieniem beż żadnych tam zatajeń, a po drugie- jeżdżąc chcę się czuć bezpiecznie, dlatego nie żałuję kasy na auto i jakiekolwiek druciarstwo odpada.

I też każde auto, które sprzedaję jest z kompletem jego faktur (oczywiście kopii), bo też niektóre rzeczy mają jakąś gwarancję i uważam, że to jest ważne. Jak sprzedawałam toyotę to miała miesięczny akumulator i dwumiesięczny alternator - uważam że skoro auto zbywam, to kolejny właściciel ma korzystać w pełnym zakresie z gwarancji udzielonych na części auta o ile takie gwarancje istnieją, dlatego wszystkie te dokumenty przekazuję. A jak brałam mazdę, a ona dopiero rok jeździła po polskich drogach bo była sprowadzona, (za to wyposażenie ma "mega"- ten plus dla sprowadzanych) , ale po przekazaniu już kasy upomniałam się o dokumenty niemieckie, w tym potwierdzenie opłat celnych- Pan oddał, ale faktem jest że nie przygotował wcześniej, trochę poszukał ale znalazł. Zabrałam, nie wiem po co- ale mam :)
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik

Post autor: as pik » 20 mar 2019, o 15:14

Podam wam czysty przykład, oferty losowo wybrane z środka półki cenowej w obydwu wypadkach;
POLSKA : "Autoryzowany Salon" https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... BKCyW.html

NIEMCY: https://www.autoscout24.de/angebote/ope ... cldtidx=15

Próbowałem zebrać podobne auta, rocznik, przebieg, wyposażenie, silnik.
Do NIEMCA doliczcie ok 2,5-3 tyś za sprowadzenie i związane z tym koszty. Załóżmy że kosztuje nawet te 10,000 ojro.

Wytłumaczcie mi gdzie jest zarobek? Minimum 1tyś jeśli mamy do czynienia z sporym handlem. ;)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 20 mar 2019, o 15:20

Bo w Polsce wszyscy mają mega szczęście i zawsze trafiają idealne okazje.Pamiętaj ,ze Niemiec jest bogaty to tanio oddaje świetne auta :lol:

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik

Post autor: as pik » 20 mar 2019, o 15:42

norbi333 pisze:
20 mar 2019, o 15:20
Bo w Polsce wszyscy mają mega szczęście i zawsze trafiają idealne okazje.Pamiętaj ,ze Niemiec jest bogaty to tanio oddaje świetne auta :lol:
Otóż to...
Odnośnie perełek... takie znajdziesz na tym placu u Turka też, na 200 aut jedna w cenie jak każde inne bo... Przy tym całym natłoku komuś to umknęło ;)
Tylko powstaje pytanie; Czy "Mirek" będzie się spuszczał nad jedną sztuką ?! Mirka interesuje zysk, 3-4 auta w stanie do jazdy i fiut... Wiooo na Polandie.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 20 mar 2019, o 16:24

Ta niemiecka trochę bogatsza: skóra perforowana, wentylowana i grzana, HMI 2.5 (nie ma gładzika) czyli MY2016 (tak mi się wydaje). Co nie zmienia faktu, że żeby auto sprzedać za 40k (a klient pewnie będzie chciał coś urwać), to trzeba je kupić za max 36k (3.1% akcyzy = 1100zł, ekologiczna 500zł, tłumaczenia 200zł?, paliwo 500zł?, 1000zł zysku na czysto z VAT marża = 1500zł brutto), co daje niecałe 8.5k euro. Chyba, że robią jeszcze jakieś czary-mary finansowe, nie specjalnie się na tym znam.
PS: Na moje oko, w tej polskiej są drzwi i tylni błotnik z prawej lakierowane, wydaje mi się, że jest inny odcień lakieru
PS2: Da się kupić fajne auto, bezwypadkowe w dobrych pieniądzach. Pierwszy rodzaj to są poleasingowe, bezpośrednio od firmy, a drugi to od ubezpieczycieli/serwisów np.: z uszkodzonym silnikiem czy elektryką, gdzie bardziej opłaci się wypłacić klientowi odszkodowanie i sprzedać "wrak" niż naprawiać. Oprócz tych, to pewnie jakieś niedobitki się znajdą, ale to jak szukanie igły w stogu siana.

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik

Post autor: as pik » 20 mar 2019, o 19:00

xul pisze:
20 mar 2019, o 16:24
PS2: Da się kupić fajne auto, bezwypadkowe w dobrych pieniądzach. Pierwszy rodzaj to są poleasingowe, bezpośrednio od firmy, a drugi to od ubezpieczycieli/serwisów np.: z uszkodzonym silnikiem czy elektryką, gdzie bardziej opłaci się wypłacić klientowi odszkodowanie i sprzedać "wrak" niż naprawiać. Oprócz tych, to pewnie jakieś niedobitki się znajdą, ale to jak szukanie igły w stogu siana.
Polesingowe... Każdy kij ma dwa końce.
Ktoś kto nie zamierza wykupić samochodu raczej nie będzie o niego dbał... A już najlepsze są auta po przedstawicielach ;-)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 20 mar 2019, o 19:01

Przedstawiciel nie jeździ insignią :lol:
co najwyżej to astra ;)
A co do przebiegów to co lepsze 200 tysi po autobanie w DE czy 100 tysi w mieście u nas dla auta ?
Bo tu się widzę większość przebiegiem przejmuje. Ile razy chodził rozrusznik , sprzęgło i cała reszta?

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 20 mar 2019, o 19:19

Nie twierdzę, że tak nie jest. Mi znajomy handlarz wyszukał (swoje się naczekałem, ale byłem wybredny co do wyposażenia) bardzo fajną 3 letnią VC z nalotem 150k po przedstawicielu handlowym (przynajmniej 3, bo tyle było telefonów sparowanych z różnymi imionami) i auto mega zadbane, jedyne ślad użytkowania to była ryska na boczku z tyłu i trochę wysiedziany fotel kierowcy (czasami skrzypiał, ale nie było przetarć pomimo, że był materiałowy). Trzeba szukać i znać tricki handlarzy, ale nie ma co się bać dużych przebiegów, jak auto zadbane. 150k po autobanie lepsze niż 50k po mieście dla diesla.

gpawel

Post autor: gpawel » 20 mar 2019, o 19:48

Jeśli wydaje Wam się, że handlarz na aucie zarabia 1000 zł to jesteście w grubym błędzie :D
Wy zamrozilibyście 40 000 PLN na miesiąc/dwa żeby zarobić tysiaka? Proszę Was...

U mnie w okolicy jest kilku handlarzy. Np. na AUDI A6, silnik w benzynie powyżej 3L miał tyle zarobku że potrafił z ceny 28 tys. sprzedać ją finalnie za 23 tys. To tylko jeden przykład z kilku aut od tej samej osoby.

Zobaczcie ile zarobku na jednym aucie. AUDI poszło za 23, więc jakie były koszty jej zakupu? 18-19? Reszta to transport (100-150 euro na lorze), przygotowanie do sprzedaży (sprzątanie, polerka, pewnie wymiana jakiś widocznie wadliwych elementów), opłaty celne.

Ja kupiłem swoją Insignię za 25, cena wyjściowa była 27. Za ile ją musiał kupić handlarz? 4000-4500 euro? Tylko u mnie wyszedł teraz pęknięty kolektor (najprawdopodobniej).

Na jednym aucie klasy Insigni zarobek to lekko 3-5 k. Nikt za tysiąca nie będzie ryzykował.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 20:02

Za tysiaka to dzieciaki sprowadzają auta handlarzom. Potwierdzam, bo wiem, bo rozmawiam z takimi na co dzień. W piątek zwalniają się z ostatnich lekcji i lecą z handlarzem do Niemiec, 3-4 osoby, każdy przyprowadza jedno auto, oczywiście chodzi o te co przyjeżdżają na kołach. Nawet mi proponowali że przywiozą autko tak. W niedzielę wracają, w poniedziałek są w szkole, a kaskę wydają jak mają czas, praca oczywiście na czarno, ale praca, małolatom wystarcza na te ich dziewczyny :P Czasami weekend w weekend jeżdżą. Jest ruch w tym biznesie.
O przygotowaniu aut do sprzedaży pominę temat, bo kolega mojego TŻ ma taki autokomis i sprowadza takie autka i w 2 dni ono zmienia wygląd diametralnie, przebieg też. Jak trzy lata temu zmieniałam auto to nawet prosiłam TŻ aby coś z tym kolegą wymyślił, ale powiedział że z nim NIGDY :) Zwłaszcza że jeden ich wspólny kolega tam zakupił mercedesa i zapaliła się zaraz rezerwa, pojechał tankować i weszło 20 litrów paliwa :) okazało się że to było auto zrobione dla przemytników wcześniej- bak był wycięty na pojemniki z fajkami :)
Generalnie auto obecne znalazłam sama i nie żałuję do dziś.
Jeden handlarz od nas auta "robi" w 24h tuż za Świeckiem, więc już tu przyjeżdża spoko bryka- mój teść taką "super" kupił, a ja zaraz potem wyszukiwałam na allegro wtryskiwacze do niej :P
Ostatnio zmieniony 20 mar 2019, o 20:06 przez dokia, łącznie zmieniany 2 razy.

gpawel

Post autor: gpawel » 20 mar 2019, o 20:04

Handlarz pewnie źle zrozumiał z tą furką dla teścia, bo usłyszał że miała być dla teściowej, dlatego dał taki egzemplarz a nie inny :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 20:09

Tu raczej sami "ulepszyli" bo tankowali paliwo ruskie :) no ale sytuacja miała miejsce w parę miesięcy po zakupie. W sumie nie wiem. Moja teściowa ma prawo jazdy, ale nigdy nie jeździła autem, więc no nie :)
To już OT, ale np moja koleżanka też ma prawo jazdy od 30 lat, nigdy nie jeździła autem po zdaniu egzaminu, ale mówi zawsze że prawo jazdy jest jej niezbędne i mega przydatne do... zakupów na raty, gdzie trzeba mieć drugi dokument tożsamości :P

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 20 mar 2019, o 21:37

xul pisze:
20 mar 2019, o 19:19
150k po autobanie lepsze niż 50k po mieście dla diesla.
To powinna być puenta w tym temacie ;)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 20 mar 2019, o 23:03

as pik pisze:
20 mar 2019, o 19:00
Polesingowe... Każdy kij ma dwa końce.
Ktoś kto nie zamierza wykupić samochodu raczej nie będzie o niego dbał... A już najlepsze są auta po przedstawicielach ;-)
Przedstawiciel nie jedzie Insignią i widać po przebiegu. Menadżer będzie dbał normalnie, a nie chuchał na niego. Mając gwarancję i wrzucając w koszty będzie wszystko robił w ASO, a nie bawił się w jakieś kombinowania, zwłaszcza, że oddając auto leasing sprawdza wszystko i zaraz dolicza koszty

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik

Post autor: as pik » 21 mar 2019, o 15:19

norbi333 pisze:
20 mar 2019, o 23:03
l nie jedzie Insignią i widać po przebiegu. Menadżer będzie dbał normalnie, a nie chuchał na niego. Mając gwarancję i wrzucając w koszty będzie wszystko robił w ASO, a nie bawił się w jakieś kombinowania, zwłaszcza, że oddając auto leasing sprawdza wszystko i zaraz dolicza koszty
U mnie w firmie nawet nowe Insignie teraz biorą ;) .Stare też były ;)
gpawel pisze:
20 mar 2019, o 19:48
Jeśli wydaje Wam się, że handlarz na aucie zarabia 1000 zł to jesteście w grubym błędzie :D
Wy zamrozilibyście 40 000 PLN na miesiąc/dwa żeby zarobić tysiaka? Proszę Was...

U mnie w okolicy jest kilku handlarzy. Np. na AUDI A6, silnik w benzynie powyżej 3L miał tyle zarobku że potrafił z ceny 28 tys. sprzedać ją finalnie za 23 tys. To tylko jeden przykład z kilku aut od tej samej osoby.

Zobaczcie ile zarobku na jednym aucie. AUDI poszło za 23, więc jakie były koszty jej zakupu? 18-19? Reszta to transport (100-150 euro na lorze), przygotowanie do sprzedaży (sprzątanie, polerka, pewnie wymiana jakiś widocznie wadliwych elementów), opłaty celne.

Ja kupiłem swoją Insignię za 25, cena wyjściowa była 27. Za ile ją musiał kupić handlarz? 4000-4500 euro? Tylko u mnie wyszedł teraz pęknięty kolektor (najprawdopodobniej).

Na jednym aucie klasy Insigni zarobek to lekko 3-5 k. Nikt za tysiąca nie będzie ryzykował.
My tutaj mówimy o sprowadzeniu uczciwego auta z DE które bez problemu przejdzie tam badania itp :) Ale dobrze naświetliłeś problem.

Insignia89
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wroclaw

Post autor: Insignia89 » 11 gru 2020, o 04:54

Witma. Mam pytanie zastanawiam się nad kupnem insigni 2.0 cdti . Mam pewne wątpliwości. Pomóżcie podpowiedzcie . Czy to dobry wybór, czy nie??

Tedy_81
Nowicjusz
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gdynia

Post autor: Tedy_81 » 9 sty 2021, o 04:30

Dzień dobry.
Mam pytanie czy to dobry wybór:
2.0 cdti 130 km polift 2014 ??

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ