--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dodatkowe funkcje ekranu między zegarami polift

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe funkcje ekranu między zegarami polift

Post autor: yerry » 23 sty 2019, o 15:20

W tym wątku proszę nie umieszczać próśb/zapytań o rozszerzenie funkcji bo to wątek techniczny. Zapytania można wrzucać do odpowiedniego wątku w "Oddziały ICP" https://insignia-club.pl/viewforum.php?f=41
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Awatar użytkownika
Brieg
Forumowicz
Auto: Insignia A FL 2.0T
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2015
Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=7171
Miasto: Tuchola/Gdańsk
Postawił piwo: 13 razy
Kontakt:

Post autor: Brieg » 5 lut 2019, o 12:40

Hej hej!

Mam wielka zagwozdkę.

Przy inspekcji mojej Insigni otrzymałem takie o to zdjęcie interjesu prędkościomierza:
Obrazek
jednak byl problem przy odpalaniu auta, wywalono kilka błędów związanych z "słabym napięciem". Został wymieniony akumulator na nowy. Jednakże teraz interfejs wygląda tak:
Obrazek
Na trybie "Sport" obramówka prędkościomierza zmienia kolor na czerwony a na "tour" zmienia się na to (fota zajumana z neta)
Obrazek

Macie pomysły jak to jest możliwe, że interfejs zupełnie się zmienił?

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 5 lut 2019, o 12:46

Kolego zanim napiszesz posta ,poszukaj trochę ;)

Mamy cały wątek o DIC8 :
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=21&t=4751

Ps.Nie masz się czym martwić ,tak ma być.

Awatar użytkownika
Brieg
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Brieg » 5 lut 2019, o 14:04

@mniteczek - dziękuje. Czyli to nie jest żaden tryb "awaryjny" lub jakieś inne cuda?
No a jak to się stało? Po awarii aku powrócił do ustawień fabrycznych i wersja oprogramowania została cofnięta??

Po czesci odpowiedz na moje pytanie znajduje się tutaj: https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 80#p113918

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 5 lut 2019, o 18:26

I jak tam sobie poczytasz to się dowiesz że można dużo włączyć ale mało zobaczyć w tych naszych licznikach :lol:
Wyjątek to 2.0 T i OPC.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 5 lut 2019, o 18:31

No akurat tu jest 2.0T 250KM. Przy okazji się tym autem pobawie. Marcin przy okazji, najwięcej opcji jest w wersji 1.59 OS?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 5 lut 2019, o 18:49

Jak chodzi o polifty to tam bez zmian . Tylko nie wszystkie mi się teraz chcą łączyć. Na pewno wszystko robi 1.62. I się normalnie z moim łączy.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 5 lut 2019, o 18:54

Ok. Dzięki. Tak, polift 2016. Wersję 1.62 mam to zacznę od tej :)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 5 lut 2019, o 18:55

I ten banan jak oba działające półkola zobaczysz :lol:

Awatar użytkownika
Brieg
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Brieg » 6 lut 2019, o 14:31

Dziękuję za zainteresowanie - gdy tylko uporamy się z sytuacją z pewnością o tym opisze :)

Jeryho1
Nowicjusz
Auto: Insignia MY2017
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Bydgoszcz/Warszawa
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Jeryho1 » 6 lut 2019, o 16:39

Mam pytanie: byłem u jednego z kolegów i uruchomił mi dodatkowe funkcje w liczniku oraz wersję kolorystyczną "Buick", ale przy uruchamianiu auta pojawia się m.in, komunikat o "Brak przedniej kamery". Niestety Kolega nie mógł tego wyłączyć za pośrednictwem OP-coma. NIe wiem teraz czy kamera w pełni działa. Czy ktoś miał/ma również taki problem?
Jutro jadę na przywrócenie ustawień domyślnych, ponieważ chcę mieć w pełni sprawne autko, aczkolwiek może jeszcze jutro będziemy kombinować, żeby ominąć te komunikaty, więc prośbą o pomoc.

PS> Wersja "Buick" jest piękna :D

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 6 lut 2019, o 18:39

To Op com już potrafi modzić w liczniku polifta?

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 6 lut 2019, o 19:44

I który to kolega robił?
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

PITUSIA
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA SPORTS TOUR
Kod silnika: A20DTR
Miasto: W-wa

Post autor: PITUSIA » 12 lut 2019, o 23:16

Witam wszystkich serdecznie...
Drodzy koledzy, piszę ten post, ponieważ nie mogę napisać PW bezpośrednio do kolegi KaMYk, który ponoć ma właśnie ten fejsik (viewtopic.php?t=4229#p92718), a mam pewne pytanko odnośnie niego, otóż:
Czy fejsik https://viaken.pl/pl/interfejs-opel-sca ... wanie.html z Viaken.pl w pełni obsługuje Insignię poliftową z 2014 roku, silnik A20DTR LBY? Chodzi mi konkretnie o to, czy da się nim połączyć z modułami komfortu, zegarami, elektryką tylnej klapy, elektrycznych foteli, czujnikami parktronika, aktywnym radarem itd. itp.?
Pytam o to, ponieważ potrzebuję pozmieniać pewne ustawienia, jak np. zmianę ustawień załączania świateł zewnętrznych oraz deski rozdzielczej i wnętrza, radia i zegarów, włączenie dodatkowych zakładek na ekranie między zegarami (np. OPC itp), zmiana skórki, zakodowanie nowego akumulatora (kilka dni po zakupieniu auta okazało się, iż stary "umierał" co 2-3 dni od naładowania do pełna, gdyż nie był AGM, tylko zwykłym kwasowo-ołowianym i system Start/Stop oraz reszta elektryki skutecznie go wykańczały), także sporo zabawy przede mną i stąd szukam pewnego kabelka, a nie jakichś niewiadomego (Chiny) pochodzenia kabelków z AlleDrogo czy OLX.
Ostatnio widzę jakąś obniżkę na ów fejsik i zastanawiam się, czy będzie on całkiem kompatybilny z moim autkiem, bo już odwiedziłem 3ech sprzedawców Chińskich podróbek fejsów Delphi/AutoCom/WoW (DS150e na płytkach V3.0 partie N1803 do nawet N1819) i albo na płytce były popuchnięte obudowy przekaźników, lub znów program Delphi 2015R3 nie miał w bazie mojego rocznika auta, albo WoW 5.0.0.8 nie wykrywał ponad połowy podzespołów w aucie, a do tego wywalał problemy połączenia się z ok. 30-40% z wykrytych podzespołów, czyli krótko mówiąc były to totalne NIEWYPAŁY!
Dlatego też porównując ile już dałem za auto (full opcja w klasie biznes na rynek Niemiecki) z tym ile dodatkowo kosztowały mnie wizyty u sprzedawców fejsów i ile będę musiał jeszcze wydać na wizyty u kolejnych, lub ewentualne diagnostyki w ASO (autko zbyt wiele kosztowało, aby oddawać je w ręce pseudo-magików, co to robią wszystko za przysłowiowego litra czystej ;) a potem przy potencjalnych komplikacjach i tak odsyłają do ASO) i z cenami podróbek, które niestety działają jak działają oraz z ceną powyższego fejsa, to chętnie wydałbym ten niespełna tysiaczek na fejs pod warunkiem, iż faktycznie ma zdolności połączenia się i zakodowania najważniejszych podzespołów mojego autka, a nie że jest kolejną podróbą czegoś, co niby ma działać, ale w praktyce tylko udaje działanie.
Także tutaj kolejna prośba i zarazem pytanko do KaMYk o to czy byłaby możliwość sprawdzenia w sofcie od tego fejsa, czy na liście są najważniejsze systemy Insigni z 10.2014 oraz ewentualnie czy byłaby możliwość umówienia się na jakieś odwiedziny u kolegi (mieszkam stosunkowo niedaleko od Ciebie) i fizycznego sprawdzenia, co ten fejs faktycznie potrafi zrobić w moim autku, bo z informacji od Viaken, to ten fejs ma być niemal BOGIEM wśród interfejsów za tę cenę do tego auta :lol: - w takich "BOGÓW" to ja nie wierzę ]:->
Pozdrawiam.

P.S.: Czytam wątki na tym forum od około dwóch tygodni i (póki co) jeszcze nigdzie nie trafiłem na jednoznaczną odpowiedź, czy powyższy fejs z Viakena lub podróbki znakowane jako DS150E w pełni obsługują Insignie poliftowe z 2014roku, jedynie wycedziłem kilka wzmianek o tym, że niektórzy łączyli się takimi kabelkami z tymi autami, ale nie podali oni żadnego info, na jakim sofcie to robili i z czym faktycznie mogli się połączyć oraz co konkretnie zrobić w aucie, bo samo połączenie się z modułem jeszcze nie oznacza jego pełnej obsługi, jak np. przeprogramowanie opcji.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 13 lut 2019, o 07:50

Obsługuje. Ale z kilkoma modułami również nie potrafi się połączyć. Poza rozszerzeniem licznika nic więcej nie pozmieniasz nim. A przynajmniej ja nie zauważyłem u siebie możliwości zmiany czegoś takiego jak światła czy radia

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 13 lut 2019, o 08:38

PITUSIA pisze:
12 lut 2019, o 23:16
prośba i zarazem pytanko do KaMYk o to czy byłaby możliwość sprawdzenia
Oczywiście jest, ale jak podjedziesz swoim autem :) nie mam insigni.
Kontaktuj się ze mną tel. 691999765 lub mail krzysztof.myzia@interia.pl
Znajdziesz mnie także na FB
Zapraszam.

PITUSIA
Nowicjusz

Post autor: PITUSIA » 21 lut 2019, o 14:04

Witam ponownie...
Dzięki KaMYk za to, że zgodziłeś się pomóc mi w przetestowaniu tego fejsa osobiście i oczywiście skontaktuję się z Tobą osobiście w tej kwestii, lecz wpierw muszę poczekać na to, aż dotrą wahacze od producenta auta, gdyż mechanik w ASO zdemontował tuleje obu wahaczy poprzecznych górnych tylnych, bez uprzedniego rozpakowania i obejrzenia zamówionych przez sobie tulei do mojego auta i kiedy już to uczynił, to nagle dokonał wprost przełomowego odkrycia, iż zamówione tuleje mają o 10mm mniejszą średnicę zewnętrzną, a do tego są o 12mm krótsze/niższe i średnica wewnętrzna pod śrubę jest o 2,2mm mniejsza, pomijając już fakt, że mają zupełnie inny kształt/wygląd zewnętrzny...
No a żeby tego jeszcze było mało, to po tygodniu zamawiania coraz to nowszych numerów tulei (niby) do mojego auta, które to rzekomo były każdorazowo wyszukiwane w wielu katalogach i sklepach nie tylko po modelu i roczniku auta, ale i nawet po VINie mojego auta, okazało się, że w Polsce pod tymi samymi numerami OEM są zupełnie inne tuleje, a tych potrzebnych niestety nigdzie nie można dostać...
W efekcie początkowy koszt wymiany owych tulei (wymieniane, gdyż był na jednej z nich, prawej-zewnętrznej mikro-luz, lecz mechanik zarządził wymianę po obu stronach, ponieważ: "Panie, te tuleje są tanie jak barszcz, więc od ręki zrobię Panu obie i będzie spokój na kilka lat.") szacowany na 100PLN (usługa wymiany) + 32PLN (po 16/tuleję) na chwilę obecną zawędrował do ok. 800PLN (400/kompletny wahacz) + ewentualne koszty wymiany (będę domagał się wykonania usługi za darmo, gdyż mechanik źle zabrał się do wykonania swej pracy, w efekcie czego od ponad tygodnia mam kompletnie unieruchomione auto i jeszcze z tydzień postoi u mechanika!) + koszt komputerowego ustawiania zbieżności.

Tutaj przestroga dla mnie i innych klientów warsztatów mechanicznych: Nie ufajcie mechanikom z ASO na słowo i nie zdawajcie się ślepo na ich niby fachową wiedzę, bo możecie potem tego słono żałować! Mnie owe zawierzenie w "fachowość" pracownika ASO już kosztowało 800PLNów...

Jak już odbiorę w pełni sprawne auto, to na pewno skontaktuję się w sprawie umówienia się na wizytę u Ciebie KaMYk ;)

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję na odbiór auta.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 22 lut 2019, o 07:31

Posiadam ten interfejs oraz Astrę z 2014 roku z silnikiem A20DTR, jeśli chodzi o funkcjonalność to można się podłączyć do wszystkich modułów ale niestety tylko w celu odczytu błędów, jedynie co można to zmienić konfigurację zegarów.
Jeśli chodzi o zmianę wariantów świateł itp. ustawień to chyba tylko VXDIAG i to tylko z SPS online w tym roczniku.
Chyba że kolega KaMYk mnie poprawi bo czegoś nie umiem ustawić w programie :D
Osobiście uważam że nie warto kupować tego interfejsu do użytku prywatnego i jednego auta, zegary zmienia się tylko raz w wypadku LCD, to można włączyć wszytko programem a potem w menu auta ukryć jak ma się nie wyświetlać, lepiej kupić dobrego clona opcom i używać z softem 15 od kolegi krenkel

PITUSIA
Nowicjusz

Post autor: PITUSIA » 23 lut 2019, o 19:46

Dzięki za wypowiedź Holios, właśnie o coś takiego mi chodziło (osobiście przetestowane działanie interfejsu z danym autem), a nie o jakieś snucie domysłów, że to tamto. Ja osobiście nie zwykłem wypowiadać się w kwestiach, w których nie mam za wiele pojęcia, lecz wpierw szukać, szukać i raz jeszcze szukać info po wielu forach, tyle że na nich zdecydowana większość jedyne co robi, to nabija sobie posty pisaniem jakichś nonsensów, tym bardziej iż nigdy nie mieli w swoich rękach ani takiego fejsa, ani też nawet nie siedzieli w takim aucie...
I jak to często powtarza w swoich filmikach pewien YouTuber (nie będę mu robić kryptoreklamy ;) ): "Nie znam się, no to się wypowiem.", co niestety sprawia, że wiele naprawdę użytecznych i bardzo wartościowych postów ginie gdzieś w śmietniku (często zdawkowych) wypowiedzi osób, które na danym zagadnieniu nie spędziły więcej, jak zaledwie kilka-kilkanaście minut...

Tak czy inaczej w międzyczasie znalazłem jeszcze kilka opinii innych osób (tak w tematach na tym forum, jak i w tematach na forach zewnętrznych), iż tymi fejsami nie da się za wiele zrobić w nowszej generacji aut, gdyż podobno nie obsługują w pełni wszystkich protokołów magistrali CAN i ich prędkości, a co za tym idzie nie gwarantują dostatecznej stabilności połączenia, aby w ogóle myśleć o jakimkolwiek poważniejszym programowaniu... A to co właśnie chcę zrobić w swoim aucie, takowym programowaniem można byłoby nazwać, dlatego też przedwczoraj napisałem do jednego z polskich dystrybutorów VXDIAG VCX NANO, aby udzielił mi informacji, czy dany interfejs łączy się ze wszystkimi modułami w moim aucie i czy obsługuje wszystkie protokoły magistrali CAN? Póki co oczekuję na odpowiedź.

Jeśli kolega KaMYk, bądź inni koledzy z tego forum wiedzą coś więcej na temat współpracy interfejsów sprzed kilku postów wstecz, bądź fejsów VXDIAG VCX NANO z autami nowszej generacji (konkretnie z poliftingowymi Insigniami) i co konkretnie da się nimi zrobić w aucie (oczywiście poza bałaganem przy nieumiejętnym użytkowaniu :lol: ), to byłbym wdzięczny za konkretne informacje, a nie jakieś zdawkowe i wyssane z palca dywagacje.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 23 lut 2019, o 22:28

Holios pisze:
22 lut 2019, o 07:31
Posiadam ten interfejs oraz Astrę z 2014 roku z silnikiem A20DTR, jeśli chodzi o funkcjonalność to można się podłączyć do wszystkich modułów ale niestety tylko w celu odczytu błędów,
Ciekawe, bo w Insigni biturbo nie łączy się ze wszystkimi modułami

Dodano po 6 minutach 6 sekundach:
PITUSIA pisze:
23 lut 2019, o 19:46
A to co właśnie chcę zrobić w swoim aucie, takowym programowaniem
Tak z ciekawości to co chcesz niby zaprogramować?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”