--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
po Mobill esp 0w40 zmieniłem na RAVENOL NDT Nord Duty Truck SAE 5W-40 przejachałem teraz coś koło 7tyś i jak narazie to najlepszy olej jaki miałem , cena 40 Euro całkiem wporządku , fakt to olej do cieżarówek czyli o dexos2 niema mowy ale jest to olej typowo do wysilonego diesla , kumplowi zalałem do paska 140tdi po 15 tys stwierdzil ze mniej rzegocze no ale to subiektywna ocena
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
Kto z Was moze jezdzi na oleju PMO 5W40 C3,nadaje sie on do silnika CDTI? Maja moze na stronie karte charakterystyki i skladu tego oleju?. Faktycznie ma on 70% bazy PAO? Może bedzie to lepsze dla naszych silnikow tymbardziej jak sie wypala DPF i dostaje sie do oleju silnikowego olej napedowy?
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
Latam teraz na oleju Motul x clean 8100 5W40 ale zadnej roznicy miedzy oryginalnym GM nie widze..
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
Latam teraz na oleju Motul x clean 8100 5W40 ale zadnej roznicy miedzy oryginalnym GM nie widze..
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, o 16:03 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
adrevir
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Płock
- Otrzymał piwo: 2 razy
Silniki w ciezarowkach nie sa wysilone, z 11 litrow pojemnosci masz np. 420 albo 460KM, a z 13l np. 480. Maja za to potezne moment obrotowy. Poza tym jezdzi sie w zupelnie innym zakresie obrotow, zielone pole 1000-1500 obrotow. Zmiana biegu na wyzszy nastepuje czesto juz przy 1300-1350 obrotach, a predkosc 80km/h czesto jest dostepna na najwyzszym biegu przy 1100 obrotach i po plaskim mozna przejechac tak wiele kilometrow. A interwaly wypalanie dpf liczone sa w tysiacach kilometrow (i jest to raczej kilkanascie a nie kilka, w zaleznosci od specyfki transportu).takisobie pisze: ↑12 lut 2019, o 12:49po Mobill esp 0w40 zmieniłem na RAVENOL NDT Nord Duty Truck SAE 5W-40 przejachałem teraz coś koło 7tyś i jak narazie to najlepszy olej jaki miałem , cena 40 Euro całkiem wporządku , fakt to olej do cieżarówek czyli o dexos2 niema mowy ale jest to olej typowo do wysilonego diesla , kumplowi zalałem do paska 140tdi po 15 tys stwierdzil ze mniej rzegocze no ale to subiektywna ocena
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, o 16:09 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arek810316
- Użytkownik
Cena za motul w tej chwili to 140 zl plus wysyłka a za ten PMO tez taka sama...tylko nie moge znalesc skladu tego oleju....
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, o 16:12 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arek810316
- Użytkownik
Jeszcze myślę nad firma Ravenol. Który dokładnie byście polecili: VMO , VPD , czy Turbo VST oczywiście wszystkie 5W40...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Stosowałem VMO 5W40 i jest ok.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
arek810316
- Użytkownik
Trochę dziwne. Jak dobieram olej na ravenol do mojego silnika to wogole nie ma VMO Sa tylko VST , RUP , HST ale one nie maja aprobaty C3, maja tylko A3. A znowu VMO ma aprobate C3 Dexos 2 a jest do pompowtryskow specjalnie zaprojektowany i nie wiem czy taki może być? Na stronie ravenol nie jest polecany do tego silnika?
A wogole Ravenol co to za firma? Lepsza będzie od Motula?
A wogole Ravenol co to za firma? Lepsza będzie od Motula?
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ja obecnie mam Motula, ale mam ochotę spróbować coś innego, zniechęcony do PMO myślę o Millersie teraz. Tylko który, bo jest kilka, które spełnią normę, koniecznie musi być 5W40. Albo ewentualnie może też Ravenol.
-
arek810316
- Użytkownik
Czy na tym oleju silnik ciszej praxuje,nie wiem jakas różnica...,co teraz szosujesz? Chciałbym porównać z Motulem...
Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Ravenol to chyba VMO 5W40 ,na stronie jest w opisie,ze posiada aprobatę C3 Dexos 2...Maverick_86 pisze: ↑18 lut 2019, o 08:56Ja obecnie mam Motula, ale mam ochotę spróbować coś innego, zniechęcony do PMO myślę o Millersie teraz. Tylko który, bo jest kilka, które spełnią normę, koniecznie musi być 5W40. Albo ewentualnie może też Ravenol.
-
MarcinD1984
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Lublin
Dzięki za numer, dzwoniłem i pytałem dokładnie jak wygląda sytuacja. Nie wiem czy rozmawialiśmy z tym samym Panem, ale jak się zapytałem to dostałem informację, że takich informacji udzielają, bo wiele sklepów ma jeszcze stare zapasy, i dopóki nie będą mieli pewności, że jest już na sklepach jest nowa dostawa to nie mogą mówić o zawartości PAO 25% bo byłoby to nieprawdą. Ta nowa seria dopiero trafia do niektórych sklepów i chcą aby informacja o 25% była dopiero wtedy kiedy będzie to prawdą. A oleje Racingowe mają wciąż ok 70% i to się nie zmieniło.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
250zł na wymianę oleju to dużo? Chyba nie wymienia się co miesiąc, u mnie jest około czteromiesięczny interwał wymiany. Jeśli miałabym oczekiwać że dobry olej do silnika mojego auta miałby kosztować tyle co jadalny rzepakowy to nie powinnam chyba mieć auta. Dlaczego oszczędzacie na autach własnych? Zaoszczędźcie kupując piwo w Biedronce albo coś 
Ja wymieniam w ASO z powodu że sama sobie go nie zleję i nie wleję, tzn wlać bym umiała a zlać nie umiem i nie mam gdzie. I tam olej wychodzi ok 40zł za litr, bo wlewają 5 litrów dokładnie. Najdroższy jaki kupowałam był do mojej toyoty, ok 80zł za litr , strasznie mnie dużo ten olej kosztował, bo silnik był niemały, dużo oleju szło a poza tym ona piła olej, potem dowiedziałam się że by nie piła gdybym wlała syntetyczny a wlewałam mineralny bo z takim ją kupiłam i myślałam że no tak trzeba.. Chociaż nie wiem czy to prawda z tym piciem mineralnego oleju.. Ale prawie litr na 1000km dolewałam tego oleju, a że robię rocznie ok 30-40tys km i co 10tys zmieniam cały to można sobie przeliczyć ile inwestowałam w olej do toyoty.
Ja wymieniam w ASO z powodu że sama sobie go nie zleję i nie wleję, tzn wlać bym umiała a zlać nie umiem i nie mam gdzie. I tam olej wychodzi ok 40zł za litr, bo wlewają 5 litrów dokładnie. Najdroższy jaki kupowałam był do mojej toyoty, ok 80zł za litr , strasznie mnie dużo ten olej kosztował, bo silnik był niemały, dużo oleju szło a poza tym ona piła olej, potem dowiedziałam się że by nie piła gdybym wlała syntetyczny a wlewałam mineralny bo z takim ją kupiłam i myślałam że no tak trzeba.. Chociaż nie wiem czy to prawda z tym piciem mineralnego oleju.. Ale prawie litr na 1000km dolewałam tego oleju, a że robię rocznie ok 30-40tys km i co 10tys zmieniam cały to można sobie przeliczyć ile inwestowałam w olej do toyoty.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, o 12:37 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.
Radio 357 :)
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Miasto:
Dokia a Ty czemu oszczędzasz? A nie wróć Ty nie oszczędzasz tylko wierzysz, że Panowie z ASO leją najlepszy olej do Twojego silnika. 
-
MarcinD1984
- Nowicjusz
Zadzwoniłem jeszcze raz (zaraz wezmą mnie za jakiegoś natręta, bo juz drugi raz rozmawiałem z tym Panem w ciągu godziny hehetomek evo pisze: ↑18 lut 2019, o 12:16
Spytaj czemu zredukowali udział PAO z 70 % do 25% i czy w związku z tym cena zostanie obniżona bo przecież koszt produkcji jest zupełnie inny. I skąd wiadomo, ze było te 70%. Niech podeśle widmo (albo widmo odwrócone) to wtedy to będzie wiarygodne.
PS. Ja nic do PMO nie mam ale chyba sami wpadli we własne sidła jak kiedyś Ravenol ale przepraszam ich tłumaczenia nie brzmią zbyt wiarygodnie. Nie zmienia to faktu, że nie należy skreślać tej marki to za te pieniądze to może być bardzo dobra alternatywa.
Jak tak sie zastanowiłem to ma to sens, bo przecież 90% ludzi kupuje olej w warsztatach a nie w sklepach, więc jak mieliby drogo olej na warsztaty to ciężko byłoby im przekonać mechanika zeby kupił to a nie popularną Vavloline czy Castrola w lepszej cenie.
Polski rynek jest specyficzny i faktycznie tutaj dużą rolę musi odgrywać cena
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@tomek evo, wyżej napisałam. To nie kwestia wiary, a tego że ja umiem wlać, ale zlać nie umiem i nie mam gdzie, dlatego i tak to musi ktoś zrobić i tak, to od razu wpiszą mi w książkę serwisową. Po prostu tak mi najprościej.
Ale uważam że na oleju nie ma co oszczędzać. To chyba dobrze uważam, czy nie?
Radio 357 :)
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
A tak na poważnie to jak ktoś wymienia raz na rok to moze 250 zł za olej to nie dużo ale rozmawiam ostatnio z Klientem i on mi mówi, że zmiana marki oleju (produkt niekoniecznie gorszy a nawet raczej lepszy) daje mu rocznie ponad 600,00 zł oszczędności i to dla niego sporo.
-
MarcinD1984
- Nowicjusz
Pewnie, ze dobrze. Ja uwazam, że najwazniejsze w oleju to częsta jego wymiana, najlepiej nie rzadziej niż co 10 tysięcy. Bo nawet najelpszy olej typu jakiś Penrite po 30 tysiącach to moim zdaniem jest smietnik 
Sam mam przykład samochodu mojej dziewczyny, gdzie oleju ktoś nie wymieniał latami i silnik tak zasyfiony, że szkoda gadać :/
Sam mam przykład samochodu mojej dziewczyny, gdzie oleju ktoś nie wymieniał latami i silnik tak zasyfiony, że szkoda gadać :/
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Trochę koloryzowane ale generalnie mogę się zgodzić. Sprzedają się przede wszystkim produkty, które są popularne a temat zgłębia zaledwie garstka. Tu nawet nie chodzi o cenę ale dla Kowalskiego Castrol to jest brend , zna Elfa, Totala czy Shella i Valvolina jak mu ktoś wyskakuje z jakąś w jego mniemaniu egzotyczną marką to jakiś wałek, ktoś go chce naciągnąć i sprzedawca mu jakiś produkt niskiej jakości. 90% mechaników ma totalnie w d..ie co leje Klientowi i najczęściej leją to co Klient chce a jak nie chce nic konkretnego to to na czym mogą lub muszą zarobić (wyrobić normę sprzedaży).MarcinD1984 pisze: ↑18 lut 2019, o 12:37Zadzwoniłem jeszcze raz (zaraz wezmą mnie za jakiegoś natręta, bo juz drugi raz rozmawiałem z tym Panem w ciągu godziny hehetomek evo pisze: ↑18 lut 2019, o 12:16
Spytaj czemu zredukowali udział PAO z 70 % do 25% i czy w związku z tym cena zostanie obniżona bo przecież koszt produkcji jest zupełnie inny. I skąd wiadomo, ze było te 70%. Niech podeśle widmo (albo widmo odwrócone) to wtedy to będzie wiarygodne.
PS. Ja nic do PMO nie mam ale chyba sami wpadli we własne sidła jak kiedyś Ravenol ale przepraszam ich tłumaczenia nie brzmią zbyt wiarygodnie. Nie zmienia to faktu, że nie należy skreślać tej marki to za te pieniądze to może być bardzo dobra alternatywa.) Według tego Pana powodem zmiany była specyfika polskiego rynku. Aby utrzymać poziom 70% musieliby mieć droższe oleje od popularnych marek typu Motul czy Castrol i nie byliby konkurencyjni. Podobno takich ludzi jak my, którzy kupili by droższy olej bo jest na 70% PAO jest niewiele (szacuje się, ze to zaledwie kilka -kilkanaście %) w Polsce. Dla zdecydowanej większości liczy się solidny produkt ale w DOBREJ cenie. Gdyby utrzymali poziom PAO byliby niszową marką (nie powiedział jaką ale zakładam, że coś pokroju Penrite czy Amsoil), która jak wiemy nie ma dużej sprzedaży. A oni celują aby zdobyć rynek własnie bardzo dobrym produktem (chociaz nie najelpszym na świecie) ale w umiarkowanej ceni. Oni swoją sprzedaż opierają głównie na warsztatach i nie byliby w stanie konkurować z tańszymi popularnymi markami(wiadomo co sie liczy dla mechanika? Jakość, ale zaraz za jakością cena
). Dlatego powodem było zmniejszenie PAO, co jak sam stwierdził i tak utrzymuje ich olej w ścisłej czołówce w tej półce cenowej. Powiedział mi jeszcze, że taki poziom PAO i tak jest bardzo dobrym poziomem i w tej cenie ciężko szukać czegoś lepszego. I żeby nie traktować baz PAO jako jedynego wyznicznika jakości oleju, bo oleje HC mogą być dobrymi olejami, a jak sa "podrasowane" PAO, to już w ogóle nie ma co szukać dziury w całym.
Jak tak sie zastanowiłem to ma to sens, bo przecież 90% ludzi kupuje olej w warsztatach a nie w sklepach, więc jak mieliby drogo olej na warsztaty to ciężko byłoby im przekonać mechanika zeby kupił to a nie popularną Vavloline czy Castrola w lepszej cenie.
Polski rynek jest specyficzny i faktycznie tutaj dużą rolę musi odgrywać cenaJak chcemy super oleje na PAO to można własnie szukać Penrite czy jakichś takich niszowych, tylko ze ich cena jest znacznie wyższa i jak dla mnie trochę za duża. A sam takiego Penrite czy Amsoila bym przygarnął
![]()
Inna sprawa, ze PMO to tylko marka i oni nie będąc producentem mają bardzo ograniczone pole manewru. Nie mieli by szans nigdy być Amsoilem, Millersem , Penrite czy choćby Eurolem, który też oferuje wysokiej jakości produkty w atrakcyjnych cenach. Ale mając dobry produkt w dobrej cenie mogą powalczyć o swój kawałek tortu (rynku). Niestety ale niekoniecznie w pozyskiwaniu do współpracy warsztatów liczy się jakość produktu. Większość mechaników nie ma pojęcia o olejach i nie wie co to jest PAO więc czy tam go będzie 100% czy 0% to jest mało istotne. 99% ich Klientów też nie wie co to jest PAO. A olej na dobrym HC z udziałem bazy PAO to zwykle już bardzo dobry olej - szczególnie jeśli jest to olej z normą C.
-
MarcinD1984
- Nowicjusz
Zgadzam się w 100%, ze mechanicy nie wiedzą co to PAO
Więc jak przyjedzie do nich dystrybutor czy tam przedstawiciel oleju co ma w składzie bazy PAO to mechanik szczerze mówiąc i tak nic z tego nie zrozumie, oprócz tego, że taki olej będzię droższy i powie, że on woli tańszego Totala bo więcej na nim zarobi 
Dlatego w Polsce tak mało warsztatów (ja sie nie spotkałem w sumie nigdy) zalewa oleje typu Penrite czy Amsoil bo są za drogie. Może za jakiś czas jak Polacy będą bogatszym narodem to zaczniemy kupować dobre oleje bo będzie nas stać
Dlatego w Polsce tak mało warsztatów (ja sie nie spotkałem w sumie nigdy) zalewa oleje typu Penrite czy Amsoil bo są za drogie. Może za jakiś czas jak Polacy będą bogatszym narodem to zaczniemy kupować dobre oleje bo będzie nas stać
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: DE
co do Kroon oil, z jego pochodnymi : exrate , vatoil , putoline blenduje ten sam zaklad co dla PMO czyli "De Oliebron " a
Marka Kroon oil i De Oliebron podlegaja Gilde Equity Management ,jeśli ktoś zamarzy sobie swoj olej to już od 1000 litrów zblendują i zapakują, według Waszej lub ich receptury
ot taka ciekawostka
Marka Kroon oil i De Oliebron podlegaja Gilde Equity Management ,jeśli ktoś zamarzy sobie swoj olej to już od 1000 litrów zblendują i zapakują, według Waszej lub ich receptury
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
To nie jest nawet kwestia ceny tylko rozpoznawalności produktu. Castrol też nie jest tani a w ofercie mają nawet bardzo drogie oleje po 60,00 zł za litr i więcej i ludzie to kupują. Millers Trident 5W40 czyli olej marki można powiedzieć premium kosztuje ok. 140 zł a jego odpowiednik penrite hpr 5w40 kosztuje ok 170 zł. To są w miarę normalne ceny ale obie marki są stosunkowo słabo rozpoznawalne i niewielu potencjalnych kupujących w ogóle się orientuje, ze ma do czynienia z marką premium. Amsoil faktycznie jest drogi i można powiedzieć często za drogi bo owszem to bardzo dobre oleje (niektóre nawet wybitnie dobre) ale często konkurencja jest w stanie zaoferować równie dobry lub nawet lepszy produkt ale znacznie taniej. Liqui Moly wyrobiło sobie markę i chociaż to b. dobre oleje to relacja cena/jakośc nie jest wg. mnie zbyt korzystna a cenowo zbliżyli się do Millersa czy Penrite. I drogie Liqui Moly tez się naprawdę nieźle na Polskim Rynku sprzedaje. Jest całkiem spora grupa osób, które są w stanie dać więcej za lepszy produkt ale problem polega na tym, ze wiele z nich za topowy produkt uznaje Valvoline, Motula, Liqui Moly czy nawet Castrola nie mając świadomości, ze są lepsze produkty i to niekoniecznie droższe.