--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup Insigni - pytania
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Zakup Insigni - pytania
I wtedy będziesz spał spokojnie, wycieczka do ASO warta zachodu
niech też zrobią testy , chociaż MDI
Radio 357 :)
-
PancernyAgrest
- Nowicjusz
- Auto: Citroen C4
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Poznań
Od kilku tygodni szukam wymarzoną poliftową Insignię i im dłużej czytam to forum tym większy mętlik mam w głowie 
Prognozowane trasy: dwukrotnie codziennie 15km do pracy, co jakiś czas wypad na weekend. W grę wchodzi benzyna (biorąc pod uwagę niewielki roczny przebieg i brak jakichkolwiek doświadczeń odrzucam diesla). Budżet +/-60k zł (szukam opcji z leasingiem). Chciałbym, żeby samochód był w miarę dynamiczny (obecnie jeżdzę C4 z 1.6 109km i oczekuję czegoś więcej). W grę wchodzą więc silniki 1.6T 170km oraz 2.0T 250km.
Druga opcja (250km) wydaje mi się ekonomicznym samobójstwem. Wolałbym uniknąć średniego spalania grubo przekraczającego 10l.
Pierwsza opcja wydaje mi się ryzykowana właśnie po lekturze kilku tutejszych wątków - przewijają się opinię o pękaniu tłoka. Nie wiem na ile jest to częste i czy powinno to go dyskwalifikować? Drugi, większy problem to skrzynia M32.
Co doradzacie? Idealne wydaje mi się połączenie silnika 1.6T i skrzyni automatycznej. Niestety o samochód w takiej konfiguracji z fajnym przebiegiem (100k km) jest piekielnie ciężko - chciałbym kupić samochód z polskiego salonu i najlepiej sprzedawany przez dilera, z gwarancją.
Przykład fajnego ogłoszenia (tylko ta cholerna skrzynia...)
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... ea4ac7423c
Prognozowane trasy: dwukrotnie codziennie 15km do pracy, co jakiś czas wypad na weekend. W grę wchodzi benzyna (biorąc pod uwagę niewielki roczny przebieg i brak jakichkolwiek doświadczeń odrzucam diesla). Budżet +/-60k zł (szukam opcji z leasingiem). Chciałbym, żeby samochód był w miarę dynamiczny (obecnie jeżdzę C4 z 1.6 109km i oczekuję czegoś więcej). W grę wchodzą więc silniki 1.6T 170km oraz 2.0T 250km.
Druga opcja (250km) wydaje mi się ekonomicznym samobójstwem. Wolałbym uniknąć średniego spalania grubo przekraczającego 10l.
Pierwsza opcja wydaje mi się ryzykowana właśnie po lekturze kilku tutejszych wątków - przewijają się opinię o pękaniu tłoka. Nie wiem na ile jest to częste i czy powinno to go dyskwalifikować? Drugi, większy problem to skrzynia M32.
Co doradzacie? Idealne wydaje mi się połączenie silnika 1.6T i skrzyni automatycznej. Niestety o samochód w takiej konfiguracji z fajnym przebiegiem (100k km) jest piekielnie ciężko - chciałbym kupić samochód z polskiego salonu i najlepiej sprzedawany przez dilera, z gwarancją.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ta skrzynia nie sypie się tak od razu i przy tym przebiegu.
A ile rocznie średnio robisz?
A ile rocznie średnio robisz?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
W ogłoszeniu nie sedan lecz hatchback.
Nie wymyślaj awarii na zapas. Skrzynia padnie to zrobisz, nie padnie to kupisz za to ładne felgi.
Nie wymyślaj awarii na zapas. Skrzynia padnie to zrobisz, nie padnie to kupisz za to ładne felgi.
-
PancernyAgrest
- Nowicjusz
Rocznie około 15k km.
Czytając o skrzyniach często przewijały się awarie przy przebiegach sporo mniejszych od 100k km. Sam koszt naprawy nie jest większym problemem (Citroen w poprzednim roku pożarł mi prawie 5k zł) - najbardziej chodzi mi o to, że kupując samochód za spore pieniądze chcę cieszyć się jazdą a nie nasłuchiwać czy to już ten moment kiedy trzeba odwiedzić serwis.
Insignię z linku oglądałem, jeździłem. Niestety uzyskałem informację, że nic ze skrzynią nie było robione - cały czas olej fabryczny.
Kolejne pytanie do Was - jak należy sprawdzić samochód kupując go od dilera? Trudno go oddać do kontroli w ASO (skoro w nim stoi...), gwarancja na bezwypadkowość jest ujęta, mam pełny wydruk historii napraw pojazdu z potwierdzeniem przebiegu.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2019, o 22:54 przez PancernyAgrest, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Jak jest w ASO to masz kilkanaście stron różnych testów na nim. To już nie masz po co gdzieś latać i masz gwarancję na 12 mies i tyle wystarczy gdybyś miał zauważyć że coś jest nie tak. Polecam.
Poza tym, jak kolega wyżej zaznaczył, nie ma co fatalizować, te zepsute skrzynie czy pękające tłoki to maleńki odsetek a setki tysięcy Insigni jeżdżą po naszych drogach.
Używka to zawsze loteria, ale nowy też umie zaskoczyć. Kupując auto z gwarancją płacisz parę tysi więcej ale masz spokojny sen na te 12 miesięcy.
Poza tym, jak kolega wyżej zaznaczył, nie ma co fatalizować, te zepsute skrzynie czy pękające tłoki to maleńki odsetek a setki tysięcy Insigni jeżdżą po naszych drogach.
Używka to zawsze loteria, ale nowy też umie zaskoczyć. Kupując auto z gwarancją płacisz parę tysi więcej ale masz spokojny sen na te 12 miesięcy.
-
PancernyAgrest
- Nowicjusz
Gwarancja udzielana jest na okres sześciu miesięcy - kolejne sześć wymaga dopłaty (jeżeli dobrze pamiętam 1800zł) więc raczej kwota nieadekwatna do przedziału czasowego.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2019, o 22:58 przez PancernyAgrest, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Uważam że adekwatna jeśli sen z powiek ma ci spędzać skrzynia czy silnik, gdzie ewentualna naprawa to 6-10tys. AC też dobrze kosztuje w Insigniach a też warto. 300zł /miesiąc?? phi... nawet nie ma co się zastanawiać z tym drugim półroczem
i fakturę na to też na pewno masz.
PS. Nie cytuj posta pod postem, bo za to są "nagrody" od adminów (regulamin forum)
PS. Nie cytuj posta pod postem, bo za to są "nagrody" od adminów (regulamin forum)
- as pik
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Chyba złego auta szukaszPancernyAgrest pisze: ↑6 lut 2019, o 21:25Od kilku tygodni szukam wymarzoną poliftową Insignię i im dłużej czytam to forum tym większy mętlik mam w głowie
Polecam Astra K Kombi 1,4 150KM w fabrycznym gazie.
-
PancernyAgrest
- Nowicjusz
No i nie zapomnijmy jeszcze o samochodzie krajowym, symbolicznym przebiegu i co chyba oczywiste bardzo okazyjnej cenie 
Mówiąc poważnie - kupuję w sporej części oczami i wizualnie Astry niezbyt mi podchodzą. W dodatku Insignia to jednak samochód półkę wyżej (czyli będzie używana/starsza). Nie oczekuję spalania na poziomie 7L/100km, chciałbym jednak zamknąć się w 10L. Dynamika 1.6L 170KM nie jest porywająca ale wystarczy. Przestraszyłem się opinii o silniku i skrzyni ale czytając co piszecie to chyba trochę przesadzam.
Mówiąc poważnie - kupuję w sporej części oczami i wizualnie Astry niezbyt mi podchodzą. W dodatku Insignia to jednak samochód półkę wyżej (czyli będzie używana/starsza). Nie oczekuję spalania na poziomie 7L/100km, chciałbym jednak zamknąć się w 10L. Dynamika 1.6L 170KM nie jest porywająca ale wystarczy. Przestraszyłem się opinii o silniku i skrzyni ale czytając co piszecie to chyba trochę przesadzam.
- patryk78
- Użytkownik
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gniezno
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Kupiłem krajowy w czerwcu 2018 ale diesel wiec spalanie mam dokładnie 7l (przejechane na razie 15k) Olej w skrzyni (m32) wymieniłem profilaktycznie (lepiej się z tym poczułem
też się bałem różnych bolączek, których się nasłuchałem typu uszczelka smoka, skrzynia, DPF ale "so far so good". Nie ma co panikować przed czasem. Podobno od 2012 skrzynie m32 były poprawione tak stoi tutaj na forum.
Ja też kupiłem oczami ale wizyta w ASO obowiązkowa a potem profilaktycznie wymień co trzeba/należy koszty nie są jakieś ogromne
Ja też kupiłem oczami ale wizyta w ASO obowiązkowa a potem profilaktycznie wymień co trzeba/należy koszty nie są jakieś ogromne
- as pik
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Przed liftowe 1.6t zagazujesz. Kup z automatem, lepiej pasuje do charkteru auta i jest wytrzymalszy niż m32.
-
Roby
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łódź
Szanowni, jestem przed zakupem Insigni z 2011. Sprowadzana z Niemiec. Chciałem ją sprawdzić w Europejskim Rejestrze Pojazdów - http://www.erp.pl/wniosek.php. Koszt 209,10 brutto. Ktoś z tego korzystał ? Może jakieś inne opcje.
-
gpawel
Zainwestuj lepiej w weryfikację historii w ASO Opel, ewentualnie raport z autobazy lub autodna.
-
Roby
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łódź
Historię z ASO mam. wg. niej pojazd był serwisowany do połowy września 2018. Ale z natury jestem podejrzliwy
. Budzi moje wątpliwości fakt, że nie ma drugiego kluczyka, a trochę się naczytałem. Stan licznika jak na 8 letnie auto 124 000 i jeszcze kilka spraw
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Gdzieś można sprawdzić czy samochód był wycofany z ruchu np po wypadku ? Niemieccy ubezpieczyciele ?
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Gdzieś można sprawdzić czy samochód był wycofany z ruchu np po wypadku ? Niemieccy ubezpieczyciele ?
- chariotti
- Nowicjusz
- Auto: Mokka
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Radom
- Otrzymał piwo: 2 razy
Wklep numer na autobazie albo vininfo i zobacz czy pokaże ci jakieś szkody, jeśli tak warto wykupić, jak nie to można sobie odpuścić kupno.