--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprzęgło Haldex

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 12:40

@wassermann co do audi to quattro ultra jest montowane w autach z silnikami ustawionymi wzdłużnie tak jak dla klasycznego quattro. Silnik montowany poprzecznie nie ma tu nic do rzeczy. Można znaleźć w necie filmiki pokazujące jak to działa i jak ustawiony jest silnik. Tam samo jak można zobaczyć w ofercie audi, które auta oferują napęd quattro ultra i jak mają ustawiony silnik. Dodam, że ten napęd oferowany jest w a4,a5,a5 q5. A więc z silnikiem ustawionym wzdłużnie. Naprawdę to kosztuje trochę trudu i nie robi się zamieszania nie prawdziwymi informacjami.
Niestety co do tego, że eLSD potrafi dopędzać zewnętrzne koło w insigni A tez jesteś w błędzie. Dopędzać to jest nadawać mu wymuszoną większą prędkość obrotową niż koła będącego wewnątrz zakrętu. Wymuszoną to znaczy nie wynikającą z tego, że koło zewnętrzne ma dłuższą drogę do pokonania a z przełożenia przekładni planetarnej. Pozwalającej zwiększyć jego prędkość względem tej, która wynika z przełożenia przekładni kątowej. eLSD w insigni A potrafi jedynie zablokować mechanizm różnicowy tak aby dwa koła miały tą samą prędkość obrotową. Wynikającą z przełożenia przekładni kątowej. Ale nigdy nie większą.
Co do braku mechanizmu różnicowego w insigni B tez jesteś w błędzie. Ok nie ma tam tradycyjnych satelitów jak w klasycznym dyferencjale. Mechanizm różnicowy działa za pomocą dwóch sprzęgieł zaopatrzonych w przekładnie planetarne. To właśnie owe przekładnie planetarne pozwalają dopędzać koło zewnętrzne umożliwiając mu nadanie prędkości wyższej niż ta wynikająca z przełożenia przekładni kątowej, która w insigni B oczywiście jest.
W przypadku awarii sterowania twinsterem sprawa jest prosta. W zależności od tego czy oba sprzęgła są ściskane tak by przenosiły napęd ciśnieniem oleju czy sprężyną. Dyfer albo będzie zablokowany na stałe albo w ogóle nie będzie przenosił siły napędowej.
I jeszcze małe wyjaśnienie co do słowa "dolączany". Oczywiście haldex nie działa tylko w pozycji włącz wyłącz. Przenoszenie siły napędowej na tylną oś odbywa się płynni w zależności od potrzeb. OD 10 % gdzie sprzęgło jest rozłączone ale na skutek tarcia wewnętrznego przenosi te 10 % do 50 % siły napędowej wychodzącej z silnika, gdzie sprzęgło już pracuje w pełnym załączeniu bez żadnego poślizgu. Dlatego napęd jest dołączany bo na stale silnik połączony jest z osią przednią a tylna się dołącza. O rozdziale możemy mówić w konstrukcjach z centralnym mechanizmem różnicowym. gdzie siła napędowa trafia najpierw nie na jedną z osi. Ale do skrzyni rozdzielczej z centralnym dyfrem a stamtąd rozdzielana jest dopiero na osie.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 22 sty 2019, o 13:00

Dajcie już spokój z tymi referatami bo ciagle k tym samym piszecie :)

A co do Quattro Ultra:

Audi Quattro Ultra- już nic na tym świecie nie jest stałe :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 22 sty 2019, o 13:07

wszytko w temacie. Co czym i na podstawie czego steruje. A dla niecierpliwych od 11.35 do końca....

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 22 sty 2019, o 13:52

Jeszcze w temacie Audi, bo Opel Oplem, ale Audi faktycznie ma 3 rodzaje napędu:
- klasyczne Quattro (Torsen) dla silników umieszczonych wzdłużnie (stosowane w silniejszych wersjach)
- "Quattro" na Haldexie dla silników umieszczonych poprzecznie (myślałem, że to jest Ultra, ale się myliłem) - np. A3, Q3.
- "Quattro" Ultra, które reklamuje jako napęd "rozłączany" (a nie "dołączany"), dla silników umieszczonych wzdłużnie, w tym 4-cylindrowych, które pozwala oszczędzać paliwo poruszając się z rozłączeniem tylnej osi. Dość skomplikowany układ, w którym silnik umieszczony wzdłużnie napędza w większości koła przednie - od modelu A4.
Oprócz tego, do mocniejszych wersji można domówić Sportdifferenzial, czyli elektronicznie regulowaną szperę - coś podobnego do Twinstera i mającego ten sam cel.

M.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 14:12

Napęd rozłączany, dołączany idea jest ta sama. Stale połączona z silnikiem przednia oś. Siła napędowa dostarczana do osi tylnej w zależności od warunków i potrzeb. Quattro ultra, haldex czy autorskie rozwiązania jak w insigni B. Mają na celu jedno. Oszczędności w paliwie uproszczenia konstrukcji. Zasada działania jest ta sama.
Zasada działania x drive tez jest podobna. Tylko, że tam stale napędzana jest tylna oś a przednia się dołącza lub rozłącza jak kto woli.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 22 sty 2019, o 19:39

hubertus pisze:
22 sty 2019, o 09:11
Trzy te 10 % nie bierze się z oporów wewnętrznych sprzęgła a jest to celowy zamiar producenta auta ! Nie wierzysz sprawdź wyjmując bezpiecznik od haldexa przy ruszaniu na śliskim a poczujesz różnicę już od 1 metra ! Jaki bezpiecznik człowieku? Od tego mam program diagnostyczny by zobaczyć co dzieje się z napędem. Jeśli nie masz pojęcia jakie opory stawia sprzęgło wielotarczowe to podjedź do kogoś kto ma motocykl. Poproś by dał ci go popchnąć na luzie a następnie na jedynce z wciśniętym sprzęgłem. Zrozumiesz o czym mowa. Bo o tym tez pojęcia nie masz.
Co do pierwszej części pozostawię bez komentarza ponieważ wyszukujesz kawałki które cytujesz i interpretujesz po swojemu. Skoro tyle wiesz to zapewne wiesz iż gdy w insignii był już haldex IV generacji to VW montował w niektórych modelach jeszcze II generację (do 2011r.) i to miałem na myśli lecz nie pojąłeś tego ! pewnie z powodów podanych wyżej
Co do możliwości i działania napędu 4x4 w Oplu to widzę iż nie oglądałeś filmików i masz gdzieś zamierzenia konstruktorów Opla bo wiesz lepiej i jeszcze wciągasz do tego innego użytkownika który według ciebie zna się lepiej na tym niż sam Opel.
Skoro twierdzisz iż 4x4 w oplu wyłącza napęd na tył to pokaż ten moment na filmie lub na podstawie twoich programów !
W tym temacie nie tylko ja zwracałem ci uwagę iż napęd załącza te 10% w trakcie ruszanie i go nie rozłącza jak masz swoje programy to zapewne widzisz iż zmienia się pobór prądu przez pompę a to oznacza iż działa napęd 4x4 a nie przez jakieś teorie o oporach wewnętrznych. Więc może wklej skany z obciążeniem pompy na postoju, po załączeniu biegu i w czasie jazdy i myślę iż to wyjaśni wszystko OK
Co do teorii z motorem to cię poniosło :D po pierwsze mam motor i w sezonie robię nim ponad 10 tyś km :D a to o czym piszesz to spłycenie i to bardzo zagadnienia o oporach sprzęgła wielotarczowego ! ponieważ zgodnie z tym co piszesz iż przenosi ono 10 % momentu przy rozłączeniu czy wciśnięciu sprzęgła (na co powołujesz się w insignii 4x4) to motocykla nie dało by się zatrzymać opierając na twojej teorii ! Zgodnie z tym włączenie biegu i puszczenie hamulca przy wciśniętym sprzęgle motocykl by już jechał ! A tak nie jest ! Dlaczego odpowiesz mi i innym bo być może wtedy zrozumiesz co to są opory wewnętrzne sprzęgieł wielotarczowych i że nigdy nie osiągną one tych twoich 10%
Co do napędu BMW X-drive to działa on dokładnie tak samo jak w insignii czyli od ruszenia ma już stały napęd na obie osie z tym że w BMW większość napędu kierowana jest na oś tylną 38:62 (przód:tył) w szczegóły nie będę się zagłębiał bo pewnie znasz to a mijasz się z prawdą z przekory by sprawdzić wiedzę innych i rozpocząć dyskusję
Haldexy od IV generacjw oplu czy X-drive w BMW nazywa się napędem rozłączanym ponieważ taki jest na postoju przy wyłączonej pompie hydraulicznej napędu w przeciwieństwie do napędów z centralnym dyferencjałem które spinają napędy cały czas ! stąd pochodzi nazwa dołączany

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 19:47

Nie no z tym napędem rozłączanym na postoju to już mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu. Dobrze, że chociaż z tym vw się poprawiłeś bo do nie dawna podobne rewelacje wymyślałeś jak z tym napędem rozłączanym na postoju.
"W tym temacie nie tylko ja zwracałem ci uwagę iż napęd załącza te 10% w trakcie ruszanie i go nie rozłącza jak masz swoje programy to zapewne widzisz iż zmienia się pobór prądu przez pompę a to oznacza iż działa napęd 4x4 a nie przez jakieś teorie o oporach wewnętrznych. Więc może wklej skany z obciążeniem pompy na postoju, po załączeniu biegu i w czasie jazdy i myślę iż to wyjaśni wszystko OK "
Na nic mi nie musiałeś zwracac uwagi bo już dawno pisałem tutaj, że przy ruszaniu napęd się załącza
Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, o 20:32 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 22 sty 2019, o 20:13

hubertus :lol: jesteś najlepszy z najlepszych
popraw post bo nie wiadomo o co chodzi nie wiem czy to cytat mojego czy twoje prośby o skany z obciążeń pompy haldexa ? ja ich nie zamierzam robić gdyż ufam i zgadzam się z danymi producenta obu marek
W każdym razie nie zamierzam wdawać się w dyskusję z tobą do czasu aż nie udowodnisz że napęd w oplu czy bmw rozłącza się w czasie jazdy :o może konstruktorzy tych aut o tym nie wiedzą i warto i podesłać twoje dowody czyli np. skany ! Tak samo oczekuję twojej odpowiedzi dlaczego mój motocykl nie jedzie gdy wbije bieg a nie trzymam na hamulcu przecież według ciebie opory wewnętrzne w postaci 10% już go napędzają :o A może wszystkie jakie dotąd miałem były popsute jak i moich kolegów motocyklistów bo żadnemu nie jedzie na wciśniętym sprzęgle :(
Koniec

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 22 sty 2019, o 20:13

hubertus pisze:
22 sty 2019, o 19:47

Na nic mi nie musiałeś zwracac uwagi bo już dawno pisałem tutaj, że przy ruszaniu napęd się załącza
Akurat w insigni napęd załącza się po odpaleniu auta

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 22 sty 2019, o 20:21

Być może Norbert ale tylko podgląd w obciążenia pompy pozwoli to wyjaśnić. W każdym razie oficjalne dane podają iż jest on dostępny już od pierwszego ruszenia. W dobie oszczędzania może tak być iż pompa załącza się po włączeniu biegu w automacie i wciśnięciu sprzęgła w manualu. Chętnie bym zobaczył taki wykres z obciążenia tej pompy w czasie jazdy

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sty 2019, o 20:36

To czytałem kiedyś w oficjalnych danych z Dixi Car

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 20:37

To jest dostępny od ruszenia czy uruchomienia silnika. Bo widzę obaj macie w tej materii inne zdanie.
Twój motocykl nie jedzie po wbiciu biegu i trzymaniu sprzęgła bo opory wewnętrzne sprzęgła są zbyt małe aby pokonać opory mechanizmów motocykla jak skrzynia biegów, łańcuch czy opory związane z jego masą. Nie zaprzeczysz chyba, że ciężej się pcha z wbita jedynką i wciśniętym sprzęgłem niż na luzie. Nie pisałem też, że opór wewnętrzny sprzęgła twego motocykla ma dokładnie ileś tam procent. Motocykl podałem jako przykład.
Fajnie, że bierzecie wiedzę techniczną z prospektów producenta. Oczywiście ten użyje takiego języka by jak najlepiej zachwalić produkt. I tak oto słowo "dostępny" można zinterpretować, że faktycznie napęd obu osi jest spięty a można zinterpretować, że przy określonych warunkach dopiero zostanie spięty. Kwestia podejścia.
@grzegorz13 twierdzisz, że napęd w oplu działa jak w bmw. To proszę bardzo. Mam nadzieję, że teraz wszystko zrozumiesz. Skoro słowo pisane nie dotarło to mam nadzieję, ze filmik rozwieje wątpliwości nie tylko twoje jak działają dołączane napędy. W tym przypadku przy wolnym ruszaniu i skręcie kół. O czym już kilka razy tu pisałem. Gdyby autor depną na gaz auto by pojechało na samym przodzie.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, o 20:49 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 22 sty 2019, o 20:48

Hubertus czytaj ze zrozumieniem a mam na myśli mój post i Norberta ! i dopiero zabieraj głos. Ok
A mamy odmienne zdanie gdyż po to jest forum by wymieniać poglądy wyjaśniać wątpliwości i uczyć lecz ty trochę za bardzo starasz się udowodnić iż masz rację ! A gdy okazuje się iż się mylisz to nie potrafisz przestać i przyznać iż może miałeś na to inne zdanie niekoniecznie dobre. To tworzy złe emocje a niepotrzebnie. Nie lepiej przekuć to w budującą dyskusję i czego siebie i innych nauczyć ?
Jak masz możliwość poprzez te programy o których wspominałaś sprawdź który z nas ma rację Norbert czy ja i czy napęd załącza się już po odpaleniu czy wbiciu biegu ? ok
Co do oporów przy toczenia motocykla przy wbitym biegu z wciśniętym sprzęgłem to wpływ na to ma fakt napędzania skrzyni biegów przez koło a nie oporów wewnętrznych sprzęgła ! Chyba z tym się zgodzisz i przyznasz iż się myliłeś co do tego przykładu ?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sty 2019, o 20:54

hubertus pisze:
22 sty 2019, o 20:37
Skoro słowo pisane nie dotarło to mam nadzieję, ze filmik rozwieje wątpliwości nie tylko twoje jak działają dołączane napędy.
Ciekawe,ze jak filmik o BMW popierający Twoją teorie to jest dobry,a jak o Oplu to już nie są dobre.
Poza tym napisałem wyraźnie ,że o czasie zapięcia napędu czytałem kiedyś w oficjalnych danych dixi car.Nawet kiedyś wrzucone było na forum

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sty 2019, o 20:58

Akurat BMW i jego napęd kompletnie mnie nie interesuje.Ale wiem jak działa u ojca w kia dołączany czy w starszej maździe 6 MPS

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 21:02

Filmik miał pokazać jak reaguje napęd dołączany na położenie kierownicy. Zresztą podłączając vcds do skody zaobserwowałem dokładnie te same reakcje co w bmce. Oczywiście sytuacja dotyczy wolnego ruszania. Najlepiej było by gdyby ktoś do insigni podłączył program monitorujący haldexa i wszystko stało by się jasne.
Czy to opel czy bmw czy vag napęd bez mechanizmu różnicowego musi się rozłączać czy tam dołączać. Jazda ze stałym napędem była by nie możliwa. Ponieważ szczególnie przy pokonywaniu zakrętów dystanse jakie mają do pokonania koła każdej osi się różnią. Dlatego są sytuacje w których napęd jest przekazywany na zakrętach w pełni. Są sytuacje gdzie napęd przekazywany jest z uślizgiem sprzęgła tak by skompensować te różnice i są sytuacje gdzie napęd nie przekazywany jest prawie wcale po za tymi 10 % wynikającymi z oporów wewnętrznych sprzęgła.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 22 sty 2019, o 21:12

Norbert do dixi car to nie mam zaufania gdyż oni podają https://dixi-car.pl/opel-4x4.htm iż napęd tylnej osi załącza się tylko gdy potrzeba co przeczy instrukcji auta jak i samym broszurom opla które mają u siebie https://www.opel.pl/bypass/download/pl/ ... bo_web.pdf Ciekawe co by odpowiedzieli gdy by ich o to zapytać :D

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 sty 2019, o 21:20

Widzisz nawet Dixi mówi to co ja tu tłumaczę. Nawet broszura nie pisze nic o załączonym na stałe napędzie a tylko
"W normalnych warunkach większość momentu napędowego przenoszona jest na przednie koła dla oszczędności paliwa" cytuję z pamięci. Tekst ze strony 8
Filmik, który wrzucał @norbi333 tez pokazuje, że podczas jazdy ze stałą prędkością jest tylko 10 % na tył.
Wiesz dlaczego bmk a w 1:56 przestała jechać czy wytłumaczyć?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 sty 2019, o 21:58

Nie wiem. Być może u nich co handlowiec to co innego widzi.
Co nie zmienia faktu, że i w Maździe i u ojca przy ruszaniu ewidentnie widać, że najpierw przód traci przyczepność i dopiero potem tył dochodzi. W Insigni tego nie ma i ewidentnie od razu startuje z 4 kół

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 22 sty 2019, o 22:42

Moje filmiki z testami na śniegu pokazały coś innego. Najpierw obrócił się tył a dopiero później dołączył przód pomimo takiego samego braku przyczepności

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”