--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuModuł CAN - koncepcja interfejsu.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Moduł CAN - koncepcja interfejsu.
Witam,
Nie za bardzo mogłem zdecydować się gdzie umieścić ten wątek, ale w końcu padło na dział Elektryka, zdaje się że tutaj najbardziej będzie pasował.
Otóż od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie stworzenie własnego interfejsu diagnostycznego do naszych (i nie tylko) aut. Ostatnimi czasy dostaje też pytania czy było by możliwe zrobienie modułu sterującego światłami przeciwmgielnymi tak aby działały jako doświetlanie zakrętów zależnie od prędkości (chyba do 40km/h) I od pozycji kierownicy. Ktoś też pytał się czy dało by radę zrobić wyświetlanie danych o DPF/ciśnieniu oleju nie na telefonie a na wyświetlaczu licznika i/lub dodatkowym niewielkim wyświetlaczu.
W związku z tym pojawiła się koncepcja zbudowania własnego modułu CAN który mógł by zrealizować postawione wymagania. Założenie jest takie, że był by to otwarty projekt w który kazdy mógł by rozwijać, lub jeżeli nie miał by odpowiednich predyspozycji, to był by w przynajmniej w stanie poskładać elementy do kupy i zaprogramować udostępnionym softem.
Całość składała by się z bloku głównego oraz z dodatkowych bloków sterujących wybieranuch zależnie od wymagań.
Blokiem głównym był by oczywiście mikroprocesor (moja propozycja to STM32F103C8T6 na płytce rozwojowej tzw "BluePill" - tani i stosunkowo łatwo dostepny) + przetworniki sygnałów CAN (MCP2551 lub Tja1050 ) + przetwornica/stabikizator napięcia z 12 na 5V.
Doszla by jeszcze płytka PCB na której to wszystko by się znalazło oraz obudowa w której trzeba by to zamknąć.
Z opcji dodatkowych był by blok komunikacji po WIFI (Esp8266 - node MCU), układ do pomiaru dodatkowych czujników oraz sterownik żarówek halogenowych.
Potrzeby był by jeszcze programator, choć możliwe że dało by się ogarnąć tą funkcję przez WiFi (jeszcze nie wiem na 100%)
Przewidywany koszt części w wersji minimum to jakieś 100zl (może mniej).
W wersji max ok 150 może 200zl - zależnie od użytych podzespołów.
Obecnie jestem na etapie zbierania informacji, przemyśleń, tworzeniu koncepcji oraz wstępnych testów mikrokontroler Stm32, żeby dowiedzieć się co on potrafu.
Powiedzcie co o tym sądzicie?
Ktoś chciał by dołączyć do tego projektu/był by wsparciem/może mentorem?
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Nie za bardzo mogłem zdecydować się gdzie umieścić ten wątek, ale w końcu padło na dział Elektryka, zdaje się że tutaj najbardziej będzie pasował.
Otóż od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie stworzenie własnego interfejsu diagnostycznego do naszych (i nie tylko) aut. Ostatnimi czasy dostaje też pytania czy było by możliwe zrobienie modułu sterującego światłami przeciwmgielnymi tak aby działały jako doświetlanie zakrętów zależnie od prędkości (chyba do 40km/h) I od pozycji kierownicy. Ktoś też pytał się czy dało by radę zrobić wyświetlanie danych o DPF/ciśnieniu oleju nie na telefonie a na wyświetlaczu licznika i/lub dodatkowym niewielkim wyświetlaczu.
W związku z tym pojawiła się koncepcja zbudowania własnego modułu CAN który mógł by zrealizować postawione wymagania. Założenie jest takie, że był by to otwarty projekt w który kazdy mógł by rozwijać, lub jeżeli nie miał by odpowiednich predyspozycji, to był by w przynajmniej w stanie poskładać elementy do kupy i zaprogramować udostępnionym softem.
Całość składała by się z bloku głównego oraz z dodatkowych bloków sterujących wybieranuch zależnie od wymagań.
Blokiem głównym był by oczywiście mikroprocesor (moja propozycja to STM32F103C8T6 na płytce rozwojowej tzw "BluePill" - tani i stosunkowo łatwo dostepny) + przetworniki sygnałów CAN (MCP2551 lub Tja1050 ) + przetwornica/stabikizator napięcia z 12 na 5V.
Doszla by jeszcze płytka PCB na której to wszystko by się znalazło oraz obudowa w której trzeba by to zamknąć.
Z opcji dodatkowych był by blok komunikacji po WIFI (Esp8266 - node MCU), układ do pomiaru dodatkowych czujników oraz sterownik żarówek halogenowych.
Potrzeby był by jeszcze programator, choć możliwe że dało by się ogarnąć tą funkcję przez WiFi (jeszcze nie wiem na 100%)
Przewidywany koszt części w wersji minimum to jakieś 100zl (może mniej).
W wersji max ok 150 może 200zl - zależnie od użytych podzespołów.
Obecnie jestem na etapie zbierania informacji, przemyśleń, tworzeniu koncepcji oraz wstępnych testów mikrokontroler Stm32, żeby dowiedzieć się co on potrafu.
Powiedzcie co o tym sądzicie?
Ktoś chciał by dołączyć do tego projektu/był by wsparciem/może mentorem?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Moduł CAN - koncepcja interfejsu.
A tak po Polsku to rozumiem,że budujesz własny interfejs coś jak opelscanner z własnym oprogramowaniem ,które rozszerza liczniki i diagnozuje moduły w aucie?
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Takie było główne założenie, z tym że z komunikacją po wifi też obsługa z Androida/iPhona, ale pojawiły się dodatkowe pomysły. Projekt był by otwarty więc chętni mogli by napisać swoje oprogramowanie pod daną platformę.
No i Trochę denerwują mnie niedoskonałości ELMa.
No i Trochę denerwują mnie niedoskonałości ELMa.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 14:34 przez Ping, łącznie zmieniany 1 raz.
- GRZEGOR
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: NEWCASTLE
Jestem jak najbadziej ZA! Też próbuje coś poskładać do kupy u siebie w domu, ale to i tak nic w porównaniu do twoich osiągnięć. Teraz, coś tam próbuje programować w Arduino, ale to narazie pierwsze kroki. Chciałem wpakować między zegary kolorowy wyświetlacz do przedliftaifta tzn. zegary zostają tylko wyświetlacz się zmienia, ale narpiew trzeba nauczyć się podstaw. Raczej moja wiedza, przynajmniej narazie, się nie przyda, ale będę obserwował postępy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Tego STMa można programować w Arduino IDE, hehe.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ja chętnie, ale tylko jakimś wsparciem finansowych, bo reszta to czarna magia
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Do STM jest dedykowany programator ST-LINK V2 za jakieś 7-8zł od chińczyka (testowałem z STM32F407) i nie wymaga on bawienia się zworkami BOOT oraz umożliwia debugowanie, ale nie wiem czy do Blue Pill da się podpiąć (wyprowadzone piny).
Druga sprawa, to dostępna pamięć, nie wiem czy 64KB wystarczy na wszystko, wersji 128kB na szybko nie znalazłem, ale wg. wiki są. Wiem, że jest płytka z STM32F407, ale to już koszt 110zł. Ja osobiście używam Arduino Due (50-60zł) do zabawy.
Trzecia rzecz, to środowisko, Arduino IDE nie jest zbyt wygodne, Atmel Studio oparte o VS to inna bajka, ale trzeba byłoby sprawdzić czy z STM ruszy. Do ARM kiedyś jeszcze używałem CrossWorks, ale jest to środowisko płatne.
Druga sprawa, to dostępna pamięć, nie wiem czy 64KB wystarczy na wszystko, wersji 128kB na szybko nie znalazłem, ale wg. wiki są. Wiem, że jest płytka z STM32F407, ale to już koszt 110zł. Ja osobiście używam Arduino Due (50-60zł) do zabawy.
Trzecia rzecz, to środowisko, Arduino IDE nie jest zbyt wygodne, Atmel Studio oparte o VS to inna bajka, ale trzeba byłoby sprawdzić czy z STM ruszy. Do ARM kiedyś jeszcze używałem CrossWorks, ale jest to środowisko płatne.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Ten programator działa i są wprowadzone osobne piny. 64kB powinno starczyć choc to wyzwanie.
Jest dedykowane środowisko C do stm32 w eclipse (System Workbench for Stm) i nie tylko to. No i jest darmowe.
Jest dedykowane środowisko C do stm32 w eclipse (System Workbench for Stm) i nie tylko to. No i jest darmowe.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
VxDiag ma firmware 129kB, ale na procku jest jeszcze bootloader, za pomocą którego firmware jest ładowany do pamięci, dlatego też obawiam się, że 64kB może być mało.
Mam w domu Esp8266, jak będzie chwila czasu, to spróbuje pod DUE podpiąć, bo na STM nie mam żadnej płytki oprócz uwalonego VxDiag (brak bootloader'a po wymianie uP), a tam jest już wlutowane Esp8266.
Mam w domu Esp8266, jak będzie chwila czasu, to spróbuje pod DUE podpiąć, bo na STM nie mam żadnej płytki oprócz uwalonego VxDiag (brak bootloader'a po wymianie uP), a tam jest już wlutowane Esp8266.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Przy wszystkich opcjach może być problem.
Na chwilę obecną mam zrobiona komunikacji PC-(TCP-Wifi-ESP-STM32) -CAN.
Na chwilę obecną mam zrobiona komunikacji PC-(TCP-Wifi-ESP-STM32) -CAN.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Z tym projektem chcesz celować w roczniki przed czy poliftowe?
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
W sumie to we wszystkie
- GRZEGOR
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: NEWCASTLE
Tutaj już ktoś próbował modzić z CAN i Arduino, w Astrze, może się przyda:
http://www.emvn.pl/siec-can-opel-astra- ... us-shield/
http://www.emvn.pl/siec-can-opel-astra- ... us-shield/
-
Zbyszek01
- Klubowicz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 29 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Dzięki za propozycję,ale jak na razie to wiekszosc potrzebnych grantów gdzieś mi się walało po kątach. To czego brakuje to drobnica.
Co do VXDIAG to pamiętaj że oprócz CAN obsługuje on jeszcze inne protokoły więc ma też większe wymagania co do procesora.
A tak swoją drogą to jak żeś go uwalił?
Co do VXDIAG to pamiętaj że oprócz CAN obsługuje on jeszcze inne protokoły więc ma też większe wymagania co do procesora.
A tak swoją drogą to jak żeś go uwalił?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
To co możemy zrobić aby Ci pomóc?
Wiem, że mentora potrzeba ale co mogą dla których to jest czarna magia.
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
Wiem, że mentora potrzeba ale co mogą dla których to jest czarna magia.
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 17:08 przez kecraminsignia, łącznie zmieniany 1 raz.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Ja również służę pomocą taką jak koledzy norbi333 i Zbyszek01,
jak co to pisz komu kiedy i ile trzeba by przelać.
jak co to pisz komu kiedy i ile trzeba by przelać.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Super że większość numer konta ma ale jeszcze musi być sygnał że to już

- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
spokojnie
Na razie zbieram założenia, sprawdzam możliwości itp.
Bardziej potrzebuję porad jak najlepiej rozwiązać niektóre kwestie w szczególności po stronie hardwaru - np wyłączenie zasilania aby nie potrzebnie nie obciążał akumulatora gdy auto jest wyłączone, ale tez żeby w czasie rozruchu silnika moduł pracował.
Na razie zbieram założenia, sprawdzam możliwości itp.
Bardziej potrzebuję porad jak najlepiej rozwiązać niektóre kwestie w szczególności po stronie hardwaru - np wyłączenie zasilania aby nie potrzebnie nie obciążał akumulatora gdy auto jest wyłączone, ale tez żeby w czasie rozruchu silnika moduł pracował.