--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Potwierdza że barwa jest żółta....w Osram Xenarc
Moja czarna
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jakoś u mnie osram xenarc świecą na biało
może dlatego że nowe 
- Kubikatv
- Nowicjusz
- Auto: Isia 2.0 Turbo
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jeżeli światła Bixenon mi świecą za wysoko to na stacji diagnostycznej ustawią tak jak ma być? Czujniki mam wszystkie sprawne.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Żółte to są, wiecie co,... daruję sobie 
W mojej Insi fabryczne lampy były REWELACYJNE. Barwa "laserowa" z delikatnie niebieską poświatą (z zewnątrz). Z wnętrza idealna, nie męcząca wzroku, biała, ale dość ciepła, a nie mdła. Teraz na LED jest gorzej, raz że strumień światła ma po prostu mniejsze natężenie (mniej luxów), dwa że barwa sztuczna i "trupia". Mówiąc wprost - xenony dawały lepiej.
@Kubikatv - nie dawaj ruszać AFL+ żadnym dziadom ze stacji diagnostycznych. Oni nie mają pojęcia o takich systemach. Jeśli już, to ASO. Poza tym światła w Insignii są dynamiczne i zależą od prędkości. Na postoju świecą inaczej niż podczas jazdy np. 60 km/h. Jeśli już chcesz grzebać, to wyłącz w menu opcję "Inteligentne oświetlenie" lub podobnie się nazywającą. A najlepiej nie grzebać w ogóle. Dlaczego twierdzisz, że świecą za wysoko? Bo inni czasem mrugają? W nosie z nimi, że tak brzydko powiem. W internecie często piszą, że "Insignie oślepiają". "Jak coś wypala oczy, to wiem że jedzie Insignia". Jakoś i ja jeżdżę i spotykam Insignie na drodze, świecą owszem mocno, ale nie stanowią problemu. Jak się porównuje do wypalonych świeczek w złomach, to rzeczywiście "oślepiają".
M.
W mojej Insi fabryczne lampy były REWELACYJNE. Barwa "laserowa" z delikatnie niebieską poświatą (z zewnątrz). Z wnętrza idealna, nie męcząca wzroku, biała, ale dość ciepła, a nie mdła. Teraz na LED jest gorzej, raz że strumień światła ma po prostu mniejsze natężenie (mniej luxów), dwa że barwa sztuczna i "trupia". Mówiąc wprost - xenony dawały lepiej.
@Kubikatv - nie dawaj ruszać AFL+ żadnym dziadom ze stacji diagnostycznych. Oni nie mają pojęcia o takich systemach. Jeśli już, to ASO. Poza tym światła w Insignii są dynamiczne i zależą od prędkości. Na postoju świecą inaczej niż podczas jazdy np. 60 km/h. Jeśli już chcesz grzebać, to wyłącz w menu opcję "Inteligentne oświetlenie" lub podobnie się nazywającą. A najlepiej nie grzebać w ogóle. Dlaczego twierdzisz, że świecą za wysoko? Bo inni czasem mrugają? W nosie z nimi, że tak brzydko powiem. W internecie często piszą, że "Insignie oślepiają". "Jak coś wypala oczy, to wiem że jedzie Insignia". Jakoś i ja jeżdżę i spotykam Insignie na drodze, świecą owszem mocno, ale nie stanowią problemu. Jak się porównuje do wypalonych świeczek w złomach, to rzeczywiście "oślepiają".
M.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
na mojej SKP nie ruszają moich świateł, no już tyle ogarniają że mają tam łap nie pchać
Mi tam też na drodze migają bo mam drogowe ustawione też na auto, nie przejmuję się tym jednak, system jest sprawny, nie wyrzuca błędów, to nie będę się tym przejmowała. Faktem jest że HB jakoś wolniej gasi drogowe, mam porównanie z inną Insignią nocą
Ale nie będę się przejmowała tym że ktoś jest nadgorliwy i czasem mignie- jak mignie to i moja je zgasi.. no i fajnie - niech tam się cieszą że zareagowałam, a to nie ja a moje auto.
Ale też nie mam najmniejszego pojęcia jakie ja tam mam żarówki
no i dobrze 
Mi tam też na drodze migają bo mam drogowe ustawione też na auto, nie przejmuję się tym jednak, system jest sprawny, nie wyrzuca błędów, to nie będę się tym przejmowała. Faktem jest że HB jakoś wolniej gasi drogowe, mam porównanie z inną Insignią nocą
Ale też nie mam najmniejszego pojęcia jakie ja tam mam żarówki
Radio 357 :)
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie mówcie że ASO ustawi lepiej światła niż SKP bo to nie prawda. Można a nawet trzeba ustawiać światła tylko że w insigni trzeba przełącznik ustawić na manual i wtedy wyłączamy wszelkie bajery. Po poprawnym ustawieniu świateł nie ma prawa oślepiać nikogo na auto chyba że pomyka ponad 120km/h w trybie świateł autostradowch.
- wassermann
- Zapaleniec
Nie w polifcie. W nim przełącznik (okrągły, ten po lewej) przestawiony w pozycję "mijania" niczego nie zmienia - i nadal działa pełna automatyka. Dopiero wyłączenie przez menu w centralnym wyświetlaczu dezaktywuje te bajery.
@Dokia, nie mówię o automacie mijania/drogowe. Ten działa kiepsko (za późno wyłącza) i go nie używałem. Mówię o trybach "inteligentnych".
No właśnie, mi mrugali gdy pomykałem >120 km/h. Niemiecki inżynier nie przewidział, że można łamać przepisy na drogach z ograniczeniem do 90 km/h... I auto myślało, że ich proste odcinki to autostrada. Nic z tym nie da się zrobić. Nie ma co obniżać na siłę, bo wówczas przy przepisowej jeździe będą za krótkie.
Wychodzę z założenia, że lepiej świecić dalej niż krócej. Piesi-widma, rowerzyści bez oświetlenia, pijane zombie, furmanki czy maszyny budowlane bez świateł i z ufajdanymi odblaskami... To wszystko realia naszych dróg.
M.
@Dokia, nie mówię o automacie mijania/drogowe. Ten działa kiepsko (za późno wyłącza) i go nie używałem. Mówię o trybach "inteligentnych".
No właśnie, mi mrugali gdy pomykałem >120 km/h. Niemiecki inżynier nie przewidział, że można łamać przepisy na drogach z ograniczeniem do 90 km/h... I auto myślało, że ich proste odcinki to autostrada. Nic z tym nie da się zrobić. Nie ma co obniżać na siłę, bo wówczas przy przepisowej jeździe będą za krótkie.
Wychodzę z założenia, że lepiej świecić dalej niż krócej. Piesi-widma, rowerzyści bez oświetlenia, pijane zombie, furmanki czy maszyny budowlane bez świateł i z ufajdanymi odblaskami... To wszystko realia naszych dróg.
M.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2018, o 22:09 przez wassermann, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja nie wiem, moi nie dotykają tych moich świateł, bo obserwowałam ich przez szybę zawsze
muszę widzieć co z moim autem robią, czasem nawet tam krążę obok Pana mechanika i go dręczę pytaniami, ale już na przeglądzie dzielnie trzymam się za szybą
A poza zabudowanym to raczej wolno nie jeżdżę jak nie jest ślisko, więc być może i oślepiam skoro tak sugerują, ale sugerują w związku z tym że ona późno gasi drogowe
@wassermann, to moja nie ma nic inteligentnego?

A poza zabudowanym to raczej wolno nie jeżdżę jak nie jest ślisko, więc być może i oślepiam skoro tak sugerują, ale sugerują w związku z tym że ona późno gasi drogowe
@wassermann, to moja nie ma nic inteligentnego?
- grzegorz13
- Zapaleniec
Nie popieram takiego podejściawassermann pisze: ↑8 gru 2018, o 21:35Dlaczego twierdzisz, że świecą za wysoko? Bo inni czasem mrugają? W nosie z nimi, że tak brzydko powiem.
M.
Światła jak najbardziej się ustawia choćby z powodu zużywania się sprężyn zawieszenia
Prawidłowo ustawione nie oślepiają i nikt nie mruga chyba iż na zakręcie automat za późno zmieni światła
Ja tam wolę dopilnować by na przeglądzie zrobili to za co zapłaciłem
- wassermann
- Zapaleniec
@Dokia - masz inteligentne, spokojnie. Ale nie chodzi o przełączanie mijania/drogowe, tylko o różne tryby świateł mijania: do jazdy w strefie zamieszkania, miejskiej, po drogach zamiejskich, podczas deszczu, na autostradzie. To są funkcje AFL+ i dzieją się bez Twojej wiedzy. Plus skręcanie całych modułów podczas jazdy i doświetlanie dodatkowymi żarówkami <= 40 km/h.
Mijania/drogowe aktywujesz niezależnie, wajchą. Ja tego nie robiłem, bo za często waliłem długimi po oczach innym.
M.
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
@Grzegorz13, wyniosłem taką obserwację, że nigdy nie mrugnęli mi z nowego samochodu wyposażonego w silne światła. Ci nie mieli problemu. Zawsze jak ktoś mrugnął, to albo tirowiec albo osobówka na "świeczkach". Mówię o "uczuleniu" na tryb autostradowy, czyli silniejsze i symetryczne światła mijania.
M.
Mijania/drogowe aktywujesz niezależnie, wajchą. Ja tego nie robiłem, bo za często waliłem długimi po oczach innym.
M.
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
@Grzegorz13, wyniosłem taką obserwację, że nigdy nie mrugnęli mi z nowego samochodu wyposażonego w silne światła. Ci nie mieli problemu. Zawsze jak ktoś mrugnął, to albo tirowiec albo osobówka na "świeczkach". Mówię o "uczuleniu" na tryb autostradowy, czyli silniejsze i symetryczne światła mijania.
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
ja mam ciągle włączone te automatyczne drogowe, o czym ona mnie informuje gdy włączam silnik, nie przejmuję się tym naprawdę, bo jak komuś przeszkadzają moje długie i mignie mi to ona automatycznie je gasi, więc po co ja mam to robić?
Nie będę się przejmowała tym co ktoś tam sobie myśli, nie mam na to czasu- jedzie?-niech jedzie - przeszkadza mu coś? - niech sobie miga- wtedy automatyczna zmiana świateł u mnie zadziała w tej samej chwili. Pfff.... bez sensu abym zajmowała sobie tym głowę moją, nie?
I też tak jak @wassermann twierdzisz, mrugają mi jakieś drogowe złomki, które ledwie widać, lub jadą jak cyklopy z jednym światłem sprawnym
I też tak jak @wassermann twierdzisz, mrugają mi jakieś drogowe złomki, które ledwie widać, lub jadą jak cyklopy z jednym światłem sprawnym
- grzegorz13
- Zapaleniec
Ok tylko czasami mijamy się z autami które niemiłosiernie dają po oczach i nie zawsze to są auta na ksenonach ! zdarzyło mi się parę razy oddać długimi Tyle się mówi o tym a dalej zdarzają się diagności co mają to w nosie ! w tym tygodniu w ASO diagnoście nie chciało się sprawdzać mi świateł jak i zawieszenia a tłumaczył się tym iż mam 4x4 ! musiał jednak na moją prośbę zrobić mi światło bo mi mrugają (skłamałem) i zawieszenie bo coś stuka z przodu Oczywiście nic nie znalazł bo mi się wydawało
W końcu za to płacę i chcę wiedzieć że wszystko jest ok
W końcu za to płacę i chcę wiedzieć że wszystko jest ok
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No tak. U mnie nic nie znaleźli, chociaż tylko ją poszarpali, ale jakoś czasu nie miałam aby się do czegoś przyczepić.
U mnie najczęściej migają jak nawet nie widzą mnie jeszcze a jest między nami jakieś wzniesienie, ona wtedy nie gasi świateł, dopiero właśnie jak ktoś tam mignie. Nadgorliwych też są całe stada. Dzisiaj właśnie też wracałam po zmierzchu do domu i na odcinku 30km ze 2 razy ktoś mi tam mignął. Uważam jednak, że to jego problem a nie mój
ja mam światła sprawne
Dużo jest nadgorliwców na drodze, co właśnie gdy jest między nami wzniesienie, to już muszą se pomigać bo ONI JADĄ
Nie wkurzają Cię tacy?
U mnie najczęściej migają jak nawet nie widzą mnie jeszcze a jest między nami jakieś wzniesienie, ona wtedy nie gasi świateł, dopiero właśnie jak ktoś tam mignie. Nadgorliwych też są całe stada. Dzisiaj właśnie też wracałam po zmierzchu do domu i na odcinku 30km ze 2 razy ktoś mi tam mignął. Uważam jednak, że to jego problem a nie mój
Dużo jest nadgorliwców na drodze, co właśnie gdy jest między nami wzniesienie, to już muszą se pomigać bo ONI JADĄ
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
@grzegorz13 a sprawdzali Ci hamulce na rolkach / bo do 4x4 są inne rolki (system) procedura jest inna i trwa dłużej i każde koło jest osobno hamowane nie tak jak normalnie parami , w ''mojej'' stacji zawsze robią komplet łącznie ze sprawdzaniem świateł mimo że jeżdżę tam od zawsze
.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Moją turlają parami na rolkach, bo nie mam czterech kół a dwa razy dwa
tzn chyba tak turlają, aczkolwiek widzę tylko przez szybę, więc z jej strony lewej 
- grzegorz13
- Zapaleniec
Hamulce i amortyzatory zrobią na pojedynczych rolkach ponieważ stajesz na nich i to rolki rozpędzają koła a auto hamuje, aparatura rejestruje siłę w niutonach i tak samo amortyzatory choć przy flex ride ponoć ciągle pokazuje w granicach 68-77 % aż do zepsucia ! W każdym razie tyle mają u mnie A kamulce pokazały 3% różnicę miedzy kołami osi przedniej i 8 % tył Na wydruku są nawet naciski osi
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
a mi nic nie drukują... ekologia chyba
W ASO coś tam drukują i pokazują mi, ale i tak nie rozumiem nic to w sumie po co
W ASO zawsze proszę aby sprawdzili czy mi się zaraz coś nie zepsuje, to coś tam testują, ostatnio po tym ich sprawdzaniu wraz z testem drogowym wbili w profil auta i na fakturze wydrukowali w uwagach wymianę tarcz i klocków z przodu, więc zjawię się tam dopiero jak je wymienię, bo u nich dzika cena jest i tylko dają GM
A wracając do tematu, naprawdę nie wiem jakie mam żarówki, jakie powinnam mieć, jak jechałam po nią to koleżanka jeszcze wkładała nowe żarówki doświetlania zakrętów, po 80zł/szt , bo widziałam fakturę, ale no już nie dopłacałam za to. Póki co nie musiałam nic wymieniać z przodu, z tyłu tak, ale to przecież udałam się w tym celu do mojego serwisu i tam to za mnie zrobiono. Nic nie wiem
W ASO coś tam drukują i pokazują mi, ale i tak nie rozumiem nic to w sumie po co
W ASO zawsze proszę aby sprawdzili czy mi się zaraz coś nie zepsuje, to coś tam testują, ostatnio po tym ich sprawdzaniu wraz z testem drogowym wbili w profil auta i na fakturze wydrukowali w uwagach wymianę tarcz i klocków z przodu, więc zjawię się tam dopiero jak je wymienię, bo u nich dzika cena jest i tylko dają GM
A wracając do tematu, naprawdę nie wiem jakie mam żarówki, jakie powinnam mieć, jak jechałam po nią to koleżanka jeszcze wkładała nowe żarówki doświetlania zakrętów, po 80zł/szt , bo widziałam fakturę, ale no już nie dopłacałam za to. Póki co nie musiałam nic wymieniać z przodu, z tyłu tak, ale to przecież udałam się w tym celu do mojego serwisu i tam to za mnie zrobiono. Nic nie wiem
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Qrde H11 po 80 za sztukę Dorota?
To masz chyba jakieś super
To masz chyba jakieś super
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
toż nie wiem, pisałam wyżej że nie wiem jak sprawdzić jakie mam
i nie wiem bo z ASO, nic nie wiem i chyba bardzo dobrze, nie?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
E tam po co sprawdzać jak nowe
to niech doświetlają.
Tylko cena ładna.
Może to była cena z wymianą.
A Wasze pazurki by tego nie ogarnęły
Tylko cena ładna.
Może to była cena z wymianą.
A Wasze pazurki by tego nie ogarnęły
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, o 21:59 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.