--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Olej do silnika 2.0T

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Olej do silnika 2.0T

Post autor: kuba89 » 8 lis 2018, o 23:10

Z moich informacji wynikać ze Dexos 1 jest przeznaczony dla silników z oznaczeniem Bxxxxx

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 10 lis 2018, o 11:00

Do normalnej jazdy insignią benzyną z turbo wystarczy zalecany olej 5w30. Naprawdę nie trzeba szukać nie wiadomo czego nawet jak ktoś czasem przyciśnie. Tak naprawdę do codziennej eksploatacji takiego auta ważniejsze jest by silnik był dobrze smarowany zaraz po rozruchu i w przypadku wtrysku bezpośredniego olej był opracowany z myślą o przeciwdziałaniu zjawisku samozapłonu.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 10 lis 2018, o 13:35

EDIT: Temat posprzątany. Uwaga poniżej dalej aktualna.

A teraz apel do wszystkich. Jesteśmy w przededniu pięknej rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości. Może też na Forum Insignii pokażemy, że stać nas na jedność, a w kąt odrzucamy waśnie i spory. Nasi pradziadkowie, dziadkowie, rodzice (może też niektórzy tutaj obecni) walczyli o to, abyśmy mogli cieszyć się wolnością (także wypowiedzi).
Bardzo proszę o pisanie w temacie, a ewentualne dyskusje w sprawach nie dotyczących tematu proszę prowadzić poprzez PW, czy też np. w luźnych pogaduchach.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o zastanowienie się, zanim napiszecie coś w wątku, który dotyczy innego tematu.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 lis 2018, o 19:20

Swego czasu rozmawiałem ze swoim tunerem odnośnie oleju silnikowego i on twierdził, że 5w30 w zupełności wystarcza do auta. Lepsze zaleca do aut, które są ciągle katowane i wykorzystywane na maksa.
Tuner jest byłym rajdowcem i miał nawet dobre osiągnięcia. Poza tym obecnie buduje auta rajdowe oraz pojazdy buggy

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 10 lis 2018, o 19:27

Na moje "rajdy" również wystarcza olej serwisowy... nic nie puka, nie stuka , a latam nią już 2 lata, natomiast olej zmieniam niestety co 3 miesiące, bo robię 3-4tys km w miesiącu. Tak więc do maja był w silniku mojej 2,0T olej GM Dexos2, a od sierpnia już ASO moje zalewa do turbobenzyn , niezależnie od daty ich produkcji, olej GM Dexos1 gen2
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 10 lis 2018, o 19:31

A tymczasem na rynek wchodzą oleje 0W16, 0W12, mówi się o 0W8...

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 10 lis 2018, o 19:37

Czy będą w czymś zaskakujące?

Bodex

Post autor: Bodex » 10 lis 2018, o 19:58

wassermann pisze:A tymczasem na rynek wchodzą oleje 0W16, 0W12, mówi się o 0W8...

M.
Są oleje 0w20 do rajdów , na tory , choćby Milleres , jednak zalecana wymiana co 8 tys lub niej przy upalaniu.
Taki olej stawa mniejsze tarcie wewnątrz silnika , czyli lepsze osiągi .
Jednak są to oleje fullsyntetyk bardzo wytrzymałe na temperatury, a nie zwykłe systetyki.
Takie oleje stosuje Honda jako dziecko ECO jazdy oszczędzający paliwo i środowisko .
Jednak jazda w upalny dzień autostradą kończy się wywaleniem kontrolek poziomu i ciśnienia oleju czego doświadczył inny kolega z Civic forum i opisał .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony 10 lis 2018, o 19:58 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 10 lis 2018, o 20:12

Ze strony Mobil

Specyfikacja oleju Porsche C30
Olej Mobil 1™ ESP Formula 5W-30

Skoro tam może być to chyba tym bardziej bez problemu w Insigni

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 lis 2018, o 22:06

norbi333 pisze:
10 lis 2018, o 19:20
Swego czasu rozmawiałem ze swoim tunerem odnośnie oleju silnikowego i on twierdził, że 5w30 w zupełności wystarcza do auta. Lepsze zaleca do aut, które są ciągle katowane i wykorzystywane na maksa.
Tuner jest byłym rajdowcem i miał nawet dobre osiągnięcia. Poza tym obecnie buduje auta rajdowe oraz pojazdy buggy
Dokładnie tak jest. Kumplowi tuningowali audi 3,0 tdi z 240 KM na 313. Nie jakieś druciarstwo tylko konkretna robota z hamownią itd. Nie pamiętam kto ale szukał po forach i opiniach gdzieś we Wrocławiu. Jedyne zalecenia jakie dostał od tunera to wymiana oleju co max 15 tys km. Podobnie wymiana filtra powietrza i rozsądne korzystanie z mocy maksymalnej. To wszystko. Auto jeździ mu już parę lat. Najczęściej po mieście. Ale zdarzają się trasy w tym po Europie. W aso leją do niego castrol i chodzi.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 lis 2018, o 12:16

Tu jest trochę informacji dla niedowiarków iż nasz kolega nie ma racji iż 0w30 nie smaruje silnika latem oraz co ile należy wymieniać olej https://www.auto-motor-i-sport.pl/techn ... we,12712,1
Tu natomiast mamy oponie Castrola na temat oleju GM i wcale ona nie jest zła a wręcz przeciwnie i chyba nikt w tym nasi specjaliści od tuningowania aut samym olejem nie powiedzą iż Castrol też nie zna się na olejach http://warsztat.castrol.pl/wiadomosci/n ... gm-dexos2/
Kiedyś już podawałem te testy lecz podam jeszcze raz https://youtubersi.pl/film/363861/opel- ... lnik-100-c
Wszędzie podają iż olej GM jest w pełni syntetyczny (w necie są na każdej stronie o olejach dostępne specyfikacje ) więc nie wiem skąd inni maja informację iż taki nie jest !
Od lat używam oleju GM i to nie tylko do opla (również do BMW) i z żadnym silnikiem nie miałem problemu dlatego z czystym sercem polecam olej GM z wymianą w ASO gdzie mamy większą gwarancję iż nie trafimy na olej podrabiany a po drugie są atrakcyjni cenowo gdzie w silniku benzynowym wymiana oleju to 229 zł

jackassZSW
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Świnoujscie

Post autor: jackassZSW » 11 lis 2018, o 13:19

Prosze Cie testy Piotra testera na szlifierce.. żenada , takie testy w stanach 15lat temu obalano...

Samo oznaczenie 0w30 itp nic nie oznacza , sa oleje 0w12 itd i moga nie jeden w40 parametrami przewyższać..

Po pierwsze nic niezastapi czestej wymian oleju, nawet najlepszy olej na rynku... Jak wymieniasz co 10/15tys to i GM może być

A oleje LL to zwykła ściema olej jak każdy inny, na dodatek każdy olej ekologiczny pod DPF jest okrojony z wielu przydatnych substancji i ma słabe parametry w porównaniu do olejów full saps
Ostatnio zmieniony 11 lis 2018, o 18:55 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 11 lis 2018, o 13:40

Też mam nadzieję że testy mojego oleju GM przeprowadzało w warunkach rzeczywistych a nie na szlifierkach. Bo ten na szlifierce wydaje się bez sensu, temperatura oleju bywa większa w czasie pracy silnika i nie ma przede wszystkim tam tyle powietrza co tutaj wokół szlifierki, więc tu temperatura spadała, a w silniku nie spada aż tak. Nic ten test szlifierkowy nie wniósł do mojego życia i nawet na zajęciach bym go nie pokazała :) poza tym minuta testu????? brak informacji czy stopy materiałów użytych są identyczne przy silniku, no i ciśnienie tu atmosferyczne czyli ok 1bar, a w silniku (zamkniętym, pracującym) chyba niekoniecznie :lol: to raczej taki "fake", no nie? :lol:

Też jestem za wymianą oleju co 10tys km i to póki co się sprawdza, u poprzedniego właściciela miała też tak wymieniany olej, tzn tam może większe przeloty bo zgodnie z zakładką o żywotności oleju.

W zastępczym teraz od początku użytkowania mam komunikat aby wkrótce wymienić olej, ale tak mi te auto dali- też widzieli jak podstawiali na parking, więc nie przejmuję się , mimo że nawinę im minimum 2tys km z tego co widzę, bo już mam 1,7tys km a nadal nie dzwonią. Codziennie kilka razy kasuję ten komunikat o wymianie oleju i jeżdżę, bo przecież sama nie będę im tego oleju wymieniać.

Bodex

Post autor: Bodex » 11 lis 2018, o 13:49

Znalazłem coś jeszcze i przetłumaczyłem dla was.
:
"Przetestowaliśmy olej silnikowy Oryginalny GM Opel Original 5W-30 Dexos 2. Olej ten jest oferowany w stosunkowo niskiej cenie i powinien mieć doskonałe właściwości według producenta. Olej silnikowy został wyprodukowany specjalnie dla pojazdów producenta GM, ale nadaje się również do pojazdów innych producentów.
efekt
Ten olej silnikowy jest w pełni syntetycznym olejem wielosezonowym. Ponieważ ma wszystkie wymagane specyfikacje, nadaje się do prawie wszystkich nowoczesnych silników benzynowych i wysokoprężnych. GM Opel 5W-40 Dexos 2 otrzymał nawet homologacje Mercedes-Benz, BMW i Volkswagena. Wzięliśmy to również pod uwagę w naszym teście. Wypełniliśmy ten olej silnikowy w naszych testowych pojazdach. Podczas napełniania znaleźliśmy coś nieprzyjemnego. Pojemnik ma niekorzystny kształt. Uchwyt pojemnika znajduje się u góry. To sprawia, że ​​trudno jest wypełnić olej, aby nic nie poszło nie tak. Ale to tylko mała wada. O wiele ważniejsza jest jakość oleju. Silniki naszych testowych samochodów działały znacznie ciszej. Silnik wysokoprężny pracował również bardzo cicho, gdy jest zimno.

Funkcjonalność i jakość
Wierzymy, że ten olej działa bardzo dobrze. Nawet wtedy, gdy silnik zaczyna się wcześnie rano, zarówno silnik benzynowy i silnik wysokoprężny prowadził przyjemnie cicho. Ten olej silnikowy zapewnia nawet przy niskich temperaturach zewnętrznych, a chłodzony silnik nadal ma dobre smarowanie. Zmniejsza to zużycie silnika. Konsekwencją tego jest dłuższa żywotność silnika. Po długiej podróży z naszymi pojazdami testowymi zauważyliśmy, że zużycie paliwa było nieco niższe. Wynik ten wskazuje również na wysoką jakość oleju. W naszym teście wykonaliśmy również wiele krótkich podróży. Tutaj również byliśmy w stanie zmierzyć mniejsze zużycie paliwa. Bardzo dobrze oceniamy funkcjonalność i jakość tego oleju silnikowego.

"
Z niemieckiej strony :

https://www.motoroel-test.de/genuine-gm ... stbericht/

Zadowolony ?

Tylko jest tabela SAE określającą jaka lepkość jest odpowiednia do danego klimatu . Tak producenci katalogują oleje o danych parametrach , a tego roku było do 40 st C i ten olej o parametrze 30 nie utrzyma lepkość by chronić w pełni silnik mocno obciążony.

Ten i inne oleje w tym 0w20 jest celowo stosowany by być ECO i uzyskać, spełniać normę E5,6 , wszyscy chcemy oddychać czystym powietrzem .
Do jazdy spokojnej wystarczy jak 0w20 , ale latem na autostradzie na płd Europy gdzie przy asfalcie temperatura sięga 50 st C to już zabójstwo.
Wyobraź sobie sytuację : gonisz autostradą i dojeżdżasz do korka w samo południe , a asfalt nagrzany że aż parzy , zatrzymujesz auto , silnik ma pełno zgromadzonego ciepła po szybkiej jeździe , wiatr już nie chłodzi chłodnicy klimy i cieczy i co się dzieje ?
Jakoś nie mamy wskaźnika temperatury oleju w autach nie ? A teraz :
Słońce w zenicie na zewnątrz 45 st C od asfaltu jak patelnia ponad 50 st C grzeje w miskę . nagle klima zaczyna mocniej pracować, pobiera więcej prądu , dociąża silnik pompą klimy , a wentylator klimy chodzi na maxa i wentylatory kabiny dociáżają alternatorem silnik.
A olej jest tylko do 30 st C !!! Temp otoczenia To jak spada lepkość tego oleju gdy w silniku olej ma +150 a C ? Ktoś to zmierzył .

I wyobraź sobie że nie świadomy kierowca staną w korku w trakcie wypalania DPF , który jeszcze obciąża termicznie silnik bo grzeje w blok i miskę , a DPF ma 500 st C .
Olej po 13000 km był też rozrzedzony ON w jakimś stopniu więc lepkość już była niższa od nowego, a temperatura panująca w silniku w takich warunkach to nie 100 st C jak z testu labo i jeszcz lepkość obniża

Właśnie w podobnych okolicznościach zatarł mi się silnik na oleju GM 5w30 .
Przed Gliwicami wypalał się DPF potem zaraz były bramki , stałem w upale 37 st C z 30 minut , podjeżdżając , proces zacierania już był rozpoczęty .
Jak teraz kojażę to na którymś cpnie za Gliwicami po zakupach jakoś tak ciężko odpalił za 3-4 obrotem wału , byłem zmęczony po 800 km trasy więc nie chciało mi się jechać szybko i stało się.

To by tłumaczyło , że większość insigni zaciera się na autostradzie i latem , bo zimą jakoś nie czyta się o zatarciach.

To co wam piszą o produkcie to zawsze po to by go sprzedać bo jest na na naj .
A praw fizyki nie przeskoczysz i życie zweryfikuje.

Każdy ma swój rozum by zweryfikować informacje.
Po to jest SAE by dobierać olej do warunków pracy maszyny .

Powodzenia z teoriami . Wszystko ma swoje granice wytrzymałości.

Właśnie dlatego stosowałem olej 5W40 bo w skrajnych sytuacjach chroni silnik.

Na 5w40 się nie zatarł , s na 5w30 tak, pomijając fakt , że silnik miał spory przebieg , ale lepkość w tym przypadku jest decydująca.

W tym teście pisze że GM to syntetyczny , ale na butelkach nie napisano Vollsyntetishe , bo w DE musi mieć co najmniej 80% bazy syntetycznej . Na butelkach Ravenol jest napisane. Dlatego jest różnica ceny.

jackassZSW
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Świnoujscie

Post autor: jackassZSW » 11 lis 2018, o 18:48

Po pierwsze to nie jest olej w pełni syntetyczny tylko techn. syntetyczna, na bazach z ropy naftowej wiec po co to wklejac

i zgodzę się przy bucie i upale 5w30 nie daje rady, nie bez powodu w sportowych furach używa sie w60
Ostatnio zmieniony 11 lis 2018, o 18:57 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 lis 2018, o 19:17

grzegorz13 pisze:
11 lis 2018, o 12:16
Tu jest trochę informacji dla niedowiarków iż nasz kolega nie ma racji iż 0w30 nie smaruje silnika latem oraz co ile należy wymieniać olej https://www.auto-motor-i-sport.pl/techn ... we,12712,1
Tu natomiast mamy oponie Castrola na temat oleju GM i wcale ona nie jest zła a wręcz przeciwnie i chyba nikt w tym nasi specjaliści od tuningowania aut samym olejem nie powiedzą iż Castrol też nie zna się na olejach http://warsztat.castrol.pl/wiadomosci/n ... gm-dexos2/
Kiedyś już podawałem te testy lecz podam jeszcze raz https://youtubersi.pl/film/363861/opel- ... lnik-100-c
Wszędzie podają iż olej GM jest w pełni syntetyczny (w necie są na każdej stronie o olejach dostępne specyfikacje ) więc nie wiem skąd inni maja informację iż taki nie jest !
Od lat używam oleju GM i to nie tylko do opla (również do BMW) i z żadnym silnikiem nie miałem problemu dlatego z czystym sercem polecam olej GM z wymianą w ASO gdzie mamy większą gwarancję iż nie trafimy na olej podrabiany a po drugie są atrakcyjni cenowo gdzie w silniku benzynowym wymiana oleju to 229 zł
Zależy co rozumiemy przez pojecie w pełni syntetyczny. Z prawnego punktu widzenia w Polsce może on być nazywany olejem w pełni syntetycznym bo zawiera oleje bazowe z grupy III. Nie jest on jednak olejem w pełni syntetycznym z technicznego punktu widzenia bo baza olejowa to wysoko przetworzony olej mineralny a nie olej syntetyczny z grupy IV. Pojęcie olej syntetyczny jest bardzo szerokie i również prawodawstwo w różnych krajach inaczej określa jaki olej może być nazywany olejem syntetycznym a jaki nie i w Niemczech np. ten olej jest olejem wykonanym w technologi syntetycznej a nie olejem w pełni syntetycznym. Również w Polsce biorąc pod uwagę przepisy akcyzowe olej ten nie jest zaliczany do produktów syntetycznych (tak w uproszczeniu nie wchodząc w skomplikowane przepisy i definicje) i trzeba przy jego imporcie zapłacić podatek akcyzowy a przy innych olejach tych naprawdę syntetycznych (czy jak kto woli bardziej synetycznych ) już nie.
To, ze olej jest wykonany w technologi HC to nic złego bo przeszło 90% rynku olejów nazywanych syntetycznymi jest w technologi HC lub GTL i można uzyskać naprawdę świetne parametry nie odbiegające zbytnio ( a nawet w ogóle w niektórych wypadkach) od olejów wykonanych na bazach PAO-syntetycznyach.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 16 lis 2018, o 20:29

jackassZSW pisze:
11 lis 2018, o 18:48

i zgodzę się przy bucie i upale 5w30 nie daje rady, nie bez powodu w sportowych furach używa sie w60
I fordy i ople cały dzień upalane na torze na oleju 5w30 bez kłopotu dawały radę w czerwcu czy maju

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 lis 2018, o 21:53

jackassZSW pisze:
.....
a jak poznajesz/poznałeś że olej w takich warunkach nie daje rady?
Insignia to nie Ferrari, nie jest sportową furą, ja moją 2,0 T nie latałam (z tego co byłam świadoma), więcej niż 225km/h, ale nic jej nie brakowało na oleju 5W30 ani nic się nie zepsuło, przy czym oczywistym jest że to nie zimą jeździłam z taką prędkością a z klimą włączoną na maxa i po gorącym asfalcie.
Wg mnie to Insignie no rzadko takie prędkości osiągają i nie długotrwale, bo po prostu nie ma ku temu warunków na co dzień (nie latam torem wyścigowym do pracy) ale jak są warunki to można podciągnąć wysoko osiągi auta :) Z tym, że ja mam benzynę a Ty może tylko o dieslu piszesz?

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lis 2018, o 07:08

norbi333 pisze:
jackassZSW pisze:

I fordy i ople cały dzień upalane na torze na oleju 5w30 bez kłopotu dawały radę w czerwcu czy maju
Ja bym tak nie generalizował .
A czy Fordy i reszta gdy jadą upalać na tor , mają zalane nowe , świeże oleje czy te zmęczone po 13 tyß km i rozcieńczone paliwem ?
I pytanie drugie, ilu jeździ na GM a ilu na nieco lepszych olejach ? Tudzież wyczynowych ? Bo z tego co wiem prawdziwi zapaleńcy taki olej traktują jednorazowo i po torze wymiana.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 17 lis 2018, o 08:36

Ale ja nie piszę o zawodowcach,a ludziach takich jak ja.W żadnym aucie specjalnie nie zmieniałem przed ani po oleju.Przebiegi na oleju były różne,bo nie zwracałem na to uwagi.Podobnie moi znajomi.Wszyscy byli prywatnymi swoimi autami.Przez 7 lat raz tylko jeden człowiek zatarł auto ale na własne życzenie.Miał za mało oleju i na zakrętach migała kontrolka.Ale on to olał i dalej upalał.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”