--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRegeneracja turbiny
- grzess87
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Heilbronn
Re: Regeneracja turbiny
U mnie turbina zaczęła przeładowywać gdy odleciała klapa w kolektorze a jechałem autostradą w DE. Efekt zatrzymana geometria oraz opalony wirnik. Wymiana kolektora i regeneracja turbo 3tys zł z robocizną ......
-
Leniu1992
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dobre wieści, turbina ok, okazało się ze to jakiś tam zaworek, mam pojeździć i zobaczyć czy będzie ok, nie musiałem kupować nowego bo akurat miał taki z innej insigni. Jak wszystko będzie git to kupię nowy swoj a tamten sobie zabierze spowrotem. Najważniejsze ze koszty bardzo małe, ale za to dowiedziałem się ze mam 80 procent Dpf.... i komunikaty mu pokazywało w kompie ze wypalanie przerwane kilkukrotnie, mi nic nie wyświetlało ze procedura wypalania dpf się rozpoczęła... poczekam jeszcze 1500 km bo mam wymianę oleju i wypali mi go komputerowo bo tak na trasie to wypalenie graniczy z cudem... A przy komputerowym wypalaniu są takie temperatury ze olej po takim zabiegu od razu nadaje się do wymiany
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
A więc zawór n 75 o którym pisałem na poprzedniej stronie. 1500 km to zdecydowanie za dużo by czekać z wypaleniem. Jeśli nie wypali ci się dpf w ciągu jakiegoś najbliższego czasu to nie można czekać trzeba wypalać serwisowo i wymieniać olej.
Olej trzeba wymienić ze względu na zawartość on, która ulega znacznemu podwyższeniu przy wypalaniu na postoju. Temperatura też pewnie trochę bardziej go zużywa. Dodatkowo jest więcej sadzy itd.
Olej trzeba wymienić ze względu na zawartość on, która ulega znacznemu podwyższeniu przy wypalaniu na postoju. Temperatura też pewnie trochę bardziej go zużywa. Dodatkowo jest więcej sadzy itd.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Pojedź na autostradę i jak wszystko masz dobre to po przekroczeniu 100 zacznie wypalać. Jak nie masz diody jeszcze zamontowanej to włącz sobie w liczniku głównych odbiorców i Ci się pokaże grzanie szyby tył. Póki się grzanie nie wyłączy nie gaś auta.
Dodano po 51 sekundach:
Nie bądź leń tylko poczytaj
Dodano po 51 sekundach:
Nie bądź leń tylko poczytaj
-
Leniu1992
- Nowicjusz
- Miasto:
Właśnie szukam bardzo dużo informacji na forum ale żadnego konkretu nie znalazłem. W liczniku głównych odbiorców ? Gdzie to ? Nie rozumiem ?
- mazmarcin
- Klubowicz
W liczniku masz zakładki, przełączaj je w dół aż będzie główni odbiorcy.
Dodano po 50 sekundach:
Jaki masz licznik?
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
Powinno być w głównych odbiorcach klima i dmuchawy, jak włączysz grzanie szyby też pokaże.
Jak się filtr będzie wypalał to się włączy grzanie szyby bez włączonego guzika od grzania.
Dodano po 50 sekundach:
Jaki masz licznik?
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
Powinno być w głównych odbiorcach klima i dmuchawy, jak włączysz grzanie szyby też pokaże.
Jak się filtr będzie wypalał to się włączy grzanie szyby bez włączonego guzika od grzania.
- mazmarcin
- Klubowicz
Ale z jaką procedurą? Wypalaniem?
Dodano po 1 minucie 57 sekundach:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... lm#p152415
Dodano po 1 minucie 57 sekundach:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... lm#p152415
- mazmarcin
- Klubowicz
Masz zakładki takie jak przebieg eden i drugi, szybkość, średnie spalanie i inne jakieś eco . Przełączając w dół lub w górę będą główni odbiorcy.
-
Leniu1992
- Nowicjusz
- Miasto:
Dobra znalazłem. Czyli czekać aż zapali się samoczynnie grzanie tylnej szyby i czekać aż zgaśnie nie przerywając jazdy tak ?
-
Leniu1992
- Nowicjusz
- Miasto:
Skocze dzisiaj na autostradę, 120 wrzucę na licznik z tempomatem zobaczymy co się będzie działo
-
lewis
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: regeneracja turbiny ?
Nie ma co panikować z DPF. Jeżeli do tej pory nie monitoriwaleś wypalania, to muszą być przerwane wypalania w historii, jest to normalne, chyba że latasz tylko trasy, ale pisałeś że nie. Wstrzymaj się z wypalaniem serwisowym, bo wypalanie takie robi się jak filtr się zapcha, ono mocno obciąża silnik, u Ciebie zapchania nie ma. Najlepiej zacznij monitorować DPF.
Jak to robić:
1.Koledzy podali wyżej jeden sposób z obserwacją licznika.
2. Zainstaluj diodę Led - są 3 wątki na forum o tym jak to zrobić.
3. Skorzystaj z aplikacji na Android kolegi Pinga: OPL DPF Info light i czytnika Obd2 na bluetooth. Też jest wątek na forum.
Jak to robić:
1.Koledzy podali wyżej jeden sposób z obserwacją licznika.
2. Zainstaluj diodę Led - są 3 wątki na forum o tym jak to zrobić.
3. Skorzystaj z aplikacji na Android kolegi Pinga: OPL DPF Info light i czytnika Obd2 na bluetooth. Też jest wątek na forum.
-
Leniu1992
- Nowicjusz
- Miasto:
Próba dzisiaj nie udana... jechałem 2x po 20 km autostrada niestety wypalanie nawet
nie włączyło się... zrobiłem tak jak na filmie yt
Podpiąłem się pod temat dpf ja forum ale narazie nikt nie odpisał. Najlepsze jest to ze w sobotę po mieście włączyło się wypalanie o czym świadczyło ogrzewanie tylnej szyby w głównych odbiorcach. Po kilku minutach wyłączyło się... nie wiem czy przerwało czy co.... Chyba pozostanie wypalanie komputerowe wraz z wymiana olejii....
nie włączyło się... zrobiłem tak jak na filmie yt
Podpiąłem się pod temat dpf ja forum ale narazie nikt nie odpisał. Najlepsze jest to ze w sobotę po mieście włączyło się wypalanie o czym świadczyło ogrzewanie tylnej szyby w głównych odbiorcach. Po kilku minutach wyłączyło się... nie wiem czy przerwało czy co.... Chyba pozostanie wypalanie komputerowe wraz z wymiana olejii....