--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMetaliczny dźwięk stukanie w okolicy silnika
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Metaliczny dźwięk stukanie w okolicy silnika
Bez przesady z tym Mietkiem. Ten 2.2 CDI też taki jedwabisty nie jest. Natomiast większa ilość cylindrów wygładza pracę i to nie tylko w MB.
Do założyciela tematu. Słuchaj przesłuchałem to jeszcze raz. Jakby blaszka jakaś trochę hałasowała. To nie silnik jako taki. Ty zobacz blaszkę-cięgno pod kolektorem ssącym. Ten badziew od klapek.
Do założyciela tematu. Słuchaj przesłuchałem to jeszcze raz. Jakby blaszka jakaś trochę hałasowała. To nie silnik jako taki. Ty zobacz blaszkę-cięgno pod kolektorem ssącym. Ten badziew od klapek.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie chodzi o ilość cylindrów tylko porównanie ze sobą np czterocylindrowych motorów. Motory Mercedesa oczywiście nie dziady zawsze słynęły z kultury pracy od starych beczek począwszy na czasach dzisiejszych skończywszy. Oczywiście warunek to silnik w dobrej kondycji co w przypadku marki z gwiazdą wciąż u nas jest dość rzadkie. Bo dominują silniki z dużymi przebiegami i nie raz już naprawiane. Ale to nie temat o MB.
Co do insigni jej praca nie obiega jakoś mocno od podobnych konstrukcji. Jeśli coś brzęczy komuś to trzeba dobrze silnik osłuchać z góry i z kanału. Niestety mikrofony i głośniki kamer i komputów bardzo dźwięki zniekształcają a i dokładnie nie słychać skąd dźwięk dobiega.
Co do insigni jej praca nie obiega jakoś mocno od podobnych konstrukcji. Jeśli coś brzęczy komuś to trzeba dobrze silnik osłuchać z góry i z kanału. Niestety mikrofony i głośniki kamer i komputów bardzo dźwięki zniekształcają a i dokładnie nie słychać skąd dźwięk dobiega.
-
bodek206
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 kombi
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: z Krakowa obecnie Dublin
Panowie w mojej insignii z 2014r przebiegiem 145.000km na wolnych obrotach słychać metaliczny dźwięk dochodzący z góry silnika, po odkręceniu korka bardzo dobrze słyszalny, poza tym silnik pracuje normalnie nie mam żadnych błędów. Olej wymieniony, w starym oleju nie było żadnych opiłków metalu. Ciśnienie oleju mierzone na czujniku w normie.Miał ktoś z was podobny problem?
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Mam to samo....jak sie nagrzeje.....jak zimny jest cisza jestem po wymianie popychaczy i dalej to sami....zistały jeszcze krzywki...i widze że masz ten sam silnik i wersję elite
Moja czarna
-
bodek206
- Nowicjusz
- szymek1976
- Użytkownik
Kupileś już tak czy nagle się stało....u mnie na zimnym ładnie cicho chodzi...
Moja czarna
-
bodek206
- Nowicjusz
kupiłem taki... Mam jeszcze 6 miesięcy gwarancji ale jestem dogadany z dilerem ze zwróci mi koszty ewentualnej naprawy.
- szymek1976
- Użytkownik
Tak tylko jak znajdziesz mechanika żeby to ogarnoł temat ja też mam gwarancjię w AA po zakupie byłem u 3 mechaników i stoi dzień odbierasz i słyszysz to samo bajkę " no coś słychać ale nie mam pojęcia co to może być " dlatego popychacze sam wymieniałem i żadnej poprawy następne w planie krzywki...
Moja czarna
-
bodek206
- Nowicjusz
Samochód wrócił od mechanika, jak stukało metalicznie tak stuka, diagnoza ten typ tak ma i wszystko jest z silnikiem OK.
Wymieniłem rozrząd, słynną uszczelkę w misce olejowej, sprawdziłem stan panewek wszystko jest idealne. Wpadłem na prosty pomysł...Będąc na parkingu pod dużym sklepem poprosiłem dwóch kierowców przypadkowych insigni z silnikiem 2.0 desla z tego samego roku 2014 o możliwość odsłuchania silnika. Jedna insignia pracowała dokładnie tak samo jak moja a druga zdecydowanie ciszej... wniosek jest taki że ja nic z tym nie będę robił chyba że dźwięk się nasili to podejmę inne działania.
Wymieniłem rozrząd, słynną uszczelkę w misce olejowej, sprawdziłem stan panewek wszystko jest idealne. Wpadłem na prosty pomysł...Będąc na parkingu pod dużym sklepem poprosiłem dwóch kierowców przypadkowych insigni z silnikiem 2.0 desla z tego samego roku 2014 o możliwość odsłuchania silnika. Jedna insignia pracowała dokładnie tak samo jak moja a druga zdecydowanie ciszej... wniosek jest taki że ja nic z tym nie będę robił chyba że dźwięk się nasili to podejmę inne działania.
- szymek1976
- Użytkownik
Mnie tylko zastanawia czemu u mnie metaliczne stukanie jest tylko na cieplym jak odpale rano to jest idealnie i cicho....
Moja czarna
- VoDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia CDTI ST AT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: 3citi
- Otrzymał piwo: 3 razy
Przeszukałem wszystkie wątki odnośnie dziwnych metalicznych odgłosów jednakże żaden nie pasował do mojego przypadku.
Podczas jazdy, tylko wolnej (niskie obroty), słychać metaliczny dźwięk w kabinie samochodu. Nie jest on bardzo głośny i aby go usłyszeć muszę wszystko przykręcić. Najbardziej słychać go na nierównościach. Słychać go zarówno podczas dodawania gazu jak i po odpuszczeniu całkowicie pedał gazu. Na postoju i wyższych prędkościach dźwięk się nie pojawia. Dźwięk przypomina sytuację jakby jakaś nakrętka została lekko odkręcona i nie trzymała jakiejś blaszki (lub innego elementu) i to wszystko by pukało o siebie na nierównościach i podczas gdy silnik wpada w wibracje na niskich obrotach.
Próbowałem wyciągnąć nagranie tego dźwięku z kamerki, jednakże to co było słyszalne przeze mnie w samochodzie na kamerce praktycznie jest niesłyszalne.
Jakieś pomysły co można sprawdzić?
Podczas jazdy, tylko wolnej (niskie obroty), słychać metaliczny dźwięk w kabinie samochodu. Nie jest on bardzo głośny i aby go usłyszeć muszę wszystko przykręcić. Najbardziej słychać go na nierównościach. Słychać go zarówno podczas dodawania gazu jak i po odpuszczeniu całkowicie pedał gazu. Na postoju i wyższych prędkościach dźwięk się nie pojawia. Dźwięk przypomina sytuację jakby jakaś nakrętka została lekko odkręcona i nie trzymała jakiejś blaszki (lub innego elementu) i to wszystko by pukało o siebie na nierównościach i podczas gdy silnik wpada w wibracje na niskich obrotach.
Próbowałem wyciągnąć nagranie tego dźwięku z kamerki, jednakże to co było słyszalne przeze mnie w samochodzie na kamerce praktycznie jest niesłyszalne.
Jakieś pomysły co można sprawdzić?
- VoDo
- Użytkownik
Podpowiesz tylko gdzie się znajduje i jak mógłbym to sprawdzić?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Sprzęgiełko jest na ośce alternatora
Nie wiem czy da się je ogarnąć bez ściągania całego alternatora.
Jedną z metod sprawdzenia jest zdjęcie paska osprzętu (wielorowkowego) i wtedy zobaczysz czy to dalej dzwoni. Jak nie to wiadomo, że coś od osprzętu - z dużą dozą prawdopodobieństwa, że to alternator.
Może moja porada będzie dziwna, ale jak będziesz słyszał ten dźwięk, to spróbuj całkowicie wyłączyć wentylator od nawiewów - zobaczysz, czy to coś zmieni...
Jedną z metod sprawdzenia jest zdjęcie paska osprzętu (wielorowkowego) i wtedy zobaczysz czy to dalej dzwoni. Jak nie to wiadomo, że coś od osprzętu - z dużą dozą prawdopodobieństwa, że to alternator.
Może moja porada będzie dziwna, ale jak będziesz słyszał ten dźwięk, to spróbuj całkowicie wyłączyć wentylator od nawiewów - zobaczysz, czy to coś zmieni...
-
Kub@
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Proponuje stetoskop w uszy i słuchać wszystkiego, co wiruje
- VoDo
- Użytkownik
Czyli bez rozkręcania się nie obejdzie. Jutro jak będę jechał do pracy w ogóle wyłączę nawiew i sprawdzę czy też jest ten wkurzający dźwięk ;/
Kub@ - zdaje mi się tylko, że to może być coś słabo przykręconego albo pęknięta metalowa obudowa od jakiegoś elementu? Tak bym stawiał ale mechanikiem nie jestem.
Kub@ - zdaje mi się tylko, że to może być coś słabo przykręconego albo pęknięta metalowa obudowa od jakiegoś elementu? Tak bym stawiał ale mechanikiem nie jestem.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Szukam czegoś innego, ale przy okazji natknąłem się na sprzęgiełko alternatora: https://aparts.pl/partscatalogue/altern ... 00352.aspx
Wrzucam poglądowo, bo może do Twojego rocznika/sinika być inny model.
Wrzucam poglądowo, bo może do Twojego rocznika/sinika być inny model.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
U mnie podobny dźwięk Tylko w momencie nagrzania silnika, dźwięk dochodzi jakby z pod pokrywy silnika A zarazem umiejscowiony gdzieś za silnikiem. Jestem bez mapy, mówię sobie może panewki? , Ale coś tu nie gra bo panewka już dawno by się obróciła po przejechaniu z tym stukiem ok 15 tyś km. Może to wtryski ?, może podkładki pod wtryskami? A może zła gęstość oleju i najwyższy czas zalać 5w40 A nie 5w30. Dodam że u mnie ten stuk zwiększa swoją częstotliwość w momencie przyspieszania, kiedy zaś zdejme noge z gazu dźwięk cichnie. Jednym słowem jestem bez mapy, mechanik jeden z drugim upiera się że nic złego się nie dzieje, "jeździć obserwować". A jednak drażni ucho ten nieszczęsny chrobot. Jak już pisałem na zimnym tego nie ma dopiero po przejechaniu kilometra może kilku kilometrów zaczyna się tłuczenie. Insignia fajne auto jednak kilka mankamentów, przy których człowiek rozkłada ręce odpycha od tego auta, aktualny przebieg 272 tyś. Pozdrawiam.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Zmiana oleju na 5W40 nic nie zmieni. U mnie poprzednio był GM 5W30, teraz Motul 5W40 i jak dzwonił na ciepłym tak dzwoni dalej. Tyle że u mnie słychać to tylko na postoju, podczas przyspieszania jest cisza. Przebieg 150 tys., zrobiłem z tym już 20 tys.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
A jak odpuścisz gaz i auto wróci do wolnych obrotów podczas jazdy mam tutaj na myśli jak np podjeżdżasz do ronda i wdusisz sprzęgło aby zredukować to też to słyszysz?