--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: Bodex » 7 paź 2018, o 11:02

Super , dzięki, rynek jest tak zapchany, że to nie opłacalny interes .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 11:14

Bodex pisze:
6 paź 2018, o 21:04
W toopie
Nie masz pojęcia jak sprzedawca wie co sprzedaje na podstawie wymiany opinii z warsztatem , klientem
Dawno temu, sprzedając części doskonale wiedziałem , które zabieraki pojeżdżą kilka lat , a które dwa tygodnie

Opinie o oleju GM Dexos2 ze strony Dixicar

Opinia doradcy technicznego Dixi-Car:  Oryginalny olej Dexos2 został specjalnie opracowany z myślą o ochronie środowiska. Sprawdza się bardzo dobrze z nowoczesnych jednostkach napędowych zarówno w benzynie jak i dieslu. Z powodzeniem można go także stosować w silnikach starszej generacji. Trzeba także pamiętać iż olej o zoptymalizowanym składzie gwarantuje najlepsze osiągi silnika. Nowy olej Dexos2 o wydłużonej żywotności przeznaczony do samochodów marki Opel został  opracowany tak, aby efektywność jednostki napędowej była jak najwyższa. Olej ten ma wyjątkowe właściwości czyszczące, skutecznie chroni silnik, a także przyczynia się do niższego zużycia paliwa. Krótko mówiąc, Dexos2 5W-30 to doskonały olej silnikowy o wyjątkowej żywotności w konkurencyjnej cenie. Jeśli nie do końca Pana przekonałem przesyłam krótką charakterystykę oleju o którym mowa.
Bodex pisze:
6 paź 2018, o 21:04

i ani słowa , że dobrze chroni silnik.

Bodex

Post autor: Bodex » 7 paź 2018, o 11:17

DonSikor pisze:To jak już zadałem pytanie, odpowiedz pewnie jest gdzieś na forum - ile litrów kupić? Filtr też jakiś godny polecenia? Widziałem, że montują manna - dobry wybór?
To postawie na Millersa wedle zaleceń.
Co do trasa/miasto - dziennie ~70km obwodnica, resztą miasto.. sam nie wiem..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnie CDTI 160 ps wchodziło 4 L kupowałem 5 L i zawsze zostawało to potem zlewki do 1,4hdi były jak znalazł

Filtr Manna, lub Knecht oby nie Filtron bo lubi się skręcać

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 9 paź 2018, o 07:48

markogl pisze:
6 paź 2018, o 17:06
@tomek Evo poleca te oleje którymi handluje.
Ja od bardzo dawna na fuchs Titan pro flex 5w30 polecam
Polecam te oleje, które są dobre i do których mam zaufanie. Fuchsa też mam ale to nie jest wysoka półka. Plus to korzystna cena.

Dodano po 2 minutach 47 sekundach:
markogl pisze:
7 paź 2018, o 10:04
Chłopie @Bodex zejdź na ziemię sprzedawcy internetowi to najwięksi przekreciarze to może właśnie ten olej który kupiłeś w necie Ci silnik załatwił. A co do oleju dexos 2 to jak wspomniałem wcześniej od bardzo bardzo dawa stosuję fuchs Titan pro flex 5w30 DEXOS 2.CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Nie pisz bzdur i nie obrażaj bezpodstawnie innych.

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
dokia pisze:
7 paź 2018, o 10:33
@Bodex, Ty wiesz już tyle o olejach, testy im robisz, wiesz jaki powinien być skład. Dlaczego tego nie opatentujesz, nie zaczniesz produkować najlepszego oleju na świecie?
pomyśl o nazwie, bo ja już nawet pomyślałam "Bodex Ultra Racing Gold" 😈
Ja nawet obiecuję Ci, że go kupię 😛 tylko nie trać czasu na pisaninę a załatwiaj papiery i uruchamiaj produkcję.
Na opakowaniu nawet możesz zaznaczyć kto Ci nazwę wymyślił 😆: "suggested by dokia"
Dokia a miałem Cię za rozsądną. :(

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 paź 2018, o 08:40

Tomek evo, zluzuj... @Bodex wie, że żartowałam, bo żartujemy w innych tematach. Nie zrozumiałeś tego sarkazmu po prostu 😛😘 dobrego dnia ☕👍
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 9 paź 2018, o 11:23

Polecam te oleje, które są dobre i do których mam zaufanie. Fuchsa też mam ale to nie jest wysoka półka. Plus to korzystna cena.

Dziękuję za Twoje rady ale który olej jest odpowiednio dobry to ja sam potrafię ocenić.

markrk
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: markrk » 10 paź 2018, o 11:48

Tutaj jest tabela porównawcza z badań z forum rosyjskiego oleju 5w30 GM na tle innych
https://translate.google.com/translate? ... t=&act=url
a tutaj test oleju GM po przebiegu 7800
https://translate.googleusercontent.com ... uaY-41-2cQ
wiem że wielu użytkowników tego forum jeżdzi na oleju GM, tutaj jest też pokazane jak przynajmniej w rosji można kupić podróbkę
https://www.oil-club.ru/forum/topic/219 ... -kanistre/

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 paź 2018, o 15:06

Brawa dla Kolegi markrk.
Dla mnie problem jest taki, że ten olej na rynek Rosyjski może być całkiem inny niż na nasz rynek. Problemem jest sam producent a właściwie producenci oleju i różne karty oraz różniące się między sobą analizy jakie można znaleść w sieci.
Najlepiej by było przebadać ten olej i porównać choćby skład z tym co jest zamieszczone w Rosji. Choć sam pakiet i tak wszystkiego nie pokaże ale przynajmniej będzie jakiś punkt odniesienia.

markrk
Użytkownik
Miasto:

Post autor: markrk » 10 paź 2018, o 17:04

a może by tak zrobić badania tych "najlepszych " i "najgorszych" olei silnikowych np. olej nowy-i po 10 tys km, koszt takiego jednego badania 320 zł (przykładowy)http://badania-olejow.pl/oferta/
myślę że wiele osób było by tym zainteresowanych, aczkolwiek czytając forum olejowe oil-club.ru wychodzi że GM jest podobny parametrami do innych.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 paź 2018, o 17:07

@tomek evo Znowu jakieś insynuacje, że coś może być? Jakie masz dowody? Za dobrze wypadł olej GM to musisz go zdyskredytować oczywiście po swojemu bez żadnych dowodów. Widziałeś lepkość po tych 7,8 tys? Obliczysz ile spadła na każde 1 tys km? I jak to się ma do spadku lepkości MIllersa w silniku @Bodex? Mamy do porównania olej z nie zacierającego się silnika.
@markrk pewnie,że jest podobny parametrami do innych olejów. Tylko tańszy od wielu. A żadnych analiz nie ma co robić bo ci @tomek evo napisze, że mogą być podróbki nie wiadomo tak naprawdę co kupisz itd. Generalnie jeśli ktoś jest otwarty na argumenty już dawno wyrobił sobie zdanie. A kto jest uparty i wie najlepiej lub ma z tego interes to będzie dalej przy swoim.
PS najlepszy jest @torcon on naprawdę myśli, że ten silicon z analizy to kit do uszczelek. Jak widać wszędzie trafiają się znawcy i fachowcy nie tylko na naszym forum.

Bodex

Post autor: Bodex » 10 paź 2018, o 17:20

Podobny , to nie taki sam

markrk
Użytkownik
Miasto:

Post autor: markrk » 10 paź 2018, o 17:51

hubertus pisze:
10 paź 2018, o 17:07
@markrk pewnie,że jest podobny parametrami do innych olejów. Tylko tańszy od wielu. A żadnych analiz nie ma co robić bo ci @tomek evo napisze, że mogą być podróbki nie wiadomo tak naprawdę co kupisz itd. Generalnie jeśli ktoś jest otwarty na argumenty już dawno wyrobił sobie zdanie. A kto jest uparty i wie najlepiej lub ma z tego interes to będzie dalej przy swoim.
PS najlepszy jest @torcon on naprawdę myśli, że ten silicon z analizy to kit do uszczelek. Jak widać wszędzie trafiają się znawcy i fachowcy nie tylko na naszym forum.
to że olej GM jest tańszy.... najtańszy ze wszystkich spełniających "dexos2" jest tutaj chyba problemem, gdyby on kosztował 150 zł byłoby pewnie ok ?
wg.mnie faktycznie jest On strasznie tani i sam się zastanawiam czy dobrze robię zalewając go do silnika, obecnie mam 50 tyś przejechane i trzy wymiany za sobą- szykuje się czwarta.
Jazda głównie autostrady niemieckie min 150 km/h, porównując karty charakterystyki, wyniki badań tych olei dochodzę do wniosku że chyba lepiej zrobię jak częściej wymienię GM np po 10 tys km niż inny "lepszy" po 15 tys km.
Olej GM jest stosowany w autoryzowanych serwisach opla, są wymiany to i zejście tego jest inne potrzebują reklamy-może z tąd ta różnica w cenie ?

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 paź 2018, o 19:03

Miałem insignię. Dwie wymiany na GM. Nie widziałem żadnych problemów. Analiza oleju z rosyjskiego forum nie pokazała jakiegoś dramatu. Jeśli decydujesz się na GM i wymianę co 10 tys km to i tak lepiej na tym wyjdziesz jak na MIllersie. Gdy Millers będzie miał już 10 tys drugi GM będzie nowy. Przy 20 tys GM będzie w lepszym stanie niż Millers po 20 tys km. A ceny podobne wyjdą finalnie.
Generalnie jak pisałem MIllers jest podobny do wielu olejów oferowanych na rynku. Nigdzie nie widać jego nadzwyczajnych właściwości w porównaniu do innych olejów powszechnie dostępnych na rynku. Widać natomiast często wyższą cenę.
Jego cudowne właściwości to bardziej efekt marketingu i propagandy uprawianej na forach. gdzie często ludzie mający małą wiedzę o autach przeczytawszy w kilku miejscach o cudownym oleju rozpowszechniają tę propagandę dalej. I tak rodzą się mity.
Oczywiście nie twierdzę, że jest to jakiś zły olej. Po prostu olej jak olej. Droższy od innych o podobnych właściwościach.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 paź 2018, o 20:19

hubertus pisze:
10 paź 2018, o 17:07
@tomek evo Znowu jakieś insynuacje, że coś może być? Jakie masz dowody? Za dobrze wypadł olej GM to musisz go zdyskredytować oczywiście po swojemu bez żadnych dowodów. Widziałeś lepkość po tych 7,8 tys? Obliczysz ile spadła na każde 1 tys km? I jak to się ma do spadku lepkości MIllersa w silniku @Bodex? Mamy do porównania olej z nie zacierającego się silnika.
Tak mam dowody w postaci różnych analiz i różniących sie od siebie kart technicznych.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 10 paź 2018, o 20:20

a nie możesz im pokazać? skoro tak ich pragną??

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 10 paź 2018, o 21:16

Nie może bo ma ale nie pokaże czyli nie ma ! a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądza czyli tak jak pisał kolega wyżej

Bodex

Post autor: Bodex » 10 paź 2018, o 21:41

Nie sądzicie , po takich atakach na Tomka , że wam nie warto nic pokazać, udowadniać ?
Po prostu was olał, jak i ja .
Kim wy jesteście ? Wyrocznią jakąś albo innym sądem najwyższym ?
Łącznie z tym nadętym wodzirejem ? Niczego nie jesteście warci , myślicie , że jak wy się na czymś znacie dobrze to już nikt po za wami nie jest mądrzejszy od was ?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 10 paź 2018, o 21:43

no nie wiem @Bodex, ale ja się przelękłam tego co napisałeś...
no i nic nie jestem warta :( ehhhh....
a kto jest wodzirejem?? nadętym...

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 10 paź 2018, o 22:17

Myślę że @Hubertus ostatecznie zamknął wszystkie spekulacje na temat oleju GM a @Bodex i @tomek Evo no cóż muszą się pogodzić z prawdą.

Bodex

Post autor: Bodex » 10 paź 2018, o 22:18

dokia pisze:no nie wiem @Bodex, ale ja się przelękłam tego co napisałeś...
no i nic nie jestem warta :( ehhhh....
a kto jest wodzirejem?? nadętym...
Nie wszystkich to dotyczy

Dodano po 3 minutach 11 sekundach:
markogl pisze:Myślę że @Hubertus ostatecznie zamknął wszystkie spekulacje na temat oleju GM a @Bodex i @tomek Evo no cóż muszą się pogodzić z prawdą.
Z jaką prawdą to , że mnie jak i innym silniki się zacierajá ? Bez róźnicy , czy szybko , czy wolno jeżdżą ? A smarowane sá od piczątku tym GM ?
Siedźcie sobie w tej mrocznej dziurze .
Powodzenia .
Hubertus mógł się pomylić, co orzyznał, a ja nie mogłem i od razu mnie od kłamcy wyzywać ? Jest bezczelny i tyle .
Takimi właśnie cytatami odwrócił uwagę od prawdy , od tych analiz, które wiele pokazują , dla tych co to rozumią i chcą doszukać się różnicy .
Insynuacje, oszczerstwa, manipulacje to jego metoda .
100 razy powiedziane kłamstwo staje się prawdą - Goebbels.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”