--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
Te testy zamieszczone przez @Bodexa dają taki sam obraz sytuacji jak dałoby porównywanie smaku przypalonego mleka (GM) z podgrzanym (Millers).
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Hubertus nie wypowiadaj się za "większość"...
Jak zwykle dyskusja zmierza do martwego punktu...
Jak zwykle dyskusja zmierza do martwego punktu...
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak tak to zawsze ktoś winny. Wytłumacz dokładnie o co ci chodzi. A nie, że zimą na zimnym silnik zaraz po odpaleniu nie może osiągnąć wysokich obrotów.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Po co skoro tą wiedza nie jest mi do niczego potrzebna. Poza tym skoro nie przerywam wypalania to i On nie mam w oleju
I co to ma do mojego pytania?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ale kto pisze czy ktoś winny? Hubertus wyluzuj. Jakieś kompleksy?hubertus pisze:Tak tak to zawsze ktoś winny. Wytłumacz dokładnie o co ci chodzi. A nie, że zimą na zimnym silnik zaraz po odpaleniu nie może osiągnąć wysokich obrotów.
Uwierz mi ktoś kto to ma będzie wiedział o co chodzi... Może być przedliftowych lub poliftowych
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Jakie kompleksy? Po prostu zadajesz nie precyzyjne pytania wskazujące na coś. Tj na to, że silnik zaraz po odpaleniu zimą, zimny nie osiąga wysokich obrotów. A potem masz pretensje jak ci piszę, że nikt tak nie robi. No i kolejne pytanie się kłania. Jeśli większość nie próbuje zimą zaraz po odpaleniu silnika osiągać jak piszesz wysokich obrotów to skąd ma wiedzieć, że też tak ma? Po prostu opisuj problem precyzyjniej i nie będzie zamieszania. Nie traktuj tego ambicjonalnie tylko uściślij i wyjaśnij nawet jeśli nie to do końca miałeś na myśli co napisałeś. Bo jeszcze raz ci napisze mało kto próbuje osiągać zimą na zimnym silniku zaraz po odpaleniu wysokie obroty. A 1,5 czy 2 tys jak się normalnie jedzie to nie są wysokie obroty nawet w dieslu.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Zadaję nie precyzyjne pytanie, a ty wiesz o co chodzi 
Ja robię zamieszanie?
jeżeli twierdzisz że większość tak nie robi to zadałem pytanie mniejszości. Odpuść sobie. Napij się melisy. OK?

Ja robię zamieszanie?
jeżeli twierdzisz że większość tak nie robi to zadałem pytanie mniejszości. Odpuść sobie. Napij się melisy. OK?-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Teoretycznie tak, tylko ile razy robi się trasę podjeżdża się pod dom i zapala się dioda. A wystarczy przerwać z 2- 3 świeżo po wymianie i resztę robi się na mieszance.norbi333 pisze:Sorry,ale to nie jest odpowiedź.Skoro Tomek EVO na podstawie analizy oceniał,że wszystko okto mnie interesuje co według niego mówi analiza GM.
Dodano po 2 minutach 49 sekundach:Teoretycznie tak.Ale flotówki czy leasingowe raczej sporo jeżdżą po trasach i tu nie powinno być problemu z wypalaniem,a wiec i przerywaniem wypalania ,a w konsekwencji ON w olejuP405 pisze: ↑5 paź 2018, o 12:00Dużo silników dostaje mocno popalić od nowości, olej co 30 tys. a z tego 25 tys. na oleju z ON. Tym bardziej nikt nie pilnował wypalania w autach flotowych i lisingowych. Dla jednego auta przebieg 150 tyś. to żaden problem, inne, ktore zrobiło z tego 30 tyś. na dobrym oleju, a 120 tyś. na rozrzedzonym to już jest problem. Kolejny właściciel może zalewać najlepszymi olejami i tak już nie zreanimuje silnika.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
Myślę,że w przypadku flotówek sporadycznie
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Oczywiście, że silnik się zużywał. Każdy silnik się zużywa i to jest zupełnie normalne. Jednak zużycie zgodnie z analizą jest naprawdę niewielkie. Tak trudno to zrozumieć? Jak jesteś innego zdania i uważasz, że zużycie jak na 19 tys. było duże to pokaż proszę inne analizy aby to udowodnić.hubertus pisze: ↑5 paź 2018, o 10:37Na podstawie analizy Millersa to widać, że silnik jednak się zużywał. Nie tak jak w przypadku GM gdzie doszło do zatarcia ale jednak się zużywał. Więc pisanie "wręcz przeciwnie" to jest właśnie wykręcanie ogonem o którym piszesz.tomek evo pisze: ↑5 paź 2018, o 08:26Na podstawie analizy zżutych metali. Parzcież o tym wyraźnie pisałem ale ty starasz się jak zwykle zresztą wykręcić kota ogonem i tworzysz swoje bzdurne teorie. Jak chcesz tabelkę to sam sobie zrób. Tobie nie chodzi o konkrety. tobie chodzi o to aby twoje było na wierzchu nawet jak nie masz racji i bzdury piszesz.
Bzdury to sam piszesz. A potem pytany o konkrety nie umiesz tego udowodnić i się wykręcasz.
To jest jedna z nichCo to jest przeciwność to już chyba wyjaśniłem. Starsza się na każdym kroku dać do zrozumienia, że Millers jest jakiś lepszy. Ale jak dotąd nie umiesz udowodnić w czym. Bo jak wiemy lepkość spadła znacząco. No i to, że ten olej miał 19 tys km to możemy traktować z wielkim przymrożeniem oka. Bo jak udało mi się udowodnić @Bodex w sprawie tego przebiegu kłamał i podawał rożne wartości.
Dodano po 8 minutach 18 sekundach:@Bodex to, że nie znasz się niestety na silnikach i często bajki piszesz to już wszyscy wiemy. Bo gdybyś się znał to wiedział byś, że silnik może się zatrzeć gdy jest odpowiednio smarowany na przykład w skutek wady panewki polegającej na tym, że panewka się rozpada. Jeśli się będą rozpadać panewki korbowodowe to nie pojawi się żaden komunikat bo ciśnienie w okolicy czujnika będzie. Tym bardziej przy jeździe na obrotach. Już tyle razy o tym pisałem a ty dalej będziesz tłukł, że to przez olej.Bodex pisze: ↑5 paź 2018, o 09:07Norbi, widać był skoro się zatarł silnik i to umiarkowanie pędzony , czyż nie ?
Gdyby nie było problemu to by się nie zatarł.
Zatarcie silnika wynika z braku smarowania , a przyczyn braku smaroeania może być wiele , np. , awaria pompy oleju tu jednak piwinno krzyczeć komunikatem niskie ciśnienie , a nie było żadnych ???
Jeden z forumowiczów sprawdził panewki przy wymianie uszczelkiPrzebieg jak u ciebie. Jeśli nadal tego nie rozumiesz to dalej pisz, że to przez olej. Ty się będziesz ośmieszał a nie ja.winrobert pisze: ↑30 wrz 2018, o 18:29Co koledzy powiecie na to zdjęcie ,taka małą niespodzianka podczas wymiany uszczelki smoka -komunikat się nie święcił a panewki odkręciłem kontrolnie . Nalot 260000km 2009 rocznik. Po demontażu starej uszczelki - była elastyczna, kiedyś już była wymieniana tak mówił poprzedni właściciel. Teraz czeka mnie wymiana panewek . Jakie polecacie.????
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Podsumowując śmiało można jeździć na oleju GM. Spełnia on zalecenia producenta do diesla w insigni i spokojnie wystarczy do codziennej jazdy. Pomimo prowadzonych tu od jakiegoś czasu przez kilka osób prób zdyskredytowania tego oleju. Nie udało się nikomu udowodnić, że jest on jakiś zły, że jego parametry podawane w karcie charakterystyki, która ponoć miała być ukrywana przez GM znacząco różnią się od innych olejów 5w30 i tym podobnych. Natomiast przy okazji udało się udowodnić, że MIllers to żadne cudo. A jedynie olej o parametrach podobnych do innych oferowanych na rynku często w niższych cenach.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Nie masz racji.
-
Bodex
Ja też nie przerywałem i też byłem pewien , że się nie zatrze, nic na to nie wskazywało.norbi333 pisze:Po co skoro tą wiedza nie jest mi do niczego potrzebna. Poza tym skoro nie przerywam wypalania to i On nie mam w oleju
I co to ma do mojego pytania?
Porównalibyśmy ilości metali kolorowych i ON w oleju.
Żadna z naszych insigni nie bierze oleju, nikt nie dolewa , a stan jest max .
Otórz nie istnieje taki silnik co by nie brał oleju , bo spala choćby przez odparowanie odmą i zawsze nie wielka ilość ucieknie pierścieniami, bo te się ścierają i luz na zamkach robi się coraz większy.
Ten spalony olej uzupełnia ON z kolejnych wypalań.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@Bodex, no to oczywiście będzie pytanie typowo od blondynki, moja Iśka nie bierze oleju- tzn że ja mam tam benzynę???
czy co ja tam mam jak nie olej?? no co?
Radio 357 :)
-
Bodex
Minimalnie bierze , każdy
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
No mój jakoś nie chce, nie dolewam. A jak serwisant wlał ilość z instrukcji to musiałam jeździć na odlewki 200ml. To mi @Bodex napisz proszę co ja mam w oleju oprócz oleju bo chciałabym zrozumieć o czym piszesz 
Radio 357 :)
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
To proste, silnik masz w olej od środka, a olej w silniku od zewnątrz.
-
Bodex
W benzynie też mogą wtryski podlewać , mało prawdopodobne by benzyna siedziała w oleju , ale możliwe , zwłaszcza gdy ktoś jeździ w stylu 0-1.dokia pisze:No mój jakoś nie chce, nie dolewam. A jak serwisant wlał ilość z instrukcji to musiałam jeździć na odlewki 200ml. To mi @Bodex napisz proszę co ja mam w oleju oprócz oleju bo chciałabym zrozumieć o czym piszesz
Poza tym może wystąpić błąd pomiaru ,z bagnetu zauważysz te większe ubytki.
Moja harfa też nie wypiła , oo może do 1mm , ale trudno mi znaleźć dobrze wypoziomowany parking .
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
No zobacz, ale nie mam stan max, a w połowie
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
tomek evo pisze: ↑5 paź 2018, o 19:38Oczywiście, że silnik się zużywał. Każdy silnik się zużywa i to jest zupełnie normalne. Jednak zużycie zgodnie z analizą jest naprawdę niewielkie. Tak trudno to zrozumieć? Jak jesteś innego zdania i uważasz, że zużycie jak na 19 tys. było duże to pokaż proszę inne analizy aby to udowodnić.
No i wreszcie historia zatoczyła koło. Silnik jednak się zużywa. A nie, że wręcz przeciwnie. A wiemy co jest przeciwieństwem zużycia. Tak samo jak wiemy co jest przeciwieństwem minusa. Nie zero ale plus. Gdybyś napisał tak jak wczoraj kilka dni temu nie było by problemu. Ale ty zawsze próbujesz jakoś dać do zrozumienia, że MIllers to cudo. Chociaż analiza pokazuje, że nim nie jest. A tak ogólnie powinieneś pisać, że ten Millers to po przebiegu 21 tys. Bo takiej liczby @Bodex też używał. Będzie lepsza reklama.
Ty naprawdę masz ludzi tutaj za takich naiwnych? Każdy już widział, że @Bodex kłamał z tymi przebiegami a ty dalej, że 19 tys km. Pisz, że 21 tys miał MIllers. Może ktoś bardziej uwierzy niż w te 19. @Bodex zawsze wcześniej wymieniał oleje co 15 tys i tu taj nie raz pisał, że tak trzeba aż tu nagle 19 tys zrobił. Chociaż tez pisał, że na tym oleju robił 17 i 18 tys to było nawet w jednym poście. O 21 tys już wspominałem. Naprawdę powtarzając te bajki robisz się bardzo wiarygodny. Na pewno więcej klientów ci przybędzie po lektorze twoich tekstów. Aż mnie korci poszukać cię na innych forach.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Każdy silnik bierze olej, nie są mi znane takie które nie biorą. Jedne biorą więcej, inne mniej.
Poprzednie moje auta były takie że od zmiany do zmiany nie dolewałem, mieściły się w granicach.
Bodex jeżeli coś przybywa w misce to coś jest niesprawne i nie ważne czy to w diesel czy benzyna. Nie ma tu wpływu jaka jest jazda jak to określasz 0-1 . Sterowanie zasilaniem w paliwo jest tak sterowane że wszystko ma być zużyte, jak coś zostaje to układ zasilania w paliwo nadaje się do naprawy.
Jeżeli nasze auta (Bodex to już nie twoje) dolewają diesla do oleju to albo zostało przerwane wypalanie albo nie zostały spełnione określone warunki które to wypalanie filtra DPF powinny przeprowadzić bez dolewki do oleju.
Poprzednie moje auta były takie że od zmiany do zmiany nie dolewałem, mieściły się w granicach.
Bodex jeżeli coś przybywa w misce to coś jest niesprawne i nie ważne czy to w diesel czy benzyna. Nie ma tu wpływu jaka jest jazda jak to określasz 0-1 . Sterowanie zasilaniem w paliwo jest tak sterowane że wszystko ma być zużyte, jak coś zostaje to układ zasilania w paliwo nadaje się do naprawy.
Jeżeli nasze auta (Bodex to już nie twoje) dolewają diesla do oleju to albo zostało przerwane wypalanie albo nie zostały spełnione określone warunki które to wypalanie filtra DPF powinny przeprowadzić bez dolewki do oleju.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Hubertus Ty znowu łapiesz za słówka i robisz o to wojnę. Napisałem wyrażnie, zę nie widac nadmiernego zuzywanie się silnika. Dla mnie nadmierne zużywanie to zużywanie ponad normę. Dla mnie przeciwieństwem do nadmiernego zużywania zużywania się jest zużywanie się silnika poniżej normy. Dla Ciebie jest to nie wiedzieć czemu regeneracja. Tylko, ze ty błenie interpretujesz słowa. Tu nie chodzi o przeciwieństwo słowa zużywanie tylko o przeciwieństwo słowa nadmiernie. Ale jak ktoś się chce kłócić to zamiast dyskutować o meritum sprawy to będzie się czepiał słówek, które interpretuje tylko po to aby sie poklócić nawet jak się kompletnie nie ma racji.hubertus pisze: ↑6 paź 2018, o 07:00tomek evo pisze: ↑5 paź 2018, o 19:38Oczywiście, że silnik się zużywał. Każdy silnik się zużywa i to jest zupełnie normalne. Jednak zużycie zgodnie z analizą jest naprawdę niewielkie. Tak trudno to zrozumieć? Jak jesteś innego zdania i uważasz, że zużycie jak na 19 tys. było duże to pokaż proszę inne analizy aby to udowodnić.No i wreszcie historia zatoczyła koło. Silnik jednak się zużywa. A nie, że wręcz przeciwnie. A wiemy co jest przeciwieństwem zużycia. Tak samo jak wiemy co jest przeciwieństwem minusa. Nie zero ale plus. Gdybyś napisał tak jak wczoraj kilka dni temu nie było by problemu. Ale ty zawsze próbujesz jakoś dać do zrozumienia, że MIllers to cudo. Chociaż analiza pokazuje, że nim nie jest. A tak ogólnie powinieneś pisać, że ten Millers to po przebiegu 21 tys. Bo takiej liczby @Bodex też używał. Będzie lepsza reklama.
Ty naprawdę masz ludzi tutaj za takich naiwnych? Każdy już widział, że @Bodex kłamał z tymi przebiegami a ty dalej, że 19 tys km. Pisz, że 21 tys miał MIllers. Może ktoś bardziej uwierzy niż w te 19. @Bodex zawsze wcześniej wymieniał oleje co 15 tys i tu taj nie raz pisał, że tak trzeba aż tu nagle 19 tys zrobił. Chociaż tez pisał, że na tym oleju robił 17 i 18 tys to było nawet w jednym poście. O 21 tys już wspominałem. Naprawdę powtarzając te bajki robisz się bardzo wiarygodny. Na pewno więcej klientów ci przybędzie po lektorze twoich tekstów. Aż mnie korci poszukać cię na innych forach.
Panie i Panowie jak moderator się wkurzy i pół tematu poleci do kosza to możecie podziękować koledze Hubertusowi podobnie jak już bywało w przeszłości, gdzie bardzo pożyteczne informacje na temat zastąpienia normy dexos 2 normą dexos 1 poleciały do kosza. Mnie się osobiście odechciewa pisanie czegokolwiek.
Dodano po 4 minutach 50 sekundach:
http://antonimy.net/antonim/nadmierny