--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: wojtekski » 2 paź 2018, o 19:31

Bodex pisze:
1 paź 2018, o 20:42

Kiedyś wspomniałem, że w momencie komunikatu niskie ciśnienie silnik już jest przytarty, bo komunikat pojawia się przy 0,3 Bar,, czyli silnik nie ma smarowania!
Do momentu wymiany uszczelki jaździł na GM 5w30 , więc do zatarcia nie mieszajcie Milleresa on tylko wydłużył agonię , bo lepiej smarował, na GM staną by wcześniej.
Pozdrawiam

@k

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Chyba tu się mylisz ja miałem komunikat zima zaraz po kupnie auta ,jeździłem tak z trzy tygodnie i za każdym razem z rana witał mnie komunikat , na forum jeszcze było kilka zdań o tej uszczelce. Wymieniłem i jeździłem na oleju gm cały czas czyli prawie 40 tyś od tamtej pory i silnik żyje dopiero niedawno zalałem inny niż gm.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2018, o 19:34 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 2 paź 2018, o 19:33

Problemem jest "pałowanie" silnika. To jest główną przyczyna choć nie jedyna.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 2 paź 2018, o 19:41

Odnośnie Ravenola to na razie nic pewnego jedynie podejrzenia. Z punktu widzenia oszusta podrabianie Millersa jest bez sensu. Za duże ryzyko i bardzo niski potencjalny zysk (komu to sprzedać?). Oczywiście wszystko jest możliwe ale dotychczas nie było takich sytuacji. Z Liqui Moly i Motulem już niestety były. Lepkość Millersa biorąc pod uwagę jego sposób eksploatacji (Bodex pisał o jeździe 200 km/h przez przeszło 1h dla przykładu) i przebieg spadła stosunkowo nieznacznie. Gdyby to było po 10-12 tys "grzecznej jazdy" to taki spadek można by określić jako znaczny. Ale jak olej mocno dostaje po du..e to spadek lepkości po 17 tys. (tyle chyba było przejechane) może być dość spory i proporcjonalnie znacznie wyższy niż po przebiegu 12 tys.

Dodano po 13 minutach 8 sekundach:
hubertus pisze:
2 paź 2018, o 08:14
Tak łatwiej wychwycić oszusta. Tylko do czasu wychwycenia jego towar narobi już ludziom szkód. Więc na to nie ma reguły a jak pokazał przykład @Bodex to czy popularny czy nie nie ma dzisiaj wielkiego znaczenia.
Praktycznie każdego sprzedawcę Millersa jesteś w stanie zweryfikować 1-2 telefonami. W przypadku wielu marek dojście skąd pochodzi towar jest praktycznie niemożliwe. Poza tym nie problem wyprodukować podróbkę problem wprowadzić towar na rynek i uwierz mi, że nawet za 50% ceny detalicznej znalezienie jakichkolwiek chętnych na zakup Millersa byłby bardzo trudny bo niewielu obchodzi, ze to drogi olej premium. Nie jest popularny i nie ma na niego popytu na rynku wśród potencjalnie zainteresowanych. Osoby kupujące Millersa nie kupują go przypadkowo i również nieprzypadkowo wybierają sprzedawcę. Z doniesień medialnych wynika, że większość podróbek (w litrach oczywiście) to beczki i taki podrabiany towar trafia najczęściej do mechaników anie do Klienta indywidualnego. Mechanik kupi Castrola po cenie 10% niższej od rynkowej a Millersa nie kupi w ogóle nawet ja będzie tańszy od Castrola.

Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
kecraminsignia pisze:
2 paź 2018, o 19:33
Problemem jest "pałowanie" silnika. To jest główną przyczyna choć nie jedyna.
Analiza Millersa nie wskazuje na nadmierne zużywanie się silnika na tym oleju. Wręcz przeciwnie.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 3 paź 2018, o 13:36

Wręcz przeciwnie to znaczy co? Silnik się nie zużywa wraz z upływem km tylko regeneruje? Możesz przytoczyć liczby z tabeli, które to pokazują? Twoje teksty czyta się bardzo zabawnie.
Podrabianie Millersa jest bez sensu bo za duże ryzyko? A to jakieś inne paragrafy są w zależności od marki oleju? Ja bym powiedział, że droższy olej lepiej podrobić bo potencjalnie na bańce lepszy zarobek. A czy go podrabiają czy nie, czy będą podrabiać czy nie to tego nie wie nikt. Jak sam napisałeś inne dość niszowe olej zdarzały się podrobione. Chodzi o LM czy Motul. Więc dlaczego nie Millers.
Ile osób wie o tym, że olej można zweryfikować i jak to zrobić? Ludzie czytają na necie, że on taki dobry i kupują. Ilu z nich wie jak sprawdzić oryginalność?
Co do opisu @Bodex jak to on tam jeździł ile km robił. To wcale nie musi być prawda. Bo pokazałem już jak mu przebiegi się w przypadku MIllersa rozjeżdżały.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 3 paź 2018, o 14:15

Co jest przeciwieństwem nadmiernego zużycia silnika? Nie nie regeneracja tylko niskie zużycie oleju. Teraz popatrz na analizę oleju na zużycie metali to będziesz wiedział dlaczego. I daruj sobie po raz kolejny osobiste przytyki takie jak "Twoje teksty czyta się zabawnie". Jak nie potrafisz wyciągnąć prawidłowych winsoków z zamieszczonej analizy to nie znaczy, że kto inny nie potrafi. Jak czegoś nie wiesz to zapytaj a nie obrażaj innych i udawaj wszystko wiedzącego.
Czemu podrabianie Millersa jest bez sensu? Na bańce masz lepszy zarobek tylko co z tego jak nie sprzedasz tego towaru? Chcesz sprzedawać Klientom detalicznym? Powodzenia. Jak wyskoczysz z niską ceną to możesz być pewny, że na drugi dzień będzie o Tobie wiedział importer, na trzeci producent a na czwarty organy ścigania. Od razu będzie wiadomo, że towar jest z poza oficjalnej sieci dystrybucji. Jak będziesz sprzedawać po cenach rynkowych to też tylko kwestia czasu (krótkiego) jak ktoś zacznie zadawać pytania skąd jest towar. I co najważniejsze po cenie rynkowej jako nieznany sprzedawca jak sprzedasz kilka baniek przez pierwszy miesiąc to będzie sukces.
Chcesz sprzedawać bezpośrednio mechanikom? Powodzenia. Ciekawe ile i komu sprzedasz? 99% mechaników nie chce słyszeć o takich markach jak Millers, Penrite, Amsoil i jakiejkolwiek innej, która jest im obca i nawet jak zaproponujesz rabat 50% od ceny detalicznej to będą woleli kupić Castrola albo to co jest najbardziej popularne. Jak już znajdziesz kogoś chętnego to i tak nie kupi dużo albo kupi ale wtedy cena będzie niższa niż Castrola bo nie kupi bo to Millers tylko dlatego, że tanio. A jak trafisz na kogoś kto wie co to Millers i jakie są ceny to mozesz byc pewny, że wkrótce będzie o Tobie wiedział importer.
Bardzo wątpliwe jest, że sprzedaż towar do hurtowni, która tym nie handluje. Jak nawet ktoś byłby zainteresowany i dasz ofertę to i tak sprawdzą cenę rynkową i jak dasz za niską to wzbudzisz podejrzenia a jak dasz rynkową to powodzenia. Nie licz, że znajdziesz Klientów.
Ja nie bardzo widzę możliwości łatwego upłynnienie olejów Millersa na rynku.
Motul i Liqui Moly to co innego - zwłaszcza Motul, który oprócz oficjalnego importu sprowadzany jest w ilościach hurtowych importem indywidualnym i masz na rynku całą masę sprzedawców. Liqui Moly też sprzedają już prawie wszyscy i jest on podobnie jak Motul znany wśród mechaników wiec bardzo możliwe, że jak dasz dobra cenę to mechnicy go łykną. Nie tak chętnie jak Castrola ale szanse są z 10x większe niż w przypadku Millersa.
Nie jest problemem mieć towar w dobrej cenie tylko największym problemem jest go sprzedać. W mojej ocenie łatwość upłynnienia towaru jest w przypadku podróbek decydująca a najłatwiej i najbezpieczniej upłynnić towar, który jest popularny i którym handlują wszyscy i pochodzi nie tylko z oficjalnego importu.
Jak sprawdzić żródło pochodzenia Millersa? Zadzwoń do sprzedawcy i zapytaj skąd ma towar. Większość będzie mieć albo bezpośrednio od importera (tak jak ja) albo od dystrybutora regionalnego. I normalnie myślący sprzedawca Ci to powie a wtedy sobie zadzwonisz bezpośrednio do importera i zapytasz czy znają firmę x czy y. Możesz nawet zadzwonić bezpośrednio do importera o konkretnego sprzedawcę. W przypadku większości będą wiedzieć o kogo chodzi a jak nie to sprawdza o dystrybutora regionalnego czy zna taką firmę. Jak chcesz to możesz sam sprawdzić jak to działa.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 3 paź 2018, o 14:50

tomek evo pisze:
3 paź 2018, o 14:15
Teraz popatrz na analizę oleju na zużycie metali to będziesz wiedział dlaczego. .
tomek evo pisze:
28 wrz 2018, o 09:48
Mogę się z Tobą zgodzić, że porównywanie z olejem z zatartego silnika nie daje delikatnie mówiąc pełnego obrazu

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 3 paź 2018, o 15:42

tomek evo pisze:
2 paź 2018, o 19:57
Analiza Millersa nie wskazuje na nadmierne zużywanie się silnika na tym oleju. Wręcz przeciwnie.
Dlatego pisałem, że zabawnie się czyta teksty @tomek evo. Bo najpierw coś chlapnie a potem gdy mu się to wytknie to w zabawny sposób próbuje to wytłumaczyć. Przeciwieństwem zużycia się silnika jest jego regeneracja. A tutaj mamy takie tłumaczenie.
Dlatego doczytałem tylko to dalej już nie.
tomek evo pisze:
Co jest przeciwieństwem nadmiernego zużycia silnika? Nie nie regeneracja tylko niskie zużycie oleju.
Ciekawe które to liczby w tabeli z analizy pokazują zużycie oleju? Pomijam już fakt przeciwieństwa nadmiernego zużycia silnika i niskiego zużycia oleju. Bo jeśli silnik jest już na jakimś etapie zużycia i bierze olej to będzie go brał bez względu na markę oleju.

Bodex

Post autor: Bodex » 3 paź 2018, o 16:47

@ Hubertus , co pokazałeś niby ? To że sobie wimaginowałeś kolejny tekst wprowadzajacy w błąd i tylko po to by twoje było na wierzchu ?
Hubertus napisał : @Bodex to nie ta sama analiza z przed kilku stron gdzie pisałeś, że po 17 lub 18 tys robiona? W kwietniu było to 21 tys km. Teraz 17 lub 18 tys. Bo na ostatnich kilku stronach dwa te wyniki podawałeś. Jak to tak naprawdę z tym przebiegiem było 17, 18, 21 tys a może 15 tys?

nie ! Hubertus analiza Milleresa jest ta sama co z kwietnia 2017.

Sprawdze z aso dokładnie jaki był przebieg zalania i wylania

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 3 paź 2018, o 17:16

@Bodex jeśli ktoś tu wprowadza w błąd to ty. I słowo wprowadza w błąd jest tu najdelikatniejszym określeniem twego postępowania. Na stronie 31 zacytowałem twego posta z 13 kwietnia 2018 z analizą oleju Millers z 11 -04-2018 i podpisem, że to po 21 tys km. W tym samym poście zacytowałem kolejną twoją wypowiedź z 27 września tego roku z tą samą analizą z 11 kwietnia 2018 i podpisem 17 czy tam 18 tys km bo te dwie liczby w jednym poście padły. Więc nie pisz tu o jakimś 2017i nie ośmieszaj się. Bo specem od imaginacji to jesteś tutaj ty. Mam ci to zacytować jeszcze raz? Nie wiem tylko po co każdy już to widział i wyrobił sobie zdanie.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 3 paź 2018, o 19:26

hubertus pisze:
3 paź 2018, o 15:42
tomek evo pisze:
Dlatego pisałem, że zabawnie się czyta teksty @tomek evo. Bo najpierw coś chlapnie a potem gdy mu się to wytknie to w zabawny sposób próbuje to wytłumaczyć. Przeciwieństwem zużycia się silnika jest jego regeneracja. A tutaj mamy takie tłumaczenie.
tomek evo pisze:
Co jest przeciwieństwem nadmiernego zużycia silnika? Nie nie regeneracja tylko niskie zużycie oleju.
Ciekawe które to liczby w tabeli z analizy pokazują zużycie oleju? Pomijam już fakt przeciwieństwa nadmiernego zużycia silnika i niskiego zużycia oleju. Bo jeśli silnik jest już na jakimś etapie zużycia i bierze olej to będzie go brał bez względu na markę oleju.
Hubertus czy Ty jesteś poważny? Przecież analiza Millersa jest zrobiona niezależnie od analizy GM-a i na jej podstawie spokojnie można wyciągać wnioski odnośnie zużywania się silnika. Analiza GM-a jest do tego niepotrzebna wiec skończ swoje idiotyczne wywody i prowokacje bo się ośmieszasz.
Co do zużycia miało być zużycie silnika a nie oleju -mój błąd ale jak ktoś jest niedomyślny i mało kumaty to zamiast samemu sprostować bedzie bił pianę.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 3 paź 2018, o 20:53

tokemevo a jaką mamy gwarancję iż sprzedawca bierze dwie bańki z legalnego źródła a cztery podrobione i wtedy spełnia te twoje wywody
Jak sprawdzić żródło pochodzenia Millersa? Zadzwoń do sprzedawcy i zapytaj skąd ma towar. Większość będzie mieć albo bezpośrednio od importera (tak jak ja) albo od dystrybutora regionalnego. I normalnie myślący sprzedawca Ci to powie a wtedy sobie zadzwonisz bezpośrednio do importera i zapytasz czy znają firmę x czy y. Możesz nawet zadzwonić bezpośrednio do importera o konkretnego sprzedawcę. W przypadku większości będą wiedzieć o kogo chodzi a jak nie to sprawdza o dystrybutora regionalnego czy zna taką firmę. Jak chcesz to możesz sam sprawdzić jak to działa.
Nie masz żadnej a nie każdy sprawdza i wie jak poznać oryginalną bańkę !
Nie bardzo też rozumiem twoją odpowiedz dla Hubertusa iż analiza oleju GM nie ma znaczenia ! chyba tylko w przypadku iż przyjmiemy że winny jest Millers lub bez względu na prawdę chcesz zrzucić winę na GM ! Jedno co mnie zastanawia po co Bodex robił analizę Millersa jak silnik pracował tak super jak pisał ! chyba że tak nie było i podejrzewał że coś się dzieje z silnikiem ! Dla mnie to jedyne logiczne wytłumaczenie że ktoś poddaje analizie olej w silniku który rzekomo chodzi jak zegarek ba lepiej niż zegarek !

Bodex

Post autor: Bodex » 3 paź 2018, o 21:24

tomek evo pisze:
hubertus pisze:
3 paź 2018, o 15:42
tomek evo pisze:
tomek evo pisze:
Hubertus czy Ty jesteś poważny? Przecież analiza Millersa jest zrobiona niezależnie od analizy GM-a i na jej podstawie spokojnie można wyciągać wnioski odnośnie zużywania się silnika. Analiza GM-a jest do tego niepotrzebna wiec skończ swoje idiotyczne wywody i prowokacje bo się ośmieszasz.
Co do zużycia miało być zużycie silnika a nie oleju -mój błąd ale jak ktoś jest niedomyślny i mało kumaty to zamiast samemu sprostować bedzie bił pianę.
Ja myślę, że @Hubertus v&s agent GM tak walczy , bo pracuje dla Gm ? I pewnie nie na jednym forum tak ciśnie na podstawie testu drucika , że to dobry olej .
Powiem tak , nie jest najgorszy , ale do nowych silników do 100-150 tys km pod warunkiem zmiany co 12 tys i spokojnej emeryckiej jazdy , a nie jak GM zaleca co 30 tys !!??ObrazekObrazek.
Tylko po co emerytowi auto 160 ps i 400 Nm ? , żeby 120 km h jeździł ?

@Hibertus przyznaj się dla jakiej korpo pracujesz, hejtujesz na forach ? Hę ? Bo to bardzo prawdopodobne.

Tak , żebyście nie zarzucili mi stronniczości to analizę Milleresa wysłałem do zmienolej.pl , a GM do innego .
Jutro postaram sie odtworzyć dokładne przebiegi, z serwisów jak mi tylko czas pozwoli bo dziecko w szpitalu.
To sobie znowu podyskutujecie.Obrazek

Ja mam 9 tys km na 0w20 Oem Honda i teraz na 2 tyg jadę i trzaśnie 3,5 tys a obecnie komp Hondy pokazuje 100 dni do piereszego serwisu , ponoć poniżej 1 tys km będzie pokazywał w kilometrach.
Interwał Hondy 20 tys km , 10 tys km autostrada .... hmmm, no i właśnie.
Zmieniać? Nie zmieniać ? Czy do końca wskazań ?
Gdy jechałem do Padeborn było 130 dni , po trasie pokazywał 120 dni. Miesiąc jazdy eco do pracy 34 km dziennie wzrosło do 140 dni LOL . Zjazd do PL zeszło na 110 dni, a teraz jest 100 dni . To nie wiem jak on to liczy .
Wygląda , że autostrada i miasto najwięcej zabiera , a eco jazda 80 km h , dni zwraca Obrazek

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 paź 2018, o 21:41

Bodex pisze:
3 paź 2018, o 21:24
Powiem tak , nie jest najgorszy , ale do nowych silników do 100-150 tys km pod warunkiem zmiany co 12 tys i spokojnej emeryckiej jazdy , a nie jak GM zaleca co 30 tys !!??ObrazekObrazek.
Tylko po co emerytowi auto 160 ps i 400 Nm ? , żeby 120 km h jeździł ?
Bajki piszesz. Wszystkie moje Ople były kręcone i miały powyżej 160 koni.Dwie vectry i 2 Insignie były upalane na torze. Każde jeździły z predkościami o, których Twoją insignia nawet nie śniła. Mój styl jazdy to prawie zero jedynkowy. Jakoś, żadnego nic się nie stało, a wszystkie były na GM. Vectra opc miała ponad 330 koni i latała z predkościami grubości powyżej 250 km/h

Bodex

Post autor: Bodex » 4 paź 2018, o 06:04

norbi333 pisze: Bajki piszesz. Wszystkie moje Ople były kręcone i miały powyżej 160 koni.Dwie vectry i 2 Insignie były upalane na torze. Każde jeździły z predkościami o, których Twoją insignia nawet nie śniła. Mój styl jazdy to prawie zero jedynkowy. Jakoś, żadnego nic się nie stało, a wszystkie były na GM. Vectra opc miała ponad 330 koni i latała z predkościami grubości powyżej 250 km/h
Czyli tym powyżej sami sobie przeczycie , że prędkość nie zabija motoru , a tak mnie tu wszyscy za to obwiniają nie ? ObrazekObrazek.

Co ile km zmieniałeś olej ?

Moja max 245 na autobahnie , a twoja ?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 4 paź 2018, o 06:17

280 km/h i to nie był kres możliwości. Jakoś nie przypominam sobie aby twierdził, że przyczyną jest prędkość. Podobnie nie jest winą olej. Wymiany co 12-15 tyś jak wypadłoby.
Ciebie wszyscy obwiniają za pisanie bajek. Co chwila to inna przyczyna.

Bodex

Post autor: Bodex » 4 paź 2018, o 09:04

norbi333 pisze:...
No szukam.przyczyny , a oni nie .
Przyczyną główną jest brak smarowania , może to być dłuvofalowo lub nagle.

W mojej do 130 tys zmieniono w ASO 4 x olej , w skrzyni nigdy ... tak wynikało z książki i danych z serwisu

Poczytaj posty wyżej kilku wspomina , że upalałem na autostradzie.. to raczej oni co chwile co innego piszą

No mnie po tym jednym razie 245 już się nie chciało na maxa jechać, ale te 200 jak były możliwości...

Tak czy owak mnie tej insigni nie szkoda ani trochę, znudziła sie, i było pare wad , które nie pasowało . Hondą jeździ sie o wiele przyjemniej , to zupełnie inne spojrzenie na jazdę.
Waga v&s PS :
Harfa 1260 kg / 130 ps
Insignia HB automat 1600 kg/ V&S 160 ps
Czyli harfa ma wiecej koni na kg masy niż insignia, mniejsze opory toczenia , mniejsze opory napedu i do setki startuje lepiej, potem, pow. 130 km h jest gożej , bo większy współczynnik oporu (SUV) , a brak niutków z turbo Obrazek.
Ktoś badał harfe na hamowni to z fabr 155 Nm faktycznie wyszło 165 Nm.
Ale już zaczynają w Hondach montować 1,5T 180 ps . Poczekamy Obrazek.

Dodano po 3 godzinach 56 minutach 16 sekundach:
Milleres EE nano 5w40
Zalanie

Milleres 2 października 2017 , 232 tys km - dane AutoBajex Bosch serwis Stare Miasto

Wymiana rozrządu w ASO i oleju na GM 5w30
Kwiecien 2018 251 tys. Dane Auto Styl Krasne aso Oplel

Zatarcie 20 lipca 2018 - 265 tys. Dane z umowy sprzedaży , od zatarcia do sprzedaży nie jeździł , tylko laweta.

Ostatnio zmieniony 4 paź 2018, o 13:00 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 4 paź 2018, o 13:07

Bodex pisze:
4 paź 2018, o 06:04
norbi333 pisze: Bajki piszesz. Wszystkie moje Ople były kręcone i miały powyżej 160 koni.Dwie vectry i 2 Insignie były upalane na torze. Każde jeździły z predkościami o, których Twoją insignia nawet nie śniła. Mój styl jazdy to prawie zero jedynkowy. Jakoś, żadnego nic się nie stało, a wszystkie były na GM. Vectra opc miała ponad 330 koni i latała z predkościami grubości powyżej 250 km/h
Czyli tym powyżej sami sobie przeczycie , że prędkość nie zabija motoru , a tak mnie tu wszyscy za to obwiniają nie ? ObrazekObrazek.

Co ile km zmieniałeś olej ?

Moja max 245 na autobahnie , a twoja ?

czyli idąc twoim tokiem myślenia to nie olej GM zabja motor a tak go tu krytykujesz nie ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 4 paź 2018, o 15:18

Właśnie tylko jak dojść co zabija te motory.

Bodex

Post autor: Bodex » 4 paź 2018, o 15:24

Brawo Wojtekski ! Przynajmniej jeden zainteresowany , bo inni jeżdżą sobie i myślą, że ich to nie dotyczy, to może być już jutro.
@ Hubertus zna odpowiedź na wszystko
To czekamy

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 4 paź 2018, o 15:56

Bodex pisze:
4 paź 2018, o 13:00
Dodano po 3 godzinach 56 minutach 16 sekundach:
Milleres EE nano 5w40
Zalanie
Milleres 2 października , 232 tys km - dane AutoBajex Bosch serwis Stare Miasto
Wymiana rozrządu w ASO i oleju na GM 5w30
Kwiecien 2017 251 tys. Dane Auto Styl Krasne aso Oplel
Zatarcie 20 lipca 2017 - 265 tys. Dane z umowy sprzedaży , od zatarcia do sprzedaży nie jeździł , tylko laweta.
@Bodex odczep się łaskawie od mojej osoby. Ja rozumiem, że boli cię, że pokazałem jakim najogólniej mówiąc jesteś kłamczuchem. Ale to nie moja wina tylko twoja. Ty w ogóle wiesz jaki my rok teraz mamy bo znowu bzdury piszesz. No i tym razem wychodzi, że na Millersie zrobiłeś 19 tys km a na GM 14 tys. Co post to inna wersja.
Podsumowując pisałeś tu w kilku postach, że na MIllersie przed zalaniem Gm zrobiłeś 17, 18 tys te dwie liczby padały nawet w tym samym poście. W kwietniu było to 21 tys km a teraz wychodzi, że 19 tys.
@wojtekski co zabija te silniki to jest pokazane w temacie o panewkach. Tam człowiek kilka dni temu wrzucił zdjęcie panewki, którą wyjął na szczęście dla niego w samą porę przy inspekcji z okazji wymiany uszczelki. Już nic więcej nie ma co na ten temat pisać.
tomek evo pisze:
3 paź 2018, o 19:26
Tak ja jestem nie poważny bo dopytuje o konkrety. A konkrety nie od dziś wiadomo to twoja słaba strona. I ciężko ci idzie ich podawanie. Ja wiem, że analiza Millersa i GM jest robiona nie zależnie. Ja cię pytam jeszcze raz na podstawie których parametrów analizy oleju MIllersa można wyciągnąć wnioski na temat zużycia się silnika? Ja rozumiem, że się denerwujesz bo zabrnąłeś w uliczkę bez wyjścia nie pierwszy już raz ale podaj, które dane z analizy MIllersa mogą obrazować zużycie się silnika. Bo zawartość metali to nie jest jedyna forma zużycia silnika.
tomek evo pisze:
Ty wiesz w ogóle o czym piszesz? A jeśli wiesz to wskaż liczby z tabeli analizy Millersa, które to obrazują i uzasadnij. Skoro silnik się na tym oleju nie zużywa a wręcz przeciwnie czyli się regeneruje więc zamiast nerwów udowodnij to w co zabrnąłeś. Dla ciebie przeciwieństwem minusa czyli zużycia jest zero czyli stan bez zmian. Dla ludzi choć trochę znającym matematykę przeciwieństwem minusa czyli zużycia jest plus czyli stan odwrotny. W przypadku silnika regeneracja mająca na celu przywrócenie jego własności ze stanu nowego.
Ty jesteś jak @bodex. Lejesz tu wodę, gubisz się w tym wszystkim a potem się denerwujesz gdy ci się to pokazuje i pyta o konkrety.
Tak więc @tomek evo czekam na konkretne dane z tabelki pokazujące, że silnik na Millersie się nie zużywał a wręcz jak piszesz przeciwnie. Pokaż mi te liczby. Bo jak nie to ja ci je pokarze i udowodnię, że się zużywał. I znowu wyjdzie, że kity wciskasz i nawet nie masz pojęcia jak zinterpretować dane z analizy.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2018, o 16:41 przez hubertus, łącznie zmieniany 2 razy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”