A co to za model ta Insignia?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
-
valdekins
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Radom
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
To może i ja podzielę się swoją historią.Auto jak w podpisie,salon Polska jestem Pierwszym właścicielem,wymiany oleju co 15 tys,olej GM,Mobil,Fuchs.Przy 193 tys podczas jazdy droga krajową prędkosć ok 80km/h przydławienie,spadek mocy i "grzechotka". Diagnoza:zatarty silnik tzn.wał,panewki główne,korbowodowe.Uszczelka smoka zmieniona przy 140 tys.Aktualnie jestem po wymianie silnika z rozbitka przebieg 90 tys udokumentowany.Dodam,że auta nie katowałem użytkowałem go raczej w trasach,predkosci 120-140,2 razy osiagnąłem 210km/h.Auto robocze to Octavia II 1.9 Tdi ze sławnym BXE(przebieg 320tys,program na 140PS)stąd mój niewielki przebieg w oplu.Powiem szczerze,że o żadne swoje wcześniejsze auto nie dbałem jak o Insignie i co? klapa.Także między bajki można włożyć teorie o zacieraniu przez prędkość,longlife,dpfy itp.Trzeba powiedzieć jasno:ten silnik w oplu to BUBEL.Pozwolę sobie na stwierdzenie,że to jeden z najbardziej awaryjnych diesli ostatniej dekady.Dodam,że w mojej Octavii z podobno felernym silnikiem nigdy nie pilnowałem wypalania DPF,olej wymieniany co 30 tysięcy,predkości nerzadko po 180km/h i tylko jedna awaria :turbosprezarka umarła przy 280ts km.
Dodano po 6 minutach 55 sekundach:
Dodano po 7 minutach 40 sekundach:
wtym roku? to tylko jeden zakład z wielu w Polsce,do tego niektórzy remontują "na własną rękę",inni wymieniają całe silniki tak jak ja....te liczby o czymś świadczą.....
Dodano po 6 minutach 55 sekundach:
Kolega trochę niedoinformowany w Vivaro były montowane silniki 1.9 2.0 i 2.5 z koncernu Renault(mówimy o Vivaro I),podejrzewam że te co mamy w Insigniach nie dożywałyby 200 tysi.
Dodano po 7 minutach 40 sekundach:
360 silników!pawel_insignia pisze: ↑28 wrz 2018, o 09:50Dorzucę swoje 3grosze. Właśnie wracam z Włocławka pociągiem, pojechałem zostawić auto w autopasji na wymianę rozrządu, oleju, czyszczenie kolektora, sprawdzeniu kilku pierdół i zdecydowałem się na sprawdzenie panewek. Właśnie przed chwilą dzwonili i powiedzieli o przytartych panewkach, na szczęście wał cały i do wymiany "tylko" panewki. Powiedzieli że ktoś źle założył uszczelkę i podkleil ją na silikon (a tym kto to zrobił było ASO jeszcze za kadencji poprzedniego właściciela - uszczelka wymieniana w kwietniu 2017). Szczęście w nieszczęściu że zdecydowałem się żeby tam zajrzeli. Dodam że już raz silnik był zatarty przy 123tys km i o mało co poprzez spartolona robotę ASO byłby zatarty po raz drugi. Rozważacie ile insigni padło i że tak mało insigni na lawetach widzicie - informacja od nich wczoraj naprawiali 360silnik w tym roku (zarówno oni jeżdżą po całe auta jak i po same silniki).
-
michalt6
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Czy ktoś z Was korzystał z usług firm zajmujących się regeneracją silników. Zastanawiam się czy zamówić sam silnik i założyć go u miejscowego mechanika,czy lepiej zlecić całość jednemu warsztatowi.Czy ktoś zna temat skąd biorą się takie różnice w cenie za usługę wymiany silnika po regeneracji?Czy jest coś na co warto zwrócić szczególną uwagę?
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Czyli wychodzi że słynne BXE wcale nie takie złe na naszych przykładach.
Zapomniałem we wcześniejszych postach dodać, że też miałem w swoim BXE program na 140 KM.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Valdekins, wychodzi, że uszczelkę wymieniłeś po 7 latach. Możliwe, że trochę późno. Pomału wychodzi, że nie każdy mechanik potrafi zrobić to dobrze.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Tylko dlaczego to "dobrze" zawsze ma być płacone dużą kasą i nie zawsze okazuje się "dobrze" zrobione.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
P405
- Zapaleniec
Już ktoś opisywał, że miał podwiniętą uszczelkę po wymianie. Dużo mechaników robi to pierwszy i czasami ostatni raz. Wychodzi, że po zatarciu trzeba by nagrywać demontaż miski albo mieć rzeczoznawcę.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Wystarczy mieć fakturę z naprawy i dochodzić swojego , bo jeśli po wywianie zatarł się to coś znaczy i oczywiście podstawa rzeczoznawca i zdjecie miski .
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
360 silników to optymistycznie nie brzmi
. Coś w silniku musi być na rzeczy skoro tyle pada i raczej to nie wina oleju. W Suwałkach w serwisie tylko jedna zatarta była ale poza serwisem kto wie ?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Ale te 360 silników to tylko insignie są i to te A20DTH, czy wszystkie marki po prostu jakie ta firma robiła? Bo tam kolega tego nie dopisał tak dokładnie albo ja nie doczytałam tego, ale jeśli to chodzi tylko o ogrom pracy tej akurat firmy, to by znacząco zmieniało postać rzeczy.
Radio 357 :)
-
valdekins
- Nowicjusz
Wymieniona została po 6,5 roku,być moze za późno.Dodam,że zarówno przed wymianą jak i po wymianie nigdy nie miałem komunikatu o niskim ciśnieniu oleju,podobnie ATRAPA wskaźnika temperatury zawsze wskazywała 90 stopni
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ja tam nie wierzę w te 360 silników patrząc na stronę internetową tego warsztatu. To by musiało być po dwa silniki dziennie, a żeby tylko wyjąć i włożyć silnik to dzień roboty. Do tego szlif, ewentualne planowanie głowicy itp. Trochę się chyba ktoś przechwala, chyba że wliczają w to zwykły serwis olejowy czy wymianę rozrządu wtedy może być.
Oby mnie nie spotkała ta niemiła i kosztowna niespodzianka, choć mimo 260 tysięcy na blacie silnik chodzi jak powinien.
Oby mnie nie spotkała ta niemiła i kosztowna niespodzianka, choć mimo 260 tysięcy na blacie silnik chodzi jak powinien.
-
valdekins
- Nowicjusz
Cytat z forum Alfaholicy : Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
Trochę nie w temacie ale do znajomego mechanika przyjechała insignia 2.0 cdti z zatartym silnikiem. jak będę wiedział coś więcej to napiszę - może nieszczęsna uszczelka?
Zatarty 2.0 w insigniach to nic nowego, stara uszczelka smoka olejowego
Ale to wynik polityki Opla, gdzie komunikat o braku smarowania wyświetla się dopiero po fakcie, u nas w Alfach ten problem nue występuje bo komunikatbpojawia sie duzo wcześniej i mozna to w spokoju wymienić
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
cyt: Dokładnie, jak sprzedawałem stary silnik 2,0 jtdm na części to miałem z 20 telefonów odnośnie czy mam jeszcze blok silnika bo potrzebują na wczoraj oczywiście do insigni. Także tam temat zatartego silnika to nic nowego. Natomiast z peknietym tłokiem nie słyszałem w insigni
Trochę nie w temacie ale do znajomego mechanika przyjechała insignia 2.0 cdti z zatartym silnikiem. jak będę wiedział coś więcej to napiszę - może nieszczęsna uszczelka?
Zatarty 2.0 w insigniach to nic nowego, stara uszczelka smoka olejowego
Ale to wynik polityki Opla, gdzie komunikat o braku smarowania wyświetla się dopiero po fakcie, u nas w Alfach ten problem nue występuje bo komunikatbpojawia sie duzo wcześniej i mozna to w spokoju wymienić
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
cyt: Dokładnie, jak sprzedawałem stary silnik 2,0 jtdm na części to miałem z 20 telefonów odnośnie czy mam jeszcze blok silnika bo potrzebują na wczoraj oczywiście do insigni. Także tam temat zatartego silnika to nic nowego. Natomiast z peknietym tłokiem nie słyszałem w insigni
-
P405
- Zapaleniec
To jest efekt lejącego wtrysku. Silnik captiva 2,2 i wtryski Denso. Oczywiście bez dodatku 2T, a była opcja żeby tego uniknąć. Przebieg mały bo coś koło 140 tys.

- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
No na zdjęciu to ewidentne uszkodzenie mechaniczne. Lejący wtrysk wypala dziurę zazwyczaj w okolicy środka, na pewno nie na krawędzi. Zresztą widać że coś wpadło bo tłok obtłuczony w kilku miejscach, jakby jakaś mała nakrętka albo kawałek zaworu.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
Chodzi o Insignie, naprawiają tylko je. Nie wiem ile w tym prawdy z tym 360. Ale jak byłem u nich w piątek i jechali po jakiś silnik, a w sobotę już mieli klienta z Holandii. Dobra nawet jeśli nie 360 to niech bedzie 200, to i tak sporo. Ich tam jest chyba z 5-6osob...
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Czyli naprawiają nie tylko dla Polaków, ale i tak cyfra znacząca, fakt. Jednak to nie cyfra tylko polska, ale europejska. Szkoda, że nie wiadomo właśnie jakie modele, czy tylko takie silniki jak Twój, czy procentowo rozkłada się na wszystkie modele i pojemności oraz roczniki silników podobnie. Bo takie informacje mówiłyby nam wszystkich więcej o powszechności zjawiska. Na razie ja sama w panikę nie wpadam.
Radio 357 :)
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
@rataj73 ma rację. To uszkodzenie mechaniczne. Lejący wtrysk wytopi tłok. A chyba każdy wie, że krawędzie wybitej i wypalonej/wytopionej dziury będą inne.
-
Kub@
- Użytkownik
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
A może urwana klapa z kolektora dolotowego.
Nie można wystąpić, jako oficialny klub insigni, z zapytaniem do warsztatu o takie informację?dokia pisze: ↑29 wrz 2018, o 16:08...
Szkoda, że nie wiadomo właśnie jakie modele, czy tylko takie silniki jak Twój, czy procentowo rozkłada się na wszystkie modele i pojemności oraz roczniki silników podobnie. Bo takie informacje mówiłyby nam wszystkich więcej o powszechności zjawiska. Na razie ja sama w panikę nie wpadam.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
Postaram się zapytać w poniedziałek. Swoją drogą ktoś pytał czy polifty też padają. 'Tak padają' - taka dziś odpowiedz usłyszałem. Gość z auto pasji mówił, że już parę sztuk do nich trafiło na lawecie, bo nic się nie różni ten silnik od przedliftowego (może miał na myśli jakiś konkretny typ silnika, na pewno 2.0 ale czy a20dth czy inny tego nie pytałem)