Piszesz chyba tylko przez swój pryzmat i problemy. Ja jakoś użytkuję kolejne i nie narzekam. Ba nawet za bardzo nie widzę dobrej alternatywy w tej klasie, pieniądzach i wyposażeniem. Nie jest idealnym autem, ale i nie ma takichBodex pisze: ↑20 wrz 2018, o 08:47Dobra decyzja , ta insignia jest mocno nie dopracowana, od kiepskich hamulców po kiepskie wyciszenie , jest wiele aut w tej cenie , którym sie jeździ przyjemniej , choć insignia ma pare zalet to wady odbierają radość z użytkowania.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAwaria - przegrzany silnik
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Awaria - przegrzany silnik
-
Bodex
Każdy oczekuje czegoś innego od samochodu, czyż nie ?norbi333 pisze:...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Oczywiście. Ja oczekuję wygody, nowoczesności, bezpieczeństwa, niezawodności, prowadzenia i mocy.
I w każdym z tych aspektów Insignia mi to daje.Gdzieś troszkę mniej, a gdzieś więcej.Ale w ogólnym rozrachunku wszystko daje co potrzebuję.
Pokaż marki aut w podobnej cenie z tym wszystkim
I w każdym z tych aspektów Insignia mi to daje.Gdzieś troszkę mniej, a gdzieś więcej.Ale w ogólnym rozrachunku wszystko daje co potrzebuję.
-
dajrekt
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Z żalem bo bardzo podobają mi się te auta . Myślałem wcześniej na zmianę na nową insignię ale pójdę w inną markę. Podliczając koszty napraw i spadek wartości to wychodzi na bardzo zły zakup.Bodex pisze: ↑20 wrz 2018, o 08:47Dobra decyzja , ta insignia jest mocno nie dopracowana, od kiepskich hamulców po kiepskie wyciszenie , jest wiele aut w tej cenie , którym sie jeździ przyjemniej , choć insignia ma pare zalet to wady odbierają radość z użytkowania.
Myślę o toyocie bo trzymają w miarę swoją wartość i są chodliwe w IE. Na pewno zarejestruje się na jakimś forum danej marki i będę sprawdzał z jaką częstotliwością padają silniki. Jak codziennie jak na naszym forum to następna marka
Oprócz katastrofalnego wyciszenia też miałem takie podejście... do zeszłego tygodnianorbi333 pisze: ↑20 wrz 2018, o 12:23Oczywiście. Ja oczekuję wygody, nowoczesności, bezpieczeństwa, niezawodności, prowadzenia i mocy.
Oczywiście życzę ci żebyś użytkował swoją insignię przez długie lata bez najmniejszego problemu tylko biorąc pod uwagę ilość awarii silnika na tym forum i jak się okazuję wielkim popycie na te silniki szanse na to są małe, i nie ma większego znaczenia jak je użytkujesz i jak serwisujesz.
-
Bodex
@Dajrekt , silnik D4D 123 ps od bmw ma wadę głowicy, aluminium się utlenia pod uszczelką głowicy , jest tylko 1 x planowanie tej głowicy i słupka , potem tylko wymiana ,a w silniku 143 ps ponoć to poprawiono .
2,0 benzyna na gazie w miarę bez problemów i tanio jeździsz.
We wszystkich rav4 koroduje rura wlewu paliwa i koszt 1000 zł , nie wiem jak w innych modelach.
2,0 benzyna na gazie w miarę bez problemów i tanio jeździsz.
We wszystkich rav4 koroduje rura wlewu paliwa i koszt 1000 zł , nie wiem jak w innych modelach.
-
dajrekt
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
A może benzyna?
Rzeczywiście nie ma zbyt dużej alternatywy.
Myśle żeby cos kupić w przebiegu 30-40tys mil , 2015-1016 rok, ale nic mi się nie podoba w rosądnej cenie
Auto dzisiaj do odbioru z "nowym" silnikiem.
Rzeczywiście nie ma zbyt dużej alternatywy.
Myśle żeby cos kupić w przebiegu 30-40tys mil , 2015-1016 rok, ale nic mi się nie podoba w rosądnej cenie
Auto dzisiaj do odbioru z "nowym" silnikiem.
- Groszek
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Poznań
Odgrzewam. Dzis komunikat przegrzany silnik, wyłącz silnik. Odpiecie aku pomoglo. Zdarzylo mi sie to po raz pierwszy. Silnik po kapitalce 4000km temu. 20dth 160KM 203kkm. Ktos mial podobnie? Panewki i wał wykluczam.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Pewnie miałeś akurat wypalanie DPF i czujnik złapał wysoką temperaturę. ASO zmieniało zakres czujnika aby takie rzeczy się nie działy.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- Groszek
- Użytkownik
-
Panek
- Użytkownik
- Auto: insignia kombi
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
I następnego wypalania pewnie nie będzie ponieważ EGT sensor uwalony. Miałem podobnie ale z sensorem nr2 i uporałem się z problemem przed kolejnym wypalaniem. Więc na 100% nie jestem pewien czy ci dpf wypali przy uszkodzonym czyjniku.
- Groszek
- Użytkownik
Ale czujnik raz jest uszkodzony a raz na apce dpf info pokazuje wszystko bezbłędnie.
-
Panek
- Użytkownik
- Miasto:
Może wystarczy czujnik wyczyścić jakimś szybko schnacym środkiem np. płynem do czyszczenia hamulców. Gdzieś czytałem że to pomogło.
- Groszek
- Użytkownik
Nowy czujnik 25zl. Wole wymienić. Masz wiedze i mozliwosc sprawdzenia. Jestes w stanie mi powiedziec gdzie on sie znajduje? Bylbym zobowiazany. Chyba za pomoc Ci flache podeśle 
Ps. To taki?
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... acego.html
Ps. To taki?
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... acego.html
-
Panek
- Użytkownik
- Miasto:
Ty raczej taki potrzebujesz.
Czyjnik temperatury spalin. Nr.4
Numer cześci 55566185
500zlotych
Coś takiego ale sprawdź ze sprzedawca
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... Items.html
Tylko ten z mojego linka to chyba nie jest oryginalny. Słyszałem że z nie oryginalnymi były problemy. Może używany za połowę ceny?
Ee nie ma problemu.
Zamiast flaszki dorzucić te kasę do czujnika, taki prezent od nas. Hehe
Wien cena zwala z nóg.
Ja swój kupiłem okazjonalnie nowy za 400zl od kolesia który zakupił dla siebie ten czujnik ale zły.

A na apce jak masz ustawione ?
Zaznaczone czy nie?
Nawet autor apki nie pamięta z którego czujnika temperatura jest brana.

P.s
Błędy kasujesz?
Jeśli tak to nie kasuj przez jakiś okres, zobaczymy jaki dodatkowy błąd wyskoczy co pozwoli zawęzić pole.
Czyjnik temperatury spalin. Nr.4
Numer cześci 55566185
500zlotych
Coś takiego ale sprawdź ze sprzedawca
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... Items.html
Tylko ten z mojego linka to chyba nie jest oryginalny. Słyszałem że z nie oryginalnymi były problemy. Może używany za połowę ceny?
Ee nie ma problemu.
Zamiast flaszki dorzucić te kasę do czujnika, taki prezent od nas. Hehe
Wien cena zwala z nóg.
Ja swój kupiłem okazjonalnie nowy za 400zl od kolesia który zakupił dla siebie ten czujnik ale zły.

A na apce jak masz ustawione ?
Zaznaczone czy nie?
Nawet autor apki nie pamięta z którego czujnika temperatura jest brana.

P.s
Błędy kasujesz?
Jeśli tak to nie kasuj przez jakiś okres, zobaczymy jaki dodatkowy błąd wyskoczy co pozwoli zawęzić pole.
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
I mnie dopadła ta usterka, z tym że jak czytam to opcji może być kilka. Wyskakuje info "Przegrzany silnik, pozostaw na wolnych obr." Byłem u mechanika, podłączony do komputera wyskakuje błąd P00B7 "Słaby przepływ/Parametry płynu chłodzącego silnik" Przy tym wszystkim oczywiście załącza się wentylator, powietrze ciepłe leci, z tym nie ma problemu. Ważne moim zdaniem jest to, że nie dzieje się tak zawsze, powiedzmy raz na dziesięć przejazdów silnik mi się zagrzeje, więc wnioskuję że coś działa ale może się zawiesza, pytanie tylko co?? Podłączenie pod komputer nie dało jednoznacznej odpowiedzi, chyba najbardziej prawdopodobny termostat ewentualnie pompa wody. Tylko niestety koszta tej zabawy są spore, bo pompa wody z termostatem ciut ponad 1 tyś. zł. a nawet pewności nie mam, że to właśnie pompa czy termostat jest winny. Może ktoś coś sensownego podpowie?
Insignia 2015r., Kod silnika: B20DTH, najechane 199 tyś. km., rozrząd wymieniany przy 140 lub 150 tyś. km. w ASO
Insignia 2015r., Kod silnika: B20DTH, najechane 199 tyś. km., rozrząd wymieniany przy 140 lub 150 tyś. km. w ASO
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
A patrzyłeś w jakieś apce ile pokazuje wtedy temperaturę płynu?
Mi tak zrobiło raz podczas wypalania i temperatura na liczniku była 130 a w apce 89 stopni.
U mnie pokazuje błąd czujnika egt.
Mi tak zrobiło raz podczas wypalania i temperatura na liczniku była 130 a w apce 89 stopni.
U mnie pokazuje błąd czujnika egt.
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Najłatwiej sprawdzić stopień nagrzania przewodów. Jeśli winny termostat to przewód wypływu będzie chłodniejszy niż ten na dole. Może też być uszkodzona chłodnica
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
No właśnie temp przy okazji przegrzania nie miałem możliwości sprawdzić, więc nie wiem defacto jak była, aczkolwiek przy kolejnym przegrzaniu próbowałem odkręcić korek od zbiornika płynu i płyn "buchnął" i z impetem się przelewał, czyli najprawdopodobniej gotował się, czyli zapewne miał tyle stopni ile pokazywał wyświetlacz
Dodano po 1 minucie 58 sekundach:
o tym też sam nie pomyślałem, wczoraj mechanik mi o tym wspomniał, dzisiaj jeździłem trochę żeby to sprawdzić, no ale jak na złość temp. doszła do 90 stopni i wskazówka ani drgnie....
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Dokładnie. Według mnie to nie pompa wody. Jest pancerna, wytrzymuje grubo ponad 200tys później zaczynają się wycieki.
Naprawdopodobniej to termostat lub czujnik Temperatury płynu.
Interfejsem typu VXDiag odczytasz dane z czujników temperatury w tym silniku
Naprawdopodobniej to termostat lub czujnik Temperatury płynu.
Interfejsem typu VXDiag odczytasz dane z czujników temperatury w tym silniku