--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czujniki ciśnienia w oponach

ODPOWIEDZ
mic

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: mic » 18 wrz 2018, o 15:48

Bo zgodnie z tym co zacytowałem wcześniej odpięcie zasilania nie resetuje pamięci identyfikatorów czujników z bcm
Może w okolicy masz kogoś z kompem...

kronio7
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto:

Post autor: kronio7 » 18 wrz 2018, o 15:57

No właśnie nie jestem do końca pewny bo skoro moduł by padł to przecież nie powinien pokazywać żadnych wartości ciśnienia lub chociaż powinien pokazać że chociaż nie widzi jednego koła a czujniki widzi wszystkie oraz pokazuje normalnie wartości, mało tego byłem w ASO tak się popytać to żaden mechanik nie słyszał aby w insigni pokazywał się komunikat nieznane położenie opon

Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
Mam opcoma oraz uniwersalny komputer Delphi ale jakie błędy pokazywał to już pisałem, wg komunikatu należałoby na nowo chyba przypisać czy też zresetować czujniki ale ja nie mam odpowiedniego sprzętu do tego chyba że ktoś mieszka niedaleko Łomianek

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Mam opcoma oraz uniwersalny komputer Delphi ale jakie błędy pokazywał to już pisałem, wg komunikatu należałoby na nowo chyba przypisać czy też zresetować czujniki ale ja nie mam odpowiedniego sprzętu do tego chyba że ktoś mieszka niedaleko Łomianek

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 18 wrz 2018, o 16:36

Moduł do sprawdzenia.

kronio7
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: kronio7 » 18 wrz 2018, o 16:57

Jak go sprawdzić i gdzie on się znajduje

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 18 wrz 2018, o 19:03

Czytałeś ten wątek od początku?
U nas znajdziesz wszystko http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=4858

kronio7
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: kronio7 » 18 wrz 2018, o 22:47

Po przeczytaniu informacji które znajdują się tam to wynika że moduł k9 znajduję się na środku przy tylnym zderzakiem, natomiast kostka oznaczona X6 na tym module odpowiedzialna jest miedzy innymi za czujniki ciśnienia, a gdzie jest zestaw wskaźników oraz moduł wskaźnika ciśnienia oznaczony na schemacie jako k65.

Awatar użytkownika
szymek1976
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Miasto: UK.
Otrzymał  piwo: 14 razy

Post autor: szymek1976 » 25 wrz 2018, o 23:45

Hej.
Może ktoś z was wie jakie czujniki ....jaki numer części są do mojej insigni potrzebuje do zimówek a nie chcę sciągać letniej tylko po to żeby odczytać numer
Wydaje mi się że GM 13581560
Dzieki
Moja czarna

mic

Post autor: mic » 27 wrz 2018, o 07:50

Albo GM 13598775. I jeden i drugi powinien zadziałać. Ja te o których piszesz mam założone na letnich w MY09 i działają. Wcześniej czytałem że starsze modele nie są kompatybilne z nowszymi autami, czyli jakbyś chciał montować ten brązowy do MY14 to nie zadziała.

Moje czujniki do zimówek wczoraj utknęły w Hong Kongu bo wykryli że paczka zawiera baterie... :(

piotrek6666
Nowicjusz
Auto: Insignia ST Cosmo
Miasto: Chełm

Post autor: piotrek6666 » 29 wrz 2018, o 21:42

Dane z mojego programatora czujników:

Insignia - 2008/01 - 2014/04 - 13348393
Insignia - 2014/05 - 2015/09 - 13581560
Insignia - 2015/10 - .................... - 13581560/13598775

Awatar użytkownika
Tom1115
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA ST SW 2.0
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Łódź

Post autor: Tom1115 » 30 wrz 2018, o 17:44

Po spadku temperatur spadło również ciśnienie w oponach oczywiście komputer cały czas przy odpalaniu info o spadku. Po dopompowaniu i odpaleniu wyniki od razu wyświetlają się poprawne, więc nieprawdą jest, że aby zaktualizować dane z czujników trzeba przejechać kilkaset metrów - chyba, że tak jest w innych rocznikach.
pozdrawiam

Tomek P.

Post autor: Tomek P. » 2 paź 2018, o 20:15

W moim przypadku -- oznaczały ze czujnik jest zepsuty, w sytuacji kiedy przestał działać drugi czujnik wszystko się posypało. Czujniki z tylnych opon były sprawne ale na wyświetlaczu w aucie widniały z przodu. Przekładanie opon nic nie pomagało, okazuje się żeby wszystko działało prawidłowo należy wymienić uszkodzone czujniki. Po takim zabiegu wszystko natychmiastowo wraca do normy. Pamiętajcie, sprawdzamy odpowiednim urządzeniem w którym kole nie jest wykrywany czujnik i wymieniamy go. Automatyczna kalibracja jest możliwa tylko w sytuacji kiedy wszystkie czujniki działają.

mic

Post autor: mic » 3 paź 2018, o 14:02

Tom1115 pisze:
30 wrz 2018, o 17:44
nieprawdą jest, że aby zaktualizować dane z czujników trzeba przejechać kilkaset metrów - chyba, że tak jest w innych rocznikach.
Ale nikt tu czegoś takiego nie pisał, a wręcz przeciwnie bardzo dobrze jest tu opisany schemat ich pracy..
Gdy pojazd jest unieruchomiony, wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników jest nieaktywny, co ustawia czujniki w stan ustalony. W tym stanie czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 s i nie wykonują w ogóle nadawania jeżeli ciśnienie w oponie nie zmienia się.
20km/h i powyżej, siła odśrodkowa uaktywnia wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników, powodując ich przejście do pracy w trybie toczenia. W tym trybie, czujniki mierzą ciśnienie i temperaturę w oponach co 10 s. i przesyłają dane w trybie toczenia co 60 s
u wszystkich to działa to tak samo pod warunkiem że ID czujnika jest już zapamiętany przez BCM. Jak zakładasz nowy czujnik którego identyfikator nie jest jeszcze zapisany w BCM to trzeba się przejechać... o ile auto ma opcję automatycznego wyuczania czujników

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 3 paź 2018, o 14:54

Tomek P. pisze:
2 paź 2018, o 20:15
Pamiętajcie, sprawdzamy odpowiednim urządzeniem w którym kole nie jest wykrywany czujnik i wymieniamy go.
Po co urządzenie skoro na wyświetlaczu jest brak odczytu z czujnika
Tomek P. pisze:
2 paź 2018, o 20:15
Automatyczna kalibracja jest możliwa tylko w sytuacji kiedy wszystkie czujniki działają.
Jak masz uszkodzony czujnik to również zadziała na sprawnych czujnikach

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 3 paź 2018, o 15:36

Odczyt -- oznacza również utratę łączności z czujnikiem. Bywa, że nawet z 2 naraz. Może się zdarzyć podczas szybkiej jazdy. Trwa na ogół nie więcej jak kilka minut i wraca samo z siebie. Miewałem to od nowości. Nigdy w mieście, niemal jako reguła na autostradzie. Ale nie co chwilę, spokojnie. Ot, raz na cały wyjazd.

M.

Tomek P.

Post autor: Tomek P. » 3 paź 2018, o 17:22

norbi 33 w sytuacji kiedy działały dwa czujniki, ustawiły sie na wyswietlaczu kolejno lewy przód i lewy tył, gdzie tak naprawdę działał lewy tył i prawy przód. Informację taką usłyszałem że przy niesprawnych czujnikach w kołach, na wyswietlaczu układają się przeciwnie do wskazówek zegara (począwszy od lewego przodu). Dopiero 4 czujniki przeliczają się prawidłowo i wyswietlacz wskazuje odpowiednie miejsca.

Bodex

Post autor: Bodex » 3 paź 2018, o 21:46

Może sprzedam wam info , że Honda nie ma czujników na wentlylach .
Panuje nad ciśnieniem układ ABS licząc obroty koła przy jeździe na wprost .
Po napompowaniu resetuje się ustawienia z pozycji kierowca / komp pokładowy .
Fajne nie ?

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 3 paź 2018, o 22:11

A co w tym fajnego?

Dodano po 4 minutach 3 sekundach:
Najprostszy z możliwych system kontrolujący ciśnienie w kołach to tzw. system pośredni, który wykorzystuje urządzenia i tak od lat montowane w samochodach – czujniki układów ABS i ESP. Dla producenta koszt takiego układu jest znikomy, gdyż „składa się” on z kilku dodatkowych linijek kodu oprogramowania sterownika, dodatkowej kontrolki i przycisku do resetowania układu. Działanie pośredniego systemu monitorowania ciśnienia opiera się na założeniu, że jeśli z opony zeszło powietrze, to zmniejsza się jej średnica zewnętrzna i koło kręci się szybciej od pozostałych, ewentualnie zmienia się też częstotliwość drgań.

Ma się rozumieć, że taki układ nie jest ani precyzyjny, ani szybki – gdyby był zbyt czuły, na śliskiej nawierzchni układ ciągle notowałby różnice w prędkości obracania się kół i alarmowałby kierowcę o usterce, której nie ma. Ponieważ pośredni system nie wykorzystuje czujników ciśnienia zamontowanych wewnątrz opon, kierowca nie może podejrzeć na wyświetlaczu, jakie jest aktualne ciśnienie powietrza w poszczególnych kołach.

Jeśli powietrze zejdzie na postoju, system też nie ostrzeże kierowcy od razu po uruchomieniu silnika; jeśli powietrze uchodzi równomiernie ze wszystkich kół, układ najprawdopodobniej w ogóle nie zauważy usterki. Jego zaletą jest jednak niski koszt produkcji i brak kosztów eksploatacyjnych

Także nie masz czym się chwalić :lol:

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 3 paź 2018, o 22:17

@Bodex,

Wcale nie fajne. Rozwiązanie niższej klasy. Dawno temu miały to np. Renaulty, jako jedne z pierwszych. Wykrywa dopiero konkretnego flaka.

Czujniki w Insignii są bardzo dobre i od początku jestem z nich mega zadowolony. To, że sporadycznie w skrajnych warunkach zgubi na chwilę sygnał nie psuje wrażenia (podkreślam, zgubi sygnał, a nie przekłamie odczyt).
Dla mnie to komfort i spokój ducha, bo moje myśli zawsze biegną ku oponom.

Dzięki precyzyjnemu TPMS w Insignii wykryłem, że mam w kole gwoździa, z którym nieco przejechałem. Schodziło bardzo powoli, ale konsekwentnie, więc po 3 dniach obejrzałem oponę i znalazłem przyczynę. System oparty na odczycie z czujnika obrotów koła w ogóle by tego nie wychwycił.

M.

edit: O, widzę, że w międzyczasie Norbi wyraził podobną opinię o tym "fajnym" systemie :D

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 3 paź 2018, o 22:23

I taki właśnie układ miałem w Peugeocie 15 lat temu. Prędzej wyczułem "flaka" na kierownicy niż system był łaskaw mnie o tym powiadomić ;-)

mic

Post autor: mic » 4 paź 2018, o 10:49

potwierdzam, w poprzednim aucie VW to miałem i reagowało po przejechaniu ok 10km. Przy niskim profilu opony i twardym zawieszeniu jak kapcia złapałem z tyłu to w pierwszej kolejności poczułem smród opony a dopiero potem "zadziałał" ten system.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”