--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: rataj73 » 16 wrz 2018, o 18:19

Za sarnę na autostradzie odpowiedzialna jest GDDKiA.
To nie temat o bezpiecznej jeździe, ale jak droga pusta i widoczność dobra to można jechać 250km/h bezpiecznie.
A jak ktoś ma pecha to i drewnianym kościele mu cegła na łeb spadnie :-)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 16 wrz 2018, o 18:37

Jak ktoś będzie przez tą sarnę w piachu to GDDKiA mu nie pomoże ale OK twój wybór. Ci znajomi motocykliści też tak mowili... Najważniejsze to żebyś komuś krzywdy nie zrobił...

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 16 wrz 2018, o 18:39

Na naszych drogach nigdzie nie jest bezpiecznie, udaje się nam i tyle. Nie ważne jak szybko, ważne aby z głową i odpowiedzialnością.

Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 16 wrz 2018, o 18:48

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 wrz 2018, o 19:06

Ja nie rozumiem, że Wy macie takie długie te interwały, mi w toyocie też pisali 15tys, ale wymieniałam co 10tys. Teraz też, mam taką schizę z tą dziesiątką tys km, że jak ostatnio był przelot 10200 bo tak się umówiłam akurat w ASO, to cały czas myślałam o tym że przekroczyłam tę magiczną 10tkę, i zestresowana jeździłam.
Radio 357 :)

Bodex

Post autor: Bodex » 16 wrz 2018, o 19:07

Ja mam taką stroneObrazek

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 wrz 2018, o 19:08

bo Ty @Bodex, nie możesz tego czytać widocznie :P
Radio 357 :)

Bodex

Post autor: Bodex » 16 wrz 2018, o 19:12

W Firefox też nie otwiera, może niektóre materiały nie wyświetlają w DE

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 16 wrz 2018, o 19:39

Cenzura "lepszego kraju" :D :D :D :D :D

https://magazynauto.interia.pl/porady/e ... Id,2631082
Wkleję zawartość:
Nie bez przyczyny słynąca z trwałych aut Toyota zaleca wymiany oleju co 15 tys. km. Wydłużone interwały olejowe często nie służą silnikowi.
Przez długi czas standardem, jeżeli chodzi o wymianę oleju, były interwały na poziomie 10-15 tys. km. Jednak kilkanaście lat temu na dobre rozpowszechniły się tak zwane wydłużone okresy międzyprzeglądowe, które zwiększyły dystanse pokonywane na jednym oleju nawet do 30 tys. km (auta osobowe).

Część producentów stosuje przy tym różne procedury mające określić aktualną kondycję środka smarnego, aby płynnie dostosować terminy wymiany, tzw. zmienne okresy.
Jest jednak grupa wytwórni, które nie wnikają w aktualne parametry oleju i z zasady zalecają stałe wydłużone okresy między wymianami oleju - nawet na poziomie 30 tys. km.
I tu pojawia się problem. Stosowanie jednego oleju przez tak długi okres może być brzemienne w skutkach, jeśli niewiele wiadomo o jego aktualnej kondycji.
Wyszło z marketingu
Zapotrzebowanie na rzadsze wymiany oleju nie wyszło ani z firm olejowych, ani od inżynierów projektujących silniki. Wymusili je specjaliści od marketingu, którzy potrzebowali mocnego argumentu przy oferowaniu klientom nowych samochodów konkretnej marki.
Konieczność rzadszych wizyt na przeglądach w serwisie okazała się atrakcyjnym bonusem w kwestii kosztów utrzymania dla pierwszego właściciela.

Swoje znaczenie miały też argumenty ochrony środowiska - zużyty olej jest bardzo uciążliwym odpadem.

Dostosowane auto i olej

Aby rzadsze wymiany oleju były możliwe, wysłano zapotrzebowanie na oleje o wydłużonej trwałości do firm petrochemicznych. Te stworzyły produkty Long Life, zdolne do eksploatowania nawet do 30 tys. km bez wymiany. Z kolei producenci samochodów opracowali specjalne czujniki określające aktualną kondycję oleju oraz procedury zliczające warunki pracy (liczbę zimnych rozruchów, temperatury oleju czy obroty pracy silnika). Są one w stanie dać bardziej lub mniej precyzyjną informację na temat oleju.

Jednak wielu producentów poszło jeszcze o krok dalej i całkowicie zrezygnowało z procedur oceny stopnia degradacji oleju silnikowego. Po prostu 30 tys. km i już. I tu okazało się, że dla niektórych egzemplarzy to zdecydowanie za długo.
Wyrok na silnik

Zacieranie się silnika z powodu złego smarowania (a nie np. gwałtownego przegrzania) jest procesem, który zwykle rozkłada się wiele tysięcy kilometrów. Dlatego taki smutny koniec silnika może się zdarzyć także po wymianie oleju na nowy i często nie jest łączony z wydłużonymi terminami wymiany oleju. Tymczasem wraz z postępującą degradacją środka smarnego zmienia się jego lepkość, spada liczba zasadowa, wygaszeniu ulegają dodatki uszlachetniające, a w jego objętości pojawia się dużo sadzy. Dlatego do zaleceń producenta należy w tym zakresie podchodzić ostrożnie i czasami warto skracać interwały.

CZĘSTO POWTARZANE MITY NA TEMAT WYMIANY OLEJU

Oto często powtarzane wśród kierowców i powielane w internecie mity na temat wymiany oleju.
"Skoro silniki bierze olej i co chwilę go dolewam, to nie muszę wcale wymieniać oleju okresowo, gdyż jest wymieniany na bieżąco".
To poważny błąd w rozumowaniu. Przy takiej obsłudze silnik pracuje na starym filtrze oleju, a sadza i paliwo szybko "zatruwają" świeżo dodaną porcję oleju, neutralizując jego dodatki uszlachetniające.
"W TIR-ach olej wymienia się co 100 tys. km, a więc wystarczy zastosować taki olej w aucie osobowym i wymieniać go rzadziej".
Oleje do ciężarówek mają inne wymagania temperaturowe i w aucie osobowym ulegną przyspieszonemu zużyciu. Nie można ich stosować, ani tym bardziej nie pozwoliłoby to na wydłużenie interwałów.
"Olej syntetyczny nie jest wart swojej ceny, lepiej stosować mineralny lub najwyżej półsyntetyczny".
Prawdziwy, tzw. pełny syntetyk powstaje zwykle z cząsteczek gazu (etylenu) i dlatego jego produkcja jest droga. Jednak trwałość i stabilność oleju syntetycznego jest dużo wyższa niż oleju mineralnego i wart jest on swojej ceny.
"Wystarczy zastosować olej Long Life, aby można było wydłużyć okresy między wymianami".
Do wydłużonych okresów między wymianami silnik musi być odpowiednio przystosowany. Sam olej typu Long Life nie wystarczy.
JAK CZĘSTO WYMIENIAĆ OLEJ

AUTA ZE ZWYKŁYMI OKRESAMI

Przykładowe marki
Suzuki
Toyota
starsze auta grupy VW-Audi

Zalecenia producenta

Okresy wymiany oleju ustalone przez producenta na 15 tys. km.

Zalecenia "Motoru"

co 15 tys. km
samochód pracuje na syntetyku
samochód pracuje na oleju półsyntetycznym, ale jeździ głównie w trasach

co 10 tys. km
samochód pracuje na oleju półsyntetycznym, ale jeździ większość czasu w ruchu miejskim
samochód pracuje na oleju mineralnym

AUTA ZE ZMIENNYMI OKRESAMI

Przykładowe marki
Audi
BMW
Mercedes
Seat
Skoda
VW

Zalecenia producenta

Terminami wymiany steruje komputer na podstawie informacji o stopniu zużycia oleju.

Zalecenia "Motoru"

według wskazań
samochód ma przebieg do 100 tys. km

co 15 tys. km
samochód ma przebieg ponad 100 tys. km
diesel ma filtr DPF

AUTA Z WYDŁUŻONYMI OKRESAMI

Przykładowe marki
Citroen
Fiat
Kia
Nissan
Renault
Volvo

Zalecenia producenta

Producent ustalił wydłużone okresy (od 20 do 30 tys. km), które są zawsze stałe.

Zalecenia "Motoru"

co 15 tys. km
nawet już po pierwszym przeglądzie zalecamy przejście na skrócone okresy, z uwagi na trwałość silnika (nie spowoduje to utraty gwarancji)

TYPOWE USZKODZENIA Z POWODU ZBYT RZADKICH WYMIAN OLEJU

Olej o niewłaściwej lepkości, rozcieńczony paliwem i z dużą zawartością sadzy w pierwszej kolejności zakłóca działanie napinacza łańcucha rozrządu. Zwykle kolejna na liście jest turbosprężarka, a w dalszej kolejności może dojść do zatarcia silnika.

PRZESKOCZENIE ŁAŃCUCHA rozrządu i pogięcie zaworów o tłoki.

Koszt naprawy ok. 2000 zł.

USZKODZENIE UŁOŻYSKOWANIA turbosprężarki.

Koszt naprawy ok. 1700 zł.

ZATARCIE SILNIKA (m.in. wał korbowy, tłoki).

Koszt naprawy od 5000 zł.

Czytaj więcej na https://magazynauto.interia.pl/porady/e ... aign=other

stefan811
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Zielona Góra

Post autor: stefan811 » 16 wrz 2018, o 22:07

Witam wszystkich,
od miesiąca właściciel Insigni. Dzisiaj prawdopodobnie zatarłem silnik :(
S3 jazda 140 - 160km/h nagle zaczęło coś szarpać silnikiem, zwolniłem redukcja na 5 bieg i jest ok. Po chwili szarpie i na piątce, wbity luz, obroty falują słychać "trzaski" w silniku... laweta. Zero jakiś komunikatów, kontrolek i błędow na desce. Znajomy mechanik stwierdził (na słuch) prawdopodobnie wał, panewki itp. Nie chce się brać za to " bo ciężki temat"
Proszę o namiary na jakiegoś sprwdzonego mechanika z okolic Zielonej Góry bo nie wiem jak się za to zabrać :( :( :(

Bodex

Post autor: Bodex » 17 wrz 2018, o 00:12

@stefan ..., tak samo było w mojej , identycznie.

Jak widzicie nie trzeba gonić 200 by się zatarła.

Ona tak ma .

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 17 wrz 2018, o 04:10

stefan811 pisze:Witam wszystkich,
S3 jazda 140 - 160km/h nagle zaczęło coś szarpać silnikiem, zwolniłem redukcja na 5 bieg i jest ok. Po chwili szarpie i na piątce, wbity luz, obroty falują słychać "trzaski" w silniku... laweta. Zero jakiś komunikatów, kontrolek i błędow na desce. Znajomy mechanik stwierdził (na słuch) prawdopodobnie wał, panewki itp. Nie chce się brać za to " bo ciężki temat"
Proszę o namiary na jakiegoś sprwdzonego mechanika z okolic Zielonej Góry bo nie wiem jak się za to zabrać :( :( :(
Jeżeli kupiłeś z komisu to próbuj skorzystać z rękojmi i walcz albo o zwrot kasy albo o koszt naprawy.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 17 wrz 2018, o 05:20

Mało tego niech przed rozbiórką mechanik obejrzy dobrze czy czasami nie było nie dawno rozbierane i auto podszykowane do sprzedaży. Jeśli nawet kopiłeś prywatnie i widać na silniku ślady nie danej ingerencji np ściągnięcia miski od razu rzeczoznawca, radca prawny i kontakt ze sprzedającym.
Oczywiście mogło tez stać się tak, że wcześniej nikt w silniku nie grzebał ani nie wiedział, że się zatrze.

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 17 wrz 2018, o 07:05

stefan811 pisze:
16 wrz 2018, o 22:07
Witam wszystkich,
Spróbuj do auto pasja włocławek - Jarosław Nowak, przyjeżdzają lawetą po auto i robią u siebie, specjalizują się w naprawach insignii. Ja jade do nich pod koniec miesiąca na wymiane rozrzadu, wyprogramowanie EGR i czyszczenie kolektora.

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: cinek08 » 17 wrz 2018, o 08:36

Jest jakaś granica rocznika do kiedy obracało panewki, poliftowych do też dotyczy? Mam 2014r i tak się zastanawiam czy mnie to też może dotyczyć...

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 17 wrz 2018, o 08:54

No właśnie. Ktoś zadał dobre pytanie czy w poliftach też komuś padł silnik?

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 17 wrz 2018, o 09:35

A20DT to wszędzie ten sam silnik. Czy polift czy przedlift. Różnica jest tylko, albo i aż, w jednym - przy systemie start/stop jest inna pompa oleju.

Pytanie, czy komuś z tym systemem, padł silnik z rodziny A20DT?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 17 wrz 2018, o 10:17

Silniki te same a jednak się różnią. Różne świece żarowe inne czujniki ciśnienia oleju inne softy itp. itd. więc mogą mieć inne panewki. Nie wiadomo.
Czy jest ktoś na forum kto ma poliftach i przebieg grubo ponad 200kkm?

Bodex

Post autor: Bodex » 17 wrz 2018, o 11:43

A co macie pełne pampersy ?
Następny się zgłosił z autostrady

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 17 wrz 2018, o 11:46

Wiesz czekamy do setki wtedy otworzymy szampana... A zwycięzca dostanie nowe panewki

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”