--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Rura do intercoolera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arielku
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 T
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Nowy Sącz

Rura do intercoolera

Post autor: arielku » 4 wrz 2018, o 21:46

Spotkała mnie dziwna sytuacja. Ponieważ uszczelka w moim wężu do intercoolera już puszczała zamówiłem nowy wąż z DIXI-CAR, bo chciałem ori i... szok :) Wąż nie pasuje, mianowicie: od strony IC wszystko pasuje ale przy łączeniu z plastikową rurą idącą do turbo jest zonk w takiej postaci, że na plastikowym wężu jest "ząbek" ustalający, na nowym wężu wcięcie na niego jest dokladnie po drugiej stronie :D Poniżej przesylam fotki oraz rysunek z katalogu, na ktorym rowniez widac że ząbek jest po stronie prawej, w starym wężu wcięcie po stronie prawej, a w nowym PO LEWEJ?!

Podałem przy zamówieniu numer z katalogu, otrzymałem z numerem innym, zakupione w dixi-car

Obrazek

Obrazek

Tutaj nr 12 to plastikowa rura, a numer 16 to ten wąż, ktory zamowilem.

Obrazek

Obrazek

O co tu chodzi?!

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Rura do intercoolera

Post autor: Rooff_ » 5 wrz 2018, o 07:13

A jak na tej dolnej obejmie byś obrócił tą gumową część w taki sposób, żeby ząbek pasował? Czy to się nie uda, bo nie wejdzie z uwagi na niedopasowanie kątów lub ta obejma jest nierozkręcalna?

Awatar użytkownika
arielku
Użytkownik

Post autor: arielku » 5 wrz 2018, o 08:54

Rooff_ pisze:
5 wrz 2018, o 07:13
A jak na tej dolnej obejmie byś obrócił tą gumową część w taki sposób, żeby ząbek pasował? Czy to się nie uda, bo nie wejdzie z uwagi na niedopasowanie kątów lub ta obejma jest nierozkręcalna?
dokładnie, nie wejdzie bo kąty na wężu się zmienią, obejma nie jest rozkręcana, jest to wszystko zgrzane. Ale info dla ewentualnych następnych kupujących, dixi car odpisał mi, że występowały dwa numery zamienne tego węża i widocznie dostałem ten zły, Numer pierwotny to 13220160 i jak wspomnialem wg Dixi Car zamienia się on na dwa.
jakaś wersja miała ten ząb po drugiej stronie najwyraźniej, tak więc do 5 dni roboczych mają mi wysłać ten drugi numer i wtedy zobaczymy. Jakby co to wrzucę tu numer części dla potomnych.

Awatar użytkownika
arielku
Użytkownik

Post autor: arielku » 15 wrz 2018, o 09:21

nie uwierzycie, przysłali następną z końcówką numeru bodajże 189 :D tym razem góra była odpowiednia a dolna flansza łącząca się z IC miała ząbki dokładnie na odwróte czyli jakby do góry nogami. Nieźle mieszali w tym oplu z częściami, aby poszczególne roczniki do siebie nie pasowały LOL. Tym razem nie chciało mi się odsyłać, rozciąłem opaskę i przymocowałem swoją flanszę na opaskę skręcaną bo nie wiem co za trzecim razem bym dostał. Tak czy inaczej żal, że oficjalny sklep z aso nie może mi dobrać rury do mojego auta po vin :P

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 15 wrz 2018, o 09:34

Oni tak robią specjalnie że ciężko dobrać części do rocznika, a nawet w roczniku jednym jest kilka wystąpień numerów serwisowych w zależności od miesiąca produkcji auta. Przerabiałam to też, na szczęście mi dobrze dobrało aso, ale też prywatnie nie mogłam części znaleźć. Po co to robią? Bo tylko z tego żyją, auta sprzedają po cenie z produkcji, więc muszą na serwisie zarobić i utrzymać sztaby ludzi i pomieszczeń. Tylko na nas i potrzebnych nam częściach jest biznes - karmimy ich $

Dobrze, że już masz swoją część i naprawa zakończona sukcesem 👍
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 15 wrz 2018, o 10:27

Nieźle :lol:
Wypadałoby do nich zadzwonić, czy mają jeszcze jakąś inną, z innym numerem, która pasuje do Twojego auta - wg nich ;)
Ale rzeczywiście prościej chyba było zrobić tak jak Ty. Tylko nie wiem czy tym sposobem gwarancja się nie poszła... kochać? Hmmm

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 15 wrz 2018, o 14:55

Jasne, że nie ma już gwarancji. Jak strzeli to nie ma co reklamować. No chyba, że da radę złożyć tak, jak było ;-)
Swoją drogą jeśli ASO miał VIN, to nieźle dało d... :-(

Awatar użytkownika
arielku
Użytkownik

Post autor: arielku » 17 wrz 2018, o 12:24

IBZI pisze:
15 wrz 2018, o 14:55
...
no nie ma gwarancji, można kupić taką samą opaskę i zapiąć przywracając gwarancję haha :D co zrobisz, będziesz odsyłał w nieskończoność? :D tak miało VIN, miało numer części, mogło dobrać idealnie no ale.... nie wiem kto tam dał dupy, magazyny w niemcach czy oni, ale fakt faktem, dwa razy przysłali niepasującą rurę
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, o 17:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”