--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
A no właśnie. Nie zabezpieczy. Ale w porę może ostrzec. Szczególnie mi zależało na ciśnieniu oleju. Udało się, bo i czujnik ma taką możliwość i zegary na to pozwalają.
Aby pozostać w temacie, to znajomemu zatarła się Alfa. Dopytałem i okazuje się, że to dobrze nam znana jednostka. Tutaj jednak przebieg był znaczny (ponad 350 tys. km na liczniku i czy kręcone, to nie wiadomo).
Aby pozostać w temacie, to znajomemu zatarła się Alfa. Dopytałem i okazuje się, że to dobrze nam znana jednostka. Tutaj jednak przebieg był znaczny (ponad 350 tys. km na liczniku i czy kręcone, to nie wiadomo).
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Myślę, że jadąc z dużymi prędkościami jeszcze w przy sporym ruchu to mało realne, że zobaczymy, że jakaś wskazówka drgnęła.Szybciej zobaczymy ładną czerwoną lampkę na desce.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Z ciekawości to czy można włożyć silnik do naszych gablot. Wiem że włożyć się włoży ale czy będzie to opłacalne z przeróbkami np. softu, skrzyni itp?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Czy można wpakować silnik od np alfy czy fiata taki jak masz do naszego auta. Czy dużo zmian trzeba przeprowadzić. Na pewno soft ale czy warto się w to bawić.
Sorki użyłem skrótu myślowego
Sorki użyłem skrótu myślowego

-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Silnik od alfy powinien pasować. Jeśli chodzi o soft większość czujników może działać. Wtryski np można by ze starego oplowskiego przełożyć. Pewnie było by trochę rzeźby ale może to wcale nie takie skomplikowane się okazać. Sam słupek może być taki sam.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ale po co od alfy/fiata? Przecież są osoby na forum co poczciwe 1.9 cdti włożyli i jeżdżą.
Wystarczy poszukać tematu.
Wystarczy poszukać tematu.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Tamten silnik był z czego? Też nie opel a wad parę miał.
Ale klekotał pięknie

Isuzu albo renault chyba.
Ale klekotał pięknie
Isuzu albo renault chyba.
-
Jack8102
Jestem pierwszym właścicielem.
Dpf pilnuję... W isi jest łatwo to akurat zauważyć.
W tym przypadku jechał około godziny w trasie z pred wpierw ok 140 a potem przez 30 min 160 km/h.
Chwilowy zator jak to na naszych autostradach...Automat zredukowal bieg niżej i w tym momencie się zaciął silnik.
Czy olej podrobione niewiem...kupiony z legalnych źródeł sklep motoryzacyjny . Gdzie zatem kupować z gwarancją oryg. ?
Jeśli ktoś wie dlaczego nie zadziałało żadne z ostrzeżeń przy około 110 st. Temp płynu oraz nie wylaczylo klimy... proszę o pomoc. Tak powinna być procedura.
Dpf pilnuję... W isi jest łatwo to akurat zauważyć.
W tym przypadku jechał około godziny w trasie z pred wpierw ok 140 a potem przez 30 min 160 km/h.
Chwilowy zator jak to na naszych autostradach...Automat zredukowal bieg niżej i w tym momencie się zaciął silnik.
Czy olej podrobione niewiem...kupiony z legalnych źródeł sklep motoryzacyjny . Gdzie zatem kupować z gwarancją oryg. ?
Jeśli ktoś wie dlaczego nie zadziałało żadne z ostrzeżeń przy około 110 st. Temp płynu oraz nie wylaczylo klimy... proszę o pomoc. Tak powinna być procedura.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
A jaki masz przebieg?
Druga sprawa to auto ciągle serwisowane? Gdzie? Nigdy wcześniej nie była potrzebna pomoc z jakiegoś forum przez 8 lat?
Druga sprawa to auto ciągle serwisowane? Gdzie? Nigdy wcześniej nie była potrzebna pomoc z jakiegoś forum przez 8 lat?
-
Bodex
@ hubertus, pisałem to kilja razy i jeszcze przypomne, dla potomnych.hubertus pisze:@Bodex co ma do tego soft? Ile osób jeździ 200 km/h autostradą z oczami wlepionymi w wskazówkę temperatury silnika i śledzi każde jej odchylenie choćby o milimetr i natychmiast analizuje czy to spowodowane obciążeniem silnika wysoką prędkością czy może już się zaciera? Jeśli ktoś się orientuje to wie, że gdy temperatura cieczy z powodu zacierania się panewek wzrośnie na tyle, że kierowca zauważy odchylenie się wskazówki choćby o kilka milimetrów to jest już musztarda po obiedzie. Otóż ciecz, która w tym przypadku jest "nośnikiem" tej temperatury nie ma bezpośredniego kontaktu z zacierającymi się panewkami.
Jeśli zaciera się panewka korbowodowa to tarcie musi na tyle rozgrzać wał i olej by ten przeniósł temperaturę na blok i do wymiennika ciepła z cieczą by ta przeniosła temp na czujnik. I ten z pewną swoją bezwładnością pokazał tą temperaturę na wskaźniku. Problem w tym, że w okolicach panewki korbowodowej nie ma dużego przepływu oleju by szybko rozgrzać go na tyle dużo by zaczął podgrzewać ciecz i blok. A więc proces rozgrzewania trwa wolno a zacieranie szybko zwłaszcza przy szybkiej jeździe.
Wskaźnik ciśnienia oleju też cię o tym nie poinformuje ponieważ w pozostałej części układu zwłaszcza tam gdzie jest czujnik ciśnienie jest. Zwłaszcza na wysokich obrotach przy szybkiej jeździe.
Jeśli zaciera się panewka główna to jest trochę szybciej. Ponieważ ona rozgrzewa nie tylko olej, który przekazuje temperaturę cieczy ale i blok w którym jest osadzona i który tez podgrzewa ciecz. Jednak nie ma co się łudzić. Przy szybkiej jeździe autostradą zanim wszystko na tyle się rozgrzeje, zanim kierowca skupiony na drodze zauważy to na wskaźniku też już będzie pozamiatane. Panewka się obróci i mamy remont. Wskaźnik ciśnienia oleju tez nam tak szybko tego nie pokarze. Ponieważ mamy wysokie obroty przy których pompa oleju ma wysoki wydatek i rekompensuje ubytki na jednej panewce utrzymując ciśnienie w układzie. Dopiero gdy słabsze smarowanie i wióry zacierającej się panewki spowodują zniszczenia na innych panewkach na tyle duże by pompa nie dała rady zapala się kontrolka. Jednak częściej dochodzi do zablokowania silnika i sporych zniszczeń.
@kecraminsignia sorry ale to już jest fantastyka, która nie ma nic wspólnego z realem. Dpf tak szybko gładzi cylindra po której poruszają się pierścienie nie rozgrzeje. Zwłaszcza na zimnym silniku gdy sam dpf jest zimny i ciężko go tak od razu nagrzać.
O ile dpf może nagrzewać okolice bodajże trzeciej panewki głównej. Ponieważ gdy jest rozgrzany rozgrzewa blok a, że odlew bloku jest tak zrobiony, że miejsca, gdzie są panewki są połączone metalem z ściankami bloku to może tak w jakimś stopniu być. Mamy coś w rodzaju mostków termicznych. Wystarczy spojrzeć na blok od dołu po zdjęciu miski. Aczkolwiek cała masa silników ma dpf tak blisko bloku. Niektóre nawet za silnikiem przy kabinie gdzie chłodzenie powietrzem z zewnątrz jest mniejsze. I się tak nie zacierają.
Natomiast jeśli chodzi o cylindry i pierścienie to już nie takie proste. Cylindry nie mają konaku z ścianami bloku. Są otoczone płaszczem wodnym. Czyli przestrzenią w której jest płyn chłodzący. I jeśli nawet dpf będzie w jakimś stopniu rozgrzewał powierzchnię zimnego bloku. To sam blok i płyn rozproszą to ciepło. Tak, że dpf nie będzie miał żadnego wpływu na zimne pierścienie.
Sorry za ten elaborat ale krócej wytłumaczyć nie umiałem. A widzę, że niezłe teorie tutaj powstają.
Najpierw przyznam ci rację , tak, tak powinno być jak piszesz.
Jednak , gdy już zauważyłem te dziwne zachowanie i spadek mocy , zwolniłem do 100 km h , coś budą telepało, ale brak jakiego kolwiek komunikatu i to mnie zdziwiło, bo kiedy soft odcina moc to jest zgłoszony błąd .
Szybko odpaliłem apkę Opl dtc i zero błedów , ZERO .
Następnie odpaliłem DPF info pro i patrzę temp cieczy 105 st, a na zegarku 90 i ani milimetra więcej .
Zjechałem na parking mop Tarnów , temp była juz 103 st .
Ale na wolnych obrotach w apce Dpf info zaczęła mrugać kontrolka czerwona niskie ciśnienie oleju, a soft opla nic nie komunikował NIC !
Czujnik przrcież działał skoro apka czytała.
Wiec twoja teza nie odzwierciefla rzeczywistości.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, o 05:56 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.
-
myk6414
Ale nawet stojąc w korku i obserwując wskaźnik temperatury nic nie zobaczysz. Bo on poprostu "się zacina". Pisałem w innym wątku jak w wakacje przebijałem się ze Słowenii do Chorwacji. 10 km w 3 godziny pod górę w temperaturze ~40st. Wskaźnik nawet nie drgnął.norbi333 pisze:Myślę, że jadąc z dużymi prędkościami jeszcze w przy sporym ruchu to mało realne, że zobaczymy, że jakaś wskazówka drgnęła.Szybciej zobaczymy ładną czerwoną lampkę na desce.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
W rozszerzeniu komputera o dodatkowe funkcje mamy realną temperaturę cieczy, bo tak jak mówisz wskazówka działa zero-jedynkowo, czyli albo 90'C albo 130'C.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale co masz zobaczyć?
Jeśli temperatura utrzymuje się w prawidłowym zakresie to wskaźnik nie reaguje. Po to są wentylatory by schładzać silnik.
Z neta:
Wskaźnik temperatury silnika powinien równomiernie piąć się w górę i zatrzymać się w połowie skali. Jeśli wskazówka waha się, oznacza to awarię.
http://blog.boltowicz.pl/1216-co-powodu ... emperatury
Większość silników samochodowych zaprojektowano do pracy przy temperaturze cieczy chłodzącej wynoszącej od 80 do 120 °C
Gdy temperatura zbliża się do górnej granicy „dobrego samopoczucia” maszyny, włącza się wentylator poprawiający chłodzenie. Jeśli wszystko działa prawidłowo, to niezależnie od warunków jazdy po nagrzaniu silnika temperatura chłodziwa powinna być mniej więcej stała
Dodano po 8 minutach 55 sekundach:
Dziś możliwości dalszego obniżania zużycia paliwa są mniejsze, dlatego konstruktorzy np. BMW i VW, zwiększyli temperaturę silnika pracującego w warunkach małych i średnich obciążeń do 140°C. Przy współczesnych materiałach i olejach silnikowych nie jest ona niebezpieczna dla silnika. Natomiast, gdy silnik pracuje w warunkach dużych obciążeń, temperatura jest obniżana. Taką regulację temperatury silnika umożliwiają termostaty najnowszej generacji, których otwarcie, w warunkach określonych w programie sterownika, może być przez niego wymuszone.
Jeśli temperatura utrzymuje się w prawidłowym zakresie to wskaźnik nie reaguje. Po to są wentylatory by schładzać silnik.
Z neta:
Wskaźnik temperatury silnika powinien równomiernie piąć się w górę i zatrzymać się w połowie skali. Jeśli wskazówka waha się, oznacza to awarię.
http://blog.boltowicz.pl/1216-co-powodu ... emperatury
Większość silników samochodowych zaprojektowano do pracy przy temperaturze cieczy chłodzącej wynoszącej od 80 do 120 °C
Gdy temperatura zbliża się do górnej granicy „dobrego samopoczucia” maszyny, włącza się wentylator poprawiający chłodzenie. Jeśli wszystko działa prawidłowo, to niezależnie od warunków jazdy po nagrzaniu silnika temperatura chłodziwa powinna być mniej więcej stała
Dodano po 8 minutach 55 sekundach:
Dziś możliwości dalszego obniżania zużycia paliwa są mniejsze, dlatego konstruktorzy np. BMW i VW, zwiększyli temperaturę silnika pracującego w warunkach małych i średnich obciążeń do 140°C. Przy współczesnych materiałach i olejach silnikowych nie jest ona niebezpieczna dla silnika. Natomiast, gdy silnik pracuje w warunkach dużych obciążeń, temperatura jest obniżana. Taką regulację temperatury silnika umożliwiają termostaty najnowszej generacji, których otwarcie, w warunkach określonych w programie sterownika, może być przez niego wymuszone.
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ale wskaźnik ma podziałki i powinien wskazywać temp faktyczną - nawet jeżeli 100st jest zdrowe dla silnika to wskaźnik tyle powinien poksazać... A tak to zwykła atrapa...
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Tylko jeżeli użytkownicy widzieli by wahania temperatury w zakresie 80-120 to serwis masowo musiał by wymieniać sprawne termostaty. To nie od dziś i nie tylko w Oplu jest tak, ze w tym lub podobnym zakresie temperatur wskazówka stoi w miejscu na 90.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Potwierdzam, jest jak pisze @Ping. W poprzednim aucie VAG przy rzeczywistych 70 st. na czujniki wskazowka stała już na 90 st. Jak było w górnym zakresie nie pamiętam,ale pewnie analogiczne.