--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Check Engine i błąd P2635 P069E

ODPOWIEDZ
piotrekstok
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Check Engine i błąd P2635 P069E

Post autor: piotrekstok » 25 sie 2018, o 13:39

Witam, od tygodnia pojawia się check engine a teraz świeci cały czas błędy to:
P2635 - pompa paliwa - nieprawidłowy przepływ - błąd stały
P069E - Żądanie wyświetlania wskaźnika przebiegu z modułu sterującego pompy paliwowej - usterka funkcji- błąd zapisany
pojawiał się też błąd: P018B - czujnik ciśnienia paliwa ale po wyczyszczeniu kostek z lewej i prawej strony nad nadkolami i w bagażniku nie pojawia się w ogóle, ok miesiąca temu zostały wymienione świece na nowe w Aso, auto odpala bez problemu, choć raz miałem tak że ciężko było mu odpalić dopiero za drugim razem zapalił, auto zaczyna szarpać podczas przyspieszania tak jakby mu paliwa brakowało, z godzinę temu jak próbowałem skasować błędy i go odpaliłem i dodałem gazu to słychać było tak jakby paliwa miał mało, czy może być to że pompa paliwa wysiada?? auto ma 200 tyś km, miał ktoś może podobny przypadek i wie co by mogło być ? z tego co patrzyłem to nowa pompa to koszt ok 1 tyś, chyba że filtr paliwa na pompie jest zatkany ?? bo z tego co mi w aso mówili to się go nie wymienia

Robert36pl
Forumowicz
Auto: Insignia bi-turbo
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Warszawa

Re: Check Engine i błąd P2635 P069E

Post autor: Robert36pl » 1 wrz 2018, o 18:22

Skąd ty masz te opisy tych błędów??
Pierwsze dwa to - Przyrząd, wskaźnik paliwa - Nieprawidłowe wskazanie poziomu paliwa
Problem to - Styki złącza X430 skorodowane z powodu uszkodzenia zatyczki uszczelniającej i występowania wody.
Trzeci to - P018B Charakterystyka czujnika ciśnienia paliwa, moduł sterujący pompy paliwa
Diagnoza -
Zalecenie: Sprawdzić, czy zbiornik paliwa nie jest pusty. Tę diagnostykę wolno wykonywać wyłącznie pod warunkiem, że w zbiorniku paliwa są co najmniej 2 galony paliwa. Skasować kod DTC, a następnie uruchomić silnik i pozostawić na biegu. Przed przystąpieniem do sprawdzania układu/obwodu sprawdzić, czy kod DTC P0118B jest ustawiany ponownie. Jeśli kod DTC nie jest ustawiany ponownie, przejdź do diagnostycznych środków pomocniczych.
•Gdy zapłon jest WYŁĄCZONY, odłączyć przyłącze wiązki przewodów przy czujniku ciśnienia paliwa B47.
•Zapłon WYŁĄCZONY, wszystkie układy pojazdu WYŁĄCZONE. Przejście wszystkich układów pojazdu w stan obniżonego poboru mocy może potrwać do 2 minut. Sprawdzić pod kątem rezystancji poniżej 10 Ω między zaciskiem 2 obwodu odniesienia masy a masą.

Jeśli rezystancja jest wyższa niż podana, należy sprawdzić obwód odniesienia masy pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący przepływu pompy paliwa K27.
•Włączyć zapłon, sprawdzić, czy napięcie między zaciskiem 3 obwodu napięcia referencyjnego 5 V czujnika ciśnienia paliwa B47, a masą wynosi 4,8-5,2 V.

Jeżeli zakres sygnału jest niższy od podanego w specyfikacji, sprawdzić obwód napięcia odniesienia 5 V pod kątem zwarcia do masy lub otwarcia/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący przepływu pompy paliwa K27.

Jeśli wartość jest wyższa niż podany zakres, sprawdzić obwód odniesienia 5 V pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący przepływu pompy paliwa K27.
•Sprawdzić, czy wskazanie napięcia czujnika ciśnienia paliwa na testerze diagnostycznym wynosi poniżej 1 V.

Jeśli wartość jest wyższa niż w podanym zakresie, sprawdzić zacisk 1 obwodu sygnału pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący przepływu pompy paliwa K27.
•Zamontować przewód połączeniowy z bezpiecznikiem 3 A między zaciskiem 1 obwodu sygnałowego a zaciskiem 3 obwodu odniesienia 5 V. Sprawdzić, czy parametr napięcie czujnika ciśnienia paliwa, wyświetlany przez tester diagnostyczny, jest większy od 4,8 V.

Jeśli zakres sygnału jest niższy od podanego w specyfikacji, sprawdzić obwód sygnału pod kątem zwarcia do masy lub przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu jest prawidłowy, wymienić moduł sterujący przepływu pompy paliwa K27.
•Jeśli wszystkie testy obwodów są prawidłowe, wymienić czujnik ciśnienia paliwa B47.

piotrekstok
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: piotrekstok » 2 wrz 2018, o 06:46

Opisy są po przetłumaczeniu przez translator bo na programie diagnostycznym były po angielsku, wczoraj jeszcze raz sprawdzałem styki i masy i jest ok ale po niedzieli podjadę do mechanika i sprawdzimy napięcia bo niestety nie mam multimetra, miałbyś może schemat instalacji albo wytłumaczyłbyś gdzie są zaciski obwodu 2 i 3 ?? to są te nad nadkolami ??

piotrekstok
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: piotrekstok » 6 wrz 2018, o 09:53

p2635 - Fuel Pomp A Low/ Performance
P018B - Fuel Pressure Sensor B Circuit Range/ Performance
takie są błędy na komputerze, na czujniku ciśnienia zaśniedziałe styki czujnik ciśnienia narazie do wymiany bo urwany 1 styk z powodu korozji, po wymianie dam znać parametry się zgadzają jak narazie na wiązkach

piotrekstok
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: piotrekstok » 9 wrz 2018, o 21:33

błędy zniknęły, powodem były zaśniedziałe piny na czujniku ciśnienia paliwa i kostce,zostało to wyczyszczone i wszystko działa 500km bez check engine i brakiem szarpnięć czy dławienia silnika.

krkak
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Srem/ Grodzisk Wlkp

Post autor: krkak » 3 mar 2019, o 17:00

witam,
jak się dostac do czujnika cisnienia w zbiorniku, czy jest dojscie poprzez tylną kanapę, czy trzeba demontować zbiornik i ile jest kostek do sprawdzenia z kazdej strony nad nadkolem i w bagazniku, ma ktos moze zdjecia ?.
mam insignie z lpg i wywala błedy P0191,P2187,P2635, P069E wszystkie związane z dawką paliwa, dlatego chciałem sprawdzic ten czujnik cisnienia,
wczesniej błedy pojawiały sie na lpg, teraz występują na lpg i pb

piotrekstok
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: piotrekstok » 7 maja 2019, o 08:14

czujnik ciśnienia paliwa nie jest w zbiorniku, jest on pod podwoziem z tyłu, zamontowany jest na przewodzie paliwowym zaraz przed bakiem paliwa poszukaj dobrze ma on 3 piny, przeczyść styki i powinno być dobrze, a te nad nadkolami to, ściągasz koło i za osłonami będziesz je już widział też je przeczyściłem, na serwisie jak byli to chcieli mi całą wiązkę wymieniać a wystarczyło tylko przeczyścić i do tej pory cisza spokój

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”