--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNIEWDZIĘCZNIK - Insignia 2.0 CDTi 131KM by mcrace
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Insignia 2.0 CDTi 131KM (mcrace)
Dziś wymieniony czujnik ciśnienia spalin, gdyż dpf i wypalanie zaczęło żyć własnym życiem.
Miejmy nadzieję, że to pomoże...
Miejmy nadzieję, że to pomoże...
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
mam polowe tego przebiegu co Ty, i nawet nie myślałem aby gdziekolwiek zaglądać prócz wymiany oleju co 10tkm.
każde nowe auto niestety jest coraz gorsze, ale to też widze loteria jeden zrobi 300, drugi 100
każde nowe auto niestety jest coraz gorsze, ale to też widze loteria jeden zrobi 300, drugi 100
-
adamm83pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST/MY2011
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Po jakim czasie pojawia Ci się ciśnienie oleju(na wskaźniku) np po nocnym postoju?
- mcrace
- Użytkownik
Zawsze tak samo - zaraz po odpaleniu
Po nocy w okolicach 6 bar
Nagrzany między 1.5 a 2 bar
Po nocy w okolicach 6 bar
Nagrzany między 1.5 a 2 bar
- mcrace
- Użytkownik
wymiana czujnika ciśnień, o której wspomniałem parę postów wyżej, nie przyniosła spodziewanego rezultatu. Auto padło w drodze powrotnej z Włoch, a dokładnie na granicy Włosko-Austriackiej. Z uwagi na fakt, że padło w nocy (ok 00:00) zdecydowałem się na dalszą jazdę w trybie serwisowym.
Dojechałem tak aż do Drezna. Niestety zwiększył się ruch więc zdecydowałem się na zjazd do najbliższego ASO. Błędy jakie pokazywała mi aplikacja wynikały z zapchanego DPF'a. Miałem nadzieję, że wypalanie serwisowe załatwi sprawę. Niestety. DPF był tak zapchany, że wypalanie nie chciało się uruchomić, a pracownicy serwisu stanowczo odradzali dalszą jazdę.
Auto zostało u nich. Po powrocie do kraju, kupiłem nowy filtr DPF i wysłałem im do montażu.
Po tygodniu Insignia była gotowa do odbioru. Mając nadzieję, że mój problem się zakończył szukałem pozytywów - mam nowy DPF. Na jakiś czas powinien być spokój, racja? Gówno. Po 400 km i napełnieniu blisko 40% DPF znów zaczął się wypalać, a ja szukam dalej przyczyny tego stanu rzeczy...
Dojechałem tak aż do Drezna. Niestety zwiększył się ruch więc zdecydowałem się na zjazd do najbliższego ASO. Błędy jakie pokazywała mi aplikacja wynikały z zapchanego DPF'a. Miałem nadzieję, że wypalanie serwisowe załatwi sprawę. Niestety. DPF był tak zapchany, że wypalanie nie chciało się uruchomić, a pracownicy serwisu stanowczo odradzali dalszą jazdę.
Auto zostało u nich. Po powrocie do kraju, kupiłem nowy filtr DPF i wysłałem im do montażu.
Po tygodniu Insignia była gotowa do odbioru. Mając nadzieję, że mój problem się zakończył szukałem pozytywów - mam nowy DPF. Na jakiś czas powinien być spokój, racja? Gówno. Po 400 km i napełnieniu blisko 40% DPF znów zaczął się wypalać, a ja szukam dalej przyczyny tego stanu rzeczy...
- mcrace
- Użytkownik
Odebrałem dziś auto z zakładu blacharsko- lakierniczego. Była na likwidacji szkody z AC. Sprawca (nieznany) przykleił się do mojego auta podczas wyjeżdżania z parkingu. Cały bok był do zrobienia. I zrobili.
fajnie, bo ten bok miał kilka drobnych defektów, tak samo jak rysy na zderzaku - wszystko zrobione. Minus - nie było to ASO - terminy kosmiczne
ale warsztat dał 3 lata gwarancji na swoją robotę, wiec mam nadzieję, że zrobili dobrze.
Co do DPF. Wszystko wskazuje na to, że winnym jego zapychania jest EGR - odłączenie go sprawiło, że wypalania wróciły do normalności. W czwartek wizyta w TuneForce na wyprogramowanie gada.
BTW jeździłem, jako autem zastępczym, Astrą J w kombi z cdti. I uważam, że mój silnik chodzi o NIEBO lepiej
a mam dwa razy wyższy przebieg niż wspomniana Astra. Wróciła mi nadzieja i radość z tego samochodu. 
Co do DPF. Wszystko wskazuje na to, że winnym jego zapychania jest EGR - odłączenie go sprawiło, że wypalania wróciły do normalności. W czwartek wizyta w TuneForce na wyprogramowanie gada.
BTW jeździłem, jako autem zastępczym, Astrą J w kombi z cdti. I uważam, że mój silnik chodzi o NIEBO lepiej
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Masz rozliczenie bezgotówkowe z tym zakładem blacharskim pomiędzy AC? Płaciłeś coś za auto zastępcze? bo ja mam płacić a czekam na ten "kosmiczny termin" bo ja bawię się z ASO
Radio 357 :)
- mcrace
- Użytkownik
Mam AC w wariancie warsztatowym. Warsztat polecony przez ubezpieczyciela, ale nie robili problemów, jak mówiłem, że chcę w ASO. Ale samo ASO mnie odstraszyło tymi terminami.
Za auto zastępcze nic nie płaciłem.
Za auto zastępcze nic nie płaciłem.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Ja mam AC serwisowe, za zastępczy mam zapłacić 100zł netto, czyli 123zł jednorazową jakąś opłatę amortyzacyjną, niezależnie od czasu naprawy, czy 2 dni czy 15 czy miesiąc. No nic, ja nadal więc sobie czekam na moją likwidację szkody.
Radio 357 :)
- mcrace
- Użytkownik
EGR wyprogramowany. A już wkrótce - zabawa z zawieszeniem. W środę wizyta w ASO w celu diagnozy.
Cóż w mojej insigni jak w lidlu - co tydzień coś nowego
Cóż w mojej insigni jak w lidlu - co tydzień coś nowego
- mcrace
- Użytkownik
Taka tam mała sesja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mcrace
- Użytkownik
Wczoraj wizyta w ASO w celu usunięcia stuków wydobywających się z tylnej części pojazdu.
Cóż... 5 godzin picia kawy w poczekalni. Z konta -198zł za diagnostykę a stuki są dalej
Nic nie znaleźli. Mam przyjechać jeszcze raz na diagnostykę, za którą nie zapłacę JEŚLI
usunę zdiagnozowany problem u nich... Zapomniałem dopytać, kto zapłaci za nietrafioną diagnozę 
Cóż... 5 godzin picia kawy w poczekalni. Z konta -198zł za diagnostykę a stuki są dalej
- mcrace
- Użytkownik
Dziś wizyta w zaprzyjaźnionym "nieASO" warsztacie.
Wymieniona prawa końcówka drążka oraz oba tylne mocowania amortyzatorów - z nadzieją, że te ostatnie są winne stukom. Niestety. Nie były.
Więc ponownie sprawdzili tylne zawieszenie i wciąż nic nie znaleźli...
Wymieniona prawa końcówka drążka oraz oba tylne mocowania amortyzatorów - z nadzieją, że te ostatnie są winne stukom. Niestety. Nie były.
Więc ponownie sprawdzili tylne zawieszenie i wciąż nic nie znaleźli...
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
a co mówi ścieżka zdrowia na stacji diagnostycznej??
ps. następnym razem jak pojedziesz do ''nieASO'' zabierz mechaniora na jazdę testową i pokaż Mu co Cię boli
ps. następnym razem jak pojedziesz do ''nieASO'' zabierz mechaniora na jazdę testową i pokaż Mu co Cię boli
- noirdk
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
A propo twoich problemów ze stukami przypomniała mi się historia.
Znajomy kiedyś miał problem ze stukami z tyłu. Wymienił prawie pół zawieszenia a winny był zaczep oparcia tylnej kanapy.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Znajomy kiedyś miał problem ze stukami z tyłu. Wymienił prawie pół zawieszenia a winny był zaczep oparcia tylnej kanapy.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
- mcrace
- Użytkownik
@Igor ASO w Szpocie w Swarzędzu ma ścieżkę, założyłem, że jej użyli, ale w sumie nie dopytałem.
zarówno mechanior z nieASO jak i z ASO jeździli ze mną i obaj przyznali, że coś wali. Ten ostatni nawet w bagażniku jechał
@noirdk - z bagażnika już wszystko wywaliłem do gołej blachy. jeździłem też z klapą otwartą i zamkniętą - efekt ten sam, ale kanap w sumie nie ruszałem...
zarówno mechanior z nieASO jak i z ASO jeździli ze mną i obaj przyznali, że coś wali. Ten ostatni nawet w bagażniku jechał
@noirdk - z bagażnika już wszystko wywaliłem do gołej blachy. jeździłem też z klapą otwartą i zamkniętą - efekt ten sam, ale kanap w sumie nie ruszałem...
- mcrace
- Użytkownik
W sobotę późnym wieczorem pod maską wylądował nowy akumulator. Mój wybór padł na Fiamm TITANIUM PLUS - 75Ah i 730A. Podobno akumulatory tej firmy idą w Oplu na pierwszy montaż.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Tak sobie czytam od czasu do czasu twoje posty i ty chyba co chwilę coś naprawiasz w tym aucie? Nawet nie chce myśleć ile $$ na to idzie... :O
- mcrace
- Użytkownik
no... ja już przestałem liczyć... 
ale jestem pewien, że sumując wszystko razem (cena zakupu + wszystkie dokupione i naprawione rzeczy) miałbym polifta...
TYLKO. - żeby wybronić trochę mój samochód - muszę stwierdzić, że:
1. akcji z DPF, czyli awaria w trasie wakacyjnej + wymiana w niemieckim ASO szło uniknąć - wystarczyło odpiąć EGR. Ale nikt tego nie doświadczył przede mną, ani mechanicy, ani forumowicze. Mój przypadek przetarł szlak - i teraz wielu, sądząc po temacie z DPF i wpisami na FB, to pomaga.
2. Wymiana pompy oleju, mam nadzieję, że uchroniła mnie przed zatarciem silnika.
3. Rozrząd, hamulce, opony, akumulatory wymagają wymiany w każdym aucie
4. Pocieszam się, że przetrwam jakąś tę batalię o sprawność i potem będę się cieszyć dłuuugim czasem bezawaryjnej eksploatacji.
ale jestem pewien, że sumując wszystko razem (cena zakupu + wszystkie dokupione i naprawione rzeczy) miałbym polifta...
TYLKO. - żeby wybronić trochę mój samochód - muszę stwierdzić, że:
1. akcji z DPF, czyli awaria w trasie wakacyjnej + wymiana w niemieckim ASO szło uniknąć - wystarczyło odpiąć EGR. Ale nikt tego nie doświadczył przede mną, ani mechanicy, ani forumowicze. Mój przypadek przetarł szlak - i teraz wielu, sądząc po temacie z DPF i wpisami na FB, to pomaga.
2. Wymiana pompy oleju, mam nadzieję, że uchroniła mnie przed zatarciem silnika.
3. Rozrząd, hamulce, opony, akumulatory wymagają wymiany w każdym aucie
4. Pocieszam się, że przetrwam jakąś tę batalię o sprawność i potem będę się cieszyć dłuuugim czasem bezawaryjnej eksploatacji.