Witam,
Do mojego domu mam jakieś 200m drogi szutrowej, związku z czym lubię jechać na jedynce, wiadomo mniej się kurzy itp. Ale czy w ten sposób nie zabije szybko dwumasy? Czy jazda na jedynce w okolicy 1000 obrotow ma negatywny wpływ na dwumase?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJazda na jedynce a dwumasa
-
Santiago25
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Jazda na jedynce a dwumasa
No ja po ranczo jeździłam dwójką, a droga taka sama jak u Ciebie. Mój instruktor mnie uczył że jedynka jest tylko do ruszenia auta, ale wiadomo, blondynkom może inaczej tłumaczą. Zimą manualem to zwykle nie używam jedynki, ruszam z dwójki, bo czasem inaczej nie da się na lodzie. Mam jedynkę prawie nieużywaną 
Radio 357 :)
-
Santiago25
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Mi chodzi oto że podobno z dwumasa nie można schodzić poniżej 1500 obrotów, tylko nie wiem czy to samo dotyczy pierwszego biegu..? Bo mój rozum to jedynka nie generuje chyba takich drgan jak pozostałe biegi...?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Specjalistą nie jestem, mam VC z Z19DT i z tego co słyszałem/czytałem to dwumasę najbardziej niszczy przyspieszanie z niskich obrotów (niskie obroty, wysoki bieg i gaz w podłodze) oraz hamowanie silnikiem
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Santiago25 pisze: ↑9 sie 2018, o 22:09Mi chodzi oto że podobno z dwumasa nie można schodzić poniżej 1500 obrotów, tylko nie wiem czy to samo dotyczy pierwszego biegu..? Bo mój rozum to jedynka nie generuje chyba takich drgan jak pozostałe biegi...?
Nie uszkodzisz tym dwumasy, to na światłach na wolnych obrotach co druga dwumasa kończyła by żywot.
Jeżeli jedziesz jednostajnie to i na 4,5 czy 6 biegu możesz jechać z obrotami nawet i 1400 i dwumasie też nie szkodzisz. Chodzi o to żeby potem chcąc przyspieszyć , nie wciskać gazu w podłogę przy tych niskich obrotach, tylko zredukować aż obroty przekroczą powiedzmy 2000 i wtedy but w podłogę.