Tekst : nowoczesne, ciasno spasowane „japończyki” pod SAE 0w20
Źrudełko : https://www.google.pl/amp/motormag.pl/2 ... 0404a9.jpg[/IMG]

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
@Bodex, Ty zatrzyj na oleju GM silniki jeszcze w trzech insigniach to ktoś może uwierzy, bo Twoje zatarcie jest zupełnie niemiarodajne, no bo to tak, jakbyś chciał oplowi udowodnić że na ich oleju Twój silnik wziął i się zbiesił i strzelił panewkami..
ale co tu porównywać jak ci silnik padł to w oleju będa bardzo podwyższone wartości z rozjechanych panewek.
Cały czas pisze o Eurol Synthence FS 0W30. Wcale nie musi być 5W30. Ten olej sprawdza się w wielu silnikach, w tym w 2.0 cdti i 2.0 jtd.
AR9200V2 redukuje tarcie również podczas tzw. suchych startów i działa generalnie przez cały czas. AR9200V2 jest bardzo silnym modyfikatorem tarcia. Moim zdaniem AR9100 w przypadku silników diesla jest bardziej odpowiedni a jeśli chodzi o redukcję tarcia wystarczający (mniej więcej dwukrotnie niższe zużycie) choć sam obecnie mam silniku ... AR9200V2.pawelus668 pisze: ↑6 sie 2018, o 21:51tomek,
Czy AR9200v2 działa również skutecznie z redukcją tarcia podczas odpalania i w jezdzie miejskiej? Nie wiem co wybrac do FullSapsa 9100 vs 9200, nie potrzebuje redukcji temp oleju bo tylko po miescie jezdzi, ma glownie obnizyc tarcie na niedogrzanym silniku
Właśnie porównałem je z danymi GM tymi z badania, które sam wkleiłeś oraz z danymi oleju GM-a, które ponoć podaje producent a które udało mi się kiedyś znaleść w necie. Chyba to nie problem wejść na stronę z testem oleju Eurola. Dałem instrukcje przed chwilą jak to zrobić jeśli link nie działa. Czemu Eurol? Bo to świetny gruntownie przebadany olej, który mogę śmiało polecić do większości nowoczesnych silników diesla i który sam stosuje. W dodatku olej w całkiem przystępnej cenie biorąc pod uwagę jego jakość. Sprzedaje oleje różnych marek i nie wiem czemu czasami przypisuje mi się szczególne lobbowanie na rzecz Millersa. Owszem oleje Millersa uważam za bardzo dobre i również mogę je polecić. Podobnie jak Penrite czy Amsoil i wiele innych olejów różnych marek.grzegorz13 pisze: ↑6 sie 2018, o 20:26Tomek czegoś tu nie rozumiem albo mi umknęło ? O ile pamiętam to twierdziłeś że milers jest lepszy od GM a teraz porównujesz go do Eurola ! O co w tym chodzi ?
Twierdzisz iż cytowałeś dane producenta to porównaj je z danymi GM i wtedy już tak pięknie to nie wygląda !
Co chcesz udowodnić może się określisz który olej porównujesz z GM i wklej jego badanie jak ja GM a nie link do strony ogólnej ! Zdecyduj się i wklej sam test
Trochę tutaj jest pomieszanych norm. Producenci aut Japońskich mają ta "zaletę" że rzadko kiedy wymyślają sobie specjalne normy tylko najczęściej opierają się na klasie jakości oleju wg. ACEA, API lub ILSAC oraz zalecanej lepkości. Bardzo dobrym olejem w klasie lepkosći 0W20 jest Penrite Enviro+0W20 a takze... Polski Specol Gold 0W20 (ok. 50% bazy PAO).Bodex pisze: ↑6 sie 2018, o 21:07Znalazłem pewne zestawienie .
Tekst : nowoczesne, ciasno spasowane „japończyki” pod SAE 0w20
Źrudełko : https://www.google.pl/amp/motormag.pl/2 ... 0404a9.jpg[/IMG]
@Dokia nie ma problemu
, daj mi 3 insignie i co miesiąc masz jedną
zatartą 

.Fakt jest taki że silnik się zatarł i moim zdaniem bardziej z winy ON w oleju co wyszło przy szybkiej jeździe i wysokiej temperaturze gdzie on pewnie wypłukał cały filtr olejowy i w takim przypadku silnik padnie na KAŻDYM oleju ! Tak podpowiada zdrowy rozsądek. Uszczelka smoka pada głownie przez rozpuszczenie ją ON zawartym w oleju ! Moim zdaniem silniki diesla padają przez dpf i jego wypalanie ON który dostaje się oleju !Bodex pisze: ↑7 sie 2018, o 04:10@Dokia nie ma problemu, daj mi 3 insignie i co miesiąc masz jedną
zatartą
.
Sam w to nie wierzę, ale fakty mówią za siebie, zatarł sir na GM.
Do przebiegu 185 tys jeździł na GM , w styczniu 2016 był komunikat ( 170 tys około ) potem zmieniłem uszczelke i olej na LM 5w30 Dexos2, ze 2 wymiany , a następnie 3 wymiany na Milleres 5w40 i na tym najlepiej się silnik zachowywał, tak pod względem kultury pracy jak i chęci do odpychania się, ostatni był dla celów testów GM i na nim padł.
Wracając pamięcią wstecz i teraz kojarzę , że przytarcie panewki w zimie było zaraz po komunikacie . Komunikat był przy -17 st C, a kilka dni później przy -10 stC zaraz po uruchomieniu było wycie jakiegoś metalowego elementu przez 10 sekund , bez komunikatu, .
Ale czy było to przytarcie panewki , czy przymarzniecie bendixa, który się nie cofną i zęby po wieńcu jęczały ? Trudno określić .
Fakt jest taki, że padł na GM w upał 32 st C przy 170 km h .
Wcześniej z 200 km było pełne wypalanie DPF, tak myśle może wtryski lały ? Bo poziom oleju był dziwnie wysoki. Może ON mocno rozrzedził olej.
Jeśli wtryski lały to by tłumaczyło czarny olej , sadza powstała w wyniku nie pełnego spalania ,z drugiej strony spalanie w trasie miał 6,7 L na autobahnie , więc nie wskazuje na uszkodzenie wtryskiwaczy.
Zobaczymy co pokaże analiza z labolarorium.
To jaki problem wrzucić te porównanie?
W żadnym dieslu przy wypalaniu nie dymiło,nie pilnowałem uszczelki,wszystkie miały dpf i egr.Wszystkie jeżdziły i jeżżą bez najmniejszych problemów.Zdarzały się nawet przerywane wypalania
Gzregorz akurat silniki benzynowe na tym oleju padają i GM zmienił zalecenia i należy w większości przypadków stosować olej z normą Dexos 1 gen 2. Było o tym wiele pisane u nas na forum, choć moderator wyciął większość. To co piszesz to są Twoje domysły. Masz takie podejście, ze jak coś wpływa na kondycje oleju i on po prostu przestaje spełniać swoje funkcje to jest nie wina oleju tylko np. DPF-a. Ale weź pod uwagę, że różne środki smarne mogą radzić sobie z rozrzedzeniem oleju w różnym stopniu i nie jest tak jak piszesz, że zatrze się na każdym. Po pierwsze każdy przypadek jest inny i tego nie możesz wiedzieć a po drugie olej (olej z dodatkiem) ma tutaj finalnie decydujący wpływ czy silnik się zatrze czy nie. Analiza powinna wykazać właśnie w jakim stopniu olej radził sobie z rozrzedzeniem paliwem. Millers wypadł pod tym względem naprawdę dobrze (przy 100 stopniach spadek lepkości z 14,1 na 11,6 przy takim przebiegu i sposobie eksploatacji należy uznać za naprawdę dobry wynik). Zobaczymy jak będzie w przypadku GM-a.grzegorz13 pisze: ↑7 sie 2018, o 08:15Fakt jest taki że silnik się zatarł i moim zdaniem bardziej z winy ON w oleju co wyszło przy szybkiej jeździe i wysokiej temperaturze gdzie on pewnie wypłukał cały filtr olejowy i w takim przypadku silnik padnie na KAŻDYM oleju ! Tak podpowiada zdrowy rozsądek. Uszczelka smoka pada głownie przez rozpuszczenie ją ON zawartym w oleju ! Moim zdaniem silniki diesla padają przez dpf i jego wypalanie ON który dostaje się oleju !Bodex pisze: ↑7 sie 2018, o 04:10@Dokia nie ma problemudokia pisze: @Bodex, Ty zatrzyj na oleju GM silniki jeszcze w trzech insigniach to ktoś może uwierzy., daj mi 3 insignie i co miesiąc masz jedną
zatartą
.
Sam w to nie wierzę, ale fakty mówią za siebie, zatarł sir na GM.
Do przebiegu 185 tys jeździł na GM , w styczniu 2016 był komunikat ( 170 tys około ) potem zmieniłem uszczelke i olej na LM 5w30 Dexos2, ze 2 wymiany , a następnie 3 wymiany na Milleres 5w40 i na tym najlepiej się silnik zachowywał, tak pod względem kultury pracy jak i chęci do odpychania się, ostatni był dla celów testów GM i na nim padł.
Wracając pamięcią wstecz i teraz kojarzę , że przytarcie panewki w zimie było zaraz po komunikacie . Komunikat był przy -17 st C, a kilka dni później przy -10 stC zaraz po uruchomieniu było wycie jakiegoś metalowego elementu przez 10 sekund , bez komunikatu, .
Ale czy było to przytarcie panewki , czy przymarzniecie bendixa, który się nie cofną i zęby po wieńcu jęczały ? Trudno określić .
Fakt jest taki, że padł na GM w upał 32 st C przy 170 km h .
Wcześniej z 200 km było pełne wypalanie DPF, tak myśle może wtryski lały ? Bo poziom oleju był dziwnie wysoki. Może ON mocno rozrzedził olej.
Jeśli wtryski lały to by tłumaczyło czarny olej , sadza powstała w wyniku nie pełnego spalania ,z drugiej strony spalanie w trasie miał 6,7 L na autobahnie , więc nie wskazuje na uszkodzenie wtryskiwaczy.
Zobaczymy co pokaże analiza z labolarorium.
Jest tu ktoś na forum komu zatarł się silnik który ma wycięty dpf ?
Wcześniej pisałem iż spotkałem się z opinią że żywotność dpf jest na poziomie 150 000 tyś km i po tym przebiegu należy go wyjąć wyczyścić poza autem ze względu na popiół który w nim zalega ! To zawartość popiołu skraca czas między kolejnymi wypaleniami dpfa czyli im go więcej tym szybciej wypala się dpf !
Panowie silniki benzynowe na tym oleju nie padają więc dlaczego diesle ? Moim zdaniem z powodów podanych wyżej !
Podaj choć jeden przykład że silnik benzynowy padł z winy oleju ! czy też zatarły się w nim panewki z winy oleju ! Napisałeś większość więc na pewno nie wszystko i podasz choć jeden przykład !Gzregorz akurat silniki benzynowe na tym oleju padają i GM zmienił zalecenia i należy w większości przypadków stosować olej z normą Dexos 1 gen 2. Było o tym wiele pisane u nas na forum, choć moderator wyciął większość.
Czyli według Ciebie olej zmieszany z ON nie ma wpływu na smarowanie ?Masz takie podejście, ze jak coś wpływa na kondycje oleju i on po prostu przestaje spełniać swoje funkcje to jest nie wina oleju tylko np. DPF-a. Ale weź pod uwagę, że różne środki smarne mogą radzić sobie z rozrzedzeniem oleju w różnym stopniu i nie jest tak jak piszesz, że zatrze się na każdym. Po pierwsze każdy przypadek jest inny i tego nie możesz wiedzieć a po drugie olej (olej z dodatkiem) ma tutaj finalnie decydujący wpływ czy silnik się zatrze czy nie. Analiza powinna wykazać właśnie w jakim stopniu olej radził sobie z rozrzedzeniem paliwem. Millers wypadł pod tym względem naprawdę dobrze (przy 100 stopniach spadek lepkości z 14,1 na 11,6 przy takim przebiegu i sposobie eksploatacji należy uznać za naprawdę dobry wynik). Zobaczymy jak będzie w przypadku GM-a.