.Popatrz wyżej na mój wynik
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Na tym fonie obwódka zaczyna się od czerwonego , ni cholery nie mogę tego rozkminić , na np.P9 i S8 jest ok , ale mi to nie przeszkadza a tel. służy tylko do tej apki
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
bajson
Witam, wczoraj wracałem z żoną z trasy i zaczęło się wypalanie i nagle był brak mocy po wypalanie myślałem że wszystko wróci do normy lecz dalej występuje ten błąd czyli jest w trybie awaryjnym rozumiem. Po podłączeniu na szybko kompa wyskoczył błąd p2453 czyli czujnik ciśnienia. Kupiłem ten czujnik ale używany niby dobry zamontowalem i po odpaleniu niestety ten sam problem. Pytanie czy można jakoś sprawdzić czujnik, czy trzeba może zrobić inicjacja gdyż szczytu je źle parametry, czy następny krok sprawdzić wszystkie węże?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Po tym błędzie nawet jak wymienisz czujnik na nowy błędu nie wykasujesz. Trzeba zrobić reset czujnika i wszystko wróci do normy.
-
bajson
Sorry za głupotę może ale czy chodzi o inicjacje? Przez kompa gdziekolwiek kolwiek da sie to zrobić?
-
mic
Ja dziś zresetowałem statystyki w apce
Wypalania jeszcze nie miałem a ponad 50% zapełnienia
Wypalania jeszcze nie miałem a ponad 50% zapełnienia
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
@mic, czyli zaczyna być widać światełko w tunelu - klapy wirowe
- rataj73
- Zapaleniec
Nie chcę zapeszać ale na razie wszystko gra.
Po wymianie filtra op-comem po ok. 100 km miałem wypalanie na ekspresówce do 10%. Następnego dnia 250km A1 i cinienie spalin w normie , choć z pedałem w podłodze 35kpa. Wczoraj trasa 340km drogami krajowymi
, przy pełnym gazie było nawet 47kpa i 60% zapełnienia ale udało mi się osiągnąć 32km na % wiec wynik uważam za dobry.
Dzisiaj mam 67% i dalej nie wypala. Po południu mam lokalny wyjazd w sumie 130km więc teoretycznie powinienem dobić do 80% i planowane wypalanie. Jak będzie to dam znać.
Zauważyłem też jedną rzecz na autostradzie że po ok 100 km przy tej samej prędkości ciśnienie spalin wzrosło o 5kpa, ale wystarczyło jedno mocniejsze przyspieszenie żeby spaliny miały ok 500C i po 1-2 minutach ciśnienie spadało. Wychodzi na to że sadza sama się dopala. Ten sam efekt osiągnąłem w mieście dwukrotnie ruszając ostro ze świateł temperatura spalin była ponad 500C i ciśnienie na wolnych obrotach od razu spadło z 3 do 1kpa.
Konkluzja jest taka że co jakiś czas trzeba dać ostro w palnik i można to zrobić nawet w mieście bez przekraczania dozwolonej prędkości, tylko ruszając dynamicznie spod świateł.
Edit.
A jednak zapeszyłem.
Wyjechałem tylko za miasto 68% napełnienia i wypalanie. Pocieszające jest to że jednak 637 km między wypaleniami.
Kupiłem dodatek do paliwa manol , podobno znacznie wydłuża interwały wypalania przez zmniejszenie temperatury sadzy o ponad 100C. Zaaplikuję przy następnym tankowaniu i zobaczymy co będzie.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
47kpa??? O Matko, u mnie max 17kpa przy pelnym bucie 79% zapełnienia, coś nie tak masz
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ja mam na razie wszystko ok i Maks 54 zrobiłem.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
Maksymalne dopuszczalne 5O kpa, przy 60kpa wywali awarię pojazdu.
17kpa przy pełnym bucie to jest zaraz po samym wypalaniu.
To 47 to w statystykach przyuważyłem bo na ekranie było 40, ale to było przy 180 km/h i dociśnięciu gazu do oporu. Tym ciśnieniem bym sobie głowy nie zawracał , bardziej nie mogę zrozumieć że tak jak dzisiaj miałem 68% napełnienia, jazda delikatna max 200rpm, ciśnienie spalin 4-5kpa , a tu bach wypalanie. Ciekawym było to że zaczęło się bez diody, tylko gong w aplikacji, sprawdziłem czy działa dioda włączając ogrzewanie szyby i świeciła. W trakcie wypalania włączyła się dopiero po 50% regeneracji i świeciła do końca.
Może po wymianie dpf w op-comie pierwsze wypalania nie są książkowe?
Zalał bym tego mannola, ale jeżeli się wszystko unormuje to nie będę wiedział czy to dzięki wyczyszczeniu dpf czy dodatkowi do paliwa.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Bez info na diodzie? Tez dziwne u mnie jadąc z app to najpierw dioda się zapala a na apce pokazuje jakas minutę później ale ping wspominał ze taki delay jest normalny/prawidłowy.
Może być tak że po resecie ecu robi 2-3 dzikie wypalania kalibrujace (u mnie dwa były) może się źle skalibrowal? Masz drugi czujnik na podmianke? Albo kompresor z reduktorem? Żeby sprawdzić wskazania samego czujnika czy jak mu zadasz 0 15 bar to czy czujnik pokaże ze jest 15kpa.
Może być tak że po resecie ecu robi 2-3 dzikie wypalania kalibrujace (u mnie dwa były) może się źle skalibrowal? Masz drugi czujnik na podmianke? Albo kompresor z reduktorem? Żeby sprawdzić wskazania samego czujnika czy jak mu zadasz 0 15 bar to czy czujnik pokaże ze jest 15kpa.
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Szkoda, że nie ma nikogo, kto by jednoznacznie odpowiedział na to pytanie.rataj73 pisze: Może po wymianie dpf w op-comie pierwsze wypalania nie są książkowe?
TuneFORCE z Poznania zapowiedzieli, że to jest szukanie igły w stogu siana i mam przygotować się ba koszty tej diagnozy
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Ogrzewanie szyby i lusterk włącza się żeby obciążyć silnik i podnieść temp. DPF. Widocznie przy tych temperaturach, sprężarce klimy pracującej na max uznał, że nie ma takiej potrzeby.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Coś mi się wydaje że gdzieś widziałem, że w nowych autach dpf wypala się częściej bo musi się "ułożyć" (chyba programowo). Pojezdzij jeszcze chwilę 2-3 wypalania.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
@Ping Ja już miałem 3 wypalania po restarcie...
Ogrzewanie tylnej szyby włącza się zaraz przed rozpoczęciem właściwej regeneracji. Od tego momentu na aplikacji zaczyna rosnąć temperatura spalin. Gdy osiągnie poziom ~600 stopni jest gong na apce i rusza proces wypalania.
W pierwszej kolejności zatankuje inne paliwo (inna stacja) i dodam dodatek Kleen flo - jak nie będzie różnicy (a pewnie nic to nie da), w przyszłym tyg zakładam kolektor z klapami... a jeżeli to nie pomoże biorę się za alternator i akumulator - aku ma 4 lata i jest oryginał z GM od nowości - a alternator coś mi rzezi na zimnym tak czy tak będę go robił prędzej czy później. Ostatecznie wydzieram wtryski i daje do spr.
Mnie zaskakuje ta losowość włączania regeneracji, mimo iż różnica spalin jest w normie
Ogrzewanie tylnej szyby włącza się zaraz przed rozpoczęciem właściwej regeneracji. Od tego momentu na aplikacji zaczyna rosnąć temperatura spalin. Gdy osiągnie poziom ~600 stopni jest gong na apce i rusza proces wypalania.
W pierwszej kolejności zatankuje inne paliwo (inna stacja) i dodam dodatek Kleen flo - jak nie będzie różnicy (a pewnie nic to nie da), w przyszłym tyg zakładam kolektor z klapami... a jeżeli to nie pomoże biorę się za alternator i akumulator - aku ma 4 lata i jest oryginał z GM od nowości - a alternator coś mi rzezi na zimnym tak czy tak będę go robił prędzej czy później. Ostatecznie wydzieram wtryski i daje do spr.
Mnie zaskakuje ta losowość włączania regeneracji, mimo iż różnica spalin jest w normie
-
mic
U mnie pierwsze po wymianie zaczęło się przy 80%, drugiego jeszcze nie miałem. Aktualnie mam 57% i 217km przejechane. Większa trasa dopiero na weekend.rataj73 pisze:
Może po wymianie dpf w op-comie pierwsze wypalania nie są książkowe?