--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
@mic mam to samo identyko
Regeneracja dpf wraz z czyszczeniem czujników
Pierwsze wypalanie przy 82% zeszło do 28%
Wczoraj bylem w aso spr soft i mam aktualny - parametry ciśnienia książkowe
Dziś jadę dpf 42% przejechane 80 km i bach wypalanie... spadło do 32% wtf
Możliwe ze robi to kontrolnie?
Gdzieś czytałem chwile temu na forum chyba astry 1.7 i tam było identycznie... co okazało się że wina leżała po strone ładowania lub słabego aku :/ teraz tego nie mogę wyszukac...
Regeneracja dpf wraz z czyszczeniem czujników
Pierwsze wypalanie przy 82% zeszło do 28%
Wczoraj bylem w aso spr soft i mam aktualny - parametry ciśnienia książkowe
Dziś jadę dpf 42% przejechane 80 km i bach wypalanie... spadło do 32% wtf
Możliwe ze robi to kontrolnie?
Gdzieś czytałem chwile temu na forum chyba astry 1.7 i tam było identycznie... co okazało się że wina leżała po strone ładowania lub słabego aku :/ teraz tego nie mogę wyszukac...
Ostatnio zmieniony 27 lip 2018, o 19:21 przez Poldon, łącznie zmieniany 1 raz.
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Boże.. mam nadzieje, że u mnie to będzie koniec tematu. Po mału kończy mi się cierpliwość do tego auta 
-
mic
Ja dziś jeszcze zresetowałem wszystkie czujniki od przepływomierza maf, map, różnicy ciśnień, sondy lambda, temp. Spalin, turbine, katalizator no i sam dpf zresetowałem (zaznaczyłem jako nowy).
W zasadzie wszystko co było do odchaczenia w programie delfi i potencjalnie mogło mieć wpływ.
Jutro wypalanie zobaczymy jak będzie.
Na szybko co zauważyłem to po restartach znowu jest większa różnica ciśnień.
Samego aku też się coś mechanik czepiał chociaż nie w kontekście dpf, że wg niego trochę za słabe ładowanie ( komp pokazywał 12.7v) włączyliśmy na 1-2 min ogrzewanie szyby i ładowanie zaskoczyło na 13,8v i trzymało się przez jakieś 50 km, aż do zgaszenia. Trochę to dziwne że po obciążeniu 1-2 min auto doładowywało aku przez ponad godzinę
W zasadzie wszystko co było do odchaczenia w programie delfi i potencjalnie mogło mieć wpływ.
Jutro wypalanie zobaczymy jak będzie.
Na szybko co zauważyłem to po restartach znowu jest większa różnica ciśnień.
Samego aku też się coś mechanik czepiał chociaż nie w kontekście dpf, że wg niego trochę za słabe ładowanie ( komp pokazywał 12.7v) włączyliśmy na 1-2 min ogrzewanie szyby i ładowanie zaskoczyło na 13,8v i trzymało się przez jakieś 50 km, aż do zgaszenia. Trochę to dziwne że po obciążeniu 1-2 min auto doładowywało aku przez ponad godzinę
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Insignia ma "inteligentny" system ładowania. Jest to na forum opisane więc nie będę przepisywać jak to działa.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
mic
ja i gość który zwracał na to uwagę o tym wiem opisałem tylko że ta oplowska "inteligencja" działa dość dziwnie bo wystarczył bardzo krótki impuls żeby przez długi czas podczas jazdy i na postoju aż do zgaszenia trzymała ok 14v
No ale w końcu tu nie o tym piszemy..
Dodano po 6 minutach 52 sekundach:
No ale w końcu tu nie o tym piszemy..
Dodano po 6 minutach 52 sekundach:
Mój soft jest stary bo z 2009r.Poldon pisze: Wczoraj bylem w aso spr soft i mam aktualny
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja mam 2014 rok i był upgrade softu dotyczący czujnika temp. Spalin. Okazało się jednak ze mam wszystko aktualne.
Jedynie od kiedy kupiłem to auto to nie podoba mi się alternator... rzezi na zimnym silniku przy lekkim dodaniu gazu, po 2 - 3 minutach jazdy wszystko ustaje... może są jakieś skoki napięcia i komp głupieje...
Jest możliwość w polifcie spr. Ładowanie aku gdzieś w panelu?
Jedynie od kiedy kupiłem to auto to nie podoba mi się alternator... rzezi na zimnym silniku przy lekkim dodaniu gazu, po 2 - 3 minutach jazdy wszystko ustaje... może są jakieś skoki napięcia i komp głupieje...
Jest możliwość w polifcie spr. Ładowanie aku gdzieś w panelu?
- mcrace
- Użytkownik
Pierwsze wypalanie po wymianie dpf i resecie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Jak narazie wygląda ok
u mnie niskie kpa i dziś kolejne wypalanie po 70 km... tragedia. Ja już powoli wymiękam z tym autem
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A masz może te parametry ciśnienia?
Chętnie bym porównał u siebie.
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie mam pełnej wersji apki... wiec nie widze tego na bierzącopodpinałem dziś komputer u kumpla i testowaliśmy a 2 godziny później jechałem autem i wypalanie :/
- rataj73
- Zapaleniec
Nie no myślałem że jak napisałeś że parametry ciśnienia ksiącżkowe to w aso powiedzieli jakie ciśnienienia są prawidłowe przy danych obrotach, a gdzie ecu widzi że już jest za dużo i trzeba wypalać.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
To ja już się boję.
Ja mam ponad 40.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Ja mam ponad 40.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
@rataj73 przy okazji jak spr mi soft to prosilem aby na to zwrócili uwagę bo miałem regenerowany dpf... mówili ze sprawdzali i sa prawidłowe
- rataj73
- Zapaleniec
Z moich informacji wynika że wartości ciśnienia przy mocnym gazie dochodzące do 35 są prawidłowe przy ok 60-70%zapełnienia. Przy 80% mogą być nawet 50kpa.
U mnie zaraz po wypalaniu gaz do dechy max 20kpa a po 200km i ok 60% 37kpa więc chyba jeszcze w normie, ale jak filtr jest czysty to przy puszczeniu gazu ciśnienie mocno spada, a przy 60% już nie tak szybko.
Jak czyściłem dpf to specjalnie odpaliłem silnik bez filtra żeby sprawdzić czy mocno kopci. Oczywiście puszcza bąka przy wciśnięciu pełnego gazu , ale tylko przez sekundę i potem można spalinami oddychać
.
Jestem po resecie dpf, jutro i pojutrze trasa więc zobaczę co się zadzieje, ale nie mam jakoś pozytywnych przeczuć.
U mnie zaraz po wypalaniu gaz do dechy max 20kpa a po 200km i ok 60% 37kpa więc chyba jeszcze w normie, ale jak filtr jest czysty to przy puszczeniu gazu ciśnienie mocno spada, a przy 60% już nie tak szybko.
Jak czyściłem dpf to specjalnie odpaliłem silnik bez filtra żeby sprawdzić czy mocno kopci. Oczywiście puszcza bąka przy wciśnięciu pełnego gazu , ale tylko przez sekundę i potem można spalinami oddychać
Jestem po resecie dpf, jutro i pojutrze trasa więc zobaczę co się zadzieje, ale nie mam jakoś pozytywnych przeczuć.
-
mic
Ja jestem już po pierwszym wypalaniu po restartach i tym razem doszło do 80% a wypalanie rozpocząłem sam przekraczając 100km/h.
@rataj73 ja jak pisałem że po restartach różnica ciśnień wzrosła miałem na myśli warunki ok 60% zapełnienie i obroty powyżej 3krpm pokazało wtedy 27kpa
Po tym co napisałeś rozumiem że szykujesz "plan b" jakbyśmy nie doszli do przyczyny tych wypaleń... też już myślę o usunięciu, bo szlak auto trafi jak się sytuacja przeciąganie..
Dodano po 7 minutach 24 sekundach:
@mcrace a jak tam u Ciebie po naprawach obciążenie silnika wygląda? Bo na screenach jest dość spore. Nie masz wiecej niż przed awarią? Jakie masz na biegu jałowym z włączoną klimą?
@rataj73 ja jak pisałem że po restartach różnica ciśnień wzrosła miałem na myśli warunki ok 60% zapełnienie i obroty powyżej 3krpm pokazało wtedy 27kpa
Po tym co napisałeś rozumiem że szykujesz "plan b" jakbyśmy nie doszli do przyczyny tych wypaleń... też już myślę o usunięciu, bo szlak auto trafi jak się sytuacja przeciąganie..
Dodano po 7 minutach 24 sekundach:
@mcrace a jak tam u Ciebie po naprawach obciążenie silnika wygląda? Bo na screenach jest dość spore. Nie masz wiecej niż przed awarią? Jakie masz na biegu jałowym z włączoną klimą?
-
mic
- rataj73
- Zapaleniec
Nie, nie!!!
Problem potraktowałem ambicjonalnie i mam zamiar znaleźć przyczynę oczywiście nie popadając w nadmierne koszta. Coś musi to powodować. Mam nawet plan żeby na chwilę wijąć dpf , wpiąć rurę wydechową i pojeździć sprawdzić czy nie dymi za mocno pod obciążeniem. Mam urlop mogę się bawić. Jak nic nie znajdę to mam jeszcze nadzieję że wszystko wróci do normy z nadejściem mrozów ☺ bo zaczęło się z nadejściem upałów pod koniec kwietnia.
- mcrace
- Użytkownik
Zaraz po odpaleniu
Po krótkiej trasie lokalnyni drogami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.