--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Duże hurtownie typu Intercars zgoda, duże sieci handlowe niekoniecznie. Podpisując z nimi umowę tylko towarowanie jest duże, później masz dostawy np. Co tydzień na uzupełnienie braków. Nie zawsze podpisują niestety umowę z producentem. Tak to wygląda w praktyce.
-
Bodex
@ hubertus napisałem lub miliony .
Może kupowali tani GM i lali w castrola

.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Może kupowali tani GM i lali w castrola

.Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
No jak robić wał to właśnie tak. Kupuje się tani GM jeszcze znacznie taniej bo w ilosciach hurtowych, i rozlewa w opakowania detaliczne dużo droższych lecz nadal popularnych marek. Wystarczy tylko skołować opakowania i nawet najprostsza napełniarka z odmierzaną ilością zrobi tira w dobę więc wcale nie trzeba dużego zachodu.
A do tego wszystkiego olej 5W30 więc nawet szkód nie narobi a i bez badania ciężko stwierdzić organoleptycznie że to podróbka.
A do tego wszystkiego olej 5W30 więc nawet szkód nie narobi a i bez badania ciężko stwierdzić organoleptycznie że to podróbka.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@Bodex i @rataj73, a co będzie jak o tych Waszych kombinacjach rozlewnych przeczyta skarbówka lub inny urząd? rozlewajcie w tych swoich garażach ale może nie ma co pisać jak to robicie
i skąd bierzecie opakowania, napełniarki i TIRa oleju.
Można tak kupić, można. Bo miałam okazję zakupić w grudniu- w ostatnich jego dniach, etylinę95 z rafinerii gdańskiej wprost, za 1,7zł netto/litr, ale było jedno ale, którego nie mogłam ogarnąć- musiałabym zakupić całą cysternę
- nie miałabym gdzie tego zlać... ale jak Wy macie miejsce na TIRa oleju, to może mogę u Was przechować benzynę??
Można tak kupić, można. Bo miałam okazję zakupić w grudniu- w ostatnich jego dniach, etylinę95 z rafinerii gdańskiej wprost, za 1,7zł netto/litr, ale było jedno ale, którego nie mogłam ogarnąć- musiałabym zakupić całą cysternę
Radio 357 :)
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
@darek0808 duże sieci handlowe podpisują umowy z dużymi hurtowniami. Ok na początku jest duża dostawa. Ale potem uzupełnianie braków nie jest robione z innych hurtowni tylko z tych samych. czy duże hurtownie prowadzące dużą sprzedaż dużym odbiorcom pozwolą sobie na ryzyko kupienia jakiejś małej partyjki podróby by dorobić se tysiąc lub dwa na tygodniowej dostawie do sieci sklepów? Możliwe ale czy realne? Wątpię. Zresztą nie wiemy czy nie biorą np z tych samych źródeł co intercars itd.
@Bodex castrol jest tańszym olejem. Lepiej opłaca się podrabiać te droższe.
Żeby w podrabianych bańkach był olej GM to nie było by problemu. Gorzej, że tam często gęsto trafia jeszcze tańszy olej mineralny lub jakiś półsyntetyk lub coś co w ogóle nie nadaje się do silnika. Nie myślcie, że skoro ktoś decyduje się na karalny proceder będzie troszczył się o wasz silnik. Tu chodzi przede wszystkim o jak największy zysk.
@Bodex castrol jest tańszym olejem. Lepiej opłaca się podrabiać te droższe.
Nie tylko castrol musi byc podrabiany. Oleje takie jak Millers LM czy Motul tez są coraz bardziej popularne. Ale droższe więc bardziej opłacalne.tomek evo pisze: ↑4 lip 2018, o 21:30Rozmawiałem z jednym kierownikiem dużej hurtowni sieciowej i mówił, że to była głównie rozlewnia Castrola. Porozmawialiśmy przy okazji i ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Są podobno tacy, którzy skupują zużyte butelki a nawet uczą jak otwierać aby nie uszkodzić butelki. Podobno butelki Liqui Moly są chętnie skupowane.
Żeby w podrabianych bańkach był olej GM to nie było by problemu. Gorzej, że tam często gęsto trafia jeszcze tańszy olej mineralny lub jakiś półsyntetyk lub coś co w ogóle nie nadaje się do silnika. Nie myślcie, że skoro ktoś decyduje się na karalny proceder będzie troszczył się o wasz silnik. Tu chodzi przede wszystkim o jak największy zysk.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Zdziwiłbyś się z jak małymi graczami potrafią współpracować sieci. Czasami kupiec ma swojego dostawcę, niewielką firmę, który ogarnia mu kilka brandów i nikt nie wie o co kaman, a w zasadzie to wiadomo o co
ale nie mówię, że tak musi być w przypadku olejów. Na pewno większe prawdopodobieństwo kupienia legalnego oleju jest w sieci handlowej niż na stacji u Zbysia, choć niestety ciężko tu wskazać jakieś prawidłowosci. Jak widać najczęściej podrabiają chyba Castrola, więc nie warto go kupować 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Chyba podrabiają więc nie warto kupować. Nic dodać nic ująć. Chyba mi to różnicy nie robi. Nie chcesz nie kupuj. Ja tez nie kupuje. Zacząłem kupować Mobila. Chyba go jeszcze nie podrabiają. A jeśli już to chyba nie tak bardzo jak castrola.
Dyskusja w oparciu o słowo chyba jest fascynująca.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Wiedziałem że się zepniesz przy tym Castrolu, specjalnie dałem uśmiech żebyś wyluzował. Ale ty naciągnąłeś wiadomo co na głowę jak zwykle zresztą
Zażartowałem ! Nie wiem co podrabiają najczęściej! Wiem że najlepiej kupować u autoryzowanego dystrybutora najlepiej dużego z renomą. A co do oleju, I tak kupuję Motula i mam tam gdzie słońce nie dochodzi Castrola i Mobila razem wziętych, jak również GMa 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Nie wiem co ty se tam na głowę naciągasz. To nie mój poziom więc baw się dalej. To gdzie ty co masz tez mało kogo tu interesuje. Ale o poziomie już pisałem. Aczkolwiek rozumiem twój zal do mojej osoby i chęć jakichś docinek na każdym kroku. Wybaczam.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Dobrze Panie Poważny
ja już skończyłem prostować Twoje wywody o sieciach, o których nie masz pojęcia 
-
Bodex
Powiadają, że najciemniej po latarnią.darek0808 pisze:Wiedziałem że się zepniesz przy tym Castrolu, specjalnie dałem uśmiech żebyś wyluzował. Ale ty naciągnąłeś wiadomo co na głowę jak zwykle zresztąZażartowałem ! Nie wiem co podrabiają najczęściej! Wiem że najlepiej kupować u autoryzowanego dystrybutora najlepiej dużego z renomą. A co do oleju, I tak kupuję Motula i mam tam gdzie słońce nie dochodzi Castrola i Mobila razem wziętych, jak również GMa
A gdy kraść to miliony .
Wódkę to mafie dowożą do domów weselnych, pierwsza flaszka smaczna, a reszta samogon.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Miasto:
Mobil jest nr 2 w podrabianych olejach zaraz po Castroluhubertus pisze: ↑7 lip 2018, o 12:06Chyba podrabiają więc nie warto kupować. Nic dodać nic ująć. Chyba mi to różnicy nie robi. Nie chcesz nie kupuj. Ja tez nie kupuje. Zacząłem kupować Mobila. Chyba go jeszcze nie podrabiają. A jeśli już to chyba nie tak bardzo jak castrola.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Masz jakieś dane ze statystyk Policji? Czy będziemy dyskutować w oparciu o słowo chyba? Lub znajomy znajomemu powiedział bo tak mu inny znajomy powiedział?
Dla mnie może być numer jeden. Mam pewne źródło i nigdy nic mi się nie zdarzyło. Nawet podejrzeń nigdy nie miałem. Nie tak jak jeden z nas co tu nie dawno zamieszania narobił. Czy to Castrol czy to Mobil nigdy nie miałem problemów. Prędzej bym się fałszywego banknotu spodziewał niż oleju.
@Bodex na jakie ty wesela chodzisz, że was jakąś berbeluchą poją? U nas jest tak, że na weselu masz ze sklepu i samogon. Możesz wybrać. Na jedzenie ludzie się czasami po weselu żalą. Kwestia smaku itd. Ale na wódkę nie słyszałem.
Dla mnie może być numer jeden. Mam pewne źródło i nigdy nic mi się nie zdarzyło. Nawet podejrzeń nigdy nie miałem. Nie tak jak jeden z nas co tu nie dawno zamieszania narobił. Czy to Castrol czy to Mobil nigdy nie miałem problemów. Prędzej bym się fałszywego banknotu spodziewał niż oleju.
@Bodex na jakie ty wesela chodzisz, że was jakąś berbeluchą poją? U nas jest tak, że na weselu masz ze sklepu i samogon. Możesz wybrać. Na jedzenie ludzie się czasami po weselu żalą. Kwestia smaku itd. Ale na wódkę nie słyszałem.
-
Bodex
To, że o czymś nie słyszałeś to nie znaczy , że problem nie istnieje .
Było takie wesele gdzie piekło w pysk i paliło w rurze ,po 3 przeszedłem na wino i to nie była tylko moja opinia.
Tu jest moda , że butelki stawiają bez nakretek , by nie wynośili , czyli banderoli też nie ma .
Było takie wesele gdzie piekło w pysk i paliło w rurze ,po 3 przeszedłem na wino i to nie była tylko moja opinia.
Tu jest moda , że butelki stawiają bez nakretek , by nie wynośili , czyli banderoli też nie ma .
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
Co do olejów to miałem kilka lat temu wpadkę z podrabianym castrolem z Reala gdzie po wymianie oleju auto spaliło ponad litr z tego oleju czyli olej zaczął ubywać ! Wówczas też trochę zagłębiłem się w temat i okazało się że olej podrabiają małe rozlewnie które z beczki 200 l robią 250 l oleju przelanego do baniek (wówczas głośno było o Shellu) a różnicę uzupełniano jadalnym ! Tak że nie liczyłbym że kupują tani i leją w bańki drogiego oleju ! Wałek pewnie idzie w rozlewniach gdzie mają oficjalnie dostęp do fabrycznego oleju w beczkach oraz do markowych opakowań w postaci butelek i baniek ! Panowie nikt nie zbiera baniek z koszów na śmieci ! i nie wlewa tam taniego oleju ! Myślę iż wielu tu piszących o padających silnikach miało w silniku taki olej kupiony w necie lub w sklepie i dziwi się skąd obracające się panewki czy zacierające się silniki ! przed urlopem wymieniłem olej w ASO kosztowało to 228 zł w tym 6.5l oleju filtr i śruba spustowa czy warto ryzykować i lać super ! olej z netu z niepewnego źródła ! Ile wyjdzie taniej ?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Recepty na podrabianie mogą być różne. Jedni jak piszesz rozcieńczają. Inni kupują tańszy olej może nawet silnikowy choćby półsyntetyk najtańszy na rynku w hurtowych ilościach i leją do baniek markowych producentów. Tak jak było pisane w którymś z linkowanych artykułów. Jednej recepty na to nie ma. Zależy od kreatywności przestępców.
Jeśli wlejesz najtaniej kupiony w bańkach po 1 tys l jak było w artykule olej np 10 w 40 do baniek jakiegoś renomowanego producenta gdzie powinien być 5w30. I taka bańka 5 l kosztuje na rynku minimum 150 zł. To już jest przebitka.
Czy olej jadalny zmieszany z olejem silnikowym zachowa jednorodność cieczy tj nie zważy się czasami? Moim zdaniem taką mieszaninę przy laniu do silnika będzie widać. Ale może się mylę.
Jeśli wlejesz najtaniej kupiony w bańkach po 1 tys l jak było w artykule olej np 10 w 40 do baniek jakiegoś renomowanego producenta gdzie powinien być 5w30. I taka bańka 5 l kosztuje na rynku minimum 150 zł. To już jest przebitka.
Czy olej jadalny zmieszany z olejem silnikowym zachowa jednorodność cieczy tj nie zważy się czasami? Moim zdaniem taką mieszaninę przy laniu do silnika będzie widać. Ale może się mylę.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Nie ma oficjalnych statystyk ale Mobil jest jedną z najbardziej popularnych marek na rynku i przy tym systemie dystrybucji to jak podrabiać to właśnie castrola i mobila bo najbardziej opłacalne i kalkulacja ryzyka jest opłacalna.hubertus pisze: ↑8 lip 2018, o 06:07Masz jakieś dane ze statystyk Policji? Czy będziemy dyskutować w oparciu o słowo chyba? Lub znajomy znajomemu powiedział bo tak mu inny znajomy powiedział?
Kto zamieszania narobił przepraszam? Wytłumacz proszę uprzejmie.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Naprawdę kupiłes podrabianego Castroal z Reala? Bo szczerze to nie chce mi się wierzyć.grzegorz13 pisze: ↑8 lip 2018, o 08:39Co do olejów to miałem kilka lat temu wpadkę z podrabianym castrolem z Reala gdzie po wymianie oleju auto spaliło ponad litr z tego oleju czyli olej zaczął ubywać ! Wówczas też trochę zagłębiłem się w temat i okazało się że olej podrabiają małe rozlewnie które z beczki 200 l robią 250 l oleju przelanego do baniek (wówczas głośno było o Shellu) a różnicę uzupełniano jadalnym ! Tak że nie liczyłbym że kupują tani i leją w bańki drogiego oleju ! Wałek pewnie idzie w rozlewniach gdzie mają oficjalnie dostęp do fabrycznego oleju w beczkach oraz do markowych opakowań w postaci butelek i baniek ! Panowie nikt nie zbiera baniek z koszów na śmieci ! i nie wlewa tam taniego oleju ! Myślę iż wielu tu piszących o padających silnikach miało w silniku taki olej kupiony w necie lub w sklepie i dziwi się skąd obracające się panewki czy zacierające się silniki ! przed urlopem wymieniłem olej w ASO kosztowało to 228 zł w tym 6.5l oleju filtr i śruba spustowa czy warto ryzykować i lać super ! olej z netu z niepewnego źródła ! Ile wyjdzie taniej ?
Nie łączyłbym podrabiania oleju z obracającymi się panewkami bo jednak podróbki to stosunkowo mały procent rynku.
Zmartwię Cię ale w ASO nie masz gwarancji co masz nalane do silnika. To już zależy od uczciwości i właściciela i pracowników. Większą gwarancję masz jak kupisz u sprawdzonego sprzedawcy. U mnie każda butelka pochodzi z oficjalnej dystrybucji. Jeśli coś by było nie tak to wiadomo kogo skarżyć.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
To już nie pamiętasz kto pytał dlaczego na bańce oleju od ciebie jest korek od K2? Po czasie wyszło, że mechanik zamienił. Ale przez chwilę zamieszanie było.
Tak wiemy u ciebie każda butelka pochodzi z oficjalnej dystrybucji bo pewnie sam osobiście je z fabryki odbierasz. A wszędzie indziej mogą trafić się podróby. Ktoś kupi u ciebie oryginał odebrany przez ciebie osobiście prosto z fabryki zaniesie do warsztatu zostawi z autem a mechanik mu inny wleje i co? Masz taką sytuację jak insynuowana przez ciebie wobec aso.
Jak coś będzie nie tak i silnik się rozleci i zostanie udowodnione, że z winy oleju to tak samo można skrzyć aso jak i ciebie. Tylko tobie będzie trzeba udowodnić, ze wlano konkretnie twój olej. Bo to, że ktoś kupił u ciebie to nic nie znaczy. Natomiast w aso już się nie wykręcą, gdy pójdziesz do sądu z fakturą za wykonaną usługę z ich olejem.
Tak wiemy u ciebie każda butelka pochodzi z oficjalnej dystrybucji bo pewnie sam osobiście je z fabryki odbierasz. A wszędzie indziej mogą trafić się podróby. Ktoś kupi u ciebie oryginał odebrany przez ciebie osobiście prosto z fabryki zaniesie do warsztatu zostawi z autem a mechanik mu inny wleje i co? Masz taką sytuację jak insynuowana przez ciebie wobec aso.
Jak coś będzie nie tak i silnik się rozleci i zostanie udowodnione, że z winy oleju to tak samo można skrzyć aso jak i ciebie. Tylko tobie będzie trzeba udowodnić, ze wlano konkretnie twój olej. Bo to, że ktoś kupił u ciebie to nic nie znaczy. Natomiast w aso już się nie wykręcą, gdy pójdziesz do sądu z fakturą za wykonaną usługę z ich olejem.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
Jak inaczej wytłumaczysz fakt iż po wymianie oleju kupionego w Real auto szybko spaliło ponad litr a wcześniej ani po tym fakcie nie spalało oleju ponieważ po uzupełnianiu oleju zakupionym okazyjnie w trasie na cpn ! Wykluczam warsztat który wymieniał ponieważ wówczas zrobił to mój tata u siebie w warsztacie i byłem przy tym obecny !
Nie będę cytował lecz pozostałą częścią swojej odpowiedzi rozbawiłeś mnie
ASO zamawiające olej zbiorowo u producenta jest mniej pewne niż inny sprzedawca taki jak ty i co więcej według Ciebie nie ma kogo wówczas skarżyć jak coś nie tak ! To wręcz śmieszne i niewygodne bo ja piszę o ASO a nie jakimś warsztacie partnerskim ! A jak według Ciebie rozpoznać sprawdzonego i uczciwego sprzedawcę ? Bo według mnie to taki co zamawia bezpośrednio u producenta i to w ilościach przy których nie opłaca się kombinować bo zarabia na ilości !
A ty zamawiasz u producenta i to w tyś litrów miesięcznie ? Czy też bierzesz z hurtowni w której już właściciel czy pracownik może bez trudu wprowadzić do sprzedaży podrabiany olej !
Jak sobie wyobrażasz uczciwość pracownika w ASO gdzie jest monitoring i on miałby pod okiem kamery wlać mi olej z niewiadomego pochodzenia ryzykując utratę pracy ?
Nie będę cytował lecz pozostałą częścią swojej odpowiedzi rozbawiłeś mnie
ASO zamawiające olej zbiorowo u producenta jest mniej pewne niż inny sprzedawca taki jak ty i co więcej według Ciebie nie ma kogo wówczas skarżyć jak coś nie tak ! To wręcz śmieszne i niewygodne bo ja piszę o ASO a nie jakimś warsztacie partnerskim ! A jak według Ciebie rozpoznać sprawdzonego i uczciwego sprzedawcę ? Bo według mnie to taki co zamawia bezpośrednio u producenta i to w ilościach przy których nie opłaca się kombinować bo zarabia na ilości !
A ty zamawiasz u producenta i to w tyś litrów miesięcznie ? Czy też bierzesz z hurtowni w której już właściciel czy pracownik może bez trudu wprowadzić do sprzedaży podrabiany olej !
Jak sobie wyobrażasz uczciwość pracownika w ASO gdzie jest monitoring i on miałby pod okiem kamery wlać mi olej z niewiadomego pochodzenia ryzykując utratę pracy ?