--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: EGR
Na w pełni sprawnym EGR spalanie na jałowym 0,8 (wahania 0,7-0,9); na odłączonej wtyczce od EGR: spalanie j.w, bez zmian; na zaślepionym i podłączonym EGR: 1,0 l/h.
Temperatura ok 19 stopni, warunki +/- takie same dla wszystkich prób.
Za to w czasie jazdy według moich obserwacji zarówno odłączenie wtyczki jak i zaślepienie EGR obniża spalanie i to zauważalnie; trasa obwodnicą W-wy na 5 biegu, 100 km/h na tempomacie dawało chwilowe 4,4 l/100 km, na oponach 245R19 - w życiu takiego wyniku nie widziałem u siebie, normalnie było 5,5-5,7 l/100 km; czyżby ECU podawał mocno przekłamane wartości po montażu zaślepki?
@hubertus
Ja rozumiem to zjawisko odwrotnie - skoro nie ma wypełniacza, tylko powietrze + paliwo, to taka sama objętość mieszanki ma większy ładunek energetyczny, dlatego nie potrzeba ładować aż tyle paliwa do uzyskania określonej sprawności - stąd spadek spalania pod obciążeniem; natomiast obawiam się, że na jałowym nie doszło do jakiejś tam adaptacji u mnie i ECU daje trochę za bogato. Natomiast dla mnie to czysta teoria, nie znam się
Temperatura ok 19 stopni, warunki +/- takie same dla wszystkich prób.
Za to w czasie jazdy według moich obserwacji zarówno odłączenie wtyczki jak i zaślepienie EGR obniża spalanie i to zauważalnie; trasa obwodnicą W-wy na 5 biegu, 100 km/h na tempomacie dawało chwilowe 4,4 l/100 km, na oponach 245R19 - w życiu takiego wyniku nie widziałem u siebie, normalnie było 5,5-5,7 l/100 km; czyżby ECU podawał mocno przekłamane wartości po montażu zaślepki?
@hubertus
Ja rozumiem to zjawisko odwrotnie - skoro nie ma wypełniacza, tylko powietrze + paliwo, to taka sama objętość mieszanki ma większy ładunek energetyczny, dlatego nie potrzeba ładować aż tyle paliwa do uzyskania określonej sprawności - stąd spadek spalania pod obciążeniem; natomiast obawiam się, że na jałowym nie doszło do jakiejś tam adaptacji u mnie i ECU daje trochę za bogato. Natomiast dla mnie to czysta teoria, nie znam się
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
U mnie tak jak u Ping wartości takie same. Przed zaślepieniem skakało 0.7-0.9,a teraz skacze 0.6-1L
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Wypięcie wtyczki czy tez włożenie zaślepki to sytuacja awaryjna. Elektronika może reagować różnie. Ma na to zapewne wpływ stan całej masy innych podzespołów silnika. Co do tego spalania nie brał bym do głowy. Mogło być lekko w dół, może elektronika fiksowała po zaślepieniu egr a.. 100 km/h na piątym biegu to już egr praktycznie zamknięty. Chyba, że tempomat zarządził odcięcie częściowe mocy/ lekkie zdjęcie nogi z gazu. naprawdę by to wyjaśnić trzeba by było z boku siedzieć z kompem i wszystkie parametry sczytywać na bieżąco.
@Fede dobrze to rozumiesz. Tylko dobrze, że zaznaczyłeś, że pod obciążeniem. Dlatego po zaślepieniu czy tam odłączeniu, wy programowaniu egr niektórzy obserwują większą dynamikę w dolnym zakresie obrotów gdzie działa egr. Tu działa to co opisujesz. Większa energia mieszanki paliwo powietrze w komorze spalania bo jest jej więcej bo nie ma wypełniacza ze spalin. Przez co mamy większe przyspieszenie i nie musimy wciskać głębiej gazu by uzyskać zamorzony efekt. Tak jest.
Natomiast praca na biegu jałowym nie wymaga aż tyle energii. Brak wypełniacza to więcej paliwa i tlenu a przez to wyższa temperatura i więcej NOx. Dlatego już na początku lat 90 tych sięgnięto po egr.
@Fede dobrze to rozumiesz. Tylko dobrze, że zaznaczyłeś, że pod obciążeniem. Dlatego po zaślepieniu czy tam odłączeniu, wy programowaniu egr niektórzy obserwują większą dynamikę w dolnym zakresie obrotów gdzie działa egr. Tu działa to co opisujesz. Większa energia mieszanki paliwo powietrze w komorze spalania bo jest jej więcej bo nie ma wypełniacza ze spalin. Przez co mamy większe przyspieszenie i nie musimy wciskać głębiej gazu by uzyskać zamorzony efekt. Tak jest.
Natomiast praca na biegu jałowym nie wymaga aż tyle energii. Brak wypełniacza to więcej paliwa i tlenu a przez to wyższa temperatura i więcej NOx. Dlatego już na początku lat 90 tych sięgnięto po egr.
- reset
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC line
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Tychy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czytając ciągle wasze wypowiedzi, widzę, że odzywają się osoby (którę podają spalania) co mają zaślepiony /w wyprogramowany EGR i rozumiem, że są tego plusy. Jutro jadę, na program i mam podjąć decyzję co z nim robimy.
Dalej nie wiem co robić. Nie dałem rady przejechać się z odpiętą wtyczką. Może dziś po pracy się uda.
Dalej nie wiem co robić. Nie dałem rady przejechać się z odpiętą wtyczką. Może dziś po pracy się uda.
- reset
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC line
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Tychy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jasne
Chodzi o to, że nie ma euforii po stronie tunera, jeśli chodzi o wyłączenie EGR. Dlatego się waham - opinie z forum, internetów (auto lepiej się zbiera z dołu, lepiej rusza) vs to co mówi tuner.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
U mnie poprawa była bardzo odczuwalna , jak przy odpiętej wtyczce jaki po zaślepieniu , może prostu zrób bez ruszania EGR-a a po czipie odepnij wtyczkę i zobacz czy się coś poprawi jeśli tak to po prostu dogadaj się na wyprogramowanie
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Dwa pytanka 
1. Czy zacinający się EGR da jakiś błąd w ECU?
2. Czy wypięcie wtyczki EGR nie powoduje problemu z załączeniem wypalania DPF?
1. Czy zacinający się EGR da jakiś błąd w ECU?
2. Czy wypięcie wtyczki EGR nie powoduje problemu z załączeniem wypalania DPF?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
1) Moim zdaniem powinien wystapić bład w ECU
2)Nie wiem jak wypięcie, ale zaślepienie powoduje bład i u mnie wypalanie przechodzi bez problemu
2)Nie wiem jak wypięcie, ale zaślepienie powoduje bład i u mnie wypalanie przechodzi bez problemu
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
Na wypiętej wtyczce EGR u mnie wypalanie się nie zaczęło do ponad 85% zapełnienia. Dalej nie sprawdzałem, bo musiałem daleko jechać, wpiąłem i wypalił; na zaślepionym i świecącym checku wypala bez problemu.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Wczoraj miałem taką sytuację że zapaliła się dioda i po kilkunastu sekundach komunikat awaria pojazdu co przetrwało wypalanie (po ustawieniu tempomatu).
Wykasowalem błędy i wypalanie ruszyło ponownie po ok 5minutach już bez błędów.
Muszę wyjąć blaszkę i wyprogramować egr.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wykasowalem błędy i wypalanie ruszyło ponownie po ok 5minutach już bez błędów.
Muszę wyjąć blaszkę i wyprogramować egr.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
Rozmawiałem wczoraj na temat EGR z chłopakiem, który robił mi mapę w poprzednim aucie w kwestii programu oraz wyprogramowania EGR-a w Insigni. Odnośnie EGR-a powiedział mi, że w Insigni on stwarza często spore problemy, a objawy to najczęściej: szarpanie przy ruszaniu, falowania obrotów na luzie (drgania nadwozia w związku z tym)oraz głośna praca silnika. Mówił, że po usunięciu go diametralnie zmienia się praca silnika w każdej Insigni, na plus oczywiście. Stwierdził też, że na sposób jego sterowania ma również wpływ odczyt z czujnika temperatury zewnętrznej. Docelowo powiedział mi, że najlepsza opcja to wyprogramowanie go, a zapobiegawczo jeszcze dodatkowo zaślepienie poprzez wstawienie blaszki, tak w razie W, żeby też była.