Mylisz się. egr nie ma wpływu na syf jaki jest łapany w dpf. Egr wpuszcza do komory spalania część spalin, które nie biorą żadnego udziału w procesie spalania. Są takim jak by wypełniaczem. Egr powoduje obniżenie NOx w spalinach czyli tlenków azotu. Które wydzielają się bardziej przy wyższej temperaturze w komorze spalania. Ze względu na mniejszy ładunek palnej mieszanki temperatura jest niższa obniża się zawartość NOx, których dpf nie łapie. Mniejszy ładunek powoduje tez mniejszą siłę nacisku na tłok a więc mniejszy moment obrotowy a co za tym idzie przy ruszaniu pod obciążeniem dodatkowo zwiększonym w upalne dni działaniem klimatyzacji i ogólnie większym poborem prądu mamy ten klekot.angel_dark666 pisze: ↑5 lip 2018, o 14:00Teoretycznie zaszkodzi dpf bo więcej syfu do niego trafia, z egr cześć spalin idzie na "recykling". Ale tu ciekawostka, pojechałem na przegląd z odpietym egr bo był padnięty i test spalin przeszedł bez żadnych problemów. A tu gdzie mieszkam jest to rygorystycznie sprawdzane.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Co do przeglądów nie wiem czy diesla sprawdza się pod kątem NOx. No i pytanie czy pomiar przeprowadzany prawidłowo. Bo już kiedyś ktoś tu się chwalił, że na przeglądzie diagnosta nie wykrył wyciętego dpf. Ale gdy opisał procedurę pomiaru jaką wykonano u niego wyszło, że jest nie prawidłowa.
Co do zimy i egr to nie ma jednoznacznego uzasadnienia wpływu na pdf i dłuższe przebiegi między wypalaniami. Głównym sprawcą jest tu inne paliwo.
Co do wpływu usunięcia/wyprogramowania egr na prace dpf. Tj, że dpf ucierpi też słyszałem takie opinie. Ale wiem też, że ludzie tak jeżdżą i jest ok.