--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A20NHT 2.0T 4x4 - dzwonienie okolice ZFR

ODPOWIEDZ
Crunchips

Post autor: Crunchips » 28 kwie 2018, o 10:55

Witam serdecznie,

otóż jestem po pełnej wymianie rozrządu, pompy oleju, pompy wody oraz kół zfr w silniku a20nht, nie mniej jednak martwi mnie dźwięk wydobywający się jakby spod pokrywy - właśnie od strony kół zfr. Nie zwróciłem uwagi czy przed wymianą występował, mam wrażenie, że nie. Wróciłem z tematem do ASO aczkolwiek stwierdzili, że niedomaga napinacz wielorowka + zużyta rolka - w nieznacznym stopniu, uznali, że nic pilnego. Wymieniłem już te elementy poza ASO, niestety efektu to nie dało. Auto odpalane bez paska i dźwięk występuje. Pojawia się na zimnym i ciepłym silniku. Żadnych innych objawów, zero błędów, obroty nie falują. Przyspieszanie w porządku. Dźwięk jest dosyć synchroniczny i zazwyczaj brzmi tak samo. Być może "ten typ tak ma"? Prosiłbym o zdanie posiadaczy właśnie tego silnika i jakąś opinię, jeśli to usterka to może ktoś już się z tym zmagał?

Poniżej przesyłam nagrania z mojej Insignii

Dzwonienie z okolic ZFR (czas występowania na nagraniu jest podany w opisie):
https://youtu.be/X9EMqA3kYyE
https://youtu.be/uLhjbPTWj4o

Będę wdzięczny za pomoc.

maniek86krk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: A20NHT 2.0T 4x4 - dzwonienie okolice ZFR

Post autor: maniek86krk » 13 cze 2018, o 15:27

U mnie to samo

https://www.youtube.com/watch?v=WktcLeA ... e=youtu.be

Dziś jadę do ASO może coś wywróżą

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 13 cze 2018, o 18:26

Crunchips ja nie słyszę nic nadzwyczajnego co w tym silniku mogłoby sie wyróżniać...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

maniek86krk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: maniek86krk » 14 cze 2018, o 09:13

Według mnie słychać metaliczne stukanie tak jak na moim filmiku. Zawiozłem wczoraj auto do ASO wstępna diagnoza tylko na słuch pęknięty ślizg dolnego rozrządu. Dziś rozbiorą w celu potwierdzenia diagnozy oraz wyceny naprawy

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 14 cze 2018, o 09:18

@maniek86krk, to nie taki znowu straszny koszt. Też to miałam już przerobione rok temu i części ślizgu usunięto z misy (oby wszystkie, bo tego nie wiem). Koszt chyba ok 2 tys wyszedł jak policzyć nowy komplet rozrządu, olej, uszczelki i co tam jeszcze było potrzebne. I ten złom mi też hałasował przy ruszaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)

Crunchips

Post autor: Crunchips » 16 cze 2018, o 09:54

Dzięki za wypowiedzi, powoli się przyzwyczajam to tego dźwięku aczkolwiek maniek86krk daj znać czy potwierdzili Ci diagnozę. Ja po ostatniej wizycie tak jak pisałem - napinacz paska, rolka - zaśpiewali 1000zł w ASO, zrobiłem za 400 i nic nie dało. Rozrząd mam nadzieję, że odpada bo już był dwa razy wymieniany - dobrze, że jest gwarancja.
Dokia - w lutym tego roku zapłaciłem 8,5 tys. za dwa oba łańcuchy (oczywiście całe komplety), koła ZFR, pompę oleju oraz wody. Osłuchiwałem filmy dostępne w na YT aczkolwiek w każdym słychać podobne dzwonienie więc zaprzestałem chwilowo szukania przyczyny.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 cze 2018, o 10:27

@Crunchips, te koła to chyba najdroższe, nie? bo mnie też straszono że to już duży koszt ale wg mechaników, po rozebraniu mojej Iśki nie wymagały wymiany. Szybciej już bym ją sprzedała niż to robiła jak coś. Sam rozrząd nie jest drogi, mnie zdziwił fakt że ten łańcuch to wygląda na delikatniejszy niż w moim rowerze, a jednak siły działają tam olbrzymie.

Crunchips

Post autor: Crunchips » 16 cze 2018, o 21:45

@dokia - zgadza się, z pojedynczych części to właśnie koło ZFR na wałek ssący było najdroższe, po upustach 2 tys. zaś wydech - 640 zł. Pompa oleju też trochę kosztowała bo 1200 zł, na resztę składało się sporo małych części + napinacze/łańcuchy etc. Ceny brutto rzecz jasna po niby upustach 25-30% ze względu na przysługujące promocje dla aut powyżej 5 lat. Jakkolwiek planuję jeszcze raz odwiedzić ASO i niech mi to sprawdzą.

Mam niestety zbyt wrażliwe ucho i zbyt wiele dźwięków mnie irytuje lub niepokoi, co przekłada się momentami (choć nie zawsze) na marnowanie pieniędzy :).

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 cze 2018, o 21:48

@Crunchips, też mam ten defekt,- wydaję na Iśkę więcej niż na siebie :)
a próbowałeś nalać swojej więcej oktanów? może wtedy byłoby ciszej?
Mi nie dają upustów większych niż 10-15% bo ja na DG wszystko robię, a te dziady w moim ASO twierdzą że na działalność to nie mogą dać więcej :(

Awatar użytkownika
szynok
Nowicjusz
Auto: Insignia sedan 2.0T
Miasto:

Post autor: szynok » 16 cze 2018, o 22:34

Jeśli nie chcecie koniecznie robić w ASO polecam rozejrzeć się za kołami ZFR w USA. Samemu udało mi się trafić na ebayu koło na wydech za 300zł, oryginał GM. W stanach części GM'a są śmiesznie tanie w porównaniu z Polską. Fakt, że może być problem z gwarancją, ale 300zł a 1200 czy więcej, to jest różnica warta zachodu - tak myślę.
Szukać należy po numerach części.

Crunchips

Post autor: Crunchips » 17 cze 2018, o 16:41

Dzięki za informację, w sumie ja już po aczkolwiek dużo formalności ze ściąganiem takich części?

@dokia, nie zalewałem większą ilością oktanów jeszcze. Może spróbuję choć nie wiem czy jest sens. Dolałem tylko do oleju LM Ceratec. Ja prywatnie, że tak powiem aczkolwiek nie wierzę w te ich upusty. Swoje zarobią ;)

Dodam, że dźwięk narasta bądź w zasadzie pojawia się po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej - z obserwacji mi wyszło, wcześniej na ssaniu czy chwilę po odpaleniu nic nie słychać.

maniek86krk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: maniek86krk » 18 cze 2018, o 16:44

@Crunchips u mnie jest podobnie czyli zaraz po odpaleniu jest spoko ale jak zacznie łapać temperaturę to zaczyna dzwonić. Ja już znam diagnozę... do wymiany mam dolny rozrząd. Łańcuch rozciągnięty oraz napinacz nie spełnia już swojej funkcji. Ślizgi całe ale postanowiłem wymienić całość a że w aso za wymianę rozrządu nie ważne czy kpl czy tylko górnego lub dolnego liczą sobie tyle samo przynajmniej w Krakowie -1000zł postanowiłem wymienić także górny i koszta prezentują się następująco:

Rozrząd górny - 490zł
Rozrząd dolny kpl bez pompy wody - 2590zł
Robota - 1000zł

Jestem na etapie kompletowania części. W przyszłym tygodniu ruszam z wymianą. Po rozrządzie zostanie jeszcze wymiana oleju w haldexie oraz mała wisienka czyli regeneracja sprężarki klimatyzacji :/ Temat klimatyzacji zaczął się od tego że chłodziła tylko przy większych prędkościach a na postoju nie. W aso sprawdzili wszystko i winny okazał się zawór rozprężny który w aso kosztuje 450 zł natomiast doradzono mi na naszym forum żeby kupić zamiennik za który dałem 67zł + uszczelki 50 zł. Po wymianie jest git (tak mi powiedział mechanik z aso bo auto nadal u nich stoi haha) ale w zaworze było bardzo dużo opiłków więc czeka mnie płukanie układu oraz regeneracja sprężarki. Ehh 3 tygodnie temu kupiłem auto po dwóch dniach zaczął dzwonić rozrząd a później już poszło :( do włożenia mam ok 6000zł a nie zrobiłem nią jeszcze nawet 100km po Krakowie nie licząc drogi powrotnej od sprzedającego czyli z Poznania do Krakowa

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 18 cze 2018, o 21:17

A to nie były wady ukryte, które można zakwalifikować do rękojmi i żądać obniżenia ceny pojazdu?

maniek86krk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: maniek86krk » 19 cze 2018, o 12:26

Powiem tak może i przysługuję rękojmia i mógłbym się szarpać ze sprzedającym aaaale kupiłem auto od osoby "prywatnej" która prowadzi działalność więc sprzedaż była na fakturę natomiast gość serwisował auto tylko w aso i na wszystko mam faktury poza tym jest historia na myopel. Auto w 100% nie bite bo zostało dokładnie sprawdzone w ubezpieczalniach oraz na miejscu przez rzeczoznawce z rodziny który siedzi w temacie 40 lat. Środek jak nowy bez rys ubytków i otarć. Skóra nie przetarta itd generalnie z zakupu jestem mega zadowolony a także z samej transakcji ponieważ nie odbyła się na zasadzie "albo bierzecie albo spadajcie" tylko rzeczowa i miła rozmowa. Jedyne co było wymienione poza aso to rozrząd :/ auto na autostradzie podczas urlopu zaczęło się gotować więc gość wezwał lawetę która zawiozła auto do najbliższego warsztatu który po diagnozie wymienił dolny rozrząd razem z pompą wody niestety na zamiennik. Pompa SKF łańcuch ślizgi itd firmy swag. Wymiana była przy 120 tys w 2016. Auto obecnie ma 139tys i łańcuch lata. W aso powiedzieli mi że albo kiepskie materiały albo źle złożony dlatego że nie było jakiś uszczelek i olej podciekał. Nowy oryginalny rozrząd już zamówiony będzie w piątek. Zniżka jaką dostałem to 30% na graty i 20% na robotę czyli do zapłaty mam finalnie 4200 zł. Graty 3100zł robota 1100zł. Gwarancja 24 miesiące

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 20 cze 2018, o 13:57

Crunchips pisze:Dzięki za wypowiedzi, powoli się przyzwyczajam to tego dźwięku aczkolwiek maniek86krk daj znać czy potwierdzili Ci diagnozę. Ja po ostatniej wizycie tak jak pisałem - napinacz paska, rolka - zaśpiewali 1000zł w ASO, zrobiłem za 400 i nic nie dało. Rozrząd mam nadzieję, że odpada bo już był dwa razy wymieniany - dobrze, że jest gwarancja.
Dokia - w lutym tego roku zapłaciłem 8,5 tys. za dwa oba łańcuchy (oczywiście całe komplety), koła ZFR, pompę oleju oraz wody. Osłuchiwałem filmy dostępne w na YT aczkolwiek w każdym słychać podobne dzwonienie więc zaprzestałem chwilowo szukania przyczyny.

Zapłaciłeś 8,5tys zł za wymianę kompletnego rozrządu w NHT? Serio...???

maniek86krk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: maniek86krk » 20 cze 2018, o 14:55

Mógł tyle zapłacić jak szarpnął się na wymianę dosłownie wszystkiego. Kompletny górny i dolny rozrząd to koszt 3100 zł po rabatach 30% do tego dochodzi pompa wody która kosztuje ok 440 zł i teraz najlepsze czyli ceny kół na wałki a mianowicie koło wałka wydechowego 2900 zł o ssącego 900 zł albo na odwrót już nie pamiętam plus robota co spokojnie da kwotę 8500 zł. Nie wiadomo ile policzyli za robotę :) Mnie wymiana rozrządu z rabatem 20% na usługę wyniesie 1100 zł w Krakowie w Euromarkecie na Jana Pawła natomiast tak z ciekawości napisałem do autoryzowanego serwisu opla w Warszawie Dixi-Car bo często kupuje u nich jakieś części to zaśpiewali 2500 zł za samą robotę :D

Crunchips

Post autor: Crunchips » 20 cze 2018, o 17:16

@kuba89 - dokładnie to mam fakturę na 8638zł z tego robocizna to 1565 zł z rabatem 15%. Sama pompa oleju i koła ZFR to koszt prawie 4 tys. po rabatach. Tyle wyszło. Na tamten czas to głowa mnie długo bolała. ASO we Wrocławiu na Psim Polu. Nie wiem jak na innych markach ale mam wrażenie, że Opel na częściach to zarabia krocie.

Zdecydowałem, że też udam się jeszcze do serwisu z tym samym problemem aby się upewnić, trochę ich pomagluję aby nie zbywali tematu od tak, na napinacz i pasek już mi nie zrzucą winy. Muszę tylko znaleźć chwilę i umówić wizytę. Jak będzie wszystko ok to kupię korki do uszu aby się więcej w nic nie wsłuchiwać :).

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 20 cze 2018, o 17:19

Jeszcze nie słyszałem zeby była potrzeba wymiany jakichkolwiek kół w naszych rozrzadach... nawet po pęknięciu ślizgów. No to sobie zarobili ASO to ASO, nie? prestiż
Współczuje ...

Crunchips

Post autor: Crunchips » 20 cze 2018, o 17:38

Nie byłem przekonany do zasadności tych napraw (pompa oleju/koła zfr), rzeczywiście po oddaniu mi części i sprawdzeniu (razem z kumplem mechanikiem) na kołach widoczne były ślady starcia się ząbków na zębatce w kole zmiennych faz rozrządu ale czy był to taki stopień zużycia, że było trzeba wymieniać to nie mam pojęcia niestety. Każdy mi mówi inaczej.

Pompę wymieniłem bo ASO lubi zrzucić czasem winę na nią w momencie gdy pękają ślizgi w rozrządzie (złe smarowanie, pompa nie domagała...) i nie chcą np. uwzględnić gwarancji - mój przypadek bo nota bene kupiłem Insignię z wymienionym już rozrządem, który miał dopiero 17tys. najechane... dodatkowo posiadałem jeszcze pół roku gwarancji na tą naprawę wykonaną w ASO w Gliwicach.

Dwa miechy po zakupie auta pękł górny ślizg na głównym łańcuchu przy kołach zfr. ASO we Wrocławiu nie uznało gwarancji na część bo stwierdzili, po rozebraniu, "błąd w sztuce" czyli zrzucili winę na ASO Gliwice za zły montaż, który spowodował tą usterkę. Napisali oświadczenie, zrobili dokumentację (ponoć Gliwice nie zwolniły napinacza po montażu o.O) i wysłali wszystko do Gliwic, Gliwice zaś totalna olewka sprawy. Po straszeniu pozwem, rzeczoznawcą i po wysłaniu pisma dostałem informację, że rozpatrzą to ale muszą sami obejrzeć auto u siebie czyli czekałoby mnie dowóz auta lawetą prawie 350km, co już generowało mi kolejne koszty. Później bym czekał na decyzję GM więc ostatecznie olałem choć wiem, że nie jeden by ciągnął sprawę. Niestety przez ten cały czas (miesiąc) auto stało w ASO we Wrocławiu i miałem już serdecznie dość przepychanek. Także wszystkich przestrzegam, uważajcie na te gwarancje :P.

Awatar użytkownika
szynok
Nowicjusz
Auto: Insignia sedan 2.0T
Miasto:

Post autor: szynok » 23 cze 2018, o 11:39

W kołach ZFR nie chodzi o zużycie ząbków na kole (a w każdym razie bardzo rzadko) tylko o rozszczelnienie albo urwanie sprężyny.
Mi się rozszczelniło i nie trzymało ciśnienia oleju, a co za tym idzie nie zmieniało faz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”