--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: mazmarcin » 14 cze 2018, o 20:17

" 4 a i zapomnieli zamontować czujnik ciśnienia i wskaźnik , który by informował dużo wcześniej o zbliżających sie kłopotach. "

To wiem, że nie ma wskazania a jest czujnik, który ma mniej pinów, ale punkt czwarty zostaje mitem.
Był o tym osobny temat tylko źle się wyraziłem.

Bodex

Post autor: Bodex » 14 cze 2018, o 21:11

norbi333 pisze:
tomek evo pisze:
13 cze 2018, o 22:20
O jakich prawdziwych testach piszesz? Może test nie będzie w pełni miarodajny ale jednak nie nazwałbym go kompletnie nie miarodajnym bo pokaże obraz jednego i drugiego oleju eksploatowanego w tym samym silniku na podobnym dystansie.
Skończy się to jak z jego zachwytem nad oponami całorocznymi.On ma i są najlepsze.Po śniegu i lodzie jeździł nimi z takimi prędkościami,że inni na zimowych nie mieli tyle odwagi.Latem osiagał na nich prędkości większe niż fabryka podaje. Jak pokażesz mu testy twierdzące coś innego to i tak znajdzie wymówkę,że test opłacony,nie ten rozmiar czy nie te auto. :D
@norbi , szanuje cię kolego lecz nie zgadzam się z tym co piszesz, bo nie masz żadnych dowodów by to podtrzymać.
A ja mam .
Jeśli masz coś do opon to około 100 km goniłem 235 km h .
Opony mają swoje wady ale mają zalety.

@ Norbi ... niedowiarku Obrazek
Zapraszam na testy i na ognisko Obrazek
Ja wiem , że wielu jest co bajki piszą i sie przechwalają, ale ja do nich nie należęObrazekObrazek

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 15 cze 2018, o 07:33

KaMYk pisze:
14 cze 2018, o 11:54
tomek evo pisze:
14 cze 2018, o 11:30
może dla jednych jest to bez sensu ale na pewno dla wielu osób będą to przydatne informacje.

No nie mów, że porównujesz diagnostykę eksploatacyjną floty ciężarówek, gdzie badania robi się regularnie od nowości, wg określonego harmonogramu. Gdzie robi się przebiegi idące w miliony km. Tak samo dokonuje się analiz oleju i nie tylko na turbinach w elektrowniach, na innych kluczowych maszynach wirujących w zakładach przemysłowych, gdzie urządzenia kosztują setki tysięcy euro, a ich awaria kosztuje miliony strat z utraconej produkcji. Tak, robi się to i to ma wówczas sens.
To tutaj to zabawa chłopców, która tak naprawdę nie przyniesie żadnych korzyści dla innych użytkowników aut, bo po pierwsze, nie ma punktu odniesienia, a po drugie próbka nie jest reprezentatywna.
Nie mniej, życzę udanej zabawy :)
Dla innych użytkowników korzyści nie przyniesie. Ale przyniesie korzyści dla branży oferującej dane produkty. I na tym ta zabawa polega. Dzisiaj dla marketingu nie jest sztuką sprzedać coś czego klient potrzebuje. Dzisiaj sztuką jest stworzyć w kliencie poczucie i chęć posiadania czegoś czego nie potrzebuje ale co branża chce mu sprzedać. Na tej zasadzie działa marketing dotyczących szerokiej gamy "cudownych produktów" w tym akurat przypadku dla motoryzacji.
norbi333 pisze:
14 cze 2018, o 15:44
tomek evo pisze:
O jakich prawdziwych testach piszesz? Może test nie będzie w pełni miarodajny ale jednak nie nazwałbym go kompletnie nie miarodajnym bo pokaże obraz jednego i drugiego oleju eksploatowanego w tym samym silniku na podobnym dystansie.
Skończy się to jak z jego zachwytem nad oponami całorocznymi.On ma i są najlepsze.Po śniegu i lodzie jeździł nimi z takimi prędkościami,że inni na zimowych nie mieli tyle odwagi.Latem osiagał na nich prędkości większe niż fabryka podaje. Jak pokażesz mu testy twierdzące coś innego to i tak znajdzie wymówkę,że test opłacony,nie ten rozmiar czy nie te auto. :D
No przecież już pisał, że bodajże MIllers po 18 tys km czysty, że ledwo stan na miarce widzi. A niech wyjdzie z tych testów, że Millers o jakieś wartości po przecinku lepszy od GM to dopiero będzie szał.
Co do opon całorocznych to nie ma o czym dyskutować. Kumpel ma good year kupił nowe. I powiem, że to lipa. Latem są głośniejsze od letnich. Przyczepność na suchym tez będzie gorsza bo ze względu na rzeźbę bieżnika mniej gumy styka się z asfaltem. Zimą odwrotnie mniej lameli i mniej zimowy bieżnik będzie dawał gorszą przyczepność na śliskim. Jak to mówią. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jest to jakaś alternatywa dla ludzi mało jeżdżących. Ale latem nie dorównują letnim a zimą zimowym.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 15 cze 2018, o 09:21

Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o $ chodzi , a kupujacy jest happy że coś dobrego zrobił dla siebie i swego silnika. I git.
Radio 357 :)

Bodex

Post autor: Bodex » 15 cze 2018, o 09:58

hubertus pisze:. Kumpel ma good year kupił nowe. I powiem, że to lipa. Latem są głośniejsze od letnich. Przyczepność na suchym tez będzie gorsza bo ze względu na rzeźbę bieżnika mniej gumy styka się z asfaltem. Zimą odwrotnie mniej lameli i mniej zimowy bieżnik będzie dawał gorszą przyczepność na śliskim. Jak to mówią. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jest to jakaś alternatywa dla ludzi mało jeżdżących. Ale latem nie dorównują letnim a zimą zimowym.
a w okresach przejściowych są lepsze od sezonowych,
Te też są głośne na kiepskim asfalcie, już na A4 czy w DE są ciche.
Akurat te vredki lameli mają dużo o typowo zimowym bieżniku.
Różnice są nie wielkie , wystarczy rozsądnie jechać .
Nie ulegam marketingowi i nie kupię GY bo dostały 1 miejsce .
Poczekajmy na wynik GM , gdy będzie lepszy będę lał GM , lub Motula.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 cze 2018, o 08:44

zubek pisze:
14 cze 2018, o 13:23
tomek evo pisze:
14 cze 2018, o 11:27
Chciałbym jeszcze dopytać jaki konkretnie olej "jest w instrukcji"?
Poniżej cytaty z instrukcji:
Dexos to najnowsza specyfikacja jakościowa oleju silnikowego, zapewniająca optymalną ochronę silnikom benzynowym
i wysokoprężnym. W razie braku dostępności należy stosować inne oleje silnikowe o jakości określonej poniżej.

Obrazek

Stosowanie oleju klasy zaledwie ACEA A1/B1 lub A5/B5 jest surowo wzbronione, ponieważ w dłuższej perspektywie w określonych warunkach eksploatacyjnych mogą one powodować uszkodzenie silnika.

Dodatki do oleju silnikowego
Stosowanie dodatków do oleju silnikowego może doprowadzić do awarii i utraty gwarancji.

Myślę że inżynierowie opla przeprowadzili szereg badań zanim wydali takie zalecenia i nic więcej nie trzeba kombinować. :P
Włącz myślenie. Dexos to jest norma jaką ustanowili inżynierowie a nie konkretny olej. Pytałem o to jaki olej jest w istrukcji bo ja tu nie wiedzę takiego. Normę producenta może mieć ze 100 różnych olejów (i więcej).
Norma określa minimalne wymagania jakie musi spełniać środek smarny.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 cze 2018, o 08:46

norbi333 pisze:
14 cze 2018, o 15:44
tomek evo pisze:
A link do tych prawdziwych testów podeślesz? Albo chociaż napisz jaki ośrodek badawczy/instytucja je przeprowadzała i kiedy to sobie znajdę w necie.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 cze 2018, o 09:38

dokia pisze:
15 cze 2018, o 09:21
Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o $ chodzi , a kupujacy jest happy że coś dobrego zrobił dla siebie i swego silnika. I git.
Tak sądzisz? A wiesz dlaczego GM wprowadza do Europy Dexos 1 gen 2 jako normę obowiązkowa? Bo sie okazało, że ta zalecana przez inżynierów (oczywiście na podstawie wnikliwych badań, z których wyszło, że 3 cylidnrowa wolnssąca beznyna o mocy 50 km potrzebuje tego samego oleju co 200 konny diesel biturbo) norma Dexos 2 jest niewystarczająca i zaczęły się awarie silników na gwarancji. W Ameryce/Australii te same silniki miały się dobrze ale już na innym oleju(inna norma).
Wychodzi na to, że Bodex jest w zmowie z konkrecyjnymi wobec GM producentami oleju (w tym wypadku pewnie Millersa). Idźmy dalej Bodex tak naprawdę to pracownik Millersa, który się dostatecznie uwiarygodnił na forum i teraz zaczyna ludziom wciskać jakieś bajki. Na pewno jest też ze mną w zmowie. Niemożliwe, żeby robił to dla własnych celów, przecież powszechnie wiadomo, że takie badania labolatoryjne są bez sensu i niemiarodajne a miły Pan w ASO poleca olej GM-a i nie ma sensu lać nic innego. On wie lepiej podobnie jaki inżynierowie Opla (chociaż raczej księgowi).
PS.
Doszły mnie słuchy, że marka olejów sygnowanych przez GM może zniknąć z rynku a normy GM-a zostaną zastąpione przez normy PSA. Pewnie nieprędko tak się stanie ale to całkiem prawdopodobne.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 cze 2018, o 09:44

Proszę informacje z tego forum z działu silnik benzynowy ;
"Ja także za jakiś czas będę robił pierwszą wymianę oleju w silniku 2.0 Turbo benzyna B20NFT i tutaj pytanie do mojego silnika jest tylko dopuszczalny olej dexos 1 gen.2 ale na rynku nie idzie dostać tego oleju jak na razie tylko w beczkach GM a nie chcę lać tego z beczki, w ASO także mi mówili, że jestem zmuszony do tego oleju bo to nowość do silników Opla i przy innym mogę stracić gwarancję, natomiast dexos 2 nie spełnia wymogów temperaturowych w silnikach ma ktoś namiar na jakiś olej z tą najnowszą normą dexos 1 gen.2 ?

Pisałem na maila czy jest możliwość zalania olejem dexos2 jakiejś dobrej firmy, ale także dostałem odpowiedź, że dexos 2 nie spełnia wymogów do modeli z 2017 roku i podesłali odpowiedź:

"Największą zmianą w normach Dexos1 Gen 2 jest konieczność zachowania wysokiej wydajności w silnikach, które podczas pracy osiągają wyższe temperatury niż wcześniejsze modele. Wyższe temperatury w nowoczesnych silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa (GDI) lub turbodoładowaniem GDI (TGDI) skutkują większymi obciążeniami dla smarów. Certyfikat Dexos1 oznacza, że smar w wysokich temperaturach jest nadal wydajny.

Nowa generacja smarów Dexos1 musi również przejść szereg testów:
- stochastyczny test przedwczesnego zapłonu (LSPI);
- test zużycia paliwa w nowym europejskim cyklu jezdnym (NEDC);
- test osadów turbosprężarki;
- test utleniania GM (GMOD);
- szereg dodatkowych testów dotyczących czystości i trwałości."

Pozostaje czekać aż producenci zaczną wypuszczać te nowe oleje pod swoimi markami (dostałem informacje w moim sklepie motoryzacyjnym, że oleje z nową normą powinny być w naszym kraju dostępne na początku roku) wolę lać Motula albo Vavoline niż ten hiper wydajny z beczki GM, ale widać pierwsza wymiana musi być jeszcze na ich oleju.

Może już ktoś ściągał z zagranicy jeżeli ktoś planuje można zrobić wspólne zamówienie i na przesyłce zaoszczędzić w sumie dobrze, że ostrzegają bo jak by się zatarł nowy silnik na dexos 2 to by nie było wesoło."

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 cze 2018, o 09:51

ciąg dalszy:
"Z olejem jest większa awanturka. W silnikach 250 KM poliftowych (ta sama konstrukcja co obecny 260 KM) pękały tłoki. Stąd informacja o "wydajności temperaturowej".
Dexos 1 Gen. 2 był lany do tych silników w USA, tylko Europa cały czas jechała na zunifikowanym dla diesli i benzyn oleju Dexos 2 - no i się przejechała.

Na gwarancji koniecznie lej to, co spełnia normę. A wręcz upewnij się, że zaleją Dexos 1 Gen.2 - żeby wykluczyć błąd nieuświadomionego pracownika ASO.

Tutaj lista Dexos 1 Gen. 2
http://www.centerforqa.com/dexos-brand2015/

Po wymianie silnika w mojej usłyszałem - "nowy silnik zalaliśmy już tym nowym olejem".

Proponuje aby każdy przeczytał i sam wyciągnął sobie wnioski na temat obowiązującej normy producenta, która określa jedynie MINIMALNE wymagania wobec oleju. Pisałem wielokrotnie, ze Dexos 2 to nie jest wymagająca norma i wstawiałem nawet diagramy do porównań z innymi normami.
Zastanówcie się, ze skoro w silnikach 2.0T ten olej nie daje rady jeszcze na gwarancji to czy 2.0 CDTI (szczególnie biturbo lub po programie) będzie taki super i w 100% wystarczający.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 cze 2018, o 10:00

tomek evo pisze:
16 cze 2018, o 09:38
No OK, ja nie mam auta na gwarancji to sobie mogę w sumie lać co wymyślę, no nie? ale skoro jest gwarancja to można coś innego niż Dexos 2, jeżeli on akurat jest zalecany przez producenta?

Nie będę wnikać w poziom absurdu zmowy księgowych itd, bo no znowu bym musiała się odnieść do $ i wyszłoby znowu na to że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $

Forum te jest chyba po to aby każdy mógł wyrazić swoją opinię, ja wyraziłam swoją i tyle. Nie zamierzam jeździć autem 50 lat aby się mocno przejąć tym tematem. Zauważ że wielu ludzi kupuje auto i zmienia w rok, nie zmieniając nawet oleju w nim. Nie wiadomo co się kupuje. Tylko jak bierzesz nowe z salonu to sam o wszystko dbając możesz mieć nadzieję że robisz wszystko najlepiej, najmądrzej i że przełoży się to na fantastyczne użytkowanie auta i niezawodność jego podzespołów.

Zaraz tu się Off Top zrobi. Co wcale nie jest potrzebne.
2 lata temu moja koleżanka zatarła silnik z powodu braku zmiany oleju na czas, mało go było i zbyt długo jeżdżone, to była akurat toyota, na dodatek lawetujący zakład podczas zdejmowania tego auta już na placu zwalił je na dach i potem przewróciło się na bok - tak więc w 2 godziny nie było już sensu nawet za auto się brać, sprzedali za parę tys na allegro, ktoś przyjechał po nie lawetą, dostali kasę ze swojego ubezpieczenia i od Pana z Transdźwigu który z lawety auto zrzucił. I to tak jest, dbasz, wszystko OK a nagle coś się wydarzy że w godzinę czy dwie musisz o własnym aucie zapomnieć.. i po co te całe wielkie dyskusje nad temat olejów i nad-olejów? Pozdrawiam.

PS. W sumie powyżej zrobiliście piękną naukową analizę nad-olejów i badań nad nimi, może warto wysłać gdzieś screeny i ktoś to opublikuje za $ :)
Ja nigdy nie dam się namówić na żadne dodatki, bo uparta jestem. Jak mi mechanik każe wlać coś czy jakiegoś doktorka to szybciej auto zmienię niż coś w nie wleję. Nie mam zaufania do takich rzeczy, po prostu najzwyczajniej jak kobieta, bo ja widzę koszt wlania czegoś jako niewielki, a koszt zepsucia jako duży. I to tyle.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2018, o 14:09

Tutaj nie chodzi o @Bodex a i jakiś spisek jego z kim kolwiek. Jeśli już to on akurat uległ temu marketingowi i kreowaniu potrzeb u konsumenta. Nie ważne czy oleje czy inna chemia samochodowa. Jest cała masa firm chcących na tym zarobić. Więc wmawia się potencjalnemu klientowi, że coś jest dla jego auta niezbędne. A bez czego tak naprawdę auto może się obyć. Jak pisałem cały pic to wmówić klientowi, że bez czegoś nie może się obyć bo jego auto nie będzie jeździć nie będzie wyglądać itd. Zresztą to samo działa w innych dziedzinach, sport, uroda, zdrowy styl życia, zwierzęta domowe itd itd.
Na wielu forach powstał mit cudownych olejów. Bez których nie wiadomo co się z silnikiem stanie. Więc ludzie bez wiedzy i doświadczenia to łykają i kupują. Żyją w przeświadczeniu, że mają coś wyjątkowego i na pewno jest lepiej niż na zwykłym oleju. A jest tylko tak jak @dokia pisze. Nie chodzi o samochód a o $. Ludzie zapłacą dwa razy tyle za Millersa co za GM i jeszcze cieszyć się będą. Choć ci na GM przejadą tyle samo km co na MIllersie.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 16 cze 2018, o 14:58

Czyli powoli zauważasz że to wszystko nie dla naszego dobra tylko dla kasy dla korpo.... brawo. Lepiej późno nie wcale

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2018, o 15:03

Chyba nic z tego co pisze nie rozumiesz. Co innego fakt, że marketingowcy chcą wyciągnąć kasę od klientów wciskając im towary, których nie potrzebują. A co innego świadome pogarszanie produktów tak by się psuły i by serwis mógł na nas zarabiać.
Stwierdzenie, że wszystko jest dla kasy a nie dla naszego dobra jest banalne i ogólnikowe.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 16 cze 2018, o 15:25

Doskonałe wszystko rozumiem...

Bodex

Post autor: Bodex » 16 cze 2018, o 15:30

dokia pisze: Ja nigdy nie dam się namówić na żadne dodatki, bo uparta jestem. Jak mi mechanik każe wlać coś czy jakiegoś doktorka to szybciej auto zmienię niż coś w nie wleję. Nie mam zaufania do takich rzeczy, po prostu najzwyczajniej jak kobieta, bo ja widzę koszt wlania czegoś jako niewielki, a koszt zepsucia jako duży. I to tyle.
doktorka się leje gdy już silnik pada lub padł,
Rewilatyzatory się dodaje by silnik nie padł za wcześnie .

Militec1 modyfikator tarcia, stworzony pierwotnie na potrzeby wojska USA .

Wyobraź sobie , że insignia komunikuje niskie ciśnienie oleju , a silnik się nie zatrze ! Jak to ma większość użytkowników insigni bo nie wierzy .

Wiele testów , a jeden z nich , stary golf jedzie bez oleju i temperatura nie rośnie

https://youtu.be/WIHKSFr1NcI

https://youtu.be/6-2e0YmuBPM

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 cze 2018, o 15:39

No wiem po co ten doktorek, oj @Bodex, Bodex.. :) moje poprzednie auto trochę piło olej, bo toyoty generalnie tak mają i mi mechanik takie coś proponował, nie skorzystałam. W ASO toyoty powiedzieli że ma prawo pić do 700ml /1000km akurat ten model który miałam, powyżej trzeba zaglądnąć już w silnik. Moja piła 0,5l/1000km- sprzedałam ją szybciej niż gdybym miała wnikać w temat tego jej picia.
Mówisz, że dodatki się leje aby silnik nie padł szybciej, a to ile zamierza się nim jeździć? myślę że obecne mają szansę wytrzymać do 350k km, zawsze sprzedaję zanim moje auto osiągnie 250k km udokumentowanego przebiegu. No naprawdę tak piszecie tu, jakby coś się miało zdarzyć strasznego bez tych dodatków- horrorem tu wieje :) W naszym kadecie kiedyś licznik wyzerował się u nas 5 razy, a kupiliśmy rocznego, więc może miał już i z 7 cykli kilometrówki (tam były analogowe liczniki do 99tys) zanim się zatarł w końcu. No 600-700tys na opla to i tak jest mega. Nie uważasz, że starczy?

Moja Iśka jeszcze nic nie komunikuje w sprawie oleju, na razie zajmuje mnie to co ona mi komunikuje, nie mogę o wszystkim myśleć na zapas, pomyślę gdy będzie trzeba. Mówisz że dla większości użytkowników insigni takie rzeczy wpadają w komunikatach? U mnie nic nie ubywa, ani nie przybywa, na dobrą sprawę mogłabym nie zaglądać tam pomiędzy zmianami oleju, które występują u niej co kilkanaście tygodni.

No ale dzięki za info :)

Ja bardziej niż Ty dodatków olejowych czepiam się już paliwa, bo dla mnie ważna jest naprawdę rzeczywista liczba oktanowa, a co za tym idzie spalanie stukowe. Stukanie może prowadzić do uszkodzenia silnika, szczególnie panewek na główce i stopie korbowodu i samego łożyskowania wału korbowego. W mniejszym stopniu niekorzystnie działa na zawory, tłoki, korbowód. Proces spalania zależy od jego warunków, które zależą od konstrukcji silnika, ale jest też zależny od składu chemicznego paliwa. Dlatego ja zawsze mam pełen bak, aby nie tankować na wiejskich jakichś stacyjkach i nawet na orlenie jestem tylko po kawę. Tankuję tylko jedno paliwo, zawsze tylko Shell V-Power bo mi się podoba jego specyfikacja pod względem chemicznym, ale chemicy tak mają - że muszą grzebać w składzie :)

A dlaczego korzystasz z technologii wojskowych? to chodzi o dodatki do silników odrzutowych, które lecą na liczbie oktanowej grubo ponad 100? może z NASA też zaraz zaczniemy korzystać do tych naszych isiek? :)
Ja to jak widać jestem blondynką, ale wydaje mi się że te dodatki o którym debatujemy, szczególnie te zaczerpnięte z technologii wojskowych :P mają niewiele wspólnego z rzeczywistością użytkowania naszego zwykłego samochodu osobowego, bo on jest ZWYKŁY, Iśki są zwykłe, to nie jest FERRARI :)

Bodex

Post autor: Bodex » 16 cze 2018, o 19:25

Oto wasz cudowny olej GM , gnój , aż strach jeździć.
Niespełna 10 tyś, a GM zaleca zmianę co 30 tys, plus gratis ON z wypalania DPF w mieście.
... jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości jak jenżyniery się starają....Obrazek

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 16 cze 2018, o 19:27

Księgowi, księgowi...

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 cze 2018, o 19:52

@Bodex, a Ty oczekujesz że on będzie niewidzialny? musiałby mieć chyba sporo rozpuszczalników
Nie rozumiem dlaczego kolor i brak przezroczystości ma być decydujący w ocenie jego działania.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”