W książce obsługi powinieneś mieć napisane jakie rozmiary opony są dopuszczalne ... generalnie nie powinno się stosować opon o innym rozmiarze niż zaleca producent pojazdu. Jeśli będziesz brać udział w wypadku a opony będą inne niż zaleca producent to i ubezpieczyciel może się przyczepić ... Akurat z oponami nie powinno się kombinować, zbyt ważny element w samochodzie i niestety często lekceważony. Jak ktoś już wspomniał jest to jedyny element pojazdu, który styka się z nawierzchnią i który wpływa bezpośrednio na bezpieczeństwo podróżujących. Z jednej strony nie powinno się na oponach oszczędzać, ale moim zdaniem nie ma co tez popadać w skrajność.
Ja osobiście jestem za oponami Uniroyal Rainsport 3
Bardzo dobrze sobie radzi na suchej nawierzchni, ale zwłaszcza bardzo dobrze sobie radzi na deszczu, kałuży, w koleinach z wodą ... wiele opon z segmentu Premium bije pod względem „przyklejenia” do drogi i co najważniejsze pod katem odprowadzania wody. I na dodatek fajnie wyglada, chociaż jest to czynnik praktycznie w ogóle nieistotny. Najtańsza nie jest, najdroższa te nie ... uważam, ze zdecydowanie warto dołożyć i je kupić, niedoceniane, wg mnie dorównują klasie Premium.