--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

EGR

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: EGR

Post autor: Dan » 22 kwie 2018, o 10:09

Dajcie mu wierzyć :)

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 10:46

Nie mieszaj wiary z logiką.
kecraminsignia pisze:
22 kwie 2018, o 09:31
Hubertus może jesteś dobry z mechaniki ale na pewno nie z zarządzania dużymi korporacjami...
Na tobie zarobili 200 zl Na innych dużo więcej min. Zatarte silniki i więcej dziwnych usterek które nie występują w innych markach. Uwierz mi w takiej korpo zarobek na awarii chociaż 5 zl x ilość aut na świecie... Tak więc Ty piszesz tylko 200 zl a oni aż 200 zl. Uwierz mi oni nie dokładają do tego biznesu. Nie siedzą tam za darmo bo Ty kupiłeś bańkę castrola Obrazek Dlaczego w innych autach zostało to rozwiązane w inny mniej inwazyjne sposób a akurat opel w taki. Czyżby wiedzieli że będą się sprzedawać Obrazek To się nazywa zarządzanie długofalowe... inna bajka niż mechanika Hubertus Obrazek
Znowu robi się śmietnik Obrazek
Nie trzeba być dobrym z zarządzania dużymi korporacjami a jedynie dobrze myśleć. Twierdzenie, że Opel montuje w swoich silnikach dpf czy egr dla kasy jest naprawdę błędne.
- po pierwsze producenci aut nie montują tego dla własnego widzimisię ponieważ to stanowi dla nich gigantyczne koszty. Tylko są zmuszani przez polityków czy to w Europie czy na innych kontynentach. Inna sprawa czy słusznie czy nie.
- po drugie koszt zaprojektowania i zamontowania tych urządzeń w pojazdach przy skali produkcji dużo dużo przewyższa ewentualne zyski z napraw jakie kiedyś ewentualnie dokonają kierowcy. Zwłaszcza, że z aso korzystają przeważnie właściciele aut nowych, które nie psują się tak szybko.
- po trzecie silnik w Oplu insigni 2,0 cdti zaprojektował i wyprodukował Fiat. Czyżby więc chcieli by w myśl tych teorii serwisy Opla i sam Opel zarabiał więcej? A może chcieli puścić Opla z torbami? W Alfach i innych silnikach uszczelka jest podobna. Nawet pasuje ta z logo Fiata i Alfy.
- po czwarte teoria spiskowa miała by uzasadnienie gdyby napraw trzeba było dokonywać tylko i wyłącznie w aso do końca życia samochodu. Kto naprawiał zatarty silnik w aso? Ilu jest takich forumowiczów?
To kilka argumentów, które świadczą o tym, że nikt nie montuje świadomie czegoś w samochodzie byle by się psuło i zapewniało jakieś zyski w przyszłości. Inną sprawą są błędy przy projektowaniu czy tak zwane choroby wieku dziecięcego. Ale te trapią wszystkie auta.
Oczywiście producent zarabia na autach. Projektuje je tak by pierwszy klient był zadowolony oraz tak by cena/jakość była atrakcyjna dla pierwszego klienta. Ale nie znaczy, że ktoś świadomie pogarsza jakość dla kasy. Czy wręcz jak pisał @Bodex programuje usterki. To są po prostu bzdury.
To nie jest żaden śmietnik tylko dyskusja na temat egr i tego czy ktoś go świadomie psuje przy projektowaniu auta czy nie. Bo znaczna część pojazdów nie ma z tym żadnego problemu. W większości silników z podobnego okresu system egr i dpf jest podobnie zrobiony jak w Oplu.
Dlaczego w innych autach zostało to rozwiązane w inny mniej inwazyjne sposób a akurat opel w taki. Jak zostało to rozwiązane w innych autach? I jakie są dziwne usterki w Oplu? Oprócz HDI i D4D gdzie dpf funkcjonuje inaczej ale egr tak samo. Czyli podobnie jak w wszystkich dieslach niemieckich z tamtego okresu.
Ja znam jedną markę, która jak się wydaje sensownie rozwiązała temat egr i dpf. Oprócz HDI i D4D gdzie dpf funkcjonuje inaczej ale egr tak samo. Ale dopiero w silnikach, które pojawiły się w 2014 lub 2015 roku. W roku 2009 a więc kiedy pojawiła się insignia w dieslach tej marki funkcjonował podobny egr i dpf.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 11:41

Znasz takie pojęcie jak lobby?
Bądź spokojny wszystko co zamontuj to Ty zapłacisz tak samo jak to co się popsuje... a czym częściej się psuje i bardziej poważne awarie to co... to więcej kasy. Dla kogo? Napewno nie dla Twojego portfela Obrazek Trzeba pamiętać że wszystko dla naszego dobra ObrazekObrazekObrazek
U mnie w firmie wszyscy naprawiali zawarte silniki w aso. Było ich sporo ale jeszcze więcej aut... na zachodzie dużo więcej serwisuje i naprawiaja w aso.

Żyj w tej świadomości o to im (i nie tylko) chodzi Obrazek Czarny lud we wszystko uwierzy.
Obrazek

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 12:19

Czyli dalej argumentów brak ale hasła i slogany są. Do niczego co pisze nie potrafisz sie merytorycznie odnieść. Bo twoje musi być na wierzchu nawet jak dowodów nie masz. Gdyby te silniki w Oplu tak masowo padały nikt by tego kupować nie chciał. Było by o tym głośno. Jak sprzedawałem auto to jeden na może 10 czy 20 pytających zapytał o uszczelkę.
Ja nie piszę, że wszystko dla naszego dobra. Ale daleki jestem od teorii spiskowych, że producent projektuje coś by się popsuło i przyniosło mu dodatkowe zyski. Tym bardziej, że diesla insigni projektował zupełnie inny producent. Z reguły taka awaryjność przynosi straty wizerunkowe. Które przekładają się na straty pieniężne na skutek spadku sprzedaży. Więc producenci oczywiście maksymalizujący zyski nie podcinają celowo gałęzi na której siedzą projektując awarie.
Swoją drogą przykre masz życie. Wszędzie spisek. Szkoda, że te marsze 10 znieśli co?
Ps rozumiem, że nie świadomy ciemny lód jeździ insigniami, których producent tak je świadomie zaprojektował by wyrwać z tych nie świadomych dodatkowe pieniądze. Ale czemu ty jako świadomy teorii spiskowej korporacji jeździsz autem, którego producent chce cię oskubać? Dlaczego świadomie dajesz się oskubać z kasy? Bo rozumiem, skubią nie świadomych, ale ciebie świadomego? Czy jest jakaś marka w klasie insigni, której producent nie dybie na portfel kierowcy specjalnie projektując awarie jak piszesz dla kasy? Jeśli jest dlaczego nią nie jeździsz? Jeśli nie ma to jakie pułapki przygotowali na nieświadomych kierowców inni producenci? Odpowiesz na któreś z tych pytań czy znowu walniesz jakieś hasło?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 12:41

Ok Hubertus będę mądrzejszy. Masz rację. Tak jak napisał @Dan "Dajcie mu wierzyć" i niech tak pozostanie.
Ale nie masz kompletnie ale to kompletnie pojęcia o swiecie korpo.

Może ktoś podsumować jak to jest z tym zaslepionym egr? Plusy znamy a minusy? Padały informacje o klapach gaszących i innych złych działaniach na nasze auta.
Zastanawiam się bardzo nad wyjęciem tej wtyczki i jeżdżenia z dołączoną.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 12:52

Tobie się wydaje, że masz pojęcie ale żadnego konkretu nie możesz napisać. Po co jeździsz tym samochodem skoro jego producent tak oszukuje i chce cię oskubać? Odpowiedz chociaż na to pytanie.
Co do zaślepiania egr
plusy
- minimalna poprawa dynamiki w dolnym zakresie obrotów, łatwiejsze ruszanie aczkolwiek bez przesady
- czystszy kolektor zwłaszcza odczuwalne przy jeździe miejskiej i na krótkich odcinkach
- lepsza kultura pracy. Choć wg mnie tragedii nie ma i silnik nawet z egr chodzi latem przyzwoicie.
- szybsze dogrzewanie silnika zimą
minusy
- jeśli po prostu odłączymy wtyczkę lub zaślepimy pojawią się błędy
- ktoś pisał o wyższym spalaniu
- dłuższe rozgrzewanie silnika zimą
- z tego co czytam na forum przy gaszeniu silnikiem zatrzęsie. Co przełoży się po dłuższej eksploatacji na szybsze zużycie poduszek i dwumasy. I będzie, że to spisek.
- może być problem z uruchomieniem układu po dłuższym czasie jeśli z powrotem podepniemy wtyczkę.

Pozostaje jeszcze kwestia wypalań dpf. Ale tego z racji na różne warunki eksploatacji zima vs lato nie można jednoznacznie przypisać zaworowi egr.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2018, o 13:00 przez hubertus, łącznie zmieniany 4 razy.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 12:54

Juz Ci kiedyś pisałem dlaczego go kupiłem i nim jeżdżę.
Pozwól że ja będę żyć w takiej wierzę, a Ty w swojej.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 12:55

To akurat nie jest kwestia wiary ale rozumu już raz pisałem.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 12:58

Ok. To pozwól ze mam inny rozum od Twojego. i niech tak pozostanie.
Po za błędami to żadnych inny minusów?
Przecież pisali o problemach z klapą gaszaca o drgajacym silniku podczas gaszenia itp. Tego już nie ma?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 13:01

Z tym innym rozumem to się zgodzę. A co do reszty minusów już są. Bo w czasie pisania niechcący nacisnąłem wyślij i poszło nie kompletne.
Co do minusów pozostaje jeszcze kwestia składu spalin. W dieslach sprawdzają głównie zadymienie pod kątem usuwania dpf. Nie wiem czy wyłączony egr da się wykryć przy analizie spalin. Kiedyś na forum pisano, że nie da się wykryć braku dpf ale potem wyszło, że się jednak da. Czy ktoś rozpoznał sprawę jak to jest z egr?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 22 kwie 2018, o 13:07

To sprawdze w wolnej chwili jak z ta klapa gaszaca jest przy odlaczonej wtyczce lub po zaslepieniu.
Reszta tak jak hubertus podsumował.

Co do zadymienia sprawdzałem na stacji kontroli poj. przy zaslepionym egr to gość aż sie dziwił że wyniki takie dobre, a widział ze chceck sie świeci i mu powiedziałem że egr zaslepiony mam i to dlatego (sprawdzał 2x czy sonda z rury nie wypadła :) )
Mam nawet wydruk jak znajde to tu wrzucę co by nie być gołosłownym Obrazek

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 22 kwie 2018, o 13:20

Bodex pisze: Nie ma jak dobrze uśmiać się z rana. Ja to myślę, że te rury od turbo to z kosmosu są programowane i dlatego pękają. Błędy programowane w jądrze sytemu? .... A jeśli uważasz, że Opel cię naciąga i wypuścił słabe auto to zmień na inną markę.
@hubertus, za bardzo bierzesz wszystko dosłownie. Mowa tu o korporacjach , nie tylko o Oplu.

Teraz, skoro VW mógł w jądrze systemu wgrać kod oszukujący dane o spalinach , to Opel , mógł wgrać komunikat niskie ciśnienie - bierz to za przykład , lub inne błache , mało znaczące dla pracy silnika .
A mało ogarniety Niemiec, czy Angol pojedzie na serwis i zapłaci 200 € x 100 000 takich to sobie policz.
Wszak wiadomo , że to bardzo częsty komunikat u wszystkich insigni, tak jak pęknieta rura turbo, jak wadliwy zawór turbo u wszystkich jak zwichrowane tarcze hamulcowe .
Mi nic nie siada bo auto ma buta i mało zapełnia DPF . Czujnik niby wyłapał za duże chwilowe ciśnienie kiedy jadąc 120 lekko dałem gaz przy zmianie pasa na lewy i już prędziutko odcieło moc i na serwis. A nie lepiej by było, gdy po chwilowym przeładowaniu dalej robić pomiar i odczyt z czujników i jeśli ok to nie stresować kierowcy o 23.00 na autostradzie w sobotę 50 km od najbliższego miasta/ stacji ?
Mało tego, a gdybym wyprzedzał auta i na przeciw jadą inne w bezpiecznej odległości to ten mi odcina moc ?! To gdzie mam się podziać w rowie? , czy na barierach ?
Kogo bronisz ?
Sory ale rury w Espace IV były jak nowe i na liczniku 200 tyś., a faktyczny przebieg możliwe, że wiecej. Można ?
Hubertus to są fakty , nie wiara.
Wiadomo , że Opel miał problemy finansowe i liczył , że insignia wyciągnie go z dołka.
Jest takie powiedzenie: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Więc serwisowanie jest projektowane , tak jak chipy bębnów w drukarkach laserowych, 50 tyś stron i wymiana mimo, że druk jest nadal dobry, ale dalej nie będzie drukować . To auto i ta drukarka jest moja i to ja chcę decydować, czy będę dalej drukować mimo gorszej jakości, czy mimo tego, że auto jest słabsze ale chcę dojechać do celu 200 km jeszcze , a nie żeby mi odcinało MOC !, przez bzdury !

A ja uważam , że EGR jest potrzebny bo zmniejsza ilość rakotwórczych tlenków azotu i nie chcę ich wdychać , ani nie chcę, żeby moje dzieci je wdychały, ponieważ widziałem ojca jak umierał na raka płuc 8 miesięcy, jak dotąd nie ma lekarstwa na raka płuc .

I każdy kto zechce zaślepić EGR , to niech się zastanowi , czy ważniejsza jest lepsza praca silnika, czy nasze zdrowie / życie.

Takie są fakty. I nie jest mi do śmiechu.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 22 kwie 2018, o 13:35

Dlaczego EGR nie otwiera się zimą tak jak latem? Zimą te tlenki mogą leciecieć do atmosfery i jest git? Bo tego nie bardzo rozumiem.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 13:37

Współczucia Bodex.
Trochę brakowało ciebie w tej dyskusji bo była taka jałowa. Wniosła dużo tym opisem. Co do zanieczyszczeń czy taki egr ma duży wpływ na zanieczyszczenia powietrza. @Dan wstawi wyniki z badań. Problem tkwi głębiej niż tylko egr gdzie większość zanieczyszczeń zatrzyma filtr dpf. Co można powiedzieć o VW z wałkiem spalin? Co można powiedzieć o Chinach i pozostałej części Azji które zanieczyszczaja cały swiat. Co można powiedzieć o bombach atomowych, miesiącami palących się szybach naftowych na bliskim wschodzie, nawozach w powietrzu o produkowanie prądu do zasilania aut elektrycznych itp. itd. Tu jest problem zanieczyszczeń nie EGR.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 kwie 2018, o 14:38

Filtr dpf nie zbiera wcale większości zanieczyszczeń. Jak sama nazwa wskazuje zbiera tylko sadzę. Egr ma redukować rakotwórcze NOx na zasadzie, która opisałem poniżej. On nic nie łapie, nic się dzięki niemu nie spala. Nie bardzo masz o zagadnieniu pojęcie. Dlatego łatwo ci snuć teorie o spiskach. Gdybyś bardziej znał się na silnikach może więcej rzeczy byś rozumiał.
Mnie nie interesują Chiny czy bomba atomowa. Ja chciał bym aby w moim mieście gdzie chodzę po ulicach i w najbliższej okolicy było czyste powietrze. A tak się składa, że w naszych największych miastach jednym z głównych trucicieli są samochody. A nie bomby atomowe czy Chiny. Moje podejście do tematu zaostrzyły zeszłoroczne przeżycia. Gdzie podejrzewano na szczęście tylko podejrzewano u mnie raka płuc i to w bardzo poważnym stadium rozwoju. Napatrzyłem się na to w szpitalach sam przeżyłem nie mały stres.
@mcrace egr nie otwiera się tak często zimą jak latem ponieważ został on właśnie zastosowany do obniżenia temperatury w komorze spalania. Jeśli jest więc zimno. Silnik zasysa zimniejsze powietrze to i w komorze spalania panują niższe temperatury. W skrócie egr wpuszcza do komory spalania spaliny, które częściowo wypełniają jej objętość. W składzie spalin nie mamy już prawie tlenu, który mógł by wejść w ponowną reakcję spalania z paliwem wtryśniętym do komory. Dlatego temperatura spalania jest niższa, niższe powstaje ciśnienie i temperatura. To rodzi niższą moc itd.
Wraz z zastosowaniem do obsługi zaworów elektroniki producenci zaczęli programować ecu tak by otwierał zawór w zależności od różnych zmiennych. Gdy jest powiedzmy chłodno egr może się nie otwierać. Ale gdy jest zimno i włączymy ogrzewanie, egr może się otworzyć by rozgrzać szybciej silnik. Bo co prawda spaliny chłodzą proces spalania. Ale sterownik może oszacować, że do pewnego momentu większa korzyść będzie z ciepłego powietrza dostarczanego do cylindrów np przy - 10 i z ogrzewania głowicy lub płynu chłodzącego przepływającego przez chłodnicę egr.
Jeśli obejrzycie cały zawór egr wraz z chłodnicą to zobaczycie, że jest tam grucha. Która ma za zadanie otwierać lub zamykać chłodzenie spalin. A więc sterownik decyduje czy dostarczyć ciepłe spaliny zimą do rozgrzewania silnika. Czy je schłodzić gdy potrzebne są zimne dla obniżenia temperatury w komorze spalania np latem. A tak jak pisałem latem jest z reguły ciepło lub gorąco i dlatego egr się częściej otwiera.

Bodex

Post autor: Bodex » 22 kwie 2018, o 19:49

[quote="kecraminsignia]
....Co można powiedzieć o bombach atomowych, miesiącami palących się szybach naftowych na bliskim wschodzie, nawozach w powietrzu o produkowanie prądu do zasilania aut elektrycznych itp. itd. Tu jest problem zanieczyszczeń nie EGR.[/quote]

Jednak bomby atomowe nie wybuchają w miastach, a diesle codziennie dawkują Nox do powietrza co widać po smogu, władze Polskich miast powinny zablokować spalanie paliw stałych w miastach by wyeliminować smog .

Ech spotkaiem się z takim komentażem , który pasuje tutaj:
W toopie mam Chiny i DPFy gdy sąsiad pali pampersami w piecu...

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2018, o 19:58

Dobrze bomba była nie trafnym przykładem. Takie mniej trafne porównanie. Typowy miejski przykład? No właśnie smog. Kraków, Śląsk oraz większość dużych miast w Polsce. To jest problem. Egr w tym przypadku to pryszcz.
Niektórzy myślą że jak na ich przysłowiowych 2m2 nie zanieczyszcza powietrza to jego to nie dotyczy.

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 22 kwie 2018, o 20:27

Będzie trzęsło przy gaszeniu w przypadku gdy wyprogramujemy EGR?
Bodex jakoś teraz jak jest ciepło to nie ma mowy o smogu. Czyżby z ulic zniknęło tyle aut które tak zanieczyszczają powietrze? Śmieszy mnie jak ktoś pisze że auta tyle zanieczyszczają... Proszę spojrzeć co palą w starych domkach jednorodzinnych.... I od tego zacznijmy porządek.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 23 kwie 2018, o 02:16

Bodex pisze:
Bodex pisze:

A ja uważam , że EGR jest potrzebny bo zmniejsza ilość rakotwórczych tlenków azotu i nie chcę ich wdychać , ani nie chcę, żeby moje dzieci je wdychały, ponieważ widziałem ojca jak umierał na raka płuc 8 miesięcy, jak dotąd nie ma lekarstwa na raka płuc .

I każdy kto zechce zaślepić EGR , to niech się zastanowi , czy ważniejsza jest lepsza praca silnika, czy nasze zdrowie / życie.

Takie są fakty. I nie jest mi do śmiechu.
Na temat awarii nie bede sie wypowiadal bo planowana obsolescencja nie jest juz nawet tajemnica poliszynela ino logicznym nastepstwem zdroworozsadkowego myslenia. To, ze dzis nie znajdziemy aut, pralek czy telewizorow, ktore nawet po 18 latach dzialaja jak nowe nie jest przypadkiem.

Natomiast o NOx warto wiedziec (a EGR ma wlasnie zmniejszac emisje NOx), ze doetwj pory zadny naukowiec i zadny eksperyment nie potwierdzil, ze NOx jest szkodliwy dla czlowieka.

Polityka z namaszczeniem przekonuje, ze auta truja ludzi NOxem i ze 40g/m3 na ulicy jest jeszcze za duzo. Ale w pracy juz mozesz miec 950g/m3. Smiechu warte. W samochodam walcza o kazdy gram a w pracy? A co tam. Tam nie mozna zadnej kasy wyciagnac. Wyciagnac da sie tylko od normalnego kowalskiego, ktorego poprzez klamstwa i wprowadzanie absurdalnych norm mozna zmusic do kupna nowego auta.

Wiesz skad sie wziela afera NOx? Zaczela ja ferajna zwana DUH (Deutsche Umwelt Hilfe). Zbieranina adwokacikow, ktorzy na codzien paraja sie upomnieniami i monitami firm (miedzy innymi kasuja za upomnienie handlarzy aut, ze uzywaja w ulotkach zla czcionke).
Cwaniacy, ktorzy maja Ciebie i Twoj NOx w dupie. Zeruja na tym, ze aktualnie mozna duzo zarobic jezdzac na fali histerii o zdrowiu oraz glupocie politykow (i ich powiazaniami z przeroznymi lobby)

Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 kwie 2018, o 05:25

Właśnie biorą się za domy jednorodzinne. Od chyba 1 lipca tego roku nie kupisz pieca w którym można palić drewnem w polanach lub węglem w bryłach. Tylko takie na pelet i ekogroszek w których nie da się spalić butelki pet, gazety, gumiaka, opony czy byle jakiego drewna lub miału.
Nikt tutaj nie pisze, że samochody to główni truciciele. Ale wystarczy wyjść w upalny dzień i stanąć przy ruchliwym skrzyżowaniu dużego miasta by się przekonać, że tak fajnie nie jest.
Co do wstrząsów przy gaszeniu po wy programowaniu egr nie wiem. Temat o ile wiem wcześniej nie był tutaj poruszany. Prześledź forum i popytaj ludzi, który mają wprogramowany. A są tutaj na pewno tacy z wprogramowanym. Koszt wy programowania w Tune Force w Poznaniu to 300 zł. Możesz ewentualnie ich popytać. Kumpel chciał kiedyś oprogramowywać w a 4 3,0 tdi i oni rzetelnie przedstawili mu za i przeciw. Nie zdecydował się. Ja się pytałem o cenę wy programowania dla swojej insigni. Ale to nie miałem czasu to nie miałem ochoty i nie zrobiłem tego.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”