--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Elektrozawór turbiny
Przy dużym filtrze było czuć różnice. Przy małym wszystko jest ok. Może zamontuj tak jak ja mam. Ja auto ciagne troche do góry i moze to jest spowodowane mniejsza turbo dziura. Nie wiem. Może to ma jakieś znaczenie. Wężyk w razie co mozna dokupić. Kosztuje parę złotych.
-
Qsy
Ja założyłem taki
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7226199587
Niestety turbo dziura na niskich obrotach jest mocno widoczna:-\ przy ruszaniu trzeba dodać więcej gazu bo potrafi zgasnąć..
Zamontowałem wg instrukcji GM
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7226199587
Niestety turbo dziura na niskich obrotach jest mocno widoczna:-\ przy ruszaniu trzeba dodać więcej gazu bo potrafi zgasnąć..
Zamontowałem wg instrukcji GM
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
No to ja taki miałem poprzednio i był spadek mocy i czuć było dziurę. Zmień na mann
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
No ja spróbuje zamontować w weekend tak jak u Ciebie kolego Kecraminsignia, zobaczę czy będzie poprawa, jeśli nie zrezygnuje z filtra całkowicie. Bo podsumowując z mojej strony, to jeśli mam mieć spadek mocy przez montaż tego filtra to wolę mieć jednak buczący zawór i pełną moc, no albo wymienić ten elektrozawór ostatecznie na nowy i też mieć spokój od buczenia (na jakiś czas). 
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Panowie wymiana na nowy bez dodania tego filterka to półśrodek , tez założyłem nowy elektrozawór i nie wytrzymał roku , ostatnio wróciłem z trasy i niestety brzęczenie/buczenie , miałem kiedyś kupione filterek ale był za duży więc go wywaliłem , teraz kupiłem najmniejszy w sklepie motocyklowym jaki mieli i nastała cisza , turbo dziury w sumie nie czuć bo i tak przez otwarty teraz EGR dynamika spadła
-
Maverick_86
- Użytkownik
No właśnie bez filtra spokój po zakupie nowego elektrozaworu jest na jakiś czas oczywiście. 
-
Maverick_86
- Użytkownik
Panowie jak to jest z datą produkcji, która jest na samym zaworze, czy dobrze ją interpretuję?
Na swoim obecnie zamontowanym w aucie buczącym zaworze mam 15T064 (czy to oznacza, że zawór wyprodukowany był 64 dnia 2015 roku)?
Pytam, bo zamówiłem sobie nowy zawór ze sklepu polecanego wcześniej w wątku z Rudy Śląskiej i na nowym jest z kolei 13T025, to wychodziłoby że nowy zawór jest starszy produkcyjnie dwa lata niż ten obecny który mam zamontowany w aucie. Czy w ogóle tak jest oznaczana data jego produkcji?
Na swoim obecnie zamontowanym w aucie buczącym zaworze mam 15T064 (czy to oznacza, że zawór wyprodukowany był 64 dnia 2015 roku)?
Pytam, bo zamówiłem sobie nowy zawór ze sklepu polecanego wcześniej w wątku z Rudy Śląskiej i na nowym jest z kolei 13T025, to wychodziłoby że nowy zawór jest starszy produkcyjnie dwa lata niż ten obecny który mam zamontowany w aucie. Czy w ogóle tak jest oznaczana data jego produkcji?
-
matys80
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: W-wa
Kolego Maverick
Z tą datą produkcji to nie jest do końca tak łatwo. Każdy producent określa swój sposób kodowania daty produkcji i bez informacji jak to zostało zrobione możemy tylko strzelać lub się domyślać. Często jest to na przykład: dzień kolejny roku/rok, numer tygodnia/dzień tygodnia/rok. Zdarza się że informacje takie są następnie kodowane. Np ostatnio robiłem aplikację dla VW, gdzie rok był kodowany jako cyfra 0-9 lub litera A-Z gdzie 0 = 2010, 1 = 2011 itd, miesiąc to znaki 1-C, dzień 1-Z itp.
Pozdrawiam
Z tą datą produkcji to nie jest do końca tak łatwo. Każdy producent określa swój sposób kodowania daty produkcji i bez informacji jak to zostało zrobione możemy tylko strzelać lub się domyślać. Często jest to na przykład: dzień kolejny roku/rok, numer tygodnia/dzień tygodnia/rok. Zdarza się że informacje takie są następnie kodowane. Np ostatnio robiłem aplikację dla VW, gdzie rok był kodowany jako cyfra 0-9 lub litera A-Z gdzie 0 = 2010, 1 = 2011 itd, miesiąc to znaki 1-C, dzień 1-Z itp.
Pozdrawiam
-
Maverick_86
- Użytkownik
No właśnie w tym wątku na początku tematu ktoś interpretował oznaczenie na elektrozaworze w taki sposób jak ja opisałem powyżej i stąd moje pytanie. Co do sposobu kodowania to sprawa jasna, że każdy producent ma swoją ustalona nomenklaturę.
-
reddevil191
- Nowicjusz
- Auto: 2,0 CDTI Cosmo EcoFl
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Panowie dodałem filtr od malucha, ale turbodziura jest nie do zaakceptowania. Zamontowałem standardowo na wyjściu. Sprawdzał ktoś zamontowanie filterka na wejściu tak jak było to opisywane wcześniej? Jakie wrażenia?
-
Maverick_86
- Użytkownik
U mnie również nawet najmniejszy filtr Manna polecany w postach powyżej powodował odczucie mniejszej mocy, przy montażu na króćcu wyjściowym z zaworu do turbiny, więc finalnie skończyło się na wymianie samego elektrozaworu, Nowego zaworu z filtrem jeszcze nie sprawdzałem. Aczkolwiek na nowym zaworze również mam wrażenie że jest ciut mniej mocy niż na starym buczącym elektrozaworze, obydwa montowane bez filtra. :-/
-
reddevil191
- Nowicjusz
- Miasto:
Maverick_86, a próbowałeś na wejściu tak jak opisywał chyba Hubertus kilkanaście postów wcześniej? Być może rzeczywiście jest to lepsze rozwiązanie.
-
Maverick_86
- Użytkownik
Przyznam szczerze, że nie próbowałem jeszcze takiego wariantu, bo wpierw kupiłem nowy zawór i zamontowałem bez dodatkowego filtra. Uzupełniając moją wypowiedź u mnie stary zawór dawał tylko efekt dźwiękowy, szarpań przy przyspieszaniu ani innych objawów od niego nie miałem .
-
reddevil191
- Nowicjusz
- Miasto:
U mnie również po za dźwiękiem wszystko działa jak należy. No nic poszukam jak najmniejszego filtru na rynku i pokombinuje różne warianty. Gdyby nie opinie, że nowy zawór i tak się popsuje po kilkunastu tysiącach to również bym go wymienił. A tak pozostaje pokombinować.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Montaż tego filterka wszędzie indziej niż na wężyku lecącym od pompy vacum do zaworka od turbiny mija się z celem. Zaworek ma na celu zmniejszenie uderzenia ciśnienia od pompy w celu zminimalizowania możliwości uszkodzenia membrany. Jak pójdzie za duże ciśnienie od pompy, rozwali membranę zaworka, to jaki sens ma filterek w dalszej części obwodu?
Dodatkową zaletą jaką może mieć taki filterek, to eliminacja ewentualnych zanieczyszczeń lecących od pompy do układu podciśnienia (choć nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, żeby tam się coś dostało
).
Dodatkową zaletą jaką może mieć taki filterek, to eliminacja ewentualnych zanieczyszczeń lecących od pompy do układu podciśnienia (choć nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, żeby tam się coś dostało
-
Maverick_86
- Użytkownik
To w takim razie czemu ASO montuje inaczej, bo na przewodzie między zaworem a turbina, także biuletyn informacyjny Pierburga podaje montaż na kroccu wyjściowym.Rooff_ pisze: ↑25 kwie 2018, o 15:45Montaż tego filterka wszędzie indziej niż na wężyku lecącym od pompy vacum do zaworka od turbiny mija się z celem. Zaworek ma na celu zmniejszenie uderzenia ciśnienia od pompy w celu zminimalizowania możliwości uszkodzenia membrany. Jak pójdzie za duże ciśnienie od pompy, rozwali membranę zaworka, to jaki sens ma filterek w dalszej części obwodu?
Dodatkową zaletą jaką może mieć taki filterek, to eliminacja ewentualnych zanieczyszczeń lecących od pompy do układu podciśnienia (choć nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, żeby tam się coś dostało).
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Piercing wprowadził filterek żeby w układzie było więcej powietrza. Podają też, że można zwiększyć średnicę przewodu.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
No tak, ale jednak każda z tych operacji jest przewidziana i tak na króćcu wyjściowym z EPV do turbiny według dokumentacji Pierburga.
Moim zdaniem też mało logiczne, a jednak.
-
Bodex
Raczej nie po to , tylko jest cienka rurka i słup powieteza wpada w rezonans,a to niszczy membranę , dlatego filterek jest zbiorniczkiem redukującym drgania powietrza.P405 pisze:Piercing wprowadził filterek żeby w układzie było więcej powietrza. Podają też, że można zwiększyć średnicę przewodu.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Pierburg podawał zbyt małą ilość powietrza w układzie. Dlatego można zwiększyć średnicę węża. Ten filterek co oferuje serwis za 60 zł jest w środku pusty, bez wkładu jak w filtrze.