--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZmiana kół z 18" na 20"
-
Kamil222444
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
Zmiana kół z 18" na 20"
Witam wszystkich, mam insignie 1.8 seryjnie na 18 calowych felgach, kusi mnie strasznie na lato zmiana na 20 cali ale nie wiem czy warto, jak to będzie wyglądać czy nie będzie za wysoko siedzieć no czy silnik sobie poradzi?? Robił ktoś kiedyś taka zamiana jakieś opinie????? Dzieki
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Zmiana z 18 cali na 20 czy warto???
Jeśli zachowasz ogólny rozmiar koła to nie będzie miało znaczenia.
A czy warto?
Jako plus na pewno wygląd auta. Lepsze trzymanie w zakrętach i trakcja (szersze opony).
Jako minusy: łatwie załatwić felgę o krawężnik, niższy profil to inny (raczej mniejszy) komfort jazdy, zużycie paliwa wzrośnie (szersze opony).
A czy warto?
Jako plus na pewno wygląd auta. Lepsze trzymanie w zakrętach i trakcja (szersze opony).
Jako minusy: łatwie załatwić felgę o krawężnik, niższy profil to inny (raczej mniejszy) komfort jazdy, zużycie paliwa wzrośnie (szersze opony).
-
Kamil222444
- Nowicjusz
- Miasto:
Wiesz co ja mam teraz 245 45 18 cali a 20 cali felgi mają taki sam rozmiar opony to znaczy 245 szerokość zmienia się profil i wielkość, wiem że odczuje różnicę ale nie wiem jak dużo skok komfortu będzie
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
U siebie mam tylko 20''. Niestety nie jeździłem na mniejszych, więc nie pomogę.
-
Bodex
Nie warto , bo felgi drogie, opony drogie i częściej tuleje zmieniasz, opona jednak amortyzuje gdy ma jako taki profil.
Na 19" jest rozsądnie , kompromis.
Ale gdy ktoś lubi hardcor ?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Na 19" jest rozsądnie , kompromis.
Ale gdy ktoś lubi hardcor ?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Odczucie komfortu to indywidualna kwestia. Jedni pisali, że kierownica chce im ręce wyrwać, a drudzy, że jeździ się znakomicie, trzeba tylko uważać na dziury.Kamil222444 pisze: ↑8 kwie 2018, o 20:37wiem że odczuje różnicę ale nie wiem jak dużo skok komfortu będzie
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Kamil222444
- Nowicjusz
- Miasto:
Czyli z tego wynika że zostawić 18 a jak już to zmiana jedynie na 19 najlepsza opcja
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Moja rada - ziem na co chcesz, to Twój wybór. Jeżeli Ci się podobają 20" - kup. Tylko musisz się liczyć z całą resztą, jak np droższe opony.
Ludzie są różni... kupi felgi 20", a opony byle jak najtaniej, a czasem nawet używane. W takiej sytuacji wolę 18" i nowe, dobre opony, które zapewnią mi bezpieczeństwo.
Trzeba się zastanowić, nie tylko nad materialną kwestią.
Dla mnie osobiście różnica pomiędzy 18", a 20" w trakcie jazdy jest ledwo odczuwalna. Dbam o samochód, staram się po dziurach nie jeździć, a jak już w jakaś wpadnę to nieważne czy 18",20"... bo boli mnie to zawsze tak samo hehe
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ludzie są różni... kupi felgi 20", a opony byle jak najtaniej, a czasem nawet używane. W takiej sytuacji wolę 18" i nowe, dobre opony, które zapewnią mi bezpieczeństwo.
Trzeba się zastanowić, nie tylko nad materialną kwestią.
Dla mnie osobiście różnica pomiędzy 18", a 20" w trakcie jazdy jest ledwo odczuwalna. Dbam o samochód, staram się po dziurach nie jeździć, a jak już w jakaś wpadnę to nieważne czy 18",20"... bo boli mnie to zawsze tak samo hehe
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- rube.dt
- Użytkownik
- Auto: vectra b
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mam 18 na zimę,
20 na lato
20 ryją beret jeśli chodzi o wygląd i tyle ich zalet...
Tak kupiłem z autem i tak zostawiłem gdybym był na Twoim miejscu kupiłbym drugie 18 z jakimś kosmicznym wzorem...
Kup 20 jeśli nie szkoda Ci kasy i masz dobre drogi w okolicy...
W przeciwieństwie do przedmówcy czuje różnice pomiędzy 18 a 20... Jednak lepiej jedzie się z 18 na pokładzie prawie 2 razy więcej balona robi swoje na jakichś bezdrożach...
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
20 na lato
20 ryją beret jeśli chodzi o wygląd i tyle ich zalet...
Tak kupiłem z autem i tak zostawiłem gdybym był na Twoim miejscu kupiłbym drugie 18 z jakimś kosmicznym wzorem...
Kup 20 jeśli nie szkoda Ci kasy i masz dobre drogi w okolicy...
W przeciwieństwie do przedmówcy czuje różnice pomiędzy 18 a 20... Jednak lepiej jedzie się z 18 na pokładzie prawie 2 razy więcej balona robi swoje na jakichś bezdrożach...
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Na zimę mam R18, a na lato R20 i sobie to chwalę. Dobre prowadzenie i wygląd. Komfort porównywalny
- as pik
- Użytkownik
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Przy 20 przydało by się nieco auto obniżyć... 19 są bezpieczniejsze.
Ja jeżdżę na 18 a mam bardzo dobre drogi w okolicy, osobiście szkoda mi tracić na komforcie w aucie takim jak Isia.
Ja jeżdżę na 18 a mam bardzo dobre drogi w okolicy, osobiście szkoda mi tracić na komforcie w aucie takim jak Isia.
-
Duke_
Oryginalne mam 17" i w chwili obecnej mam na nich zimowe opony. Na lato kupiłem 20" i nowe opony Nexen N8000 i jestem zadowolony, już jeden sezon za mną i złego słowa co do komfortu jazdy i prowadzenia powiedzieć nie mogę.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Miałem bardzo podobny dylemat. Dodatkową zachętą była dla mnie oferta sprzedaży fajnych felg 20" w cenie 18" (kolega z Forum oferował). Musiałbym jednak kupić nowe opony, a właśnie byłem po zakupie letnich 18" (przejechałem na nich jakieś 10 tys. km.). Ostatecznie kupiłem drugi komplet felg 18" we wzorze, który mi się podobał i mam na zmianę z zimowymi. Odchodzi konieczność zmian opon sezonowo (przekładam całe koła). Plusy 20"? Wygląd i jeszcze raz wygląd. Minusy? Podobno komfort. Piszę podobno, ponieważ miałem okazję poruszać się Insignią na takich kołach i obniżenia komfortu nie stwierdziłem (może mało jeździłem po innych drogach niż asfaltowe). Jeśli więc finanse nie stanowią dla Ciebie problemu, to zmieniaj na 20". Efekt wizualny gwarantowany 
-
Dawid200485
- Forumowicz
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Szczecin
- Postawił piwo: 1 raz
A ja mam takie i nawet sprzedać je chcę bo zakupiłem 2, 20"
Komfort taki sam jak na 18 czy 19.
Komfort taki sam jak na 18 czy 19.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Arczi1989
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA 1,6 ST
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Rybnik
Kamil222444 też mam ten dylemat i zdecydowałem się jednak na 19" 
-
elf
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Kontakt:
Bo tak naprawdę to nie koło, a opona zmienia komfort jazdy - przejście z balona na niski profil oraz większą szerokość.
Ja swoją Isi odebrałem na 17stkach. Pierwsze awaryjne hamowanie, odczucie podwijającego się kapcia i od razu wyrok: większe koło. Jako, że Isi jeździ głównie żona, padło na 19stki. Od razu lepiej się prowadzi
Ja swoją Isi odebrałem na 17stkach. Pierwsze awaryjne hamowanie, odczucie podwijającego się kapcia i od razu wyrok: większe koło. Jako, że Isi jeździ głównie żona, padło na 19stki. Od razu lepiej się prowadzi
- ZicO
- Forumowicz
- Auto: Insignia Biturbo
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Re: Zmiana kół z 18" na 20"
Kilka miesięcy biłem się z myślami czy 19 czy 20.
Podobała mi się opcja seryjnych 20 + malowanie proszkowe.
Niestety patrząc na stan naszych dróg zrezygnowałem z tańszej opcji 20 na rzecz 19.
Wzór felg w innym temacie
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 41#p172241
Felga jest bardzo ważna ale prawdziwą robotę robi profil, często widziałem dobre felgi na jeszcze lepszym aucie ale profil balona powoduje, że ta felga znika.
W przypadku Insigni ograniczeniem mogą być zalecane profile, skutkujące przekłamaniami prędkościomierza.
Teraz oczekiwania na wiosnę
Podobała mi się opcja seryjnych 20 + malowanie proszkowe.
Niestety patrząc na stan naszych dróg zrezygnowałem z tańszej opcji 20 na rzecz 19.
Wzór felg w innym temacie
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 41#p172241
Felga jest bardzo ważna ale prawdziwą robotę robi profil, często widziałem dobre felgi na jeszcze lepszym aucie ale profil balona powoduje, że ta felga znika.
W przypadku Insigni ograniczeniem mogą być zalecane profile, skutkujące przekłamaniami prędkościomierza.
Teraz oczekiwania na wiosnę
-
norbi333
- Ekspert
Na jednym mam R19 na drugim R20 i jakoś nie zauważam różnicy w komforcie na korzyść R19. Ba nawet na R18 jakoś specjalnie nie zauważyłem by komfort się polepszył.Ale może tylko ja tak mam
- ZicO
- Forumowicz
- Auto: Insignia Biturbo
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
R18 to 45 a R20 to 35 przy tej samej szerokości opony, więc różnica w komforcie powinna być
Oprócz komfortu to jeszcze ewentualna podatność na uszkodzenia felgi/opony.
Ja przy 235x40 R18 felgi prostowałem dwa razy, opony wiadomo śmietnik, a jeżdżę bardzo uważnie, nie ma mowy o większych krawężnikach czy progach z dużą prędkością.
Niestety mam tak, że im bardziej staram się uważać tym częściej w coś wpadnę, najgorsze są duże dziury na trasach przy dużej prędkości gdzie czas reakcji często nie pozwala na cokolwiek.
Oprócz komfortu to jeszcze ewentualna podatność na uszkodzenia felgi/opony.
Ja przy 235x40 R18 felgi prostowałem dwa razy, opony wiadomo śmietnik, a jeżdżę bardzo uważnie, nie ma mowy o większych krawężnikach czy progach z dużą prędkością.
Niestety mam tak, że im bardziej staram się uważać tym częściej w coś wpadnę, najgorsze są duże dziury na trasach przy dużej prędkości gdzie czas reakcji często nie pozwala na cokolwiek.
-
norbi333
- Ekspert
Może ja mam słabe odczucie komfortu,bo jakoś nie zauważam wielkiej różnicy.Różnica była duża na mojej poprzedniej przy R20 i obniżonym zawieszeniu. Co do felg to zaliczały dziury,ale wszystkie proste. Kiedyś w vectrze nawet dwie opony rozwaliłem,a felgom nic