--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
To temat o oleju w Haldexie. To, ze dopisane sa skrzynie biegow i inne elementy przeniesienia napedu nie znaczy, zeby dopisywać wspomaganie i hamulce.
Trzeba sprawdzić ten Ravenol pod względem charakterystyki a przede wszystkim czego jest zamiennikiem
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Trzeba sprawdzić ten Ravenol pod względem charakterystyki a przede wszystkim czego jest zamiennikiem
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 08:53 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
Peter92
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Poprawiłem poprzedni post.
Ravenol
Zalecenia: VW G 052 175 A2, G 055 175 A2, G 060 175 A2, Volvo 31367940, GM 93165387, Opel 1940057, Land Rover LR 054941 (olej Haldex lata 2011-2014)
Reszta tutaj
https://www.ravenol.pl/oleje-do-wspomag ... id-1L.html
Ravenol
Zalecenia: VW G 052 175 A2, G 055 175 A2, G 060 175 A2, Volvo 31367940, GM 93165387, Opel 1940057, Land Rover LR 054941 (olej Haldex lata 2011-2014)
Reszta tutaj
https://www.ravenol.pl/oleje-do-wspomag ... id-1L.html
- hubi_pl
- Użytkownik
- Auto: Panama
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Kontakt:
Peter92 - TITAN jako do dyfra? pytam bo często mam zapytania jaki olej do dyfra....
co do Haldexa - z doświadczenia powiem Wam że sporo sprzedaję kompletów i samych olei osobom które stosowały jakieś zamienniki - nie wnikam - każdy robi to co lubi, ale jak widzę co się dzieje w Oplach vs inne marki to raczej nie eksperymentowałbym i lał to co producent napędu zaleca. Nawet Opel w początkowych altach produkcji zalewał haldexy olejem przekładniowym....potem już zaczęli zamawiać ori.
co do Haldexa - z doświadczenia powiem Wam że sporo sprzedaję kompletów i samych olei osobom które stosowały jakieś zamienniki - nie wnikam - każdy robi to co lubi, ale jak widzę co się dzieje w Oplach vs inne marki to raczej nie eksperymentowałbym i lał to co producent napędu zaleca. Nawet Opel w początkowych altach produkcji zalewał haldexy olejem przekładniowym....potem już zaczęli zamawiać ori.
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
Dlaczego do dyfra?
Pisałem że skrzynia F40
Co do zamienników oleju do Haldexa czekam cały czas na pierwsze opinie tego Ravenol. Jedyne co do mnie przemawia to to że litr według kursu euro nie przekroczył 100zł za 1L podczas gdy znalazłem strony gdzie olej bez filtra wyceniony był na 300zł za 1L co według mnie już jest lekką przesadą.
Pisałem że skrzynia F40
Co do zamienników oleju do Haldexa czekam cały czas na pierwsze opinie tego Ravenol. Jedyne co do mnie przemawia to to że litr według kursu euro nie przekroczył 100zł za 1L podczas gdy znalazłem strony gdzie olej bez filtra wyceniony był na 300zł za 1L co według mnie już jest lekką przesadą.
- kuba89
- Zapaleniec
Dlaczego zamienniki miałyby byc złe? Volvo, Saab itd to przeciez to samo co mamy w Insigni. A kosztują 4 razy mniej. Mowa o haldexie. Do dyfra cieżko znalezc i du tez bym nie kombinował.
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Opel zalewał (kij wie co teraz w sumie robią) sprzęgło olejem przekładniowym, nie trzeba robić doktoratu żeby wiedzieć że w takim dyfrze temp jest mniejsza niż w BW "haldexie" - od klientów wiem że bywały przypadki np ślizgania się czy też odłączania napędu systemowo.
Jeżeli tylko koszt za czymś przemawia, no to słabo - lepiej kupować auta bez dodatkowych systemów typu 4x4 czy automat. Trzeba patrzeć co się zalewa i jak często, fakt Opel ma ceny z kosmosu, ale zawsze możesz użyć innej marki ale przystosowany specyficznie do sprzęgła BW (na bazie Haldex).
Co do dyfra to często słyszę że 80W90 przekładniowy jest stosowany (tak Volvo stosuje), ale Opel tego nie potwierdza nigdzie.
Jeżeli tylko koszt za czymś przemawia, no to słabo - lepiej kupować auta bez dodatkowych systemów typu 4x4 czy automat. Trzeba patrzeć co się zalewa i jak często, fakt Opel ma ceny z kosmosu, ale zawsze możesz użyć innej marki ale przystosowany specyficznie do sprzęgła BW (na bazie Haldex).
Co do dyfra to często słyszę że 80W90 przekładniowy jest stosowany (tak Volvo stosuje), ale Opel tego nie potwierdza nigdzie.
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
Abstrahując od cen.
Przykład z życia wzięty. Wymieniałem rozrząd i chciałem by zalali do silnika olej, który ja dostarczę. Wymigali się mową o gwarancji a mi nie chciało się kłócić. Ale Pan który przyjmował samochód powiedział że mogę sam wymienić później a nawet to zaleca bo oni leją olej typu minimum z minimum.
Więc teraz mam kupować olej GM płacić gruby pieniądz za ten olej który może się okazać gorszy aniżeli zamiennik ? Który swoją drogą wyszedł po kilku latach od produkcji samej Insignii. Mało tego według producenta spełnia normy.
Przykład z życia wzięty. Wymieniałem rozrząd i chciałem by zalali do silnika olej, który ja dostarczę. Wymigali się mową o gwarancji a mi nie chciało się kłócić. Ale Pan który przyjmował samochód powiedział że mogę sam wymienić później a nawet to zaleca bo oni leją olej typu minimum z minimum.
Więc teraz mam kupować olej GM płacić gruby pieniądz za ten olej który może się okazać gorszy aniżeli zamiennik ? Który swoją drogą wyszedł po kilku latach od produkcji samej Insignii. Mało tego według producenta spełnia normy.
-
Szukran
- Nowicjusz
- Auto: Isia ST 195KM 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Witam wszystkich .
Czy do tylnego mostu zalewacie ten olej?
Nie jest on ujęty w liście alternatywy do Dyferencjału, ale pojawia się w postach.
I w kwestii alternatywy nr 1 do dyferencjału wpisany jest --> Saab 88862624 AWD LS 75W-90
i tutaj mam wąpliwość którą mam nadzieję ,że pomożecie rozwiać...po wpisaniu w google - Saab 88862624 AWD LS 75W-90 pojawia się Fuch Titan Sintopoid

Czy to o ten olej chodzi?? ...dochodzę do wniosku po lekturze kilkukrotnej tego wątku,że chyba przydałoby się jakoś uporządkować wiedzę w tym temacie. Chetnie bym to zrobił, ale moja wiedza jest ograniczona do Waszych postów
i boję się mieć czyjś most na sumieniu 
Czy do tylnego mostu zalewacie ten olej?
R1985 pisze:liqui moly 88 862 624 75w90

Nie jest on ujęty w liście alternatywy do Dyferencjału, ale pojawia się w postach.
I w kwestii alternatywy nr 1 do dyferencjału wpisany jest --> Saab 88862624 AWD LS 75W-90
i tutaj mam wąpliwość którą mam nadzieję ,że pomożecie rozwiać...po wpisaniu w google - Saab 88862624 AWD LS 75W-90 pojawia się Fuch Titan Sintopoid

Czy to o ten olej chodzi?? ...dochodzę do wniosku po lekturze kilkukrotnej tego wątku,że chyba przydałoby się jakoś uporządkować wiedzę w tym temacie. Chetnie bym to zrobił, ale moja wiedza jest ograniczona do Waszych postów
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale do tylnego mostu jest jeszcze ten https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... Items.html
-
Bladnes
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
A czy ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, że ACdelco Dexron 88863089 10-4061 zastąpił GM 93165387 do sprzęgła haldex, wyczytałem to gdzieś na zagr. forum Saaba.
@Szukran raczej mowa o tym: ACdelco GM 88862624 10-4034
@Szukran raczej mowa o tym: ACdelco GM 88862624 10-4034
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
No chyba nie bo to 75W-90 Gear Oil - jakby tak było stosowano by ten sam olej do dyfra i do sprzęgła, a tak nie jest.
-
Taszko
Witajcie,
Widzę, że od ostatniego postu już troszkę minęło ale mam nadzieję, że ktoś się znajdzie kto mi pomoże, doradzi.
Przestudiowałem ten temat, czytałem również z innego forum i nie do końca jestem pewien co mam zrobić.
U mnie sytuacja wygląda tak, że pokazuje się komunikat sprawdzenia napędów ALE nie odczuwam żadnych szarpnięć ani stuków.
Byłem w ASO (Chorzów) na przeglądnięciu ale tam niestety nie zaskoczyli mnie bo powiedzieli, że trzeba wymienić olej w Haldex i dyfrze, wszystkie jakie tylko mogli znaleźć uszczelki i potem sprawdzić czy jest ok, jak nie ok, to może wymienić pompę.
Nie do końca mnie satysfakcjonuje taka diagnoza, by wymieniać części, płacić niemałą kasę i czekać aż problem sam się rozwiąże.
Czytałem tu u Was, że polecacie ASO MUCHA, nie mam daleko więc i to ASO mogę wziąć pod uwagę tylko czy od tego mam zacząć?
Nie wiem od czego zacząć?
1. Czy mam zacząć od wymiany oleju w Haldex, uszczelki i fltra? Na necie znalazłem takie coś, jak widać sprzedaje się, czy polecacie akurat ten zestaw?
http://allegro.pl/show_item.php?item=7128945846
2. Wskazujecie tu na forum, że dobry jest Olej VW pytam zatem czy lepiej jest kupić zestaw, do którego powyżej podesłałem link czy też kupić olej VAGa i dokupić uszczelkę i filtr osobno?
3. W ASO powiedzieli, że mam też wymienić olej w dyfrze (numer chyba 1940058). Czy wymieniając olej w HALDEX trzeba od razu w dyfrze?
4. ASO podaje takie numery olejów: 1940057 to niby olej do HALDEXa a numer 1940058 to olej do dyfra. Oba są cholernie drogie. Jeśli polecacie i takie będą najlepsze to nie mam problemu ale czy na pewno? Pomóżcie i doradźcie czy akurat te oleje GM mam kupić czy też można kupić cos innego niekoniecznie gorszego a w lepszej cenie? Co Haldexa już jakaś alternatywę od VAGa mam ale do tego dyfra, co tam można wlać?
Doradźcie proszę bo nie wiem czy mogę z tym komunikatem jeździć, choć tez nie jest tak, że on od razu mnie wita po wejściu do auta, tylko pokazuje się po jakimś czasie. Wy piszecie tu też o aktualizacji oprogramowania i że niekoniecznie to musi być olej ale z teg co wiem, to poprzedni właściciel go nie wymieniał wic taki serwis się przyda … ale chciałbym zrobić to co konieczne, bo kasa z kieszeni mi nie wypada by robić co popadnie … tym bardziej, że mam jeszcze inne tematy do ogarnięcia w tym aucie.
No i czy na wymianę tego oleju w Haldex brać pod uwagę wyłącznie ASO czy może mi to zrobić mój mechanik?
Z góry bardzo dziękuję Wam za szybką pomoc.
Widzę, że od ostatniego postu już troszkę minęło ale mam nadzieję, że ktoś się znajdzie kto mi pomoże, doradzi.
Przestudiowałem ten temat, czytałem również z innego forum i nie do końca jestem pewien co mam zrobić.
U mnie sytuacja wygląda tak, że pokazuje się komunikat sprawdzenia napędów ALE nie odczuwam żadnych szarpnięć ani stuków.
Byłem w ASO (Chorzów) na przeglądnięciu ale tam niestety nie zaskoczyli mnie bo powiedzieli, że trzeba wymienić olej w Haldex i dyfrze, wszystkie jakie tylko mogli znaleźć uszczelki i potem sprawdzić czy jest ok, jak nie ok, to może wymienić pompę.
Nie do końca mnie satysfakcjonuje taka diagnoza, by wymieniać części, płacić niemałą kasę i czekać aż problem sam się rozwiąże.
Czytałem tu u Was, że polecacie ASO MUCHA, nie mam daleko więc i to ASO mogę wziąć pod uwagę tylko czy od tego mam zacząć?
Nie wiem od czego zacząć?
1. Czy mam zacząć od wymiany oleju w Haldex, uszczelki i fltra? Na necie znalazłem takie coś, jak widać sprzedaje się, czy polecacie akurat ten zestaw?
http://allegro.pl/show_item.php?item=7128945846
2. Wskazujecie tu na forum, że dobry jest Olej VW pytam zatem czy lepiej jest kupić zestaw, do którego powyżej podesłałem link czy też kupić olej VAGa i dokupić uszczelkę i filtr osobno?
3. W ASO powiedzieli, że mam też wymienić olej w dyfrze (numer chyba 1940058). Czy wymieniając olej w HALDEX trzeba od razu w dyfrze?
4. ASO podaje takie numery olejów: 1940057 to niby olej do HALDEXa a numer 1940058 to olej do dyfra. Oba są cholernie drogie. Jeśli polecacie i takie będą najlepsze to nie mam problemu ale czy na pewno? Pomóżcie i doradźcie czy akurat te oleje GM mam kupić czy też można kupić cos innego niekoniecznie gorszego a w lepszej cenie? Co Haldexa już jakaś alternatywę od VAGa mam ale do tego dyfra, co tam można wlać?
Doradźcie proszę bo nie wiem czy mogę z tym komunikatem jeździć, choć tez nie jest tak, że on od razu mnie wita po wejściu do auta, tylko pokazuje się po jakimś czasie. Wy piszecie tu też o aktualizacji oprogramowania i że niekoniecznie to musi być olej ale z teg co wiem, to poprzedni właściciel go nie wymieniał wic taki serwis się przyda … ale chciałbym zrobić to co konieczne, bo kasa z kieszeni mi nie wypada by robić co popadnie … tym bardziej, że mam jeszcze inne tematy do ogarnięcia w tym aucie.
No i czy na wymianę tego oleju w Haldex brać pod uwagę wyłącznie ASO czy może mi to zrobić mój mechanik?
Z góry bardzo dziękuję Wam za szybką pomoc.
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Najpierw wymien olej i filtr s haldexie. Wyczysc tez sitko w pompie oleju. Nie musisz od razu wymieniac oleju w dyfrze ale warto sprawdzic poziom. Jezeli jest za malo w haldexie a przelewa sie w dyfrze to znaczy ze trzeba wymienic uszczelniacz miedzy haldexem i dyfrem. To bedzie troche kosztowalo.
Wiele osob wymienia pompe ale czesto to nie jest zrodlo problemow.
Polecam warsztat Niezalezny serwis Opla w Józefowie. Wiekszosc ASO wysoko sie cenia ale dzialaja bezmyslnie.
Wiele osob wymienia pompe ale czesto to nie jest zrodlo problemow.
Polecam warsztat Niezalezny serwis Opla w Józefowie. Wiekszosc ASO wysoko sie cenia ale dzialaja bezmyslnie.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, o 21:49 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- kuba89
- Zapaleniec
Odkrec najpierw górna śrubę od dyfra. Stwierdzisz czy olej „przelewa” sie z haldex do dyfra.
-
Taszko
Nie mam jakieś wykwalifikowanej wiedzy z mechaniki samochodowej więc napisz proszę jak stwierdzę po odkręceniu tej śruby czy olej się przelewa czy nie?
Jest tam jakaś miara, albo zacznie się wylewać?
-
Taszko
Odnośnie tego oleju to kupować ten z Allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=7128945846 czy kupować ten olej VAGa G060175A2?
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
To prawdopodobnie te same oleje. Jezeli cena taka sama to bierz opla
- kuba89
- Zapaleniec
4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
Jeżeli wyleci Ci olej górnym otworem to znaczy, ze haldex tłoczy olej do dyferencjału i uszczelnienie jest do wymiany. Oby haldex rozłączył pompę przez brak oleju. U mnie np. Był brak oleju lub bardzo niski stan a pompa dalej pracowała.Taszko pisze:Nie mam jakieś wykwalifikowanej wiedzy z mechaniki samochodowej więc napisz proszę jak stwierdzę po odkręceniu tej śruby czy olej się przelewa czy nie?
W tym bądź innych tematach dot. haldex wypisałem wszystkie znane mi zamienniki do całego napedu w Insignii. Najtaniej wychodzi olej Volvo.
-
Taszko
Kuba to czy przelewa będę wiedział na załączonym silniku i jak auto będzie na podnośniku? ... no bo chyba bez załączonego to pompa nie będzie działać ...
Na Allegro nie znalazłem samego filtra jest albo filtr z uszczelką http://allegro.pl/filtr-oleju-uszczelka ... 61676.html albo cały zestaw czyli filtr, uszczelka i olej: http://allegro.pl/olej-filtr-uszczelka- ... 45846.html
Czy to ta uszczelka z tego zestawu odpowiada za to czy olej się przelewa? Bo jeśli tak to chyba i tak muszę ją kupić razem z filtrem. Kuba czy kupować zatem ten zestaw za 430 (+ przesyłka) czy tez kupować olej z VAGa g060175a2 + uszczelki?
Olej znalazłem chyba w dobrej cenie -http://allegro.pl/olej-haldex-vw-audi-s ... 11050.html - ale sumarycznie i tak chyba wyjdzie podobnie.
Kuba może i gdzieś pisałeś ale będę wdzięczny jak mi napiszesz jeszcze raz, ... bo już mi głowa pęka od tych wszystkich informacji.
1. Jaki olej kupić do Haldexa?
2. Gdzie najtaniej kupić uszczelkę do Haldexa i filtr - to rozumiem, ze muszę kupić? ... a może brac ten zestaw za 430?
3. Jeśli do dyfra jest inna uszczelka to jaka i gdzie ją mogę kupić? - oczywiście jak się potwierdzi, że przelewa.
4. Jaki olej do dyfra?
Z góry dzięki ...
-
Taszko
Dobra chyba jestem o krok dalej - dzięki Wam
ale dalej stoję przed wyborem 
1. Czy różni się olej G055175A2 od G060175A2 bo nie wiem, który w końcu kupić?
2. Jaki olej do mostu wybrać doradźcie?
a) MOTUL - http://allegro.pl/motul-gear-300-ls-75w ... 22553.html
c) GM - http://sklep.dixi-car.pl/olej-przekladn ... -1671.html
1. Czy różni się olej G055175A2 od G060175A2 bo nie wiem, który w końcu kupić?
2. Jaki olej do mostu wybrać doradźcie?
a) MOTUL - http://allegro.pl/motul-gear-300-ls-75w ... 22553.html
c) GM - http://sklep.dixi-car.pl/olej-przekladn ... -1671.html