--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujniki ciśnienia w oponach
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Czujniki ciśnienia w oponach
Trzeba po winie sprawdzić.U mnie w obu są czujniki z funkcją auto kalibracji i nic nie muszę robić.Przekładam tylko koła i same się programują.
-
mic
Norbi, to co Ty nazwałeś nic nie muszę robić ja nazwałem procedurą 
Bardzo dokładnie odpisał to radkor w tym wątku
Bardzo dokładnie odpisał to radkor w tym wątku
radkor pisze:Działanie tego to zagadka...
Przy okazji wkleję opis z TIS:
Działanie układu monitorowania ciśnienia powietrza w oponach
System monitorowania ciśnienia w oponach ostrzega kierowcę w przypadku znacznej utraty lub wzrostu ciśnienia w każdej z 4 opon. Pozwala to kierowcy na wyświetlenie ciśnienia w poszczególnych oponach i ich lokalizację w centrum informacyjnym kierowcy.
System wykorzystuje moduł elektroniczny nadwozia (BCM), który obejmuje aplikację TPMS, centrum informacyjne kierowcy, zestaw wskaźników, moduł elementu nastawczego funkcji zdalnej (RFA), moduł automatycznej adaptacji (ALM) oraz czujnik ciśnienia transmitującego fale radiowe. Każdy czujnik posiada wewnętrzne zasilanie.
Gdy pojazd jest unieruchomiony, wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników jest nieaktywny, co ustawia czujniki w stan ustalony. W tym stanie czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 i nie wykonują w ogóle nadawania jeżeli ciśnienie w oponie nie zmienia się. W miarę wzrostu prędkości pojazdu do 20km/h i powyżej, siła odśrodkowa uaktywnia wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników, powodując ich przejście do pracy w trybie toczenia. W tym trybie, czujniki mierzą ciśnienie i temperaturę w oponach co 10 s. i przesyłają dane w trybie toczenia co 60 s. Moduł elementu nastawczego funkcji zdalnej (RFA) odbiera dane i przesyła je do modułu BCM. Dane zawierają ID każdego czujnika, temperaturę i ciśnienie w oponach. BCM gromadzi i przetwarza informacje, następnie przesyła poprzez szeregowy obwód danych dane ciśnienia w oponie i jej lokalizacji do zespołu wskaźników i wyświetlacza informacyjnego kierowcy, gdzie są one wyświetlane.
Czujniki w sposób ciągły porównują wartość ciśnienia z ostatnio wykonanego próbkowania z bieżąco próbkowanym ciśnieniem i będą nadawać w trybie ponownego pomiaru jeżeli wykryją, czy to w stanie ustalonym, czy też w stanie toczenia, zmianę ciśnienia o wartości 8,3 kPa (1,2 PSI). Gdy układ monitorowania ciśnienia w oponach wykryje znaczną stratę, lub przyrost ciśnienia w oponach, to na zestawie wskaźników zostanie podświetlona ikona wskaźnika monitora ciśnienia opon, a na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy (jeżeli jest na wyposażeniu) zostanie pokazany komunikat typu kontrola ciśnienia w oponach.
Zarówno symbol wskaźnika, jak i komunikat na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy można wyłączyć, uzupełniając ciśnienie w oponach do zalecanej wartości w kPa/psi i wykonać jazdę z prędkością powyżej 20 km/h (15 mph) trwającą co najmniej 2 minuty.
Jeżeli zostanie odłączone zasilanie od BCM, lub jeżeli akumulator pojazdu zostanie odłączony, to identyfikator każdego czujnika ciśnienia w oponie zostanie zachowany, ale wszystkie informacje o ciśnieniu w oponach zostaną utracone. W takich okolicznościach BCM nie może zakładać, że ciśnienia w oponach były utrzymywane przez nieznany okres czasu. W pojazdach wyposażonych w centrum informacyjne kierowcy na wyświetlaczu pojawi się "--", a tester diagnostyczny wskaże domyślną wartość ciśnienia w oponie wynoszącą 1020 kPa (148 PSI) dla każdej opony. Jechać pojazdem z prędkością powyżej 20 km/h (15 MPH) przez co najmniej 2 min. Po aktywowaniu czujników, na wyświetlaczu centrum informacyjnego kierowcy pojawi się aktualne ciśnienie w oponach.
BCM jest w stanie wykrywać niesprawności działania w obrębie układu monitorowania ciśnienia w oponach. W przypadku gdy DTC zostanie ustawiony, to ikona wskaźnika monitora ciśnienia w oponach będzie migać przez 1 minutę, a następnie pozostanie podświetlona po załączeniu zapłonu i zakończeniu kontroli lampek zestawu wskaźników. Wszelkie wykryte niesprawności spowodują wyświetlenie na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy komunikatu typu serwis monitora opon.
Funkcjonalność automatycznego uczenia
Moduł automatycznej adaptacji (ALM) odbiera sygnały transmitujące fale radiowe z czujników ciśnienia i określa lokalizację kół. Do określenia, które koło wysyła informacje i, czy znajduje się ono na przedniej, czy tylnej osi, ALM wykorzystuje ID czujników, kierunek obrotu kół oraz siłę sygnału. ALM wysyła informacje na temat pozycji czujników ciśnienia w oponach do modułu BCM poprzez szynę szeregowej transmisji danych LIN. Ten proces zajmuje około 3-9 min. jazdy.
-
norbi333
- Ekspert
Prawdę powiedziawszy to nie istotne dla mnie jak to działa.Ważne,ze działa i tyle.I co najważniejsze ,że nic nie muszę przy tym robić.I jak nic nie robienie można nazwać procedurą? 
-
nowakgti
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam padł mi chyba prawy tylny czujnik bo co jakiś czas wywala błąd i jak wchodzę na sprawdzenie ciśnienia to właśnie w nim nie pokazuje ciśnienia. Pytanie czy jakkupie nowy czujnik to wystarczy go założyć i auto samo dobie go wylapie czy trzeba programować insignia 2010 rok
-
Tomek P.
Witam, dzisiaj zmieniałem koła na letnie i przy okazji gościu wymienił mi 2 niesprawne czujniki. Obydwa zamawiane były w serwisie opla. Przejechałem już 30 km i lipa, cały czas "--". Co robić?
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
-
nowakgti
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto:
-
norbi333
- Ekspert
UJN = SYSTEM MONITORUJĄCY CIŚNIENIE W OPONACH Z FUNKCJĄ AUTOKALIBRACJI
Ręczna kalibracja ma inny
Ręczna kalibracja ma inny
-
Tomek P.
-
Tomek P.
-
mic
Kilka postów wyżej wkleiłem opis jak wygląda procedura kalibracji. 30km to mogło być za mało. Nie wiem czy ktokolwiek w insigni ma manualne programowanie, wydaje mi się że wszystkie były automatyczne. Ale jeśli byś miał manualne to na ekranie z kołami powinieneś móc wywołać funkcję programowania, tj. Powinien Ci sie zapalić kierunkowskaz przy ktoryms z kół....
-
norbi333
- Ekspert
Dokładnie.Ale to najlepiej po vinie sprawdzić
Po 30 km to dawno powinny działać
- kubek77
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia 192KM
- Miasto:
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
U mnie gumiarz po zamontowaniu czujników sam sprawdził i zaprogramowal przez pierwsze 20m pokazywalo różne ciśnienie ale już na 30m pokazało idealnie
-
mic
Dziś po ponad 40 dniach przyszły do mnie nowe chińskie czujniki, w ostatniej chwili bo na sobotę jestem już umówiony na wymianę opon. Inne niż te oryginalne, jak zamontuję to dam znać czy działają

-
mic
Niespodzianek na szczęście nie było, zaprogramowały się same po kilkunastu km, mniej więcej takiego samego dystansu wcześniej potrzebowało moje auto żeby "wykryć opony zimowe".