No tak .Ja to sceptyk,bo internet wszystko przyjmie.Ty i Twoje zachwalane opinie z neta już nie chociaż net wszystko przyjmieBodex pisze:Oczywiście każdy sceptyk może wszystko zanegować bo internet wszystko przyjmie .
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony całoroczne
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Opony całoroczne
-
Bodex
Wielosezon nie każdy bedzie dobry, np Toyota hybrydy sprzedaje na wielosezonowych i to co piszą na forum Toyoty to tragedia !wojtekski pisze:Ja mogę ci powiedzieć tylko tyle że sąsiad z boku kupił nówkę forda kuga na całorocznych w tamtym roku to jeździł do serwisu że napęd mu nie działa ,źle jeździ i tym podobne historie serwis sprawdzał systemy i były oki w końcu założył normalne zimówki i powiedział że nigdy więcej całorocznych a jakie miał to nie wiem więc to że seryjnie stoją na takich o niczym nie świadczy.Teraz na lato przyprowadził roczną bmw też na całorocznych to od razu wywalił też a jaka firma to nie mam pojęcia. Także chyba coś w tym było.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
245 45 18 -> 235 45 18
Ciekaw jestem dlaczego taka różnica ceny ? I to w odwrotności do parametrów .
Węższe i o mniejszej nośności są droższe ?

jak sprawdziłem to samo ma się do opon letnich. Czyżby mała popularność rozmiaru przekłada sie na rozłożenie kosztów produkcji na ilość sorzedaży ?
Ciekaw jestem dlaczego taka różnica ceny ? I to w odwrotności do parametrów .
Węższe i o mniejszej nośności są droższe ?

jak sprawdziłem to samo ma się do opon letnich. Czyżby mała popularność rozmiaru przekłada sie na rozłożenie kosztów produkcji na ilość sorzedaży ?
-
Bodex
W całorocznych premium jest konkurencja były Vredki , Cross Climate , a teraz Goodyear wychodzi na prowadzenie .
Vector 4season Gen2 , już mi ślinka cieknie
.
http://www.autobild.de/artikel/ganzjahr ... 50883.html
http://www.swiatopon.info/artykuly/good ... -opo,64435#

Vector 4season Gen2 , już mi ślinka cieknie
.http://www.autobild.de/artikel/ganzjahr ... 50883.html
http://www.swiatopon.info/artykuly/good ... -opo,64435#

-
Mateo21
Akurat świeży artykuł z dziś na blogu o Goodyearach Vectorach 4Seasons gen2
http://wulkanista.pl/goodyear-vector-4seasons-gen-2
Też ślinka cieknie, ale kasy tyle ni ma.
http://wulkanista.pl/goodyear-vector-4seasons-gen-2
Też ślinka cieknie, ale kasy tyle ni ma.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
18 nie ma na liście, więc nie ma tematu jak dla mnie.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Zdzich
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Na ebay.de R18 , R19 i R20 te VECTOR 4 SEASONS G2 znalazłem bez problemu , w Pl też muszą być . Może jak narazie nie ma ich na popularnych stronach to u autoryzowanych przedstawicieli powinny być .
-
Bodex
Mogę koledze przywieźć z Niemiec . Tu są w ATU.DE , NETTOREIFEN.DE REIFEN.DE , EBAY.DEP405 pisze:18 nie ma na liście, więc nie ma tematu jak dla mnie.
jaki rozmiar dokładnie ?
245 45 18 :
https://www.idealo.de/preisvergleich/Of ... dyear.html
Coś jak nasz skąpiec :
https://www.billiger.de/products/112327 ... 5-r18-100y
Reifendirect.de
https://www.reifendirekt.de/rshop/Reife ... -/R-341609
https://www.atu.de/shop/kategorie/Felge ... &listType=
https://www.gripgate.com/Ganzjahresreif ... nUEALw_wcB
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Mam letnie w b.dobrym stanie więc dziękuję. Mam 2 komplety alusów więc na razie zostaje przy 2 zestawach. Jak przyjdzie kupić nowe opony to przemyśle sprawę.
-
Bodex
A to wiadomo trzeba zużyć , bo za półdarmo szkoda sprzedawać .
-
Mateo21
Napisałem do gościa i mi odpisał że są i R18 i R20:
- 235/50 R 18
- 195/55 R 20
R19 nie ma.
- 235/50 R 18
- 195/55 R 20
R19 nie ma.
-
Bodex
.... przeniosłem post :
przez lata nam wciskają , że tylko taka opcja najlepsza , a robią to kapitaliści by nakręcać swoje fabryki . Wciskają nam setki testów by nas zaprogramować i żeby kontrolować konsumenta , swoisty Matrix .
Kiedyś nie było zima / lato i wszyscy jeździli . Auta też nie były takie doskonałe , ABS mało który miał ...?
Wystarczy dostosować prędkość do warunków jazdy .
Moim zdaniem to nie sprzęt gwarantuje bezpieczeństwo, a twoja głowa i doświadczenie , sprzet tylko pomaga . Dajmy młodzikowi furę na zimówkach , a i tak wyląduje w rowie na pierwszym śniegu , doświadczony kierowca nie.
@ norbi , ja cię roumię ty masz specyficzne warunki , można powiedzieć podbiegunowe i wiekszości drogi białe , tu gdzie ja się poruszam jest może 2 tyg na rok , a ci co mieszkają w Szczecinie , Poznaniu , Wrocławiu mają jeszcze mniej zimy w zimie , wiec zimowe opony to przerost formy nad treścią.
Patrz jeszcze na dodatkowe zalety , które nie zagwarantują ani letnie , ani zimowe w okresie przejściowym , a przecież to 6 miesięcy łącznie w roku .
Dla przykładu polowa kwietnia , połowa kierowców ma zimowe , a zrobi sie +17 i pada deszcz , na zimowej ooonie droga hamowania się wydłuża znacznie , a wielosezon ma się wzorowo .
Gdy już ałożą letnie , a końcem kwietnia jest załamanie pogody i śnieżyca , drogi robią się białe i oblodzone , ja na wieloseznie sobie jadę , a ci na letnich w poprzek albo w rowie .
Więc nie jest tak do końca , że zimowe i letnie dają większe bezpieczeństwo niż wielosezonowe premium .
19 lat temu byłem w USA w NY , wiesz , że tam mało kto miał zimowe ? .
Z ojcem wracaliśmy Pontiakiem z Long Island od rodziny ze świąt , na LI Espres Way była taka šnieżyca , biało i wszyscy jechali na M+S , a taki nowoczesny i bogaty kraj ?
Ale najważniejsze , że Tobie dobrze na zima/ lato , a mnie na wielosezonie , reszta to my i nasze doświadczenie .
Sory za literówke , ten snarfon to...
Potem zredaguje na komputerze.
Pozdrawiam.
przez lata nam wciskają , że tylko taka opcja najlepsza , a robią to kapitaliści by nakręcać swoje fabryki . Wciskają nam setki testów by nas zaprogramować i żeby kontrolować konsumenta , swoisty Matrix .
Kiedyś nie było zima / lato i wszyscy jeździli . Auta też nie były takie doskonałe , ABS mało który miał ...?
Wystarczy dostosować prędkość do warunków jazdy .
Moim zdaniem to nie sprzęt gwarantuje bezpieczeństwo, a twoja głowa i doświadczenie , sprzet tylko pomaga . Dajmy młodzikowi furę na zimówkach , a i tak wyląduje w rowie na pierwszym śniegu , doświadczony kierowca nie.
@ norbi , ja cię roumię ty masz specyficzne warunki , można powiedzieć podbiegunowe i wiekszości drogi białe , tu gdzie ja się poruszam jest może 2 tyg na rok , a ci co mieszkają w Szczecinie , Poznaniu , Wrocławiu mają jeszcze mniej zimy w zimie , wiec zimowe opony to przerost formy nad treścią.
Patrz jeszcze na dodatkowe zalety , które nie zagwarantują ani letnie , ani zimowe w okresie przejściowym , a przecież to 6 miesięcy łącznie w roku .
Dla przykładu polowa kwietnia , połowa kierowców ma zimowe , a zrobi sie +17 i pada deszcz , na zimowej ooonie droga hamowania się wydłuża znacznie , a wielosezon ma się wzorowo .
Gdy już ałożą letnie , a końcem kwietnia jest załamanie pogody i śnieżyca , drogi robią się białe i oblodzone , ja na wieloseznie sobie jadę , a ci na letnich w poprzek albo w rowie .
Więc nie jest tak do końca , że zimowe i letnie dają większe bezpieczeństwo niż wielosezonowe premium .
19 lat temu byłem w USA w NY , wiesz , że tam mało kto miał zimowe ? .
Z ojcem wracaliśmy Pontiakiem z Long Island od rodziny ze świąt , na LI Espres Way była taka šnieżyca , biało i wszyscy jechali na M+S , a taki nowoczesny i bogaty kraj ?
Ale najważniejsze , że Tobie dobrze na zima/ lato , a mnie na wielosezonie , reszta to my i nasze doświadczenie .
Sory za literówke , ten snarfon to...
Potem zredaguje na komputerze.
Pozdrawiam.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Co? Kto? Kapitaliści?!? To żart taki, prawda? Kapitaliści w tych swoich fabrykach zatrudniają rzesze ludzi, żeby ci mieli za co wykarmić swoje i swoich rodzin niekapitalistyczne brzuchy. I chyba to dobrze, że nakręcają swoje fabryki, bo jakby te upadły, to ich pracownicy żarliby gruz.Bodex pisze:przez lata nam wciskają , że tylko taka opcja najlepsza , a robią to kapitaliści by nakręcać swoje fabryki .
Bodex pisze: Kiedyś nie było zima / lato i wszyscy jeździli .
Kiedyś plomby w zębach były czarne i dentysta nawet nie pytał czy szczęka się normalnie zamyka po wstawieniu plomby. Kiedyś borowanie było niskoobrotowe. A jeszcze wcześniej zęby wyrywano, albo gniły przez lata nie leczone. Ale i tak ludzie żyli, prawda?
Wielokrotnie powtarzałem, że wielosezon to uproszczenie jedynie dla mało jeżdżących "wokół komina", np. mojej matki, która robi ze 3000 km rocznie po mieście i to wszystko. A i tak po 6-7 latach te jej opony należy wymienić, bo staną się twarde i niebezpieczne na śliskim.
W przypadku w miarę instensywnie jeżdżących samochodów, jeden komplet wielosezonu starczy na 2 lata.
Dwa osobne komplety (zima + lato) starczą na dwa razy dłużej - na 4 lata. Koszt wychodzi taki sam.
Obsługa opon? Wielosezonu też nie założę raz na zawsze. Przynajmniej raz w roku, albo jednak i dwa razy, wypada koła zdjąć, oczyścić felgi, sprawdzić wyważenie, obejrzeć czy nie ma uszkodzeń.
Czyli oszczędności i wygoda są tylko pozorne, a ewentualne różnice w koszcie małe - koszt utrzymania opon w długim okresie bardziej zależy od trwałości konkretnego modelu opon i zdarzeń losowych (uszkodzeń).
M.
-
Bodex
@wasermann , pozwolę się nie zgodzić.
Kapitaliści mają gdzieś ludzi. Tylko zyski ich interesują i zapewnienie sobie robotników tanio do roboty w ich fabrykach.
Chłopak Sergiej utalentowany spawacz, już 11 rok pracuje w Bosch i ciągle ma 2 tyś na miesiąc, a wszystko drożeje!
Odnośnie opon, dzisiaj w
91126, Schwabach, Niemcy na, stacji Esso przyłapałem nową Insignię B z oponami całorocznymi i specyjalnie zrobiłem foto by was tu pokłuć w oczy i pokazać, że jesteście w błędzie.
Opel w DE sprzedaje nowe Insignie B z wielosezonowymi to co? , macie inżynierów z GoodYear i Opla za idiitów ?
Bo według was te opony się nie nadają ?
Skoro tak to Insignie też sie nie nadają.
Jest grupa ludzi wielbiących VAG, a ci też uważa , że opel sie nie nadaje , że to dziadostwo, ale jednak Ty @Wassermann kupiłeś opla ?
Wiesz co wam tu chcę pokazać?
Że ludzkie przyzwyczajenia są mylące, a ten mocno utwierdzony w przekonaniu jest w błedzie ale tego nie dostrzega
.
GoodYear 4season Gen2 v&s insignia B:

Kapitaliści mają gdzieś ludzi. Tylko zyski ich interesują i zapewnienie sobie robotników tanio do roboty w ich fabrykach.
Chłopak Sergiej utalentowany spawacz, już 11 rok pracuje w Bosch i ciągle ma 2 tyś na miesiąc, a wszystko drożeje!
Odnośnie opon, dzisiaj w
91126, Schwabach, Niemcy na, stacji Esso przyłapałem nową Insignię B z oponami całorocznymi i specyjalnie zrobiłem foto by was tu pokłuć w oczy i pokazać, że jesteście w błędzie.
Opel w DE sprzedaje nowe Insignie B z wielosezonowymi to co? , macie inżynierów z GoodYear i Opla za idiitów ?
Bo według was te opony się nie nadają ?
Skoro tak to Insignie też sie nie nadają.
Jest grupa ludzi wielbiących VAG, a ci też uważa , że opel sie nie nadaje , że to dziadostwo, ale jednak Ty @Wassermann kupiłeś opla ?
Wiesz co wam tu chcę pokazać?
Że ludzkie przyzwyczajenia są mylące, a ten mocno utwierdzony w przekonaniu jest w błedzie ale tego nie dostrzega
.GoodYear 4season Gen2 v&s insignia B:

- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
@Bodex, nie podejmuję tej dyskusji. Masz rację.
P.S. A Siergiej to sierota, albo nie taki utalentowany, zważywszy fakt, że spawacze są w cenie.
P.S.2 Skrót od tysiąca jest "tys." a nie "tyś", czemu ludzie w kółko robią ten błąd? To mnie kłuje w oczy, a nie jakieś tam opony na jakiejś tam Insi.
M.
P.S. A Siergiej to sierota, albo nie taki utalentowany, zważywszy fakt, że spawacze są w cenie.
P.S.2 Skrót od tysiąca jest "tys." a nie "tyś", czemu ludzie w kółko robią ten błąd? To mnie kłuje w oczy, a nie jakieś tam opony na jakiejś tam Insi.
M.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Ja to tak trochę podziwiam odwagę ludzi co nie zmieniają opon ten raz w sezonie, ale to też dlatego że ja mieszkam na dalekiej północy i sobie nie wyobrażam letnich opon zimą. Gdy u was jest na minusie kilka stopni to u mnie -20 a czasem pod -30. Dlatego też jedyny diesel jaki mieliśmy to był dostawczak, zimą oczywiście wypoczywał
taki tam normalny jego urlop bo nie chciał z nami gadać jego silnik. Więc to chyba dlatego ja sobie nie wyobrażam pojęcia "opony całoroczne" bo ja mam bardzo rozróżnione pory roku. Poza tym nasi drogowcy są nieogarnięci i jak nawali śniegu to ich nie ma, a jak nie ma go wcale to solą suchy asfalt. Boję się zim, boje się jeździć wtedy, ta zima była łagodna w miarę, ale bywały różne. Moja Iśka nie ma napędu na 4 buty, ale kiedyś jeździłam wielką omegą kombi- był to wyczyn bo ona miała napęd na tył.. i chodziła bokiem na lodzie (nauczyłam się wtedy że aby ona skręciła w lewo w poślizgu, to trzeba było skręcać kierownicą w prawo
) . Do każdego auta zawsze każde z nas miało 2 komplety opon, w tym roku przed sezonem zakupię nowe zimówki.
Radio 357 :)
-
zeniu69
40, 50, 60 lat temu nikt o letnich i zimowych oponach nie slyszal (przynajmniej nie bylo takiej histerii) i ludzie jezdzili garbusami, syrenkami i innymi pojazdami na jednych oponach na urlop do wloch w lecie i i zimie i jakos europa nie wymarla z powodu wypadkow.
Pewnie, ze jak ktos ma abs, asr, esp i inne dupewe to mysli, ze fizyka go nie obowiazuje. A przy ignorancji dla praw fizyki to i nawet kolce nie pomoga.
Ja mam od 20 lat Chryslera Le Baron. Przejechalem nim 400000 km na letnich oponach. Przez pierwsze 11 lat byl to moj jedyny woz, ktorym jezdzilem caly rok. Codziennie 90 km do pracy i z powrotem. Snieg, deszcz, upal. Zero wypadkow. Zero sytuacji krytycznych.
Jak jezdzisz z mozgiem to i na felgach pojedziesz. Jak jezdzisz jak malpa i jestes miszczem prostej (a takich w Polsce jest 95%) to zadne zimowki nie pomoga
Za pare lat bedzie histeria o opony przejsciowe na wiosne i jesien. Tak jak dzisiaj sa kurtki wiosenne i jesienne tak i za pare lat "eksperci" beda testami udowadniac, ze opona wiosenna ma krotsza droge hamowania pomiedzy marcem a majem niz opona letnia
Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk
Pewnie, ze jak ktos ma abs, asr, esp i inne dupewe to mysli, ze fizyka go nie obowiazuje. A przy ignorancji dla praw fizyki to i nawet kolce nie pomoga.
Ja mam od 20 lat Chryslera Le Baron. Przejechalem nim 400000 km na letnich oponach. Przez pierwsze 11 lat byl to moj jedyny woz, ktorym jezdzilem caly rok. Codziennie 90 km do pracy i z powrotem. Snieg, deszcz, upal. Zero wypadkow. Zero sytuacji krytycznych.
Jak jezdzisz z mozgiem to i na felgach pojedziesz. Jak jezdzisz jak malpa i jestes miszczem prostej (a takich w Polsce jest 95%) to zadne zimowki nie pomoga
Za pare lat bedzie histeria o opony przejsciowe na wiosne i jesien. Tak jak dzisiaj sa kurtki wiosenne i jesienne tak i za pare lat "eksperci" beda testami udowadniac, ze opona wiosenna ma krotsza droge hamowania pomiedzy marcem a majem niz opona letnia
Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk
-
Bodex
@wassermann, " tys." Masz rację , chyba to wynika z wymowy tego słowa...człowiek uczy się całe życie
.
Sergiej i reszta ze wschodu jest traktowana tak samo mimo że 65-70% produkcji oni wypracowują, a niemcy? Lenie i cwaniaki.
Co ciekawe na małej hali jest tylko 2 Polaków, ja i Jacek i tylko my mamy Technikum z maturą
ot cała prawda o DE.
Problem stosowania opon sezonowych/ całorocznych :
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na jeden problem opon sezonowych uważanych ogólnie jako najlepsza opcja do wyboru.
Otóż sezonowe są zaprojektowane do osiągania najlepszych osiągów:
Letnie- latem , zimowe- zimą , czyli mamy tu zabezpieczone 2 kwartały.
A następne 2 sezony, ani jedne, ani drugie nie zapewniają nam 100% bezpieczeństwa! A to jest aż pół roku !
Ba wręcz przeciwnie w skrajnych załamaniach pogody opony sezonowe mogą być wręcz niebezpieczne.
Przykład: wiosna , zmieniamy na letnie, a bywają nawet w maju dni śnieżne i mroźne.
Zimą po grudniowych mrozach w połowie stycznia potrafi mocno grzać słonce i temp. Dochodzi nawet do +18 stC przez około tydzień, zimowe wtedy " pływają na drodze" .
Dużo wcześniej, bo w listopadzie sporo opadów deszczu i temp są plusowe, a niestety wszystkim wiadomo , że zimowe na deszczu są po prostu słabe i tylko pojedyncze egzemplarze parametrami dochodzą do letnich co widać po testach.
Więc stwierdzenie , że zimowe i letnie są najlepsze jest ogólnie przyjętym trendem w społeczeństwie, bo do nie dawna nie było alternatywy .
.Sergiej i reszta ze wschodu jest traktowana tak samo mimo że 65-70% produkcji oni wypracowują, a niemcy? Lenie i cwaniaki.
Co ciekawe na małej hali jest tylko 2 Polaków, ja i Jacek i tylko my mamy Technikum z maturą
ot cała prawda o DE.Problem stosowania opon sezonowych/ całorocznych :
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na jeden problem opon sezonowych uważanych ogólnie jako najlepsza opcja do wyboru.
Otóż sezonowe są zaprojektowane do osiągania najlepszych osiągów:
Letnie- latem , zimowe- zimą , czyli mamy tu zabezpieczone 2 kwartały.
A następne 2 sezony, ani jedne, ani drugie nie zapewniają nam 100% bezpieczeństwa! A to jest aż pół roku !
Ba wręcz przeciwnie w skrajnych załamaniach pogody opony sezonowe mogą być wręcz niebezpieczne.
Przykład: wiosna , zmieniamy na letnie, a bywają nawet w maju dni śnieżne i mroźne.
Zimą po grudniowych mrozach w połowie stycznia potrafi mocno grzać słonce i temp. Dochodzi nawet do +18 stC przez około tydzień, zimowe wtedy " pływają na drodze" .
Dużo wcześniej, bo w listopadzie sporo opadów deszczu i temp są plusowe, a niestety wszystkim wiadomo , że zimowe na deszczu są po prostu słabe i tylko pojedyncze egzemplarze parametrami dochodzą do letnich co widać po testach.
Więc stwierdzenie , że zimowe i letnie są najlepsze jest ogólnie przyjętym trendem w społeczeństwie, bo do nie dawna nie było alternatywy .
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy