--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Dla mnie sprawa jest prosta jak cep @rataj73 napisał na podstawie ekspertyzy jak 4 % ON w oleju silnikowym wpływa na obniżenie temperatury zapłonu. 4 % w insigni to nie całe dwie setki. W wielu przypadkach potrafi być więcej. Więc na podstawie tego co napisał @rataj73 każdy chyba potrafi sobie wywnioskować jak taka dawka ON w oleju silnikowym wpłynie na obniżenie temperatury zapłonu oleju który ma ją na poziomie 200 i 250 st C.
Oczywiście lepkość zostanie obniżona w mniej więcej podobnym zakresie. Jednak wyższa temperatura zapłonu pozwoli zachować jeszcze jakiś margines. W przypadku oleju z temperaturą zapłonu ponad 250 st C.
Oczywiście lepkość zostanie obniżona w mniej więcej podobnym zakresie. Jednak wyższa temperatura zapłonu pozwoli zachować jeszcze jakiś margines. W przypadku oleju z temperaturą zapłonu ponad 250 st C.
-
Bodex
A nie pisałem , że głównym problemem zatarcia jest utrata lepkości i osłabienia klina olejowego ! A nie jakieś tam wady panewek , wadliwa konstrukcja systemu DPF to sie zgodze.
Po jednym wypalaniu w korku przybylo mi 2 mm oleju , szacuje , że 2 setki.
Dla przykłady sikniki diesla Toyoty mają 5ty wtryskiwacz do DPF i ON nie zostaje w silniku.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Po jednym wypalaniu w korku przybylo mi 2 mm oleju , szacuje , że 2 setki.
Dla przykłady sikniki diesla Toyoty mają 5ty wtryskiwacz do DPF i ON nie zostaje w silniku.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
O tym, że ON w oleju pogarsza właściwości smarne wiadomo od dawna. Oleju tez nie jednemu przybyło. Zwłaszcza gdy auto troszkę oleju bierze a jeśli sprawdzamy stan jest bez zmian lub lekko przybywa. A jednak wszystkie się nie zacierają. Więc tych wad panewek tak jednoznacznie nie można wykluczyć opierając się na twardych dowodach Tym bardziej, że zacierają się często główne i wcale nie te najdalej od pompy a np środkowe.
Ja nigdy nie pisałem, że na 100 % panewki są wadliwe. A na zatarcie silnika wpływ ma wiele negatywnych czynników, które w danym aucie się kumulują i doprowadzają do awarii.
Na podstawie tego co opisał %rataj73 opierając się na zrobionej analizie. Można wysunąć wniosek, że stosowanie oleju o niskiej temperaturze zapłonu jakim jest np Millers może taki negatywny czynnik tworzyć. Jeśli do tego oleju dostanie nam się więcej ON. Ale to też nie jest pewny wniosek, że auto zaraz się zatrze.
Ja nigdy nie pisałem, że na 100 % panewki są wadliwe. A na zatarcie silnika wpływ ma wiele negatywnych czynników, które w danym aucie się kumulują i doprowadzają do awarii.
Na podstawie tego co opisał %rataj73 opierając się na zrobionej analizie. Można wysunąć wniosek, że stosowanie oleju o niskiej temperaturze zapłonu jakim jest np Millers może taki negatywny czynnik tworzyć. Jeśli do tego oleju dostanie nam się więcej ON. Ale to też nie jest pewny wniosek, że auto zaraz się zatrze.
-
Bodex
@ hubertus , na święta wymieniam olej i dam do analizy , to będzie wiadomo.
-
Antoni
co sadzicie o tym oleju ? kupiłem Auto dwa miesiące temu problem zrobił sie taki ze nie wiem jaki olej lał poprzedni właściciel wybrałem ten. ktos może uzywa takiego oleju ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Przez ostatnie 3 sezony wlewałem Motul. Teraz mam równie dobry Millers ale wracam do Motul'a.
Dobrze, że nie zalewasz olejem GM!
Dobrze, że nie zalewasz olejem GM!
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dlaczego dobrze? Nie wiem czy to, tak dobrze gdy ktoś łapie się na marketing i reklamę gdzie wmawiają mu, że coś jest lepsze nawet gdy nie jest. O olejach jest cały temat i jasno wynika tam z konkretów, że ani Motul ani Millers wcale nie są takie cudowne.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
Może i nie są takie super, ale przytoczę dzisiejsza rozmowę w ASO Opla. Oddawałem auto do przeglądu i wymiany oleju. Miałem własny olej, Millers.
Gość który przyjmował auto spytał mnie czemu akurat Millers. Jak powiedziałem ze ma dobre opinie i wydaje się lepszy niż GM, to usłyszałem ze on w swoim prywatnym oplu tez nie zalewa GM tylko właśnie Millers.
Jak gość z serwisu tak robi to może jednak jest jakaś różnica...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość który przyjmował auto spytał mnie czemu akurat Millers. Jak powiedziałem ze ma dobre opinie i wydaje się lepszy niż GM, to usłyszałem ze on w swoim prywatnym oplu tez nie zalewa GM tylko właśnie Millers.
Jak gość z serwisu tak robi to może jednak jest jakaś różnica...
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Być może czyta fora i myśli, że Millers jest faktycznie dobry. Tylko jak dotąd nikt nie umiał faktycznie i konkretnie podać w czym jest lepszy od np Gm czy Mobila lub innych. Na forum jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron tekstu o olejach. I nikt nie umiał tam podać konkretów wskazujących faktycznie, że Millers jest w czymś lepszy.
- coolmobil
- Zapaleniec
Mysle ze prowadzenie identycznej dyskusji i dublowanie wątku nie ma sensu. Niech każdy kupuje co uważa.
Ja jeżdżę od zeszłego roku na Millersie i pewnie tak zostanie.
Ty możesz jeździć na GM grunt ze każdy jest zadowolony ze swojego wyboru.

Ja jeżdżę od zeszłego roku na Millersie i pewnie tak zostanie.
Ty możesz jeździć na GM grunt ze każdy jest zadowolony ze swojego wyboru.

- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
hubertus pisze:Być może czyta fora i myśli, że Millers jest faktycznie dobry. Tylko jak dotąd nikt nie umiał faktycznie i konkretnie podać w czym jest lepszy od np Gm czy Mobila lub innych. Na forum jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron tekstu o olejach. I nikt nie umiał tam podać konkretów wskazujących faktycznie, że Millers jest w czymś lepszy.
Bo z tymi olejami to jest tak jak z samochodami , nikt nie udowodnił że passat jest lepszy od insigni czy mondeo od 5008 a ceny różne . Na upartego można by porównać x3 z dacią duster i też będzie problem który lepszy bo większość powie bmw wiadomo lepsze wykonanie, nowsza technologia a drugi powie ale dacia mało skomplikowana więc mniej się może zepsuć a jak już to naprawy o niebo tańsze.
Ta cała dyskusja o olejach to jak przewaga świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi. Każdy olej 5W30 lub 5W40 będzie dobry byle niskopopiołowy, a jeśli auto po gwarancji to wcale nie musi mieć nawet dexos 2.
Ja osobiście od kilku lat jeżdżę na motulu ale wcale za mocno się tym nie podniecam, poprostu tak wybrałem i jest git
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dlatego ja uważam, że teksty "Dobrze, że nie zalewasz olejem GM" Zakończone wykrzyknikiem są bez sensu.
- coolmobil
- Zapaleniec
Mysle ze akurat tutaj się zgadzamy. Moja isia przejechała jakieś 184k km na oleju i GM i żyje i ma się bardzo dobrze. Teraz jej zalewam teoretycznie a może i faktycznie lepszy olej ale to tylko moja decyzja po której przynajmniej podświadomie lepiej śpię
.
-
tetar
- Użytkownik
- Miasto:
Rozumiem, że jesteś "specjalista" od oleju GM i lanego jeszcze co 30tys km LoL.hubertus pisze:Dlatego ja uważam, że teksty "Dobrze, że nie zalewasz olejem GM" Zakończone wykrzyknikiem są bez sensu.
Ja swoją opinię na temat oleju GM i innych alternatyw wyrobiłem sobie na przestrzeni kilku lat. I jest coś takiego jak subiektywne odczucie co dla mojego auta jest najlepsze - jeżeli silnik pracuje lepiej na oleju innym niż GMu to chyba mogę wyrazić swoją opinię kończąc ją wykrzyknikiem! A moja opinia nie jest nakazowa.
Poza tym tajemnicą poliszynela jest to, że w ASO leją olej GM bo to jest produkt "firmowy", bo "muszą". Nieoficjalnie doradcy serwisowi gdy auto jest poza gwarancją raczej z uznaniem odnoszą się do innych alternatyw olejowych jako lepszy wariant!
Natomiast wątek olejowy jest na tyle bogaty w opinie, że każdy znajdzie coś dla siebie, a na oleju GM auto też pojedzie - może trochę bardziej poklekocze i tyle.
Zastanawiam się jaki procent użytkowników olejowych alternatyw powróciło do oleju GM?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Właśnie od subiektywnych odczuć roją się fora. A subiektywne to nie obiektywne i często błędne. Wszystkie podstawowe parametry oleju GM nie odbiegają znacząco od innych olejów tej samej specyfikacji tj 5w30. Co zostawało już nie raz tu opisywane. Mało tego taki Millers ma dość niską temperaturę zapłonu. Nawet na tle oleju GM. A chyba @rataj73 opisywał nie dawno jak temperaturę zapłonu oleju obniża dodatkowo ON. Ale ty masz subiektywne odczucie. Nie wiadomo na czym oparte.
To, że serwisy muszą lać olej GM to kolejna bajka. Moje auto jako flotówka była zalewana mobilem. A wątpię by kierowca auta flotowego nie należącego do niego, którego nie chciał odkupić itd mówił serwisowi co ma lać.
Niestety na forach jest cała masa takich wypowiedzi jak twoja. Opartych albo na jakichś subiektywnych odczuciach niczym nie popartych albo na błędnych informacjach jakoby serwisy coś tam musiały. Ludzie to czytają i bajki są powielane. A że ambicja nie pozwala bajkopisarzom przejść obojętnie obok skomentowanych przez kogoś merytorycznie swoich bajek to mamy wypowiedzi jak twoja powyżej. Skomentowałem twoją wypowiedź zakończoną wykrzyknikiem. Więc będziesz dalej się wymądrzał chociaż nie masz żadnych argumentów.
Nigdzie nie napisałem, ze olej GM należy zmieniać co 30 tys km. Więc nie zmyślaj.
Masz jakieś konkretne argumenty ale nie subiektywne tylko konkretne i merytoryczne poparte dowodami, że nie należy lać oleju GM?
To, że serwisy muszą lać olej GM to kolejna bajka. Moje auto jako flotówka była zalewana mobilem. A wątpię by kierowca auta flotowego nie należącego do niego, którego nie chciał odkupić itd mówił serwisowi co ma lać.
Niestety na forach jest cała masa takich wypowiedzi jak twoja. Opartych albo na jakichś subiektywnych odczuciach niczym nie popartych albo na błędnych informacjach jakoby serwisy coś tam musiały. Ludzie to czytają i bajki są powielane. A że ambicja nie pozwala bajkopisarzom przejść obojętnie obok skomentowanych przez kogoś merytorycznie swoich bajek to mamy wypowiedzi jak twoja powyżej. Skomentowałem twoją wypowiedź zakończoną wykrzyknikiem. Więc będziesz dalej się wymądrzał chociaż nie masz żadnych argumentów.
Nigdzie nie napisałem, ze olej GM należy zmieniać co 30 tys km. Więc nie zmyślaj.
Masz jakieś konkretne argumenty ale nie subiektywne tylko konkretne i merytoryczne poparte dowodami, że nie należy lać oleju GM?
- coolmobil
- Zapaleniec
Hubertus wybacz czytam twoja kolejna wypowiedz i odnoszę wrażenie strasznej agresji i złości.
Wyluzuj stary
Jak pisałem wcześniej, niech każdy leje co uważa i na co go stać.
Niestety ale ten watek w dużej mierze jest już mało merytoryczny, strasznie dużo tutaj przepychanek, wypominania błędów w wypowiedzi, błędnych wybór a co raz mniej dobrych porad, informacji na temat nowych produktów etc.
Szkoda, bo nowy użytkownik jak chce coś tu sensownego wyczytać musi przebrnąć przez kilkadziesiąt stron małych wojenek
Wyluzuj stary

Jak pisałem wcześniej, niech każdy leje co uważa i na co go stać.
Niestety ale ten watek w dużej mierze jest już mało merytoryczny, strasznie dużo tutaj przepychanek, wypominania błędów w wypowiedzi, błędnych wybór a co raz mniej dobrych porad, informacji na temat nowych produktów etc.
Szkoda, bo nowy użytkownik jak chce coś tu sensownego wyczytać musi przebrnąć przez kilkadziesiąt stron małych wojenek
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Ależ ja jestem wyluzowany. Nie koniecznie jednak lubię gdy ktoś pisze sobie ot tak by pisać. Niczym tego nie uzasadniając. Równie dobrze można napisać nie kupuj insigni i dać wykrzyknik. Będzie to tak samo merytoryczne jak to co o oleju GM napisał @tetar.
Piszesz, że coraz mniej tutaj merytorycznych porad. Ale robisz mi uwagi zamiast robić uwagi osobom piszącym te jakże merytoryczne porady by nie lać oleju GM bo one mają takie subiektywne odczucia.
Być może niedługo uda mi się sprzedać insignię i uwolnię was od swego złego towarzystwa. Wiele osób będzie sobie mogło pisać jakie te motule i millersy najlepsze są i samo utwierdzać się w prawidłowości swego wyboru. Merytoryczna dyskusja na forum na pewno na tym zyska.
Piszesz, że coraz mniej tutaj merytorycznych porad. Ale robisz mi uwagi zamiast robić uwagi osobom piszącym te jakże merytoryczne porady by nie lać oleju GM bo one mają takie subiektywne odczucia.
Być może niedługo uda mi się sprzedać insignię i uwolnię was od swego złego towarzystwa. Wiele osób będzie sobie mogło pisać jakie te motule i millersy najlepsze są i samo utwierdzać się w prawidłowości swego wyboru. Merytoryczna dyskusja na forum na pewno na tym zyska.
-
tetar
- Użytkownik
- Miasto:
@hubertus, twoje "merytoryczne" i "obiektywne" komentarze można skwitować tak - zalej sobie auto olejem Kujawskim - to bardzo dobry olej! LOL
edycja:
@hubertus - chyba napisałeś już wszystko co wiedziałeś lub co się tobie wydaje, że wiesz - no comment...
I
I
I
\/
edycja:
@hubertus - chyba napisałeś już wszystko co wiedziałeś lub co się tobie wydaje, że wiesz - no comment...
I
I
I
\/
Ostatnio zmieniony 15 mar 2018, o 08:41 przez tetar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
No i mamy przykład merytorycznej dyskusji. Nie ważne, że ktoś ma niewiele do napisania. Ale będzie nawet głupoty pisał, by pokazać, że jest mądrzejszy i że jego musi być na wierzchu.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bajki piszesztetar pisze:
Poza tym tajemnicą poliszynela jest to, że w ASO leją olej GM bo to jest produkt "firmowy", bo "muszą".
Nie jest to żadną tajemnicą. Choćby Mobil normalnie stoi na półkach i nie ma problemu z kupieniem i zalaniem.
Ba nawet moja poprzednia astra serwisowana i na gwarancji była zalewana mobilem. Potem zmieniony na GM