--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana silnika 1.8 A18XER
-
afreak
Wymiana silnika 1.8 A18XER
Historia instant, jechalem po autostradzie, pekl przewod od ukł chlodzenia, wyciekl plyn, zanim temperaturka na zegarku urosla, silnik zjarany. Mechanik rzekomo wymienil pierscienie , i glowice zregenerowal....ogolnie zrobil mnie w wała. Dymi, tak ze katalizator wycialem bo sie zatkal, jara olej i teraz chce go wymienic. Mieszkam (niestety) na wyspach, mysle zeby z Polski kupic, bo moze byc tanszy. Model to A18XER i pytanie glowne: czy moge wpakowac do niego bezproblemowo Z18XER?? gdzie byscie szukali silnika, lub wogole co robili w mojej sytuacji? p.s. nie jestem obeznany w motoryzacji zbytnio i chce wydac na naprawe mozliwie jak najmniej.
Dziekuje z gory z odpowiedzi
Dziekuje z gory z odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2015, o 21:35 przez yerry, łącznie zmieniany 2 razy.
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wymiana silnika 1.8 A18XER
Z tego co wiem to te silniki mają inne wałki rozrządu. Nie sądzę aby taki swap wyszedł bezproblemowo.
Wysłane z mojego SM-G900F
Wysłane z mojego SM-G900F
-
hubertk
Witam serdecznie, czy przy wymianie silnika A18XER z roku 2009 na silnik A18XER z roku 2011 jest również potrzeba wymienić komputer i np przepustnicę?
Ponieważ po wymianie na nowszy silnik wszystko było ok przez pierwsze 5 min po czym silnik zgasł i już nie chciał odpalić i jak sprawdzałem kody błędu to wyskoczył kod p0601 czyli błąd pamięci EPROM oraz błąd przepustnicy.
Czy możliwe jest, że przy samej wymianie tzw słupka uszkodził się sterownik silnika i przepustnica?
Jak również czy ktoś ma ktoś informacje czym się różni przepustnica z 2009 roku o numerze 55561495 od takiej samej z roku 2011 o numerze 55577375.
Dziękuję za każdą odpowiedź bo na chwile obecną nie mam już pomysłu jak je uruchomić.
Ponieważ po wymianie na nowszy silnik wszystko było ok przez pierwsze 5 min po czym silnik zgasł i już nie chciał odpalić i jak sprawdzałem kody błędu to wyskoczył kod p0601 czyli błąd pamięci EPROM oraz błąd przepustnicy.
Czy możliwe jest, że przy samej wymianie tzw słupka uszkodził się sterownik silnika i przepustnica?
Jak również czy ktoś ma ktoś informacje czym się różni przepustnica z 2009 roku o numerze 55561495 od takiej samej z roku 2011 o numerze 55577375.
Dziękuję za każdą odpowiedź bo na chwile obecną nie mam już pomysłu jak je uruchomić.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
To jest kara za to, że nie wykorzystałeś okazji żeby włożyć przynajmniej 1.8 turbo

Nie ma za cohubertk pisze:Dziękuję za każdą odpowiedź
-
hubertk
Witam ponownie,
jeszcze walczę ale silnik chodzi choć nie na 100 % tzn. chodzi tylko i wyłącznie jak zostanie odpięta wtyczka od czujnika wałka ssącego w innym przypadku pochodzi aż się rozgrzeje i zgaśnie.
Dziś sprawdziłem rozrząd i jest ok więc wina powinna być w elektryce lecz chodzi mi jeszcze po głowie sprawdzenie czy czasem nie "uciachał" się klin na wale korbowym bo jak sprawdzałem rozrząd to patrzałem tylko na znaki na kole od paska wieloklinowego i oczywiście blokady na koła rozrządu i blokada samych wałków po prawej stronie.
Ręce opadają bo niby silnik chodzi ale nie do końca, jeździ ale jakby był słabszy; przejechałem już nim ponad 6 tys km i wymieniłem przepływomierz, przepustnicę, cewkę, świece, czujniki położenia wałków, czujnik wału, wgrany soft w OPLU itd. MAKABRA![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
jeszcze walczę ale silnik chodzi choć nie na 100 % tzn. chodzi tylko i wyłącznie jak zostanie odpięta wtyczka od czujnika wałka ssącego w innym przypadku pochodzi aż się rozgrzeje i zgaśnie.
Dziś sprawdziłem rozrząd i jest ok więc wina powinna być w elektryce lecz chodzi mi jeszcze po głowie sprawdzenie czy czasem nie "uciachał" się klin na wale korbowym bo jak sprawdzałem rozrząd to patrzałem tylko na znaki na kole od paska wieloklinowego i oczywiście blokady na koła rozrządu i blokada samych wałków po prawej stronie.
Ręce opadają bo niby silnik chodzi ale nie do końca, jeździ ale jakby był słabszy; przejechałem już nim ponad 6 tys km i wymieniłem przepływomierz, przepustnicę, cewkę, świece, czujniki położenia wałków, czujnik wału, wgrany soft w OPLU itd. MAKABRA
-
ARCHANIOLY
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFL
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Czechowice-Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
Witam czy ktoś rozwiązał ten problem? Już długo z tym walczymy i nie mamy pojęcia jaka jest przyczyna. Bardzo proszę o pomoc
-
Airboozik
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Oświęcim
Ktoś swapowal ten silnik na coś mocniejszego? Jakie koszty? Co trzeba przerobić elektrycznie żeby to pospinac prócz ecu?
A18xer na 1.6 turbo? Moze większy?
A18xer na 1.6 turbo? Moze większy?
-
bizer45576
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.8
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Września
Mam ten ten problem po wymianie słupka. Auto jeździ ale bez mocy. Czy problem został rozwiązany i jak ?