--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
@kecraminsignia gdybyś przeczytał ze zrozumieniem to byś wiedział, że w myśl tego co pisze @tomek evo jest odwrotnie. Rusccy mają lepszy olej GM. Przynajmniej tak wynika z analizy zrobionej w Rosji. No może teraz Rosja to rynek zachodni?
@tomek evo Nawet jeśli od 2011 roku się zmienił ten olej to na pewno nie na gorsze. Bo raczej nikt nic nie pogarsza tylko ulepsza. Zwłaszcza gdy dość poważny producent aut daje na to swoje logo.
Sama insignia tez zbudowana jest z części pochodzących z rożnych zakładów z różnych państw i co z tego. Tak samo mają wszystkie dzisiaj produkowane samochody telewizory czy co tam jeszcze chcesz. I jakoś działają.
Jeśli wg ciebie zakup oleju to taka loteria bo płyn w bańce może znacznie różnić się od tego co zakłada norma. To jakie są dowody, że w innych przypadkach tak nie może być.?
W przypadku specola możesz napisać to samo jedne trafi na lepszy drugi na gorszy. Tylko gdzie dowody?
@tomek evo Nawet jeśli od 2011 roku się zmienił ten olej to na pewno nie na gorsze. Bo raczej nikt nic nie pogarsza tylko ulepsza. Zwłaszcza gdy dość poważny producent aut daje na to swoje logo.
Sama insignia tez zbudowana jest z części pochodzących z rożnych zakładów z różnych państw i co z tego. Tak samo mają wszystkie dzisiaj produkowane samochody telewizory czy co tam jeszcze chcesz. I jakoś działają.
Jeśli wg ciebie zakup oleju to taka loteria bo płyn w bańce może znacznie różnić się od tego co zakłada norma. To jakie są dowody, że w innych przypadkach tak nie może być.?
W przypadku specola możesz napisać to samo jedne trafi na lepszy drugi na gorszy. Tylko gdzie dowody?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Dla mnie jako klienta to kompletnie żadna różnicatomek evo pisze:Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Hubertus Jeżeli nie potrafisz czytać w przenośni tylko dokładnie co zostało napisane to już nie mój problem. W dyskusję mnie nie wciagniesz. Koniec.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Marcin już się wciągnołeś
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Daj spokój
nie można mieć swojego zdania bo każde inne jest niedobre.
Ja już skończyłem.
nie można mieć swojego zdania bo każde inne jest niedobre.Ja już skończyłem.

-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Wymaganie stawiane przed olejem w mocniej wysilonych jednostkach napędowych są dużo wyższe. Dodatkowo konstrukcyjnie wiele jednostek napędowych potrzebuje po prostu jak najlepszego smarowania. To, że olej teoretycznie będzie się nadawał zarówno do 15 letniego OPC jak i nowego diesla z euro 6 nie znaczy, ze w obu przypadkach będzie optymalnym wyborem. Nie twierdze, że ktoś kłamie tylko takie podejście oznaczać będzie zawsze kompromis bo najnowsze normy wymuszają aby olej był ekologiczny, o niskim hths, jak najniższej emisji i obniżał spalanie a to nie idzie w parze z zapewnieniem jak najwyższej ochrony przeciwzwarciowej. Oczywiście można do insigni opc lać 5W30 spełniające wymagania najnowszych norm ekologicznych dla diesli tylko po co?hubertus pisze:Tak tak Ruscy mają inne super wersje olejów. Na ich rynek dają jakieś lepsze wersje a na resztę świata badziew? Masz jakieś dowody? Ty na prawdę myślisz, że ktoś wierzy w te twoje bajki?
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motu ... 1492017722
Przeczytaj zaraz na samej górze pod nazwą oleju.
Olej do silników benzynowych i Diesla - EURO 4, 5 i 6
Czyli Motul kłamie tak samo jak inni? Mamy w to nie wierzyć? Po co dexos2 ma obejmować oleje do silników aut sportowych i ma być sprzedawany z logo Opla. Jeśli Opel nie ma w swojej gamie żadnych samochodów sportowych w których silniki są mocno wyżyłowane.? Stara insignia OPC 116 KM z litra wydajność na poziomie turbodiesli innych marek. Nowa ciut więcej. Bo 130 KM z litra czyli wydajność benzynowych dwulitrówek w innych markach montowanych w zwykłych autach nie sportowych czy wyczynowych.
To, ze na różne rynki producenci (niektórzy) stosują różne oleje to jest fakt i takie adnotacje są często w kartach produktów (nie nie znajdę poszukajcie sami). Jak olej jest produkowany w Rosji z wykorzystaniem produkowanych przez tamtejsze rafinerie baz olejowych a dodatkowo ma być sprzedawany na Syberii gdzie temperatury są zimą wiadomo jakie (choć nawet w Moskwie potrafi być nawet minus 40) to jest logiczne, że trzeba produkt dostosować do wymagań lokalnego rynku. Rosja to dobry przykład bo ze względu na niskie temperatury bardzo często oleje mają skorygowane pod tym kątem parametry. W USA też jest Mobil 1 ale to zupełnie inny olej niż ten u nas bo produkowany przy użyciu innych baz olejowych i często innych pakietów dodatków. Jak dla kogoś to są bajki no to trudno. Nie napisałem, ze na rynek Rosyjski są lepsze oleje tylko, że często są inne.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
@kecraminsignia Ja cię w nic nie chcę wciągać. Skomentowałem jedynie to co napisałeś w odniesieniu do tego co stwierdził @tomek evo. Nie widzę tam żadnych emolek, cudzysłowów które wskazywały by na to, że to przenośnia. Więc mogłem zrozumieć jak zrozumiałem. Nie wmawiaj więc, że nie potrafię czytać skoro nie umiesz wyrazić tego co chciałeś. A wyszło coś odwrotnego.
Generalnie dla mnie ta dyskusja zmierza do tego co zawsze. @tomek evo jeszcze jakiś czas temu chwalił Motul. Dzisiaj Motul już taki dobry nie jest. Pojawiła się nowa gwiazda Specol, który podobno jest lepszy od GM. Tylko z analiz wychodzi, że wcale nie wiadomo jaki dobry nie jest. A wszystko prowadza się do tego, że olej spełniający normę producenta spokojnie wystarczy do bezproblemowej jazdy.
@tomek evo oczywiście, że oleje mogą być dostosowane do warunków klimatycznych. Ale chyba powinieneś wiedzieć, że to nie robi się przez dodatki tak bardzo jak przez specyfikację oleju z literką W w środku.Oczywiście komponenty pochodzą z krajów na miejscu nikt tego nie wozi po świecie. Tylko,że norma to norma. I nikt ci nie uwierzy, że olej spełniający normę dexos 2 w Rosji jest inny od tego w Polsce czy Niemczech. To tak jak byś napisał, że np 5 w 30 w Rosji to zupełnie co innego jak 5 w 30 w Polsce bo w Rosji jest inny klimat. Specyfikacja 5 w 30 narzuca pewne ramy, które muszą spełniać wszystkie oleje na świecie. A jak gdzieś jest zimniej lub cieplej to się używa po prostu innej specyfikacji a nie miesza jakieś dodatki w ramach 5 w 30 by zrobić z tego 0 w 30 bo w Rosji jest zimno.
Generalnie dla mnie ta dyskusja zmierza do tego co zawsze. @tomek evo jeszcze jakiś czas temu chwalił Motul. Dzisiaj Motul już taki dobry nie jest. Pojawiła się nowa gwiazda Specol, który podobno jest lepszy od GM. Tylko z analiz wychodzi, że wcale nie wiadomo jaki dobry nie jest. A wszystko prowadza się do tego, że olej spełniający normę producenta spokojnie wystarczy do bezproblemowej jazdy.
@tomek evo oczywiście, że oleje mogą być dostosowane do warunków klimatycznych. Ale chyba powinieneś wiedzieć, że to nie robi się przez dodatki tak bardzo jak przez specyfikację oleju z literką W w środku.Oczywiście komponenty pochodzą z krajów na miejscu nikt tego nie wozi po świecie. Tylko,że norma to norma. I nikt ci nie uwierzy, że olej spełniający normę dexos 2 w Rosji jest inny od tego w Polsce czy Niemczech. To tak jak byś napisał, że np 5 w 30 w Rosji to zupełnie co innego jak 5 w 30 w Polsce bo w Rosji jest inny klimat. Specyfikacja 5 w 30 narzuca pewne ramy, które muszą spełniać wszystkie oleje na świecie. A jak gdzieś jest zimniej lub cieplej to się używa po prostu innej specyfikacji a nie miesza jakieś dodatki w ramach 5 w 30 by zrobić z tego 0 w 30 bo w Rosji jest zimno.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Akurat w przypadku olejów często jakość jest można powiedzieć coraz gorsza bo producenci stosują inne tańsze bazy olejowe (zamiast grupy IV grupa III/III+ - Motul, Mobil 1 itd.) a oleje stają się coraz bardziej eko ale niekoniecznie lepiej chronią silnik. Nie mówię, ze olej się pogorszyła ale może być inny.hubertus pisze:@kecraminsignia gdybyś przeczytał ze zrozumieniem to byś wiedział, że w myśl tego co pisze @tomek evo jest odwrotnie. Rusccy mają lepszy olej GM. Przynajmniej tak wynika z analizy zrobionej w Rosji. No może teraz Rosja to rynek zachodni?
Specol produkuje 1 zakład (podobnie jak Liqui Moly, Millers, Penrite, Neste i wiele innych) i różnice w poszczególnych partiach mogą być ale będą one w tzw. granicy tolerancji produkcyjnej. W przypadku GM dexos 2 mogą to być zupełnie różne oleje, o innym składzie (same linkowane analizy o tym świadczą) produkowane przez różne zakłady w różnych Państwach. Nigdzie nie napisałem, że nie będą spełniały normy bo oba powinny normę spełniać ale będą inne i mogą różnić się jakością.
Nie porównuj produkcji auta do produkcji oleju bo to zupełnie 2 różne sprawy.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Tomek evo ja to rozumiem. Przykład żywności podałem dla przykładu jak to wyglada. Są produkty produkowane w jednej fabryce i mają taką samą jakość. Większość jest produkowana w różnych krajach i jest to normalne że będą się różniły. Można polemizować czy więcej czy mniej ale będą.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
@tomek evo i znowu "mogą" Jak zwykle domniemania. W tych olejach, które jak rozumiem sprzedajesz różnice mogą być w ramach tolerancji. A olej GM pewnie gdzieś gości w beczce mieszają i dolewają wiadrem składników ile akurat popadnie. I tam już różnice mogą być ogromne. I znowu jakieś analizy, których nikt nie widział. Masz analizy oleju GM z wszystkich zakładów by potwierdzić kolejne twoje domniemanie? No i najważniejsza sprawa czy w związku z tym, że oleje w rożnych krajach/zakładach wyprodukowano z innych komponentów to czy inaczej smarują one silnik. Jeśli mają wszystkie spełniać normę dexos 2.
No i jeszcze takie pytanie czy wiadomo konkretnie jaki zakład w Rosji produkuje olej GM na tamtejszy rynek?
No i jeszcze takie pytanie czy wiadomo konkretnie jaki zakład w Rosji produkuje olej GM na tamtejszy rynek?
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
To dam Ci taki przykład. 2 oleje 5W30hubertus pisze:@kecraminsignia Ja cię w nic nie chcę wciągać. Skomentowałem jedynie to co napisałeś w odniesieniu do tego co stwierdził @tomek evo. Nie widzę tam żadnych emolek, cudzysłowów które wskazywały by na to, że to przenośnia. Więc mogłem zrozumieć jak zrozumiałem. Nie wmawiaj więc, że nie potrafię czytać skoro nie umiesz wyrazić tego co chciałeś. A wyszło coś odwrotnego.
1. Temperatura płynięcia -63 stopnie
http://olejefuchs.pl/fuchs-titan-race-p ... -5ltr.html
2. Temperatura płynięcia -36 stopni
http://olejefuchs.pl/fuchs-titan-gt1-pr ... -litr.html
oba tego samego producenta, żeby nie było, że może metoda pomiaru inna.
Jak widać w przypadku olejów o identycznej lepkości temperatura płynięcie może różnic się o prawie 30 stopni.
-- 17 sty 2018, o 14:17 --
Ty jednak nic nie rozumieszhubertus pisze:@tomek evo i znowu "mogą" Jak zwykle domniemania. W tych olejach, które jak rozumiem sprzedajesz różnice mogą być w ramach tolerancji. A olej GM pewnie gdzieś gości w beczce mieszają i dolewają wiadrem składników ile akurat popadnie. I tam już różnice mogą być ogromne. I znowu jakieś analizy, których nikt nie widział. Masz analizy oleju GM z wszystkich zakładów by potwierdzić kolejne twoje domniemanie? No i najważniejsza sprawa czy w związku z tym, że oleje w rożnych krajach/zakładach wyprodukowano z innych komponentów to czy inaczej smarują one silnik. Jeśli mają wszystkie spełniać normę dexos 2.
-- 17 sty 2018, o 14:20 --
A ja lubię być świadomym konsumentem i wiedzieć co leje do silnika.norbi333 pisze:Dla mnie jako klienta to kompletnie żadna różnicatomek evo pisze:Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Tak tak a gdy kupujesz w sklepie jajka lub kiełbasę to żądasz adresu gospodarstwa w którym niosły się kury lub wyhodowano świnie. Bo przecież dla 99 % ludzi własny organizm ważniejszy jak jakiś silnik.
To, że nie wierzę w twoje zapewnienia argumentowane słowami podobno lub, że coś gdzieś widziałeś to możesz sobie pisać, że nie rozumiem. Tak naprawdę gdy się ciebie czyta nawet nie trzeba być ekspertem od oleju za którego nigdy się nie podawałem zresztą. Wystarczy zauważyć, że opierasz się jedynie na domniemaniach. Przy czym domniemania w stosunku do produktów które sprzedajesz są dla nich pozytywne. A domniemania w stosunku do produktów innych są negatywne.
Co do oleju Fuchs to różnią się temperatura płynięcia. Ale różnią się też nazwą. Więc brawo dla ciebie za obalenie swojej własnej teorii na temat jakiegoś innego oleju GM na Rosję. Otóż gdyby olej GM na Rosję był jakiś inny od oleju GM sprzedawanego w Niemczech czy Polsce posiadał by inna nazwę jak ten Fuchs. Może coś ci wiadomo na temat czy w Rosji jest fabryka oleju GM produkująca go z dostępnych w Rosji komponentów?
Na szczęście naiwnych na cud olej specol na tym forum nie widać. Więc naprawdę bez sensu dalsza dyskusja. W dalszym ciągu nie zostało tez udowodnione, że na GM opel nie może jechać bo się popsuje a jak mu zalejesz Specola, Milersa czy LM to będzie dużo lepiej. I tyle w temacie. Oleje które sprzedajesz i tutaj wymieniasz i tak pozostaną produktami niszowymi. Choć byś nie wiem co pisał. Bo większość kierowców wybiera GM, Castrola, Mobile lub Shella oraz Lotos czy Orlen i jeździ bez problemu.
To, że nie wierzę w twoje zapewnienia argumentowane słowami podobno lub, że coś gdzieś widziałeś to możesz sobie pisać, że nie rozumiem. Tak naprawdę gdy się ciebie czyta nawet nie trzeba być ekspertem od oleju za którego nigdy się nie podawałem zresztą. Wystarczy zauważyć, że opierasz się jedynie na domniemaniach. Przy czym domniemania w stosunku do produktów które sprzedajesz są dla nich pozytywne. A domniemania w stosunku do produktów innych są negatywne.
Co do oleju Fuchs to różnią się temperatura płynięcia. Ale różnią się też nazwą. Więc brawo dla ciebie za obalenie swojej własnej teorii na temat jakiegoś innego oleju GM na Rosję. Otóż gdyby olej GM na Rosję był jakiś inny od oleju GM sprzedawanego w Niemczech czy Polsce posiadał by inna nazwę jak ten Fuchs. Może coś ci wiadomo na temat czy w Rosji jest fabryka oleju GM produkująca go z dostępnych w Rosji komponentów?
Na szczęście naiwnych na cud olej specol na tym forum nie widać. Więc naprawdę bez sensu dalsza dyskusja. W dalszym ciągu nie zostało tez udowodnione, że na GM opel nie może jechać bo się popsuje a jak mu zalejesz Specola, Milersa czy LM to będzie dużo lepiej. I tyle w temacie. Oleje które sprzedajesz i tutaj wymieniasz i tak pozostaną produktami niszowymi. Choć byś nie wiem co pisał. Bo większość kierowców wybiera GM, Castrola, Mobile lub Shella oraz Lotos czy Orlen i jeździ bez problemu.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2018, o 20:19 przez hubertus, łącznie zmieniany 3 razy.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zrzuta kasy i przekazanie wybranych olejów do niezależnej analizy. Tak było na forum Peugeota w sprawie olejów 2T. Pytanie tylko jakie koszty i ilu jest zainteresowanych aby skończyć temat
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Temat nigdy się nie skończy. Już nie raz dochodzono do konkluzji, że na oleju GM można spokojnie jeździć i nie trzeba do silnika wlewać nie wiadomo czego. Kupować nie wiadomo jakich olei które są nie wiadomo jak dobre. Po jakimś czasie zabawa zaczyna się od nowa. A za rok czy dwa ktoś napisze, że te analizy są już stare. I jedne oleje pewnie się pogorszyły a inne poprawiły. Na forum jest cała masa przypadków gdzie ludzie robią na oleju GM ponad 300 tys km. Wystarczy poczytać. To jest zawsze najlepsza analiza. A jeśli ktoś w to nie wierzy. Niech kupuje co chce. Jego auto jego kasa jego sprawa.
PS jaki olej 2t okazał się najlepszy na forum Peugeota?
PS jaki olej 2t okazał się najlepszy na forum Peugeota?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Możesz coś więcej opisać o tych testach? Jakie produkty były testowane i jakie są wyniki?P405 pisze:Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zrzuta kasy i przekazanie wybranych olejów do niezależnej analizy. Tak było na forum Peugeota w sprawie olejów 2T. Pytanie tylko jakie koszty i ilu jest zainteresowanych aby skończyć temat
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Już teraz nie pamiętam, ale wyniki były dla tych co płacili. Wątek o olejach 2T jest na forum Peugeota i Toyoty. Niestety dużo czytania. Można jeszcze poczytać na niemieckim forum, tam wątek ruszył w 2005 roku i trwa do dziś.
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Miałem więcej na temat Specolu nie pisać ale powrócę do tego z powodu nowych faktów.tomek evo pisze:Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw. Analiza Specola jest z 2017 roku i gdyby coś się zmieniło to bym o tym wiedział.
Między Specolem a GM jest taka różnica GM posiada aprobate dexos2 a Specol raczej nie chociaż tak piszą lecz niema go na liście olejów licencionowanych ,ciekawe jak to jest ? Możliwe że nie posiadają jakiejkolwiek oficjalnej aprobaty a to już mi zalatuje .Chętnie bym poznał numery licencji , raczej to nie tajemnica i nie powinno być z uzyskaniem informacji od producenta .
Ciekawe czy Specola stać na licencje VW504/507 której koszt badań to około 70tys EURO
-
Bodex
Dla ciekawości i z nudów sobie testy drucika tak ważne dla niektórych firumowiczów pooglądałem na YT.
Olej GM 5w30 zużycie 0,05 mm
Olej Milleres 5w30 c3 zużycie 0,14 mm
Olej Milleres 5w40 c3 zużycie 0,10 mm
Tylko na suwmiarce widać różne średnice drucików co oznacza , że to nie jest ten sam drucik , a co za tym skład chemiczny metalu ...
Szkoda , że nie zastosował drutu spawalniczego śr. 3.0 z jednej paczki to by w 99 % materiał sie zgadzał i test był miarodajny .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Olej GM 5w30 zużycie 0,05 mm
Olej Milleres 5w30 c3 zużycie 0,14 mm
Olej Milleres 5w40 c3 zużycie 0,10 mm
Tylko na suwmiarce widać różne średnice drucików co oznacza , że to nie jest ten sam drucik , a co za tym skład chemiczny metalu ...
Szkoda , że nie zastosował drutu spawalniczego śr. 3.0 z jednej paczki to by w 99 % materiał sie zgadzał i test był miarodajny .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Zaraz ci napiszą, że dexos 2 to tylko zarabianie pieniędzy przez Opla i nie ma nic do rzeczy. Bo już tego typu teksty tu widywałem. Ciekawe, że np w przypadku Motula ten samo olej nie spełnia normy vw 507 i dexos 2. Tam są oddzielne oleje.takisobie pisze:Miałem więcej na temat Specolu nie pisać ale powrócę do tego z powodu nowych faktów.tomek evo pisze:Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw. Analiza Specola jest z 2017 roku i gdyby coś się zmieniło to bym o tym wiedział.
Między Specolem a GM jest taka różnica GM posiada aprobate dexos2 a Specol raczej nie chociaż tak piszą lecz niema go na liście olejów licencionowanych ,ciekawe jak to jest ? Możliwe że nie posiadają jakiejkolwiek oficjalnej aprobaty a to już mi zalatuje .Chętnie bym poznał numery licencji , raczej to nie tajemnica i nie powinno być z uzyskaniem informacji od producenta .
Ciekawe czy Specola stać na licencje VW504/507 której koszt badań to około 70tys EURO
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Trzeba odróżniać oficjalną aprobatę od deklaracji producenta, ze dany olej daną normę spełnia. To, że dany olej wg. producenta spełnia normę a jednocześnie nie posiada aprobaty to zupełnie normalna sytuacja i nawet najwięksi producenci bardzo często nie wykupują aprobat bo jest to bardzo kosztowne i potrafi kosztować nawet kilkaset tysięcy euro. Specola puki co nie stać na licencje ani na Dexos2 ani na 504/507.takisobie pisze:Miałem więcej na temat Specolu nie pisać ale powrócę do tego z powodu nowych faktów.tomek evo pisze:Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw. Analiza Specola jest z 2017 roku i gdyby coś się zmieniło to bym o tym wiedział.