--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Brzęczy element do klap wirowych

ODPOWIEDZ
Benek1980
Nowicjusz
Auto: 2.0 cdti 160km 2
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Dębno Zach Pom

Brzęczy element do klap wirowych

Post autor: Benek1980 » 8 sty 2018, o 20:26

Witam .Mam pewien problem z ta długą blaszka co porusza klapy wirowe od mechanizmu .Problem taki ,że drga i ja słychać jak w sądzę rękę są kolektor i ja przytrzymam to jest cicho .Sprawdzałem klapy chodzą i nie ma tam przedmuchów .Jest jakiś sposób na te drgania ?

-- 8 sty 2018, o 20:44 --

Wymieniałem niedawno czujnik ciśnienia doładowania bo całkowicie padł i był czysty zero nalotu sadzy itp .

-- 8 sty 2018, o 22:04 --

Proszę o rade jak to wyeliminować .Może silikonem posmarować i zmniejszy te wibracje bo drażni ucho.

-- 9 sty 2018, o 16:11 --

Nikt nie miał takiej sytuacji.

-- 9 sty 2018, o 16:22 --

Na zdjeciach widzę że na 1i4 jest śrubka czy od doły jak zdejmie osłonę to dam rady dokrecić czy zdjąć cały kolektor .

Bodex

Re: Brzęczy element do klap wirowych

Post autor: Bodex » 28 sty 2018, o 23:34

Nikt nie pomaga?
jeżeli jest śrubka to spróbuj zdemontować , mógł się rozkalibrować otwór w blaszce, wytarł się w "jajo" i ma luz, ja nie zaglądałem tam jeszcze więc strzelam w ciemno , możliwe że na śrubce będzie tulejka i może ona się wytarła .
Brzęczenie to mały pikuś , jeśli to się wyrobiło to znaczy że kalpy miały spory opór by się zamknąć ,a siłownik cisną .
Właśnie tak dochodzi do urywania klap wirowych bo mają zbyt dużo nagaru w gniazdach .
Tu radzę lepiej dmuchać na zimne i zaglądnąć do kolektora , ewentualne wcześniej czyszczenie kolektora preparatem Liqui Molly .
Moja ma 245 tys . i nic nie słychać ,ale ja mam dużo przelotów w trasach po 2200 km .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”