--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUsunięcie filtra cząsteczek stałych DPF
-
Karol_I
Problem po aktualizacji softu w ASO
Witam
Chciałbym Was prosić o pomoc, od roku czasu jestem posiadaczem insignia 2.0 CDTI 160 KM rok 2009. Do dzisiaj nie było żadnych z nią problemów, kilka dni temu zarejestrowałęm się na serwisie MY Opel i wyskoczyła mi informacja, że mają dla mnie bezpłatną kampanie wgrania softu. Ucieszyłem się, udałem się do ASO OPEL łódź TRAX w celu zmianu ( aktualizacji) softu.
Jakie miałem zdziwienie, gdy po odebraniu samochodu z serwisu auto automatycznie przełączyło się w tryb awaryjny i więcej niż ok 70 km/h nie chce iść ( brak mocy ) , wyskoczył komunikat " awaria pojazdu - skontaktuj sie z serwisem", wstępnie umówiłęm sie na diagonozę w ASO na pojutrze, ale uzyskałem informację że nasycenie filtra DPF jest ok 200% i z nim mogą być problemy. Albo ktoś wcześniej usunął DPF i teraz po aktualizacji są problemy albo co ?
Proszę o poradę gdzie w mieście ŁÓDŹ mogę udać sie do jakiegoś specjalisty.
Dziękuję
KArol
Chciałbym Was prosić o pomoc, od roku czasu jestem posiadaczem insignia 2.0 CDTI 160 KM rok 2009. Do dzisiaj nie było żadnych z nią problemów, kilka dni temu zarejestrowałęm się na serwisie MY Opel i wyskoczyła mi informacja, że mają dla mnie bezpłatną kampanie wgrania softu. Ucieszyłem się, udałem się do ASO OPEL łódź TRAX w celu zmianu ( aktualizacji) softu.
Jakie miałem zdziwienie, gdy po odebraniu samochodu z serwisu auto automatycznie przełączyło się w tryb awaryjny i więcej niż ok 70 km/h nie chce iść ( brak mocy ) , wyskoczył komunikat " awaria pojazdu - skontaktuj sie z serwisem", wstępnie umówiłęm sie na diagonozę w ASO na pojutrze, ale uzyskałem informację że nasycenie filtra DPF jest ok 200% i z nim mogą być problemy. Albo ktoś wcześniej usunął DPF i teraz po aktualizacji są problemy albo co ?
Proszę o poradę gdzie w mieście ŁÓDŹ mogę udać sie do jakiegoś specjalisty.
Dziękuję
KArol
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Problem po aktualizacji softu w ASO
myślę, że sama zmiana softu nie wpłynęła na dpf.
Możliwe, że komputer źle odczytał nasycenie filtra po aktualizacji - gdzieś czytałem, że dlatego powinno się go przy zmianach softu wypalić programowo oraz "wyczyścić" pomiary ciśnienia.
Możliwe, że komputer źle odczytał nasycenie filtra po aktualizacji - gdzieś czytałem, że dlatego powinno się go przy zmianach softu wypalić programowo oraz "wyczyścić" pomiary ciśnienia.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Karol_I
Co radzisz? Jechać do ASO na komputer ? czy może lepiej zajechać do jakiejś firmy tuningowej - zajmującą sie diagnostyką i niech lepiej oni sprawdzą ?
Polecisz jakiś warsztat z Łodzi ?
Polecisz jakiś warsztat z Łodzi ?
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
podjedź do ASO - powiedz, że problem wystąpił od razu po aktualizacji.
Zobaczysz co Ci powiedzą, jak nic nie wskórają to będziemy kombinować dalej
Zobaczysz co Ci powiedzą, jak nic nie wskórają to będziemy kombinować dalej
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Po roku posiadania auta, to pewnie każdy zauważył chociaż raz wypalanie filtra. Trzeba do ASO i niech jeszcze raz podlaczą i sprawdzą.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Karol_I
problem rozwiązany, brak DPF
Pomogła tylko i wyłacznie wizyta u tunera w celu przeprogramowania gdyz ASO moze jedynie zamówić nowego DPFa
Pomogła tylko i wyłacznie wizyta u tunera w celu przeprogramowania gdyz ASO moze jedynie zamówić nowego DPFa
-
erka.lancut
Usunięcie filtra cząsteczek stałych DPF
Witam wszystkich użytkowników!!
Od niedawna jestem posiadaczem tego wspaniałego samochodu (2011r 130km) i moje pierwsze pytanie do Was jako bardziej doświadczonych użytkowników - co myślicie o usunięciu filtra cząstek stałych czy jeśli tego nie zrobię to będę miał problemy(jeżdżę dużo po mieście) Dziękuję
Od niedawna jestem posiadaczem tego wspaniałego samochodu (2011r 130km) i moje pierwsze pytanie do Was jako bardziej doświadczonych użytkowników - co myślicie o usunięciu filtra cząstek stałych czy jeśli tego nie zrobię to będę miał problemy(jeżdżę dużo po mieście) Dziękuję
-
picky
Re: Usunięcie filtra cząsteczek stałych DPF
Cześć, ja też dużo po mieście jeżdżę nie dając nawet silnikowi się nagrzać. Mam filtr i kontrolkę wypalania którą nie bagatelizuję. Problemu z filtrem nie mam.
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Ja również dużo jeżdżę po mieście, kontrolki wypalania nie mam ale przed wyłączeniem auta zawsze ale to zawsze sprwadzam chwilowe spalanie jesli jest 0,7-0,8 to ok.. Jeżeli ok 2l/h to znaczy, że filter się wypala i wtedy pod NIE WOLNO GASIĆ AUTA. Problemów nie ma. Wyciąć dpf można ale jeśli kiedykolwiek pojedziesz do DE i podczas kontroli sprawdzą, że nie masz dpf to będziesz miał problemy i z tego co wiem to nie małe. 
-
jaromat
jak bedzie robil problem to wtedy dziada usunac,kontrolowac wypalanie i bedzie ok
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
gdy Inspekcji Transportu Drogowego cię zatrzyma i zrobi analizę spalin to wyjdzie że dpf brak i dowód zatrzymany do usunięcia usterki .
-
P405
- Zapaleniec
Przy obecnych normach każdy dzień przechodzi badania, chyba, że czarna chmura się ciągnie za autem.
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
Mam usunięty nic nie dymi, nie kopci, jakoś specjalnie a badanie W NORMIE.
Byłem tu i tam i żadnych problemów, nikt nie "złapał" mnie i na analizy nie ciągnął.
Zobaczymy jak komuś "umrze" czy kupi nowy? raczej wycinka będzie
Byłem tu i tam i żadnych problemów, nikt nie "złapał" mnie i na analizy nie ciągnął.
Zobaczymy jak komuś "umrze" czy kupi nowy? raczej wycinka będzie
-
P405
- Zapaleniec
Nie raczej tylko na pewno, chyba, że do tego czasu ktoś zacznie produkować zamienik za 600 zł. co jest nie możliwe.
-
Kot
Ja też nie mam minimalnie zmienia się dźwięk wydechu oczywiście została sekcja katalityczna wycięta tylko gromadząca.
Badania na dymomierzu przechodzi wzorowo
Badania na dymomierzu przechodzi wzorowo
-
Bero
Mam wycięty DPF, gad został usunięty jakoś przy stanie licznika 140k, teraz na liczniku jest 149k i podczas włączania zapłonu pojawia się komunikat "Awaria pojazdu, skontaktuj się z serwisem. Podłączyłem komp i jest błąd P2458 - Particulate Filter, Regeneration Time - Permanent
Wyczytałem że chodzi mniej więcej o to że według auta filtr DPF nie był już tak długo czyszczony że wymaga to serwisu... a nie był czyszczony bo wycięty...
W kompie (AutoCom) mam taką opcję: "Reset diesel particle filter" opisaną jako "This function is used to reset the adaptation value fot the particle filter after replacement."
Błędu tego nie da się skasować kompem, po skasowaniu od razu ponownie powraca.
Pytania:
- czy ktoś z was kto ma DPF wycięty również dostał po jakimś czasie taki błąd?
- czy tą opcją "Reset diesel particle filter" skasuję bezpiecznie ten błąd i czy nie spowoduję np. że auto będzie z powrotem chciało co jakiś czas wypalać DPF?
Poniżej screeny z kompa:

Wyczytałem że chodzi mniej więcej o to że według auta filtr DPF nie był już tak długo czyszczony że wymaga to serwisu... a nie był czyszczony bo wycięty...
W kompie (AutoCom) mam taką opcję: "Reset diesel particle filter" opisaną jako "This function is used to reset the adaptation value fot the particle filter after replacement."
Błędu tego nie da się skasować kompem, po skasowaniu od razu ponownie powraca.
Pytania:
- czy ktoś z was kto ma DPF wycięty również dostał po jakimś czasie taki błąd?
- czy tą opcją "Reset diesel particle filter" skasuję bezpiecznie ten błąd i czy nie spowoduję np. że auto będzie z powrotem chciało co jakiś czas wypalać DPF?
Poniżej screeny z kompa:

- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Podjedź do sensownego tunera to na pewno ogarnie i komunikat więcej się nie pojawi. Bo rozumiem, że filtr został usunięty zarówno mechanicznie, jak i elektronicznie ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Bero
Filtr usuwał poprzedni właściciel, fizycznie została tylko pucha, elektronicznie to dokładnie nie wiem ale raczej coś tam wyłączał, od lutego jak jeżdżę to nie było nigdy żadnego wypalania (podwyższone obroty na biegu jałowym czy coś takiego).
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
U mnie tak było i tak jak pisze wojtassss problemem było czasowe wypalanie. Można też zwykłym KTS-em chwilowo wykasować błąd ale i tak temat powróci po przejechanych km.
Wysłane z mojego Passport
Wysłane z mojego Passport
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Miasto: GDAŃSK
Myślę że Twoja Iśka miała wirusa i ignorowala wcześniej dpf, a po wgraniu nowego softu odrazu był znów odpalony test dpf i stąd problem