--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Klapa bagażnika

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartekbilin
Użytkownik
Auto: Insignia CT
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Klapa bagażnika

Post autor: bartekbilin » 14 lis 2017, o 09:04

Nie było takiej możliwości, w Insignii GS też nie można.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

el_guapo
Forumowicz
Auto: IB Soorts Tourer AT8
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa

Post autor: el_guapo » 24 lis 2017, o 20:35

Panowie - dopadło i mnie.
ST + elektryczna klapa + guzik na pilocie + guzik w samochodzie

W zeszłym tygodniu miałem problem z akku - padł.
Musiałem zamykać auto "jopkami" przy drzwiach i kluczykiem, bo było za mało prądu w akku.

Wymieniłem akku na nowy no i jest problem:
- nie działa otwieranie klapy z kluczyka - migają awaryjne, klapa się nie otwiera
- nie działa otwieranie z guzika na drzwiach - migają awaryjne, klapa się nie otwiera
- nie działa otwieranie z mikrostyku - nic nie działa, nic nie świeci

O co kaman? Jakieś programowanie trzeba robić po wymianie akku?

Awatar użytkownika
lcr
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ruda Śląska
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: lcr » 24 lis 2017, o 22:29

Jak Ja wymieniałem aku to miałem procedurę z otwieranie i zamykaniem szyb i to wszystko. Z klapą bagażnika nie robiłem nic. Coś jest nie tak.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

el_guapo
Forumowicz

Post autor: el_guapo » 25 lis 2017, o 08:48

A czy przy walnietym mikrowlaczniku działa otwieranie klapy z pilota/guzikiem na drzwiach?

bartekb14
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Post autor: bartekb14 » 25 lis 2017, o 09:11

Tak działa, bynajmniej u mnie tak było.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 25 lis 2017, o 12:24

U mnie też działa.

el_guapo
Forumowicz

Post autor: el_guapo » 25 lis 2017, o 13:29

Dzis zadzialala. Potem pojechalem do sklepu i przestala.
Potem wracajac uslyszalem takie jakby szczęknięcie siłownika centralnego zamka z okolic bagżnika.Pod dom klapa otworzyla sie....

EDIT

Naprawiłem - działa

Klapa nie reagowała na: - pilota, - guzik w kabinie, - mikrostyk w klapie
Nie odryglowywał się zamek w klapie.

1. Klapę otworzyłem awaryjnie, wpełzając do bagażnika. Przy zamku, na tapicerce klapy jest gumowa, okrągła zaślepka. Trzeba ją wydłubać i palcem zwolnić zapadkę zamka, klapa odskoczy na kilka mm.

2. Zdemontowałem tapicerkę po prawej stronie (patrząc od strony tyłu). Tapicerka trzyma się na: zaślepkach od systemu mocowania bagażu, albo jak ktoś to ma na samych haczykach od bagażu, 2ch śrubach 10tkach przy klapie i przy ryglu siedzeń. Ciężko je dostrzec, są ukryte w ślizgach rolety. Potem wszystko delikatnie odciągamy puszczają kolejne spinki. Tapicerka trzyma się jednak mocniej w okolicy mechanizmu pasa bezpieczeństwa.

3. Odpinamy sterownik klapy (zięcia zapożyczone z OLX i dixi-car) - niebawem pewnie znikną:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

5. Przyjrzyjmy się sterownikowi - wilgoć specjalnie mu nie grozi, bo cała płytka jest zalana czymś podobnym do żywicy. Na wilgoć wystawione są złącza oraz sterczące z płytki przekaźniki (chyba?).

U mnie powodem nie działania klapy były zaśniedziałe styki. Łatwo je namierzyć, bo są lekko czarne. Pilnik i papier ścierny przywrócił stykom kontakt. Klapa działa.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2019, o 20:20 przez el_guapo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
xylarion
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013

Post autor: xylarion » 26 lis 2017, o 13:03

Panowie pytanie: klapa otwiera się z kluczyka i z przycisku na drzwiach kierowcy, ale już się nie zamyka ani z kluczyka ani z przycisku. Kilka razy delikatnie drgnęła jakby chciała się zamknąć i to tyle. Jednym słowem zamykanie tylko ręcznie. Mikrostyk?

Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017

Post autor: coolmobil » 26 lis 2017, o 13:17

Jak drgnęła to raczej nie mikrostyk, prędzej problem z całym mechanizmem zamykania. Uwaga zamykanie ręczne tylko przy wyłączonej opcji elektryki na drzwiach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

inmar
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Postawił piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: inmar » 3 gru 2017, o 10:54

Mi wczoraj chyba coś przymarzło,klapa z pilota się otworzyła,ale już zamknąć się nie chciała z żadnego przycisku więc zmuszony byłem zamknąć ręcznie,ale nic nie wyłączałem czyli mogłem coś uszkodzić ? Czyli pokrętło na drzwiach na off i wtedy zamykać ? Po 10 minutach jak się przejechałem to wszystko wróciło do normy.

Awatar użytkownika
kubek77
Użytkownik
Auto: Opel Insignia 192KM
Miasto:

Post autor: kubek77 » 3 gru 2017, o 11:40

U mnie ten sam problem.Auto stało 2 tygodnie na parkingu przy lotnisku.Normalnie otworzyłem i wsadziłem walizki.Ale otworzyć już nie mogłem i dalej nie mogę.Pytanie moje jest takie: czy musze jechać do ASO czy ogarnie mi to mój zaprzyjaźniony mechanik w warsztacie (to nie jest przysłowiowy Pan Stasiu z garażu osiedlowego :lol: )

-- 3 gru 2017, o 18:14 --

Nie ma tematu.Samo sie naprawiło.Postało w garażu i działa.

Awatar użytkownika
panorafix
Użytkownik
Rok produkcji: 2014
Miasto: Szczecin/Goleniów
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: panorafix » 29 gru 2017, o 15:01

Otwieranie tylniej klapy mialem ustawione na 3/4 i otwierało ok. Bo na maxa w garażu waliła o lampę. Dziś po myjni otwieram i otwiera się tylko do pozycji na wprost z dachem. Na maxa działa ok. Co mogło się stać z pozycją 3/4 ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 29 gru 2017, o 15:28

Się rozprogramowała. Jakoś się tą pozycję programowało, tylko nie pamiętam jak. Na pewno było coś o przytrzymaniu przez kilka sekund przycisku od klapy.

Możesz też zacząć od odłączenia aku na ponad 15 minut - może wróci do normy.

Awatar użytkownika
marcinmg
Użytkownik
Auto: Insignia BiTurbo ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: mazowieckie

Post autor: marcinmg » 29 gru 2017, o 21:17

Rooff_ pisze:Na pewno było coś o przytrzymaniu przez kilka sekund przycisku od klapy.
tak właśnie aż piknie :D

Awatar użytkownika
panorafix
Użytkownik
Rok produkcji: 2014
Miasto: Szczecin/Goleniów

Post autor: panorafix » 29 gru 2017, o 21:49

Tak już wiem można zaprogramować otwieranie w poz 3/4 w jakiej się chce byle była większa niż 30 stopni.Po prostu musiałem nieświadomie przytrzymać przycisk.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 29 gru 2017, o 23:31

Czyli jak w końcu się programuje te 3/4? ;)

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: konikkr » 29 gru 2017, o 23:45

Zaczerpnięte z instrukcji
Regulacja Wysokości Otwierania W Trybie Pośrednim

Ustawić przełącznik trybu w położeniu pełne otwarcie

Otworzyć klapę tylną sterowaną elektrycznie dowolnym przełącznikiem.

Zatrzymać ruch na żądanej wysokości otwarcia, naciskając dowolny przełącznik. W razie potrzeby można ręcznie przesunąć zatrzymaną klapę w żądane położenie.

Nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk po wewnętrznej stronie otwartej klapy tylnej.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

jar-231
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto: Białystok
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: jar-231 » 30 gru 2017, o 00:50

Witam. Panowie od dwóch dni mam problem jaki przewinął się już w tym wątku kilka razy. Mianowicie podczas zamykania się klapy (elektryczna, kombi) po dojściu do końca napotyka opór i odbija z powrotem. Ktoś sugerował że nierówno się zamyka i faktycznie tak to wyglądało bo po dobiciu następowało delikatne przesunięcie. Po głębszej analizie doszedłem że u mnie podczas otwierania nie odbija do końca ten języczek w zamku w klapie i przy zamykaniu to on jest winny temu oporowi. Uderza w niego i klapa się otwiera. Wygląda jakby jakaś sprężynka nie odbijała bo smarowanie nic nie daje. Teraz moje pytanie. Wie ktoś może czy sam zamek ten metalowy jest rozbieralny ? Czy można od razu zamawiać drugi. Czy po wymianie trzeba go jakoś programować jeśli będzie o tych samych numerach bo z tego co widzę to sprzedają tylko w całości z siłownikiem dociągania i elektryką ?

toddy
Nowicjusz
Auto: Insignia ST cosmo
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: toddy » 31 sty 2018, o 18:18

Cześć, czy ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem - klapa bagażnika, elektrycznie podnoszona/opuszczana. Działa jednorazowo. Otwieram auto z pilota , wciskam guzik ( obojętnie który ) klapa się unosi. Wciskam guzik - klapa jedzie w dół. Naciskam guzik ( obojętnie który ) klapa się unosi. Naciskam guzik ( obojętnie który ) i klapa nie reaguje. Muszę zamknąć auto, odczekać chwilę ( jakieś 5 - 10 minut ) i mogę znów jednorazowo zrobić cykl otworzyć/zamknąć klapę z guzika. O co dzień? Czy ktoś już miał taki przypadek? Szukajka nic treściwego mi nie znalazła.

coollvip
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: coollvip » 6 lut 2018, o 18:30

Witam Wszystkich
Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moją przypadłość jaką jest problem z elektrycznym zamykaniem bagażnika. Chciałbym to rozwiązać w miarę jak najszybciej ale niestety nie wiem co jest nie tak. Problem polega na tym że od niedawna mam problem z zamykaniem bagażnika. Otwiera się normalnie niestety próba zamknięcia go z przycisku w drzwiach czy z pilota lub z przycisku w klapie kończy się niepowodzeniem bo czasami schodzi w dół ale tylko kawałek i cofa się z powrotem lub idzie i zawiesza się w jakiejś pozycji lub zdarza się że schodzi normalnie i wydaje się że się zamknie niestety odbija się i otwiera z powrotem. Czytałem że winny może być mikrostyk w klapie (taka wada tego pojazdu) więc czym prędzej zamówiłem nowy i go odrazu wymieniłam licząc że wszystko wróci do normy. Niestety okazało się że dalej jest tak jak było. Jakiś czas temu zdarzyło się że miałem problem z otwarciem bagażnika ale po odczekaniu 2h wszystko wróciło do normy i działało przez dłuższy okres czasu aż do teraz. Podczas naciskania przycisków pojawia się dźwięk takiego strzelania podobnie jak u kolegi na filmiku i nie wiem czy to jest dobrze czy nie: https://www.youtube.com/watch?v=x0jQDGIlIaY. Dodam że próbowałem oczywiści odłączać akumulator i pomagało na jedno naciśnięcie ale zaraz problem wraca i nie wiem co jest tego powodem tym bardziej że wymieniłem mikrostyk na nowy. Proszę o pomoc w odnalezieniu problemu nie działania klapy. Pozdrawiam coollvip

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”