--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Bodex - czemu najpierw karzesz mu zmieniać, zamiast poradzić sprawdzenie poziomu?
-
Bodex
Ponieważ tylko zmianą oleju olej będzie czyściejszy , a diabli wiedzą kiedy kto zmieniał i ile faktycznie ma kilometrów ta skrzynia, a od osadu sterownik też źle działa .
Lepiej wydać 2-3 stefki niż kilka tysięcy.
Moją iskę kupiłem z przebiegiem 124 tyś i kazałem zmienić w ASO , ci nie chcieli bo się nie zmienia ? , popukałem palcem w czoło i zmienili , zleciało troche brunatnej brei , efekt nie był zadowalający , jeszcze szarpała trochę tzn tak twardo na R na D , po drugiej zmianie już było lepiej , po trzeciej miodzio, nawet nie czułem kiedy biegi zmienia.
Szkoda , że ta skrzynia nie ma wymiennego filtra , olej byłby czyściutki i skrzynia na wieki.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Lepiej wydać 2-3 stefki niż kilka tysięcy.
Moją iskę kupiłem z przebiegiem 124 tyś i kazałem zmienić w ASO , ci nie chcieli bo się nie zmienia ? , popukałem palcem w czoło i zmienili , zleciało troche brunatnej brei , efekt nie był zadowalający , jeszcze szarpała trochę tzn tak twardo na R na D , po drugiej zmianie już było lepiej , po trzeciej miodzio, nawet nie czułem kiedy biegi zmienia.
Szkoda , że ta skrzynia nie ma wymiennego filtra , olej byłby czyściutki i skrzynia na wieki.
-
marcinbial
- Nowicjusz
- Auto: Insignia SPORT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
do powyższych doszło jeszcze jedno, dojeżdżając do np skrzyżowania i zatrzymując czuć wyraźnie jak skrzynia wyłącza bieg, kiedyś było to sporadycznie teraz co raz częściej takie nie przyjemne, jak było super płynnie i gładko, teraz czuć zmiany biegów, co raz szarpnie przy redukcji z 4 na 3 i z 5 na 4, załącza też dość wyczuwalniemarcinbial pisze:Cześć,
taka sprawa.... Isia 2012, teraz 130 tyś km, automat, biturbo, sport tour itd pokładzie, przód napęd nooooo i pytanie odnośnie skrzyni,
1. jak kupiłem miała ok 119 tyś km, było ładnie gładko, płynnie, olej wymieniony w ASO przy 123 tyś km. statycznie, raczej nie zauważyłem różnicy na plus, a wręcz trochę może na - po wymianie, dodatkowo ASO: aktualizacja sterowników skrzyni + reset skrzyni i adaptacja, teraz powoli jakoś zaczyna mi brzydko przełączać z 3 na 4 mocno wyczuwalne (przed wymianą oleju czasem było szarpnięcie z 4 na 5 - aso twierdziło że sporo osób to zgłasza i aktualizacja pomagała), to samo z redukcją z 4 na 3 czuć takie spowolnienie mocno po porostu czuć redukcję, potem już na z 3 na 2 i 2 na 1 nic nie czuć płynnie, co się dzieje/zaczyna dziać?
drugi raz zmieniać olej?
może dynamicznie to zrobić?
czasem mam też wrażenie że jakoś tak "pociąga" auto jak wolno jadę i przerzuca z 1 na 2
2. inne pytanie - tryb sport tam to w ogóle biegi twardo przerzuca, czy redukuje - też tak macie w tym trybie?
3. po jeździe jak już wszystko się rozgrzeje - jak przełączam z P na D lub na R słychać jakiś taki metaliczny dźwięk spod auta, jak by coś rzęziło podobnie D na R czy na P, po prostu słychać to obcym dźwiękiem...szarpnięcie raczej w normie, ja jest u Was cisza? czy macie jakieś dźwięki obce?
pozdrawiam i czekam na Wasze relacje, dzięki!
w przyszłym tygodniu jadę na wymianę oleju, ostatnio wymieniałem go 10 tyś km temu, zalali mi wg f-ry 4 litry, czy oby nie za dużo, może mój błąd że nie powtórzyłem wymiany po 1000 km,
jadę znowu do ASO na co zwrócić uwagę, aby nie wlali go za mało i za dużo, niby robią to wg procedury, ale ostatnio nie byłem przy wymianie bo to był większy serwis i prawie cały dzień auto u nich było. Tym razem zostanę na czas wymiany, macie jakieś podpowiedzi?
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
4l jest prawidłowo.
Zrób aktualizacje sterownika silnika. Miałem podobny problem tyle że miałem stary soft w skrzyni biegów a nowy w silniku i podobne problemy które z biegiem czasu stawały się bardziej odczuwalne. Pojechałem do ASO poprosiłem o aktualizacje softu w skrzyni oraz ponowną adaptację. Po ty zabiegu wszystko wróciło do normy.
Zrób aktualizacje sterownika silnika. Miałem podobny problem tyle że miałem stary soft w skrzyni biegów a nowy w silniku i podobne problemy które z biegiem czasu stawały się bardziej odczuwalne. Pojechałem do ASO poprosiłem o aktualizacje softu w skrzyni oraz ponowną adaptację. Po ty zabiegu wszystko wróciło do normy.
-
zeniu69
Ja jestem wlasnie po dynamicznej wymianie. Jak na razie nie widze ani poprawy ani pogorszenia. Przejade 500km i dam znac.
Wymiane tak czy siak chcialem zrobic. Przy okazji mechanik zauwazyl, ze przewod od skrzyni do chlodnicy jest do wymiany wiec nawet dobrze, ze jeszcze w tym roku zrobilem te wymiane.
Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk
Wymiane tak czy siak chcialem zrobic. Przy okazji mechanik zauwazyl, ze przewod od skrzyni do chlodnicy jest do wymiany wiec nawet dobrze, ze jeszcze w tym roku zrobilem te wymiane.
Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, o 23:32 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
Bodex
Naprawdę nie czujesz ? ......
Że masz lżejszy portfel ?
Że masz lżejszy portfel ?
-
koott
Witam wsystkich,
od niedawna jestem posiadaczem Insigni ze skrzynia automatyczną. Przebieg auta to 60kkm, chcę wymienić olej w skrzyni tylko mam co do tego mieszane uczucia. W ASO kategorycznie mi odradzili, co jest dla mnie kompletna bzdurą (zalecana dopiero jak zacznie dziać się coś złego..). Rozmawiałem z seriwsem BOSCH i oni jak najbardziej popierają moją decyzję i zalecają wymianę dynamiczną.
Moje pytanie jest następujące: dokonać wymiany statycznej czy dynamicznej? Dodam, że koszty nie grają roli, chodzi mi jedynie o utrzymanie skrzyni w jak najlepszej kondycji. Skrzynia jak do tej pory działa w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam
od niedawna jestem posiadaczem Insigni ze skrzynia automatyczną. Przebieg auta to 60kkm, chcę wymienić olej w skrzyni tylko mam co do tego mieszane uczucia. W ASO kategorycznie mi odradzili, co jest dla mnie kompletna bzdurą (zalecana dopiero jak zacznie dziać się coś złego..). Rozmawiałem z seriwsem BOSCH i oni jak najbardziej popierają moją decyzję i zalecają wymianę dynamiczną.
Moje pytanie jest następujące: dokonać wymiany statycznej czy dynamicznej? Dodam, że koszty nie grają roli, chodzi mi jedynie o utrzymanie skrzyni w jak najlepszej kondycji. Skrzynia jak do tej pory działa w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Tylko dynamiczna zmienia prawie cały olej. Przy statycznej jest to upuszczanie części starego i dolewanie świeżego. Przy takim przebiegu ja bym wybrał wariant 2, a po kolejnych 60 tys. wymianę dynamiczną.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Producent skrzyni (AISIN) zaleca wymianę co 60kkm.koott pisze:). Rozmawiałem z seriwsem BOSCH i oni jak najbardziej popierają moją decyzję i zalecają wymianę dynamiczną.
-
Bodex
Intensywna eksploatacja lub duży przebieg co 40 tyś, ja robię co 2 zmiane, zyli co 30
-
koott
Ok, dzięki. W takim razie wykonam dynamiczną wymianę oleju wraz z płukanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Michał T
Witam.
Jest tu nowy i mam pewien problem ze skrzynią w Insigni 2012 rok, BI Turbo 2.0 CDTI.
Mianowicie chodzi o to że czy zimny czy rozgrzany silnik przy zmianie biegów samochód jedzie jakby na półsprzegle i dopiero po jakimś czasie czuje że wskakuje bieg i obniżają się obroty. Wygląda to tak że jak z 1 na dwójkę to po smianie bigu obroty utrzymuja się na poziomie 1800 obrotów i po jakimś czasie syabilizują się na 1500 obrotów.
Olej w skrzyni wymieniony przy przebiegu 130 tys. wyciekło 3 l i dolane 3 l.
Miał ktoś z was taki problem??
Jest tu nowy i mam pewien problem ze skrzynią w Insigni 2012 rok, BI Turbo 2.0 CDTI.
Mianowicie chodzi o to że czy zimny czy rozgrzany silnik przy zmianie biegów samochód jedzie jakby na półsprzegle i dopiero po jakimś czasie czuje że wskakuje bieg i obniżają się obroty. Wygląda to tak że jak z 1 na dwójkę to po smianie bigu obroty utrzymuja się na poziomie 1800 obrotów i po jakimś czasie syabilizują się na 1500 obrotów.
Olej w skrzyni wymieniony przy przebiegu 130 tys. wyciekło 3 l i dolane 3 l.
Miał ktoś z was taki problem??
- Rooff_
- Zapaleniec
Taki "sposób" działania mam u siebie ale tylko na zimnym silniku. A w trybie Sport jak Ci ta skrzynia działa?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Tak ma być. Do puki olej w skrzyni się nie rozgrzeje nie działa lock-up a sterownik robi prześlizg żeby szybciej nagrzać olej.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2018, o 07:46 przez rataj73, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Też tak mam lecz tylko na zimnym silniku czyli pierwsze chwile po odpaleniu
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Tak się może dziać (gdzieś wyczytałem) do czasu osiągnięcia przez olej 30°C Dość długo to już obserwuję i faktycznie tak się dzieje. Mam uruchomioną temp. oleju w skrzyni między zegarami.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Michał T
Witam,
Ogolnie u mnie to i na ciepłym ta skrzynia robi różne dziwne przełączania, Odnośnie trybu sport to nie mam takiej opcji.
''Tak ma być. Do puki olej w skrzyni się nie rozgrzeje nie działa lock-up a sterownik robi prześlizg żeby szybciej nagrzać olej.''
Własnie takie prześlizgi u mnie robi i na zimnym i na ciepłym, i wogole jak chce dynamicznie przyspieszyć przy wyprzedzaniu to długo sie namysla i te przeslizgi też czuc przez chwile dopóki nie zapnie biegu. Nie wiem czy w ASO mągą zdjagonozwać jakaś usterke czy bez sensu do nich jechac?
-- 7 sty 2018, o 09:03 --
Tak się może dziać (gdzieś wyczytałem) do czasu osiągnięcia przez olej 30°C Dość długo to już obserwuję i faktycznie tak się dzieje. Mam uruchomioną temp. oleju w skrzyni między zegarami.
Jak uruchomic taka pocję temp. oleju skrzyni na wyświetlaczu??
Ogolnie u mnie to i na ciepłym ta skrzynia robi różne dziwne przełączania, Odnośnie trybu sport to nie mam takiej opcji.
''Tak ma być. Do puki olej w skrzyni się nie rozgrzeje nie działa lock-up a sterownik robi prześlizg żeby szybciej nagrzać olej.''
Własnie takie prześlizgi u mnie robi i na zimnym i na ciepłym, i wogole jak chce dynamicznie przyspieszyć przy wyprzedzaniu to długo sie namysla i te przeslizgi też czuc przez chwile dopóki nie zapnie biegu. Nie wiem czy w ASO mągą zdjagonozwać jakaś usterke czy bez sensu do nich jechac?
-- 7 sty 2018, o 09:03 --
Jak uruchomic taka pocję temp. oleju skrzyni na wyświetlaczu??
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Spróbuj odłączyć aku na godz. to sterownik skrzyni się zresetuje i na nowo będzie się uczył twojej jazdy, Potrwa to przez kilka setek km ale jest poprawa. Tak robię jak mnie coś wkurza.
Co do temp między zegarami, opcom i do dzieła. Wszystko masz na tym forum, kol. Ping jest w te klocki najlepszy.
Poczytaj wątek a się dowiesz o co chodzi viewtopic.php?f=21&t=4567
Co do temp między zegarami, opcom i do dzieła. Wszystko masz na tym forum, kol. Ping jest w te klocki najlepszy.
Poczytaj wątek a się dowiesz o co chodzi viewtopic.php?f=21&t=4567
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Rooff_
- Zapaleniec
Raczej nie ma opcji, że mu się olej w skrzyni nie nagrzewa do temp pracy - chyba, że robi odcinki po 2 km 
U mnie zimą przestaje przeciągać po ok 3-4 km. Także wyświetlanie temp. tu niewiele pomoże (oprócz kwestii informacyjnej), skoro kolerdze dzieje się tak cały czas.
Kolega pisał o wymianie statycznej oleju - może tu trzeba szukać problemu. Dlaczego to w ogóle zostało zrobione? Czy przed wymianą było tak samo? Czy 3l "starego" miały taką samą temp, co 3l "nowego" lub czy został właściwie sprawdzony poziom oleju w skrzyni? No i chyba najważniejsze - jaki olej został zalany?
U mnie zimą przestaje przeciągać po ok 3-4 km. Także wyświetlanie temp. tu niewiele pomoże (oprócz kwestii informacyjnej), skoro kolerdze dzieje się tak cały czas.
Kolega pisał o wymianie statycznej oleju - może tu trzeba szukać problemu. Dlaczego to w ogóle zostało zrobione? Czy przed wymianą było tak samo? Czy 3l "starego" miały taką samą temp, co 3l "nowego" lub czy został właściwie sprawdzony poziom oleju w skrzyni? No i chyba najważniejsze - jaki olej został zalany?
-
Michał T
Witam.
Jaki olej to nie wiem bo robił to zaprzyjaźniony mechanik do którego mam duże zaufanie i z założenia przyjmuje że wszystko zrobiony było jak należy ale widzę że muszę do niego podjechać żeby mi skontrolował poziom oleju.
Przed wymianą nie kojarzę jak sie zachowywała skrzynia bo człowiek jak kupił to była zajarany ogólnie samochodem i nie skupiałem się na tym. Po 3 miesiącach zaczynam analizować i przyglądać samochodowi bardziej i widzę z czym jest bolączka. No i musze sie dowiedzieć jaki olej zostal wlany, dam znac jak to ustale.
Jaki olej to nie wiem bo robił to zaprzyjaźniony mechanik do którego mam duże zaufanie i z założenia przyjmuje że wszystko zrobiony było jak należy ale widzę że muszę do niego podjechać żeby mi skontrolował poziom oleju.
Przed wymianą nie kojarzę jak sie zachowywała skrzynia bo człowiek jak kupił to była zajarany ogólnie samochodem i nie skupiałem się na tym. Po 3 miesiącach zaczynam analizować i przyglądać samochodowi bardziej i widzę z czym jest bolączka. No i musze sie dowiedzieć jaki olej zostal wlany, dam znac jak to ustale.