--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkumulator - jaki wybrać ?
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Akumulator - jaki wybrać ?
Jak nie dbasz o akumulator to nie dziwota że po dwóch latach nadaje się do śmieci. Pierwsza rzecz - trzeba odpowiednio dobrać aku do samochodu a nie na pałę, skoro producent samochodu przewiduje aku np 60AH 540A a ty ładujesz 70AH 640A(bo niby większy/mocniejsz znaczy lepiej) to za chiny ludowe nie doładujesz go podczas jazdy. Druga rzecz - doładowanie aku, żaden aku nie wytrzyma Ci bez doładowywania, po jakimś czasie choć byś się zes....... gęstość elektrolitu maleje w związku z czym trzeba podłączyć aku do prostownika. Trzecia rzecz - pokonywane samochodem dystanse, żaden aku nie doładuje Ci się jak pokonujesz np 7km i koniec jazdy.
-
Qsy
Dlatego też zdziwiony jestem ewenementem w moim starym focusie który pozostał w rodzinie, ma już napewno ponad 5 lat i nie był doładowywany od nowości, a od kwietnia jeździ krótkie odcinki po 5km, może raz w miesiącu 20km... Jak to wytłumaczyć, no chyba tylko że kiedyś robili lepsze;-)
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Putridum, głupotki piszesz
Alternator bez problemu doładuje akumulator o 10Ah większy tak samo jak nie przeładuje mniejszego. Nigdy nie doładowywałem akumulatorów i służyły po kilka lat.
- Putridum
- Użytkownik
Heh ja mi nie chodziło o to że alternator nie doładuje aku większego o 10A - to był tylko przykład, są przecież ludzie myślący "im większy tym lepszy" a potem zdziwko. Co do doładowywania to inaczej aku trzyma żywotność jak samochód jest garażowany w ciepłym pomieszczeniu a inaczej jak "pod chmurką".
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
"aku trzyma żywotność jak samochód jest garażowany w ciepłym pomieszczeniu a inaczej jak "pod chmurką" - no widzisz Putridum i tu właśnie większy jest lepszy
zwłaszcza zimą gdzie jak wiesz pojemność w niskich temperaturach spada i to dość znacznie.
co do nie doładowania większego a niby czemu ,z wiekszego pobieszesz więcej energi niż z mniejszego? raczej nie , jeśli pobierzesz ilość energi X to musisz ją oddać X x1,5, tak oczywiście większy samorozładowuje się stosunkowo o większą część energi i to tą część trzeba zkompensować
ene
co do nie doładowania większego a niby czemu ,z wiekszego pobieszesz więcej energi niż z mniejszego? raczej nie , jeśli pobierzesz ilość energi X to musisz ją oddać X x1,5, tak oczywiście większy samorozładowuje się stosunkowo o większą część energi i to tą część trzeba zkompensować
ene
-
Bodex
Trzeba pamiętać , że w moim przypadku aku przejechał przez 2 lata około 100 tyś km. A inni przejadą 20 tyś. ?magikadidada pisze:No słabo kupić akumulator za około 400 zł i po 2 latach do śmieci... Wszyscy teraz robią na tak tzw. sztukę, żeby za długo nie wytrzymał. :/
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
ale wynika że raczej robisz długie trasy przy których akumulator powinien być zawsze naładowany , to nie przejechane kilometry zabijają akumulator
-
Bodex
Trasa jest raz w miesiącu potem dojazdy do pracy , zakupy .
Ilość ładowań/rozładowań decyduje.
Dlatego kiedyś taksówkarzom dawano 1 rok gwarancji jeszcze kilka lat temu , nie wiem jak dzisiaj
Ilość ładowań/rozładowań decyduje.
Dlatego kiedyś taksówkarzom dawano 1 rok gwarancji jeszcze kilka lat temu , nie wiem jak dzisiaj
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Raczej normalna rzecz. Dobry akumulator, sprawne auto i da radęQsy pisze:Dlatego też zdziwiony jestem ewenementem w moim starym focusie który pozostał w rodzinie, ma już napewno ponad 5 lat i nie był doładowywany od nowości, a od kwietnia jeździ krótkie odcinki po 5km,
-
inmar
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
- Postawił piwo: 1 raz
- Kontakt:
Dziś byłem w firmie zajmującą się tylko wymianami akumulatorów i zaproponował jakiś model Centry za 750zł.W rozmowie powiedział,że zwykłych nie wolno w takich samochodach montować,nawet jak mu wyjaśniłem,że nie będę używał systemu start-stop.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
- kusy2
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Miasto:
U Mnie z pierwszego montażu był FIAMM 12V 80Ah 800A z logo GM. Po trzech latach użytkowania nie działał w 100%,ponieważ rzadko działał system StartStop. Obecnie używam go w centralnym ogrzewaniu przy UPS. Nowy aku to też FIAMM z takimi samymi parametrami. Cena 700zł. Przy montażu gość wpinał się jakimś przyrządem pod gniazdo diagnostyczne. Twierdził,że przy montażu nowego aku w insigni trzeba komputerowi "pokazać",że jest nowe aku. Teraz przy nowej baterii system StartStop działa za każdym razem. Nie używam go ,ale warto wiedzieć,że działa dzięki sprawnej baterii.
- Putridum
- Użytkownik
No i koledzy mnie dopadło - Bosch S4 wytrzymał dokładnie 2.5 roku, dzisiaj rano żonie nie chciał samochód odpalić, po sprawdzeniu miernikiem wyszło że miał napięcie 11.4V czyli był trup. Wybór nowego akumulatora padł na Exide Excell 62Ah 540A

Zobaczymy jak będzie się spisywał, miałem podobny w VB i 4 lata był bez zarzutu.

Zobaczymy jak będzie się spisywał, miałem podobny w VB i 4 lata był bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2017, o 19:57 przez Putridum, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
Centra = Exide , to ten sam zakład i ta sama linia , naklejki inne.
Są dobre , ale nie zapominajmy o rodzinym zakładzie Piast , akumulatory Calcium są też nowoczesne .
Akumulatory ołowiowo wapienne mają te zaletę , że o 50 % szybciej sie ładują co pomaga w ruchu miejskim utrzymać stan naładowania .
Są też dobre Banner ,swego czasu sprzedałem .
Centra plus w JTD wytrzymała 2 lata , dokładnie po gwarancji padła.
Są dobre , ale nie zapominajmy o rodzinym zakładzie Piast , akumulatory Calcium są też nowoczesne .
Akumulatory ołowiowo wapienne mają te zaletę , że o 50 % szybciej sie ładują co pomaga w ruchu miejskim utrzymać stan naładowania .
Są też dobre Banner ,swego czasu sprzedałem .
Centra plus w JTD wytrzymała 2 lata , dokładnie po gwarancji padła.
-
qaz_123
Cześć,
przyszła pora na wymianę akumulatora.
Obecnie mam fabryczny warty 95ah/900 a agm.
Doradźcie na co zmienić i czy mogę zrobić to samemu?
Z tego co czytałem musi to być akumulator AGM, "tańsze zwykła" typu CENTRA FUTURA 100AH 900A odpadają, czy tak?
Dzięki za podpowiedz.
przyszła pora na wymianę akumulatora.
Obecnie mam fabryczny warty 95ah/900 a agm.
Doradźcie na co zmienić i czy mogę zrobić to samemu?
Z tego co czytałem musi to być akumulator AGM, "tańsze zwykła" typu CENTRA FUTURA 100AH 900A odpadają, czy tak?
Dzięki za podpowiedz.
- Blest
- Użytkownik
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Witam, u mnie też się szykuje wymiana aku, oryginalnie siedział 80AH. Auto z systemem start stop, nie korzystam z tego zawsze wyłączam, no ale jest. Silnik 2.0 CDTI 170KM, alternator 140A. Zastanawiałem się nad CENTRA FUTURA CA850 85Ah 800A będzie odpowiedni? Z góry dzięki.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Oryginalny wytrzymał 7 lat. Samochód cały czas trzymany był w ciepłym garażu. Od roku mam Centra Plus i spisuje się bez zastrzeżeń. Jednak to za krótko, by wystawić rzetelną opinię.
-
DalamarPL
Jaki jest fabrycznie akumulator w benzynie 1.8?
Czy przy instalacji gazowej montować taki, jak był fabrycznie czy inny?
Czy przy instalacji gazowej montować taki, jak był fabrycznie czy inny?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Wg wytycznych producenta dla tego silnika to 60Ah. Instalacja gazu nie ma nic wspólnego z doborem pojemności akumulatora