Zgadzam się z @wassermann: 10L na trasie to mało, a 20L w mieście to za dużo. Coś jest nie tak - z pomiarem, ciśnieniem, albo stylem.

Pozdro.,
MxW.
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
Jak dla mnie zdecydowanie za duże. To moje poprzednie 2.8 T w automacie przy normalnej jeździe spalało w mieście na poziomie 17 -18 lxss pisze:Witam,
W moim aucie zauważyłem dosyć wysokie spalanie rzedu 19-23l na 100 km. W miescie, wszystko przy dziadkowej jezdzie na automacie.
Świece, flitr powietrza i olej wymieniane pół roku temu. W komputerze czysto. Przebieg auta to 79000 km. Poszperam za tym co napisałeś.Rooff_ pisze:Trochę dużo jak na moje oko
Przydałyby się informacje: jaki przebieg, kiedy wymiany filtrów. No i podstawowa informacja: czy nie ma błędów w komputerze?
Co do przyczyn - to może być wszystko...
Ja bym zaczął od wyczyszczenia zaworu dozującego na pompie CR oraz MAP sensora i przepływomierza. Poradniki w dziale zrób to sam. Robota na max 30 minut bez skomplikowanych narzędzi. Jedynie jakiś płyn do czyszczenia np. hamulców lub gaźnika (w areozolu).
Damian, udało Ci sie coś ustalić w sprawie tego spalania? Wydaje mi się, że mamy podobną sytuację.Damian83 pisze:Noo i w ASO nic nie stwierdzili czemu tak duzo pali w miescie (22L/100) przy bardzo delikatnej jezdzie, na kompie nic niewkazalo zadnych bledow ehhh gdze dalej szkac czy to poprostu normalneze ma tyle palic ??
2.0T 4x4 automat
Niestety ale bylem tydz w delegacji z pracy i nie mialem czasu sie zajac tym, na biezaco bede wymieniał świece filtry i odepne aku na noc i na nowo bede chcial zeby sie mapy ustawiły.xss pisze:Damian, udało Ci sie coś ustalić w sprawie tego spalania? Wydaje mi się, że mamy podobną sytuację.Damian83 pisze:Noo i w ASO nic nie stwierdzili czemu tak duzo pali w miescie (22L/100) przy bardzo delikatnej jezdzie, na kompie nic niewkazalo zadnych bledow ehhh gdze dalej szkac czy to poprostu normalneze ma tyle palic ??
2.0T 4x4 automat
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
U mnie pomogła wymiana świec, filtra powietrza, oleju i filtra oleju. Tak czy siak w oleju było czuć benzyne. sprawdze za jakies 3000 km czy olej jest czysty. Aktualnie spalanie spadło do 12,5l/100 km. Świece oczywiście platynowo-irydowe.Damian83 pisze:edit