--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony całoroczne

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Opony całoroczne

Post autor: Bodex » 5 paź 2017, o 20:06

Wiesz ja jeżdżę wszędzie , mieszkam na podkarpaciu , pracuje w DE , wożę córke do stadniny 30 km lasem w kopnym śniegu , latem na autobahnie 180 do 200 km h jesli nie ma ograniczeń ,byłem 2 miesiące w zimie w czechach , śnieżyce , błoto pośniegowe lód .
Nie widzę problemów ...

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

SochackiKaro

Post autor: SochackiKaro » 8 paź 2017, o 22:43

piston pisze:Zależy kto jak jeździ. Gdybym jeździł 90% swojego ogólnorocznego przebiegu po mieście, to chyba też kupiłbym całoroczne. W końcu w takich miastach jak Warszawa (ale inne większe też) sypią solą równo. Bardziej bym się skupił wtedy na dobraniu odpowiedniej jakości opony.
Zgadzam się w 100%. Jak ktoś jeździ tlko po miescie i to dużym (np wojewódzkim) to śniegu na drogach raczej nie widzi. No chyba że ktoś jeździ na 5-6 rano do pracy, bo wtedy to nasi drogowcy dopiero wstają, ale tak to dobre jakościowo całoroczne załatwią sprawę.

O ile ja jeżdżę wyłącznie po mieście tak żona pracuje w przedszkolu i codziennie jeśdzi raczej po ośnieżonych lasach. Zdecydowałem więc w jej przypadku że dostanie nowe zimówki, ale bez szaleństw (na premium nas nie stać). W grę wchodzą dwie opcje: Goodride sw608 http://wulkanista.pl/goodride-sw608/ (2017 rok, 2 lata gwarancji, dobra etykieta) oraz Firestone Winterhawk 3 http://wulkanista.pl/firestone-winterhawk-3/ (2016, 4 lata gwarancji, ocena na mokrej nawierzchni gorsza niż Goodrige SW608). Te dwie propozycje dał nam mechanik u którego robimy wszystkie naprawy oraz wymieniamy opony co sezon. Pewnie padnie na SW608-ki bo tańsze.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 9 paź 2017, o 08:15

Ja akurat miałem do czynienia z oponami yokohama wielosezonowymi to kiepsko na śniegu oj kiepsko a w lato spoko nie było problemu czy w deszcz.

Bodex

Post autor: Bodex » 9 paź 2017, o 11:26

Ksżda firma będzie inna , te Vredki na śniegu ruszam ciągną dobrze , hamuję to juz trzeba mocniej nacisnąć żeby abs pracował , a mam porównanie do Nokian WR d 3 na Espace IV, wszak oba auta miałem jeszcze rok zanim Espace sprzedałem .
nie widzę różnicy w trakcji .

Bodex

Post autor: Bodex » 24 paź 2017, o 06:51

Dla rozsądnych kolegów nie jeżdżących w Alpy , tudzież na Ural polecam lekturę Testy opon wielosezonowych Autobild :

"Nasze pomiary pokazują, że niektóre opony całoroczne są zbliżone do opon zimowych, takich jak Vredestein i Hankook. Niektóre są bliżej opony letniej, na przykład Michelin. Najbardziej niesamowitym wynikiem jest niderlandzki Vredestein: na śniegu prawie tak dobry jak opona zimowa i w dyscyplinach letnich tylko podczas aquaplaningu letniej opony znacznie podparte. Byliśmy rozczarowani tym, że taniej nie nazwano gwiazdorskiej opony, ale także drogiego Dunlopu, z umiarkowanym śniegiem i wilgocią. "

http://www.autobild.de/artikel/ganzjahr ... 22459.html

A tu przetłumaczone przez Google:
P.s. sokoły to Hankok

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 24 paź 2017, o 07:39

Bezsensowny test tutaj.
Insignia to nie suv i nie jeździ na R16

Bodex

Post autor: Bodex » 24 paź 2017, o 07:55

No taaa, nie miałeś się naprawdę czegoś czepić , naprawdę różnica , dla opon liczy się siła nacisku i nawierzchnia , a to jaka buda to nie ma znaczenia.
Im większe koło i większy nacisk osiowy to tylko poprawia trakcję opony.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 24 paź 2017, o 08:34

To akurat żadne czepianie, a stwierdzić faktu. Zwłaszcza, że sam wcześniej pisałeś
Bodex pisze:Możliwe, że na lżejszych autach, mogą mieć inne parametry, nie wiem nie testowałem!

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 24 paź 2017, o 10:00

Ciekawa wyważarka swoją drogą nawet nieźle to wygląda.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 24 paź 2017, o 10:21

Bodex pisze: "Nasze pomiary pokazują, że niektóre opony całoroczne są zbliżone do opon zimowych, takich jak Vredestein i Hankook. Niektóre są bliżej opony letniej, na przykład Michelin. Najbardziej niesamowitym wynikiem jest niderlandzki Vredestein: na śniegu prawie tak dobry jak opona zimowa i w dyscyplinach letnich tylko podczas aquaplaningu letniej opony znacznie podparte. Byliśmy rozczarowani tym, że taniej nie nazwano gwiazdorskiej opony, ale także drogiego Dunlopu, z umiarkowanym śniegiem i wilgocią. "
Prawie robi dużą różnicę. Ja zaobserwowałem, że jak jest na coś moda nie nie ma zmiłuj ;)
Co z tego, że można mieć w zimę bezpieczniejsze opony zimowe, które zostały do tego stworzone jak jest moda na całosezonowe. Do tego płukanka do silnika i jazda, bo na tym producenci również zbijają ostatnio fortunę :D ;)

Bodex

Post autor: Bodex » 24 paź 2017, o 11:05

Każdy może pisać co mu ślina na język przyniesie.
Ja bym chciał , żeby sie wypowiadał ktoś kto jeździł na tych w.w oponach , bo takie pisanie to bańki na wodzie .

Norbi , czegoś nie rozumiesz ?
Na lżejszym aucie są mniejsze naciski osiowe , sugeruję , że każde cięższe auto mocniej trzyma nawierzchni właśnie dlatego.

Bodex

Post autor: Bodex » 24 paź 2017, o 11:17

Bartol pisze:
Bodex pisze: "Nasze pomiary pokazują, że niektóre opony całoroczne są zbliżone do opon zimowych, takich jak Vredestein i Hankook. Niektóre są bliżej opony letniej, na przykład Michelin. Najbardziej niesamowitym wynikiem jest niderlandzki Vredestein: na śniegu prawie tak dobry jak opona zimowa i w dyscyplinach letnich tylko podczas aquaplaningu letniej opony znacznie podparte. Byliśmy rozczarowani tym, że taniej nie nazwano gwiazdorskiej opony, ale także drogiego Dunlopu, z umiarkowanym śniegiem i wilgocią. "
Prawie robi dużą różnicę. Ja zaobserwowałem, że jak jest na coś moda nie nie ma zmiłuj ;)
Co z tego, że można mieć w zimę bezpieczniejsze opony zimowe, które zostały do tego stworzone jak jest moda na całosezonowe. Do tego płukanka do silnika i jazda, bo na tym producenci również zbijają ostatnio fortunę :D ;)
Widzisz jak media i gazety namieszały ci w głowie ? Zostałeś zaprogramowany przez koncerny żeby kupować, kupować, kupować, żekłbym bateryjka napędzająca ich fabryki i serwisy.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 24 paź 2017, o 14:45

Bodex pisze:Zostałeś zaprogramowany przez koncerny żeby kupować, kupować, kupować, żekłbym bateryjka napędzająca ich fabryki i serwisy.
Bodex, możesz mi wskazać co tak kupuję i kupuję wg ciebie? Bo jestem przekonany, że nie masz wiedzy na ten temat...

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 24 paź 2017, o 14:49

Bodex pisze: Norbi , czegoś nie rozumiesz ?
Ale co tu rozumieć?
Jak Wrzuciłem Ci opinie internetowe odnośnie opon wielosezonowych w innym rozmiarze to stwierdziłeś ,że na innym aucie rozmiarze mogą zachowywać się inaczej ,mogą być słabsze.Jak Ty wrzucasz test innego rozmiaru na innym aucie to już są to świetne opony :lol:

Bodex

Post autor: Bodex » 27 paź 2017, o 09:51

Bartol pisze:
Bodex pisze:Zostałeś zaprogramowany przez koncerny żeby kupować, kupować, kupować, żekłbym bateryjka napędzająca ich fabryki i serwisy.
Bodex, możesz mi wskazać co tak kupuję i kupuję wg ciebie? Bo jestem przekonany, że nie masz wiedzy na ten temat...
Zimowe i letnie , to aż 2 razy za dużo , i felgi dodatkowy koszt.

-- 27 paź 2017, o 10:56 --
Bodex pisze:
Bartol pisze:
Zimowe i letnie , to aż 2 razy za dużo , i felgi dodatkowy koszt.
Norbi , " do pełnego naczynia już nic nie można nalać " Dalejlama ...

Nic nie rozumiesz . mniejsze koło felga mam mniejszy styk z asfaltem "średnica" 18" ma mniejszy łuk a to znaczy że powierzchnia przyleganie jest nieco większa i do tego dochodzi szerokość i ciężar auta , więc skoro test pokazał na mniejszym kole świetne osiągi jak na wielosezonową , to na dużym kole będzie tylko lepiej ! .
Dlatego też napisałem że nie testowałem na małych lekkich autach typu Yaris , Fiesta i tym podobne .

Czepiasz się słówek , a nie umiesz coś wydedukować ?
Aa, czy ty komuś przyznałeś kiedyś że ma rację ? czy tylko łatki potrafisz przytykać ?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 paź 2017, o 09:57

Nie tak do końca. Dwóch kompletów felg również nie trzeba posiadać

rasm
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: śląsk

Post autor: rasm » 27 paź 2017, o 11:12

Jestem akurat przed zakupem opon , tak naprawdę nie mam ani zimowych ani letnich bo te się już nie nadają.
Zastanawiam się nad zakupem tych całorocznych - Vredestein Quatrac 5 225/55R17. W sumie auto śmiga 90% po mieście, do tego dojdą ze 3-4 wyjazdy na narty w Polsce.
Może jest ktoś na forum kto używa całorocznych i napisze czy warto oszczędzić kasę i zamiast dwóch kompletów kupić jeden uniwersalny ?

Awatar użytkownika
marcinmg
Użytkownik
Auto: Insignia BiTurbo ST
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2013
Miasto: mazowieckie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: marcinmg » 27 paź 2017, o 14:11

Ja też myślę nad całorocznymi i biorę pod uwagę jeszcze Kleber QUADRAXER 2.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 paź 2017, o 14:58

Bodex pisze: Nic nie rozumiesz . mniejsze koło felga mam mniejszy styk z asfaltem "średnica" 18" ma mniejszy łuk a to znaczy że powierzchnia przyleganie jest nieco większa i do tego dochodzi szerokość i ciężar auta , więc skoro test pokazał na mniejszym kole świetne osiągi jak na wielosezonową , to na dużym kole będzie tylko lepiej ! .
Dlatego też napisałem że nie testowałem na małych lekkich autach typu Yaris , Fiesta i tym podobne .
Jak zwykle odwracanie kota ogonem.

Bodex pisze: Czepiasz się słówek , a nie umiesz coś wydedukować ?
Aa, czy ty komuś przyznałeś kiedyś że ma rację ? czy tylko łatki potrafisz przytykać ?
Jak nie po Twojej myśli to już czepianie się ? :D
W odróżnieniu od wielu innych nie wpieram nikomu ,że coś jest czarne jak jest białe. Umiem przyznać się do pomyłki i przyznać komuś rację .Oczywiście jeśli ją ma.
I nie jest to jakieś przyszywanie komuś łatek,a pokazanie ,że punkt widzenia zmienia się jak pasuje.

Zdzich
Nowicjusz
Auto: Zafira C
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Zdzich » 29 paź 2017, o 19:49

Pracuję w Niemczech , przebiegi roczne ok. 40 tyś km , 75% autostrady . Do marca 2016 jeżdziłem zafirą A na Kleberach Quadraxer opony super , od marca 2016 jeżdżę zafirą C na Vredestein Quatrac 5 ( u Klebera nie ma dla mojej ZC rozmiaru ) i też prowadzenie i głośność bez zarzutu . O Kleberach Quadraxer 2 jeszcze niewiele powiem bo żona na merivie ma je dopiero dwa dni , ale ciche i wzór bieżnika podobny Michelina Crossclimate więc powinny być ok. Moim zdaniem jeśli ktokolwiek uważa (dał sobie wmówić) że opony całoroczne są tylko do miasta i małych przebiegów mówi się trudno .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”