--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUsunięcie filtra cząsteczek stałych DPF
-
grzybol73
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Grodzisk Mazowiecki
Re: Usunięcie filtra cząsteczek stałych DPF
Tez mam usunięte to dziadostwo fizycznie i mechanicznie i przy okazji podniesiona moc z 160 do 193 no i jest większy monet obrotowy aktualnie 480 nm, wreszcie auto normalnie jeździ brak jakiegoś gównianego wypalanie i większego spalana z dpf spalanie ok 8 aktualnie 6,5 cykl mieszany.
- konradPL
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 Cosmo
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Częstochowa
Nie długo się wezmą za takich jak tygrzybol73 pisze:...
Ostatnio zmieniony 23 lut 2017, o 00:10 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
Ciekaw jestem jak? Przyrząd do kontroli zadymienia to nie to samo przyrząd do kontroli DPF. W Polsce obecnie jest chyba tylko jeden przyrząd do badania i homologacji i jest to przyrząd stacjonarny, który do badań wykorzystuje mieszankę gazów.
Także niech nie straszą juz w mediach, ze sie wezmą za wycinanie DPF. Dopóki masz sprawne wtryskiwacze, żadna kontrola w Polsce i na zachodzie ci nie grozi.
Wiem, bo pracuje w firmie które takie DPFy sprzedaje i homologuje na OEM i Aftermarket
Także niech nie straszą juz w mediach, ze sie wezmą za wycinanie DPF. Dopóki masz sprawne wtryskiwacze, żadna kontrola w Polsce i na zachodzie ci nie grozi.
Wiem, bo pracuje w firmie które takie DPFy sprzedaje i homologuje na OEM i Aftermarket
- Snpp
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia '09
- Miasto: DWR
Cześć,
Panowie nie chcę zakładać nowego tematu, bo mam problem bardzo podobny do tych powyżej, mianowicie:
Auto kupiłem już z wyciętym i przeprogramowanym DPF'em.
Po kilku m-cach na trasach przede wszystkim parę razy wyskoczył mi tryb serwisowy, skontaktuj się z serwisem, bla, bla, bla.
Nie miałem wtedy jeszcze OP-Com'a i po wizycie w warsztacie dałem się namówić na ponowne założenie DPFu i wgranie oryginalnego softu.
Problem zniknął, ale przez następny rok, miałem tak dużo problemów z samym DPFem, że m-c temu znowu go wywaliłem (bebechy ze szkynki + soft).
Już na 2 dzień bez DPFu znowu zaczęły załączać się tryby awaryjne podczas gwałtownego przyśpieszania, czyli identyczny temat jak na początku...
Do tego spalił mi się laptop i nie mam jak podłączyć kompa...
Wina ewidentnie leży po stronie softu, tego pierwszego, jak i wcześniejszego, bo z DPFem błędy nie wywalały.
Ktoś jest mądrzejszy ode mnie i pomoże, czy bez kompa to wróżenie z fusów ?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Panowie nie chcę zakładać nowego tematu, bo mam problem bardzo podobny do tych powyżej, mianowicie:
Auto kupiłem już z wyciętym i przeprogramowanym DPF'em.
Po kilku m-cach na trasach przede wszystkim parę razy wyskoczył mi tryb serwisowy, skontaktuj się z serwisem, bla, bla, bla.
Nie miałem wtedy jeszcze OP-Com'a i po wizycie w warsztacie dałem się namówić na ponowne założenie DPFu i wgranie oryginalnego softu.
Problem zniknął, ale przez następny rok, miałem tak dużo problemów z samym DPFem, że m-c temu znowu go wywaliłem (bebechy ze szkynki + soft).
Już na 2 dzień bez DPFu znowu zaczęły załączać się tryby awaryjne podczas gwałtownego przyśpieszania, czyli identyczny temat jak na początku...
Do tego spalił mi się laptop i nie mam jak podłączyć kompa...
Wina ewidentnie leży po stronie softu, tego pierwszego, jak i wcześniejszego, bo z DPFem błędy nie wywalały.
Ktoś jest mądrzejszy ode mnie i pomoże, czy bez kompa to wróżenie z fusów ?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wróżenie z fusów. Podjedź do ogarniętego tunera, powinien coś doradzić albo może nawet zadziałać. Skąd jesteś ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- Snpp
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia '09
- Miasto: DWR
Jestem spod Wrocławia.
Gość który wywalał DPF'a twierdzi, że wina nie leży po stronie jego softu, a ewidentnie leży, skoro z DPFem auto latało bez błędów...
Prosił żebym podpął kompa i spróbował zczytać błędy, ale to było jeszcze przed eksplozją lapka...
Gość który wywalał DPF'a twierdzi, że wina nie leży po stronie jego softu, a ewidentnie leży, skoro z DPFem auto latało bez błędów...
Prosił żebym podpął kompa i spróbował zczytać błędy, ale to było jeszcze przed eksplozją lapka...
-
Bodex
Zamiast założyć diodę za 10 zł to usuwają DPF za 1000 ?
I truja 100 razy wiecej siebie
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
I truja 100 razy wiecej siebie
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
miśor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Słusznie, można taniej
Zwróci się z nawiązką!
Tuner załaduje program bez dpf, skalibruje i będziesz się cieszył, ale tanio nie będzie. Parę stów nie Twoje.
Tuner załaduje program bez dpf, skalibruje i będziesz się cieszył, ale tanio nie będzie. Parę stów nie Twoje.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Może być za duża pożądana dawka paliwa, przyjrzał bym się pompie wysokiego ciśnienia (bo może nie wyrabiać) następnie reguatorowi ciśnienia, rurze ic, n75 i wtryski w tej kolejności. Tak czy inaczej bez kompa ciężko będzie.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Przy wyciętym DPFie (pomijam sens) i wgranym dobrym (podkreślam dobrym) programie nie ma prawa wywalać błędów. Reklamuj.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
A może trzeba zacząć od diagnostyki auta i dotrzeć do prawdziwych problemów w tym aucie.
Skoro poprzedni właściciel usunął DPF, to znaczy, że miał problemy i usunął objawy (DPF) a nie przyczynę problemów.
Skoro Ty założyłeś nowy DPF i pojawiły się z nim problemy, to nie zastanowiło Cię, dlaczego na nowym DPF one występują?
Na forum nic nie uzyskasz, nikt nie ma szklanej kuli. Ty potrzebujesz dobrego diagnosty z programem do Opla, który prześwietli Ci silnik i go usprawni. Jedyny efekt uboczny po usunięciu filtra to może być chmura czarnych spalin za autem przy przyśpieszaniu, żadnych błędów.
-- 8 mar 2017, o 07:51 --
Zapewne nie wiesz jak błąd wywołuje u Ciebie tryb awaryjny. To, że nam napiszesz, że auto wchodzi w tryb awaryjny, to nic nie mówi, tylko tyle, że masz problem z silnikiem.
Musi być jakaś przyczyna, i to by więcej mogło powiedzieć.
Szukaj dobrego diagnosty.
Skoro poprzedni właściciel usunął DPF, to znaczy, że miał problemy i usunął objawy (DPF) a nie przyczynę problemów.
Skoro Ty założyłeś nowy DPF i pojawiły się z nim problemy, to nie zastanowiło Cię, dlaczego na nowym DPF one występują?
Na forum nic nie uzyskasz, nikt nie ma szklanej kuli. Ty potrzebujesz dobrego diagnosty z programem do Opla, który prześwietli Ci silnik i go usprawni. Jedyny efekt uboczny po usunięciu filtra to może być chmura czarnych spalin za autem przy przyśpieszaniu, żadnych błędów.
-- 8 mar 2017, o 07:51 --
to też jest objaw, a jaka jest przyczyna, co inicjuje tryb awaryjny?Snpp pisze:zaczęły załączać się tryby awaryjne podczas gwałtownego przyśpieszania
Zapewne nie wiesz jak błąd wywołuje u Ciebie tryb awaryjny. To, że nam napiszesz, że auto wchodzi w tryb awaryjny, to nic nie mówi, tylko tyle, że masz problem z silnikiem.
Musi być jakaś przyczyna, i to by więcej mogło powiedzieć.
Szukaj dobrego diagnosty.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Teraz może być problem z znalezieniem konkretnego fachowca, który zechce poprawiać po kilku innych, którzy nie wiadomo co namieszali w aucie.
Tak naprawdę trzeba by przeryć cały soft bo może oprócz dpf a ktoś wywalił klapki z kolektora. I to ich brak powodował problemy przy ponownym zamontowaniu dpf u. A nawet wg fachowców tym się zajmujących usunięcie klap ma negatywny wpływ na dpf.
Z drugiej strony raz piszesz, że miałeś problemy po zamontowaniu dpf a a raz piszesz, że nie miałeś problemów.
Wstaw to do dobrego mechanika niech diagnozuje. Niech posprawdza czy są klapki. A obstawiam, że jak to 2009 rok to nie ma. Niech przyjrzy cały soft. Co tam kto namieszał. Sam na własną rękę nic nie zrobisz.
Tak naprawdę trzeba by przeryć cały soft bo może oprócz dpf a ktoś wywalił klapki z kolektora. I to ich brak powodował problemy przy ponownym zamontowaniu dpf u. A nawet wg fachowców tym się zajmujących usunięcie klap ma negatywny wpływ na dpf.
Z drugiej strony raz piszesz, że miałeś problemy po zamontowaniu dpf a a raz piszesz, że nie miałeś problemów.
Wstaw to do dobrego mechanika niech diagnozuje. Niech posprawdza czy są klapki. A obstawiam, że jak to 2009 rok to nie ma. Niech przyjrzy cały soft. Co tam kto namieszał. Sam na własną rękę nic nie zrobisz.
-
gosc
- Forumowicz
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Koszalin
Podczas gwałtownego przyspieszania jak wchodzi w tryb awaryjny to może być winny EGR. Jak usuwa się DPF powinno się zaślepić EGR.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 7 razy
Mam usunięty dpf i zamknięty egr dzisiaj byłem na diagnostyce zbadać spaliny wyszło 0.42 słowa diagnosty "bardzo ładnie"
To tak informacyjnie
To tak informacyjnie
-
Bodex
Od stycznia wchodzą nowe przepisy w stacjach diagnostycznych i nikt ci nie zrobi przegłądu , powodzenia .
Nowy DPF kosztuje 4500 zł
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
E tam, jak wchodziły restrykcyjne przepisy dotyczące katalizatorów w benzyniakach też straszyli że teraz to tylko nówki przejdą przegląd i co ? Strucle jak jeździły tak jeżdżą.
Są stacje które mają sondę analizatora zainstalowaną na stałe w kanale i trzeba zatrzymać samochód tak żeby końcówka wydechu była nie dalej jak 30 cm od sondy. Wystarczy że stanie pół metra dalej lub jeszcze lepiej bliżej i będziesz spełniał nawet euro 7
Są stacje które mają sondę analizatora zainstalowaną na stałe w kanale i trzeba zatrzymać samochód tak żeby końcówka wydechu była nie dalej jak 30 cm od sondy. Wystarczy że stanie pół metra dalej lub jeszcze lepiej bliżej i będziesz spełniał nawet euro 7
-
Bodex
Jesteś świadomy tego , że stare auta które nie miały seryjnie DPF mniej trują niż teraz twoje z usuniętym DPF ? Azotany w spalinach prowadzą do udarów mózgu !
Podobnie było z katalizatorami bo silniki są inaczej wyregulowane.
Podobnie było z katalizatorami bo silniki są inaczej wyregulowane.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
a dlaczego ma mi nie zrobić przeglądu ?Bodex pisze:Od stycznia wchodzą nowe przepisy w stacjach diagnostycznych i nikt ci nie zrobi przegłądu , powodzenia .
napisałem że byłem na przeglądzie i norma jest do 2.0 wynik 0,42 jest bdb więc w czym problem ?
lubię jak tak piszecie
brawo Ty.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Weź mocniej przegazuj i zmierz wtedy, jak silnik spokojnie pracuje to nawet stare silniki spełniają normę.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
przepraszam ale chyba diagnosta wie jak się wykonuje pomiar, w końcu to on to robi nie ja.
Procedura wyglądała tak 2500 i 3000 a może 3500 obrotów i pomiar, bynajmniej u mnie.