--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Idąc dalej tym tropem myślę, że jest to związane z pracą EGRu. Im wyższa temperatura tym bardziej otwarty - przynajmniej na starcie. Zawsze można zrobić test. Odłączyć przepływkę i zasilanie EGR. Pewnie wywali błąd, ale będzie jeździć. Wtedy trzeba by było sprawdzić jak zapełnia się DPF. To tylko teoria, ale warto chyba sprawdzić. Jak zacznę robić za 2 tyg. dłuższe trasy (teraz głównie miasto), to może sam sprawdzę co i jak...
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Bez przepływki zapełnia się tak sam jak z nią.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Cyb
- Forumowicz
- Auto: insignia 2.0 CD
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: okolice Wawy
Witam,
Jeżdżę w trybie mieszanym, trochę miasta trochę ekspresówki, ale trasy po 30km, tankowanie zawsze na tej samej stacji (orlen). Ponieważ obserwując wypalanie "na licznik" zauważyłem, że ostatnio coś często (co ~300 km) wypala się dpf, zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem dpf nie ma już w sobie sporo popiołu i czy nie zacząć myśleć o jakimś chemicznym czyszczeniu...
Zainwestowałem więc ostatnio oszałamiająca kwotę ~70zł w icar3 i po pierwszym podłączeniu i uruchomieniu OPL DPF Monitor Lite (Ping, dziękuję za twoją dobrą robotę i nie mogę doczekać się wersji pełnej
) pokazał mi, że DPF zapchany w 34%, zaś od wypalania minęło 24 km, co mniej więcej mogło się zgadzać (wypalałem jadąc po mieście, więc pewnie wypaliło się do ~30%).
Z tego co kojarzę, to wypalanie polega na tym, że komputer "strzyka" paliwem z wtryskiwaczy w fazie wydmuchu spalin tak, że paliwo trafia ze spalinami do DPF i tam podlega spalaniu.
Dziś miałem wypalanie, które wystartowało po 356 km od poprzedniego wypalania, pdf był zapchany w 83%.
Akurat była w miarę trasa miasto + ekspresówka + korek na moście (ot zwykły poranek), więc obserwowałem temperaturę EGT na programie i moje wnioski:
1. jak stoję lub się toczę, to mimo tego że mam 2krpm to i tak temperatura wynosi 400-500 stopni.
2. jak jadę na ~2krpm, to temperatura EGT wynosiła 500 - 580 stopni
3. dopiero jak jechałem na niższym biegu, tak, żeby obrotu były blisko 3krpm, to DPF miał ładną temperaturę powyżej 600 stopni, np. 640.
Moje wnioski są takie, że jak auto toczy się na luzie lub stoi, to nieważne jak kręcimy silnik - silnik nie ma obciążenia i komp podaje mało paliwa w fazie normalnego spalania co skutkuje niższą temperaturą spalin i temperaturą EGT wynoszącą poniżej 500 stopni.
Dopiero jak auto jedzie na niskim biegu, silnik jest obciążony i są obroty np. bliskie 3 krpm, to komp wali w fazie spalania sporo paliwa, spaliny są "gorętsze", później dochodzi to paliwo dodawane w fazie wydechu i w sumie temperatura EGT jest powyżej 600 stopni, czyli DPF ładnie się wypala. Finalnie dziś DPF wypalił się do 14%, co mnie miło zaskoczyło, podejrzewam że to właśnie efekt trzymania wysokich obrotów tak, żeby temperatura EGT była powyżej 600 stopni.
1. Czy moje wnioski są słuszne czy ktoś mnie poprawi/uszczegółowi?
2. Czy jeśli w trybie mieszanym auto chciało mi się wypalać co 350 km, to mam się zacząć martwić że jest w DPF sporo popiołu i czas zacząć myśleć o jakimś chemicznym czyszczeniu na początek?
3. Czy też wypalenie do 14% oznacza że DPF wcale nie jest zapchany popiołem i mogę się nie martwić, bylebym pamiętał żeby w czasie spalania trzymać wysoka temperaturę EGT?
Jeżdżę w trybie mieszanym, trochę miasta trochę ekspresówki, ale trasy po 30km, tankowanie zawsze na tej samej stacji (orlen). Ponieważ obserwując wypalanie "na licznik" zauważyłem, że ostatnio coś często (co ~300 km) wypala się dpf, zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem dpf nie ma już w sobie sporo popiołu i czy nie zacząć myśleć o jakimś chemicznym czyszczeniu...
Zainwestowałem więc ostatnio oszałamiająca kwotę ~70zł w icar3 i po pierwszym podłączeniu i uruchomieniu OPL DPF Monitor Lite (Ping, dziękuję za twoją dobrą robotę i nie mogę doczekać się wersji pełnej
Z tego co kojarzę, to wypalanie polega na tym, że komputer "strzyka" paliwem z wtryskiwaczy w fazie wydmuchu spalin tak, że paliwo trafia ze spalinami do DPF i tam podlega spalaniu.
Dziś miałem wypalanie, które wystartowało po 356 km od poprzedniego wypalania, pdf był zapchany w 83%.
Akurat była w miarę trasa miasto + ekspresówka + korek na moście (ot zwykły poranek), więc obserwowałem temperaturę EGT na programie i moje wnioski:
1. jak stoję lub się toczę, to mimo tego że mam 2krpm to i tak temperatura wynosi 400-500 stopni.
2. jak jadę na ~2krpm, to temperatura EGT wynosiła 500 - 580 stopni
3. dopiero jak jechałem na niższym biegu, tak, żeby obrotu były blisko 3krpm, to DPF miał ładną temperaturę powyżej 600 stopni, np. 640.
Moje wnioski są takie, że jak auto toczy się na luzie lub stoi, to nieważne jak kręcimy silnik - silnik nie ma obciążenia i komp podaje mało paliwa w fazie normalnego spalania co skutkuje niższą temperaturą spalin i temperaturą EGT wynoszącą poniżej 500 stopni.
Dopiero jak auto jedzie na niskim biegu, silnik jest obciążony i są obroty np. bliskie 3 krpm, to komp wali w fazie spalania sporo paliwa, spaliny są "gorętsze", później dochodzi to paliwo dodawane w fazie wydechu i w sumie temperatura EGT jest powyżej 600 stopni, czyli DPF ładnie się wypala. Finalnie dziś DPF wypalił się do 14%, co mnie miło zaskoczyło, podejrzewam że to właśnie efekt trzymania wysokich obrotów tak, żeby temperatura EGT była powyżej 600 stopni.
1. Czy moje wnioski są słuszne czy ktoś mnie poprawi/uszczegółowi?
2. Czy jeśli w trybie mieszanym auto chciało mi się wypalać co 350 km, to mam się zacząć martwić że jest w DPF sporo popiołu i czas zacząć myśleć o jakimś chemicznym czyszczeniu na początek?
3. Czy też wypalenie do 14% oznacza że DPF wcale nie jest zapchany popiołem i mogę się nie martwić, bylebym pamiętał żeby w czasie spalania trzymać wysoka temperaturę EGT?
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Kolego przy 2k rpm przy wypalaniu temp EGT powinna osiągnąć 590-610 stopni
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Cyb
- Forumowicz
Może taką temperaturę 590-610 da się zrobić, jak się równo jedzie 2krpm w trasie. Ja jechałem jednak przez miasto, gdzie nie da się czasem rozpędzić, a czasem trzeba wręcz przyhamować. Stąd moja jazda między 2,5 a 3 krpm w momentach, gdy da się przygazować...
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Nie wiem niech inni się wypowiedzą ale chyba masz cos nie tak u mnie w ruchu miejskim osiąga bez problemu tem. 600 stopni
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Miasto: Warszawa
U mnie też podczas wypalania w mieście jest około 600 stopni. Natomiast kiedyś rozmawiałem z mechanikiem z ASO opla i powiedział że w mieście dpf może się wypalać nawet co 150 km. Czynników jest zbyt wiele by jednoznacznie określić stałe parametry wypalania
Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cyb
- Forumowicz
Dzięki za info, przy następnym wypalaniu zwrócę uwagę na temperaturę przy 2 krpm, może ja coś źle zauważyłem/zapamiętałem - no ale starałem się nikomu w d4 nie wjechać 
Dla mnie ważniejsze pytanie i może ktoś odpowiedzieć:
Czy wypalenie do 14% oznacza że DPF wcale nie jest zapchany popiołem i mogę się nie martwić, bylebym pamiętał żeby w czasie spalania trzymać wysoka temperaturę EGT?
Dla mnie ważniejsze pytanie i może ktoś odpowiedzieć:
Czy wypalenie do 14% oznacza że DPF wcale nie jest zapchany popiołem i mogę się nie martwić, bylebym pamiętał żeby w czasie spalania trzymać wysoka temperaturę EGT?
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
14% to normalny wynik wypalania po mieście czy w cyklu mieszanym
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja bym powiedział ze 14% w mieście to super wynik. U mnie schodzi w mieście do 34%. Prędzej właśnie to cykl mieszany ze wskazaniem na trasę.
-
Cyb
- Forumowicz
14% uzyskałem w cyklu mieszanym, przy czym starałem się jechać na niskim biegu i mieć 2.5 - 3 krpm
Szacuję że w samym mieście schodziło mi do ok 30%-33%
Szacuję że w samym mieście schodziło mi do ok 30%-33%
-
Bodex
Pisałem wiele razy napisze jeszcze raz.
Filtr Dpf gdy się zapełnia mierzą to czujniki i według różnicy ciśnień. Komputer włącza proces wypalania i dawkuje dodatkową dawkę paliwa opóźnienioną w sumie wydechu, która zapala sądzę w filtrze.
To nie kierowca wypala Filtr!
Jazda z 200 tylko zapełniła filtr bo to są maksymalne obciążenia silnika i ten generuje dużo spalin a w tym sadzy.
Mając diodę, czy apkę Dpf info można monitorować kiedy to nastąpi, z aplikacji wynikacże około 83-87% zaczyna wypalać, a wtedy najlepiej jechać długą trasę, u mnie wypala około 18 lm bez zwalniania tak około 120-140 km/h przy obrotach między 2-2,5 tyś nie gazować!
Jeśli nie ma szybkiej drogi zmienić bieg na 5-4 tak by utrzymać obroty.
W takich warunkach filtr wypali się optymalnie, powtórzenie wielokrotnie utrzyma filtr w doskonałej kondycji wiele lat.
Ja mam 228 tys, a są koledzy na forum co mają pod 300.
Jeśli jeździ się po mieście to można dokonać preparat do On xeramics lub Stp który poprawia wypalanie w niskich temperaturach i wtedy nie ma dymienia.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Filtr Dpf gdy się zapełnia mierzą to czujniki i według różnicy ciśnień. Komputer włącza proces wypalania i dawkuje dodatkową dawkę paliwa opóźnienioną w sumie wydechu, która zapala sądzę w filtrze.
To nie kierowca wypala Filtr!
Jazda z 200 tylko zapełniła filtr bo to są maksymalne obciążenia silnika i ten generuje dużo spalin a w tym sadzy.
Mając diodę, czy apkę Dpf info można monitorować kiedy to nastąpi, z aplikacji wynikacże około 83-87% zaczyna wypalać, a wtedy najlepiej jechać długą trasę, u mnie wypala około 18 lm bez zwalniania tak około 120-140 km/h przy obrotach między 2-2,5 tyś nie gazować!
Jeśli nie ma szybkiej drogi zmienić bieg na 5-4 tak by utrzymać obroty.
W takich warunkach filtr wypali się optymalnie, powtórzenie wielokrotnie utrzyma filtr w doskonałej kondycji wiele lat.
Ja mam 228 tys, a są koledzy na forum co mają pod 300.
Jeśli jeździ się po mieście to można dokonać preparat do On xeramics lub Stp który poprawia wypalanie w niskich temperaturach i wtedy nie ma dymienia.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Przy wypalaniu dpf w mieście nigdy nie zauważyłem ,żeby auto dymiło.Ba nawet vectra c nie dymiła
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
xylarion pisze:14% to normalny wynik wypalania po mieście czy w cyklu mieszanym
No 14% w mieście to raczej super wynik. U mnie przy ostatnim wypalaniu (miałem 89% zapełnienia) wypaliło do 38%, a przedostatnie na obwodnicy do 21%.coolmobil pisze:Ja bym powiedział ze 14% w mieście to super wynik. U mnie schodzi w mieście do 34%. Prędzej właśnie to cykl mieszany ze wskazaniem na trasę.
Mam jednocześnie pytanie. Podczas ostatniego wypalania korzystałem z aplikacji. Zanim jeszcze rozpoczęła się "regeneracja" na aplikacji, dioda już się paliła. Jak rozumiem w tym momencie już jest za późno na zgaszenie silnika, albowiem proces wypalania się rozpoczął?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Żeby się wypalało to musi się nagrzać - rozpoczęło się pewnie nagrzewanie DPF. Może za późno nie było jeśli chodzi o moment, ale jeśli chodzi o zapełnienie to ja bym osobiście nie przerywał - 89% to już sporo.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Chciałem z tym wypalaniem poczekać, zabrakło mi dosłownie 5 min na wjazd do obwodnicy, bo wtedy byłoby to efektywniejsze. Czy jakbym wyłączył wtedy silnik to istniałaby możliwość spłynięcia ON do oleju?
-
Andrzej
pawel_insignia nie stresuj się tym wypalaniem po prostu kiedy się rozpocznie na przykład w mieście to staraj się jechać na takim biegu aby jak najdłużej utrzymać obroty 2.500, aż do zakończenia wypalania. Ja kiedyś zjechałem na parking i wtedy rozpoczęło się wypalanie i na postoju trzymałem 2,500 obrotów i też wypaliło DPF.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Andrzej, właśnie staram się robic tak jak piszesz. Dzięki za info 
-
Andrzej
Witam właśnie dzisiaj ponownie tryb awaryjny, po diagnozie ponownie błąd czujnik różnicy ciśnień.
Zamówiłem firmy Hella 140zł
Zamówiłem firmy Hella 140zł
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zrób tylko adaptację. Wypalałam komputerem i nie chciało wypalić, dopiero jak zrobiłem adaptację nowego czujnika to wypalanie ruszyło samo.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka